Välkommen tillbaka!

Logga in med din mailadress som användarnamn för att göra ändringar i din prenumeration.

Logga in med Facebook
eller

Inlägg taggade med "giulia"

Här ger våra hundpsykologer, veterinärer och hundexperter sina bästa råd för dig som hundägare.

Vad ska du göra om din hund fått värmeslag

När det är varmt ute riskerar våra hund att få det som man kallar för värmeslag. Ett tillstånd speciellt efter en långvarig exponering med höga temperaturer och även fuktighet.

Vilka lider mest?

De hundar som allra mest är utsatta är de brakycefala raserna som har ett kort nosparti och ett stort huvud, såsom boxer, bulldog, mops och pekinese och som har andningssvårigheter på grund av den speciella konformationen i deras andningsvägar. Extremt känsliga kan också vara hundar som inte är i optimalt fysiskt tillstånd, hundar med hjärtproblem eller äldre hundar och valpar.

Symtom:

Hundar kan inte svettas på samma sätt som vi människor gör så dem reglerar sin kroppstemperatur genom munnen (flåsa) istället.

Tydliga tecken på värmeslag kan vara att hunden andas mycket snabb , dreglar, kräks , har hög kroppstemperatur, svårigheter att gå, rodnade slemhinnor, kramper eller att dem svimmar.

Att göra om din hund drabbas av värmeslag:

Viktigt att vara snabb. Det första du kan göra är att duscha hunden med ljummet vatten eller linda om hunden i en blöt handduk. Aldrig kallt vatten, man ska vara försiktig eftersom för snabb kylning kan ge svåra biverkningar. Kontrollera därför kroppstemperaturen och sluta kyla ner hunden när den når 39,5-40 ° C.

Erbjud vatten att dricka och försöka hålla hunden lugn.

Hunden måste så snabbt som möjligt träffa en veterinär eftersom värmeslag också kan ge dödliga konsekvenser.

Förebygg:

1) Lämna inte din hunden i bilen under de varmare månaderna, även om du håller fönstrena delvis öppna eller att bilen är parkerad i skuggan kan ändå temperaturen stiga och med det kommer farliga konsekvenser.

2) Minska aktiviteter. Undvik att ta långa promenader, speciellt under de centrala timmarna på dagen. Tänk på att marken och asfalten också behåller värme.

3) Se till att din hund alltid har en hundskål med friskt och rent vatten tillgängligt att dricka.

4) Under perioder med mycket intensiv värme är det helt normalt att många hundar börjar sova mer och äta mindre.

5) Överdriven exponering för solljus såväl som värmeslag kan också skada hundens hud, speciellt om man lämnar hunden utan tillräckligt skydd. UVB-strålar medför risk för solbränna, erytem, soldermatit (vid näsan, ryggen och extremiteterna), men även skador på ögon och hudtumörer.




Åh nej, nu är fästingarna här!

Hej! Giulia här, Furry Family's egna veterinär!
Fästingar är de vanligaste parasiterna hos hundar och kan leda till infektioner och allvarliga sjukdomar: Lär dig att känna dem, ta bort dem och förhindra dem.


Idag ska vi prata om något som börjar bli väldigt aktuellt för nu börjar de komma fram, nämligen fästingarna! 
Fästingar är de vanligaste parasiterna hos hundar och kan leda till infektioner och allvarliga sjukdomar: Lär dig att känna dem, ta bort dem och förhindra dem.

Fästingar är mer vanliga under årets varmaste månader. Om en fästing fastnar på din hund är det viktigt att du vet hur man tar bort dem. Det är också viktigt att känna till vilka förebyggande behandlingar det finns som kan förhindra fästingar hos hundar och även de möjliga sjukdomar som kan smitta våra djur som följd av betten. 

I den här artikeln hittar du allt som finns att veta om fästingar hos hundar: symtom, sjukdomar och behandling.

 

Vad är fästingar?

Fästingar är blodsugande parasiter som kan påminna om väldigt små spindlar. Man kan hitta dom på båda hundar och katter och dem kan fördubbla sin storlek genom att suga blod. Fästingar bor utomhus och är mest aktiva från mars till oktober. 

Fästingar kan inte flyga eller hoppa, men de kryper lätt upp och sätter sig enkelt på hunden, när hunden närmar sig. Fästingbett ger inte hunden någon smärta och det beror på att parasitens saliv injicerar in ett bedövningsmedel i huden på hunden. Detta kan också överföra potentiella sjukdomar.  En fästing kan sitta och suga blod i 2-7 dagar.

De vanligaste sjukdomarna som en fästing kan överföra i Sverige:

Borrelia
Borrelia är bakterier som kommer från fästingar.
De vanligaste symptomen för sjukdomen är inflammation i lederna, trötthet, feber, dålig aptit och njurproblem, men de flesta hundar blir inte sjuka utan är oftast bara bärare av sjukdomen. 

Anaplasmos
Detta är också en bakterie som påverkar både hundar och katter.
Efter ca 10 dagar från fästingbettet kan hunden få feber, trötthet, dålig aptit, inflammation i lederna och ibland kan även magproblem förekomma.

TBE (tick borne encephalitis virus)
TBE är mindre vanligt hos hundar än för människor. Efter upp till 10 dagars inkubationstid, kan sjukdomen ge feber, trötthet, neurologiska problem som kramper och dålig aptit.

Det finns även fästingar utomlands, speciellt i Södra Europa, där det finns andra typer av fästingar som kan smitta och ge andra sjukdomar. Prata alltid med veterinären innan du reser med din hund.

 

Hur tar man bort en fästing?

  • Ta bort fästingen så fort som möjligt, för att minska risken för sjukdomar.
  • Du kan ta bort dem med hjälp av en pincett eller en fästingplockare.
  • Ta bort parasiten så nära huden som möjligt och börja försiktigt dra uppåt. Var försiktig så att du inte gör skarpa rörelser
  • Var noga med att få med hela för att inte lämna en del av parasiten kvar under huden. 

Förebyggande och behandling:

Det finns många produkter som kan förhindra fästingar och parasiter, såsom tabletter (receptbelagda), spot-on, halsband eller schampon.

Jag rekommenderar alltid att du pratar med en veterinär för att få de bästa råden kring vilken produkt som passar just din hund bäst.


Lycka till!
Leg. Veterinär Giulia Li Donni


Vår veterinär om diarré hos hund

Ibland får våra små vovvar ont i magen och till och med diarré. Vår veterinär Giulia Li Donni hjälper oss att reda ut vad man ska hålla koll på när hunden börjar må dåligt och hur man ska gå till väga.


Vad är diarré?

Diarré är flytande avföring, som kan variera i form, konsistens och färg. När hunden har diarré behöver den bajsa oftare och det är inte ovanligt att det sker olyckor inomhus eftersom hunden har svårt att hålla sig. 

 

Flytande avföring är oftast inte det enda symtomet  en hund har  när den mår dåligt från diarré, det kan även förekomma andra symtom som exempelvis kräkningar, flatulens och feber. Om hunden inte är lös i magen ser man vanligtvis inte så stor skillnad på det allmänna tillståndet. 

 

Kan det vara farligt för hunden?

Diarré hos hund kan vara allvarligt om du märker att hunden också blir trött. Andra symtom att ha koll på är blod i avföringen, minskad aptit och uttorkning.

 

En hund som har akut diarré kan ha allt från milda till allvarliga symtom. Akut enterit kan orsakas av virus eller bakterier, fel kost, snabb kostförändring eller parasiter. Akut diarré är  relativt vanligt  hos valpar. Valpar kan ha ofarlig diarré utan allvarliga symtom men man bör vara uppmärksam om valpen även får kräkningar, feber, uttorkning samt om hunden är spänd och öm i magen.  

Diarrén kan även vara symtom på allergi, tumörer och andra sjukdomar som oftast involverar bukspottskörteln, lever, njurar och sköldkörteln.

 

Vad man kan göra hemma själv vid diarré?

En hund med akut diarré bör få små mängder dietfoder (dvs. lite fett, mindre protein, högre energi och förändrad fibersammansättning). Detta ska serveras i små portioner mellan 4-8 gånger per dag. Man börjar att ge 50% av den vanliga dagsmängden, därefter ökar man till 75% i cirka 2-3 dagar och slutligen 100% av rekommenderad dietkost i minst 7 dagar. Totalt  ska du ge din hund specialkost i 10 dagar. Om du märker att hunden blir bättre kan du succesivt börja blanda i hundens vanliga mat. 

Prebiotika kan också hjälpa hundens mage, det finns att köpa som tillskott. Preboiotika stimulerar en balanserad tillväxt av de goda tarmbakterierna, för att din hund ska ha en välbalanserad tarmflora och därmed en frisk mage.

Se över innehållet i hundens ordinarie foder och byt till hundfoder för känslig mage. Ingredienser som kyckling och spannmål kan vara ingredienser som en del hundars magar reagerar på. Furry Family's foder är då ett bra alternativ eftersom det är fritt från onödiga tillsatser och innehåller även prebiotika.

Tänk på att hunden behöver vila och dricka mycket när den har diarré.

Man ska alltid hålla koll på sin hund när den har diarré. Börjar den tappa mycket vätska, blir trött eller får feber (>39) och visar på att ha ont rekommenderar jag du att kontaktar en veterinär.  Skullehunden ha blod i avföringen eller om den inte vill äta på 2-3 dagar skulle jag även då rekommendera att ni kontaktar veterinär. 

 

Diagnos

När man uppsöker vård vid diarré kommer veterinären göra en klinisk undersökning samtidigt som ägaren får berätta vad som har hänt. Ofta  tar man ett blodprov som kan kompletteras med ett ultraljud eller röntgen i buken. På valpar gör man ofta ett avföringsprov för att kunna se om det finns parasiter. 

 

Behandling

När det kommer till behandling är en symptomatisk terapi den vanligaste behandlingsformen. Det är ofta tillräckligt eftersom orsaken till diarrén oftast förblir okänd, speciellt om det är ett virus. En symptomatisk behandling är oftast en kombination av att vätska ges intravenöst eller intramuskulärt, diet och kosttillskott i form av prebiotika. 

Antibiotika ges till hunden om det är en bakteriell diarré, det är ganska ovanligt i primär form. Om sekundära bakteriella infektioner misstänks har hunden bland annat symtom som feber och blod i avföringen. Då kan det behövas antibiotika som  skrivs ut. 


Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Leg. Veterinär Giulia Li Donni


Så här säger några av Furry Family's kunder som har haft hundar med känslig mage:


"Min lilla pudel älskar detta foder och hon är jättefin i magen"
Anne-Marie, Healthy Dog Food Original


"Min hund är rätt kräsen med torrfoder men älskar detta, och har blivit bättre i magen sedan vi började med Furry Friends :)"

"Superbra foder. Magen har blivit mycket bättre på hunden sen vi började med detta."
Nöjd, Healthy Dog Food Light


"Bra mat och hunden mår super, annars känslig i magen men det är borta."
Karin, Healthy Dog Food Active+

7 farliga julväxter för hundar
Under julen har vi inte bara ätbara saker hemma som kan vara farligy för hundarna, utan även växterna vi har i våra fönster och på våra bord kan vara giftiga. Vår veterinär Giulia Li Donni har listat nedan vilka växter som är giftiga för våra fyrbenta vänners hälsa:

1) Mistel

Att kyssas under misteln är en romantisk tradition under jul, men vi ska försöka hålla växten borta från våra husdjur. Bladen och bären är giftiga och orsakar diarré, kräkningar och dregling.

2) Järnek

De läckert röda men illasmakande bären är mycket giftiga! Innehåller koffein och teobromin. Orsakar diarre, kräkningar och salivering.

3) Julstjärna

Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

4) Julros

Julrosen  är också giftig för våra hundar. Denna växt kan orsaka kräkning och diarre.

5) Hyacint

Framförallt är löken giftig och orsakar kräkningar och diarré.

6) Amaryllis

Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré.

7) Tulpan

Framför allt är det löken som är giftig och orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Om din hund har fått i sig någon av dessa växer så bör du kontakta en veterinär direkt. Oftast bör man åka in till djursjukhuset för att få hunden att kräkas inom 2 timmar.

Ta hand om er och våra fyrbenta vovvar nu under julen! 🐾🎄
Så får jag önska er alla en god jul och ett gott nytt år!
/Giulia, leg. veterinär


Kennelhosta hos hund

Kylan har nu kommit till Sverige och tillsammans med det också de första förkylningarna, både hos oss människor och våra hundar. När det gäller hundar är kennelhosta den vanligaste formen av förkylning.

Under de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt med inhägnade områden som används för att våra hundar ska umgås och leka med vararandra. Om man går förbi en hundrastgård ser man ofta grupper av glada hundar som springer och leker tillsammans. En vacker bild, eller hur? Men tyvärr har detta dock lett till att spridningen av sjukdomen kennelhosta inte bara finns i just kennlar (som namnet antyder) utan nu även sprids där vi umgås med våra hundar. Låt mig förklara mer om sjukdomen och vad vi kan göra om våra fyrbenta vänner blir smittade!

 

Vad är Kennelhosta?

Kennelhosta (infektiös trakeobronkit) är en mycket smittsam sjukdom mellan hundar och är en så kallad multifaktoriell sjukdom, d.v.s. en sjukdom som orsakas av olika smittämnen i form av virus eller bakterier.

De virus som är mest involverade är Adenovirus, Herpesvirus och Coronavirus, men även bakterier kan orsaka kennelhosta, framförallt Bordetella bronciseptica.

Så det finns många faktorer som kan bidra till infektionen och beroende på förekomsten kan det finnas mer eller mindre allvarliga former av sjukdomen, men alla extremt smittsamma.

Hur överförs kennelhosta?

Kennelhosta överförs ungefär som den mänskliga influensan, alltså genom nysningar, hosta och andningen i allmänhet. Men även i nära kontakt mellan hundar, som då tillåter bakterier och virus att smitta från en sjuk hund till en frisk. 

Smittoämnen kan överleva även en kortare tid i miljön och även hundar som har passerat den symtomatiska fasen kan vara smittsamma under långa perioder. Precis som hundar som har inte visat symptom ännu (inkubationstid) och detta gör det verkligen inte lättare. Inkubationstiden kan variera mellan 4 till 10 dagar och under denna period kan andra hundar smittas. Hundrastgårdar, kennlar och platser med en stor koncentration av djur så som utställningar och hunddagis är de som har högst risk för en epidemi. 

Symtom på kennelhosta

Givetvis är hosta ett symtom. Det kan ofta verka som att hunden kommer att kräkas i samband med hostan. Hostan kan vara torr eller fuktig och brukar bli värre i samband med motion. Det kan ofta bildas slem i samband med hostan. Om hundens hals är väldigt inflammerad, så kan hunden sluta äta eller dricka. Då ska man ska vara lite extra försiktig, speciellt med valpar och äldre hundar.  Kontakta en veterinär som då kan hjälpa dig att skriva ut en antiinflammatorisk behandlning, då slipper hunden tappa för mycket vätska och energi.

Vanligtvis är kennelhosta en sjukdom som endast involverar de övre luftvägarna, och resulterar sällan i lunginflammation (bronkopneumoni). Feber brukar endast komma i samband med en värre sjukdom så som lunginflammation. Men förekommer mest hos hundar som har lågt immunförsvar, har andra andningssjukdomar, är mycket gammal eller mycket ung. De flesta hundar i får inte allvarliga problem, och sjukdomen brukar gå över av sig själv inom max ett par veckor om inga övriga komplikationer uppstår.

Hundarna kan inte smitta människa eller andra djurslag.

Behandling

Oftast så behöver man inte medicinera kennelhosta. Däremot är det viktigt att hunden får vila under hela sjukdomsperioden. Undvik gärna att använda halsband, välj en sele istället. Samt undvik även kontakt med andra hundar i cirka 2 veckor då du minimerar risken att din hund smittar andra. Ta gärna även temperaturen regelbundet för att hålla koll såhunden inte får feber.

Det är bra att ha lite tålamod med kennelhosta, eftersom det kan ta lite tid för hunden att bli helt återställd.

Jag rekommenderar dig att vaccinera din hund, speciellt om du har en hund som ofta träffar andra hundar. Vaccinet finns i två olika former, ett som man ge i form av en injektion och som skyddar mot parainfluensavirus och en variant som man ge i nosen som skyddar både mot parainfluensavirus och Bordetella. Båda vaccinen varar i ett år och ger ett bra skydd, men inte 100%. Läkemedel som antibiotika eller hostdämpande bör endast användas om det föreskrivs av en veterinär.

Med vänlig hälsning, Giulia


Vår veterinär Giulia svarar på era frågor

Förra veckan fick ni möjlighet att fråga mig frågor kring din hunds hälsa och välmående, och nu har jag svarat på en del av alla frågor. Hoppas detta kan hjälpa er så hörs vi snart igen! 

Har du ytterligare en fråga, skriv på Instagram @furryfamilyofficial så försöker jag besvara på nästa frågestund!

Hej,
Jag har en valp på 6 månader som har fått konstaterat panosteit (växtvärk). Han fick medicin i fem dagar. Kan man gå korta promenader eller ska man hålla honom stilla fast han inte har hälta nu? Hur gör man? Jag fick ingen information när jag va hos veterinären mer än att han skulle endast ut och kissa och bajsa när han gick på medicin.

Mvh Angelica

Hej Angelica,
Stora hundar kan få växtvärk när dom växer vilket betyder att dom har som en slags inflammation i benen. Den behandling han har fått hjälper i regel mot smärta men det gäller ändå att han får ta det lugnt samt gå̊ korta promenader. Även efter behandlingen, innan han blivit fullvuxen, rekommenderar jag promenader med koppel. Undvik även trappor samt hopp och lek i allmänhet.

 

Hej,
Min hund har fått mycket snor i nosen och det låter som att han får ner snor i halsen då han får som hostattacker där man hör att han har något i svalget. Snoret är genomskinligt. Ska jag oroa mig? Vad kan jag göra åt det?

Mvh, Maria

Hej Maria,
Oftast är det som för oss människor att det kan vara en förkylning eller en allergi. Men om hunden brukar vara frisk i övrigt och att detta nu har kommit från ingenstans så skulle jag åka in till en djurklinik/djursjukhus för att ta prover och ev. göra en röntgen om det behövs. Det beror även på vilka andra symtom han har. Nyser han? Har han feber eller är han trött? Har han allergi sedan tidigare? Andra sjukdomar? Ålder? Är han vaccinerad?

Detta kan också̊ vara tecken på̊ kennelhosta som är vanligt nu under hösten. Eftersom din hund får hostattacker så kan det vara ett tecken på en inflammation i de övre luftvägarna som t.ex. kennelhosta eller valpsjuka. På djurkliniken kan man då ta prover som visar om det är ett virus eller en bakterie och i detta fall kan man behandla med antibiotika. Det är viktigt att man vaccinerar hundar mot kennelhosta och valpsjuka för att förhindra att dessa sjukdomar sprids.

Ofta går förkylning eller liknande sjukdom över av sig självt men man ska alltid kontrollera eventuella komplikationer så som feber. Därför ska hunden vila mycket med dessa symtom.

Glöm inte att det alltid finns en risk för smitta andra hundar.



Hej.
Jag har en hund som har eksem i öronen och kliar maniskt. Vad ska jag göra?

Allt gott,

Daniel

Hej Daniel,
Jag tycker att du ska åka till en veterinär för en undersökning. Är din hund allergisk sedan tidigare? Är det mycket sekret i örat eller i öronen? Luktar det illa?

När det gäller eksem vid öronen måste man titta på: vart på örat det är eller om eksemet sitter i örat. Är eksemet på öronen kan det bero på allergi (då man diskutera kost med veterinären) eller så har hunden kliat så mycket så att det har blivit en reaktion, fast problemet då egentligen sitter inuti örat.

Är det däremot eksem inuti örat kan det finnas olika orsaker. Här gör veterinären en otoskopi där man kollar in i örat med otoskop och ser hur det ser ut och sen tar man prover för att se om det är en svampinfektion eller en bakteriell infektion. När man vet vad orsaken är sätter man in rätt behandling som oftast ges  i droppform.

 

Jag har en liten valp hemma som till och från blir jättelös i magen, det är så varje natt. Vad kan jag göra?

Mvh, Lottie

Hej Lottie,
Mina första tankar är här; vad äter din valp för mat? Äter han rätt mat dvs ett valpfoder? Äter han regelbundet? Har han blivit avmaskad? Äter han mycket när han är ute?

Jag rekommenderar alltid att göra en avmaskning i samband med 12-veckorsvaccinet och sedan en avmaskning 1 ggr/år.

En valp mår inte bra av att byta foder för ofta, kan det vara så att ni har bytt foder nyligen? Det är också viktigt att en valp äter regelbundet. Jag skulle rekommendera att en valp äter 4 ggr/dag där du ställer ner skålen i 20 minuter och låter hunden äta. Efter 20 minuter tar du upp skålen oavsett hur mycket hunden har ätit. På samma sätt gör du varje gång hunden får mat. På så sätt bygger du upp en utfodring som hjälper hunden äta regelbundet.

Varför din valp blir dålig just under natten är svårt att svara på. En anledning kan vara att den får i sig saker i parken under dagen och att det sedan visar sig under natten, så håll gärna lite extra koll när ni är ute.

Ibland man kan sätta in probiotika i några dagar som hjälper tarmfunktionen. Om det inte  går över rekommenderar jag att ni kollar upp detta hos en veterinär.



Kan hundar äta tillagade kycklingben? 

Nej! Kycklingben kan vara väldigt farligt eftersom hunden lätt kan tugga sönder just kycklingben och det kan då bildas vassa benstumpar som kan få allvarliga konsekvenser för en hund som äter dessa. Hunden kan få sår och skador i munnen, magen och i tarmen. Det finns massor med bra alternativ till kycklingben i din zoohandel, så det finns egentligen ingen anledning att ge just kycklingben.

 

Hej,
Min 6-månadersvalp andas i vila 50 andetag/minut. Är det normalt? Han andas tungt och häftigt även i vila (dock oftast efter lång promenad).

Mvh, Sabina

Hej Sabina,
50 andetag/minut är relativt högt. Man brukar säga att en valp ska ligga på omkring 15–30 andetag/minut. Men blir det så just efter en lång promenad så kan det finnas lite olika anledningar. T.ex. så drömmer valpar ofta och då kan de öka något i andetag. Men skulle valpen andas tungt och häftigt under en längre period, t.ex. under hela natten, då skulle jag vara mer orolig och rekommendera att besöka en veterinär.

Det beror också på vad det är för ras. En Engelsk Bulldogg t.ex. andas ju i allmänhet lite annorlunda och skulle kunna ha en något annorlunda frekvens. Andningen kan också ha att göra med om det är varmt ute, är det sommar kan detta absolut påverka en hunds andning.

Har han även andra symtom? Hosta? Blir han lätt trött? Andas han med öppen mun? Är slemhinnorna i munnen blåa? I värsta fall kan hunden även ha hjärtproblem, så som hjärtsvikt. Därför är det viktigt att hålla koll på valpens andning framöver.


Hej Giulia,

Jag tränar med min hund mycket varje dag. Kan det vara farligt för hunden att få mycket godis varje dag?

Vänligen, Jessica

Hej Jessica,
Det är svårt att säga, det beror helt på hur mycket som är mycket. Men givetvis är det inte bra för hunden att få alldeles för mycket godis, då kan hunden bli dålig i magen eller faktiskt på sikt bli överviktig. Men det beror också på vad det är för kvalitet på godiset. Så se till att belöna en hund med små små bitar av ett bra godis med bra innehåll eller belöna med till exempel hundens foderkulor.

 

Hej,
Varför börjar hon halta helt plötsligt varannan dag på bakbenen? Kan det vara något problem med hennes höfter? (Wheaten Terrier)
Mvh,
Hanna

Hej Hanna,
När en hund haltar så tyder det nästan alltid på smärta. Är det en äldre eller en överviktig hund kan det vara ett tecken på artros. Ta det lite lugnt i 7–10 dagar med korta promenader, låt inte hunden springa eller hoppa. Se också till att hunden sover på någonting mjukt. Blir det inte bättre så vore det nog bra att åka till en veterinär och få en undersökning och ev. röntga hunden.

 

Behöver man ge hundar kosttillskott?

Det beror på vilken mat hunden äter. Äter den ett bra kvalitativt torrfoder så nej, då innehåller det alla vitaminer och mineraler hunden behöver.

Är det däremot en hund som har något problem då kan man titta vidare på kosttillskott.
T.ex. har hunden problem med pälsen, så som mjäll, så skulle jag rekommendera att addera extra Omega 3.



Hej!
Är det vanligt att valpar kräks? Kan det vara farligt?

Ja, det är vanligt. Valpar kan t.ex. kräkas när de äter för snabbt. Om man har en valp som kräks ofta så brukar jag rekommendera att man blandar ut torrfodret med lite vatten till eller att använder en speciell skål där hunden behöver kämpa lite för att få fram foderkulorna, så att hunden inte äter för snabbt helt enkelt.

Valpar har också en tendens att äta konstiga och opassande saker utomhus som kan göra att de kräks.

Nej, det är inte farligt om en valp kräks men om det är något den gör flera dagar i rad bör man kolla upp detta, för så ska det inte vara. De tappar vätska snabbt och kan därför bli dåliga snabbt.

 

Hej Giulia,
Kan en hund växa ifrån allergi eller är det vanligare att de får fler allergier med åren? Vänligen, Astrid

Hej Astrid,

Oftast får hunden allergier när dom är vuxna och då är det också svårt att bli av med allergin. Det man kan göra är ju att ta bort de som hunden är allergisk mot i kosten och på så vis bli av med symptom men dessvärre kvarstår ju allergin.

 

Vad önskar du att hundägare visste mer om?

Jag skulle önska att hundägare vore duktigare med kosten till hunden. Det kommer ofta ägare till mig som har skaffat valp och så kanske inte valpen äter sin mat, då testar man ofta ett nytt foder och byter mat, upprepade gånger. Detta blir väldigt fel för en valp som kan må dåligt av att äta nytt foder hela tiden. Ofta låter också ägarna maten ligga kvar i skålen hela tiden och då äter valpen när den vill, och detta kan skapa olika problem. T.ex. så kan du få en hund som inte äter alls eller att den äter på oregelbundna tider, vilket i sin tur kan ge magproblem. Det är också viktigt att ge hunden en bra kost eftersom det kan förhindra samt förebygga flera olika sjukdomar.

Jag tänker också att valpar är lite som barn, om de lär sig redan från start så blir det lättare senare i livet. Att träna valpen vid att man tittar på tassarna, klipper klorna, borstar tänderna osv. redan tidigt i hundens liv så skulle även mitt arbete bli mycket enklare! 😊

  

Jag har en 4–5 månadersvalp, som har börjat snarka mycket. Behöver jag oroa mig för detta?

Nej, inte alls.
Valpar drömmer mycket, dom rör på sig, dom piper. Om det dyker upp andra symptom så som trötthet eller att valpen har svårt att andas så skulle jag rekommendera ett besök hos veterinär.

 

Vilka veterinärbesök skulle kunna förhindras om vi hundägare gjorde annorlunda?

Igen så spelar en bra kost stor roll på hundens framtida hälsa.
Att borsta tänder kan också förhindra jobbiga veterinärbesök så som tandsten eller andra tandproblem, eller att rengöra öronen regelbundet.

 

Motionering av hund med dåliga höfter, hur ska man tänka med kost och motion för en Shiba Inu som är 10 år?
Mvh, Sara

Hej Sara,
Här kan man rådgöra med sin veterinär om att lägga till glukosamin i sitt foder som kan hjälpa artros eller ledproblem. Vilket Furry Family alltid har i sitt foder.

När det gäller motion skulle jag rekommendera koppelpromenad. Var även försiktig när det regnar eller är fuktigt för när hunden blir blöt och kall så kan det förvärra hundens tillstånd. Kanske använda en varm jacka för att förhindra detta?

 

Om du skulle välja kosttillskott till hund och bara fick välja endast två?

Det beror helt på vilka problem hunden har. Äter en hund en bra kost så ska man inte behöva addera något kosttillskott och jag skulle inte addera något om hunden inte behöver det.

 

Kan man ge prebiotika varje dag till en hund med magproblem?

Ja, det är jättebra om hunden har magproblem. Men om hunden har magproblem varje dag då jag skulle boka en tid hos veterinären.





Tusen tack för alla frågor, jag hoppas ni har fått bra svar från mig! Vi hörs snart igen! 
Har du ytterligare en fråga, skicka Instagram DM på @furryfamilyofficial 

Vänliga hälsningar, Giulia

ARTIKEL 9-15 15. «Föregående 1 2  | Visa alla