Välkommen tillbaka!

Logga in med din mailadress som användarnamn för att göra ändringar i din prenumeration.

Logga in med Facebook
eller

Tips & artiklar

Här ger våra hundpsykologer, veterinärer och hundexperter sina bästa råd för dig som hundägare.

Hur ska man göra vid foderbyte?

Att byta foder, kan om det det inte görs rätt vara stressande för hunden och besvärdligt för hundägaren. Många hundägare fastnar därför i ett foder som man tycker ”fungerar” och är där med oviliig att genomföra ett byte.

Vid ett byte är det viktigt att det görs helt rätt. Nedan följer några enkla råd för hur man på bästa sätt byter torrfoder.

Låt hunden vänja sig gradvis till den nya maten

Det kan ta några dagar för hundens kropp att vänja sig vid ett nytt foder och ett alltför snabbt foderbyte kan i värsta fall leda till tillfälliga kräkningar, diarré eller förstoppning. Det beror på att bakteriestammen i magen kan förändras vid byte av foder och bakteriekulture måste få tid att anpassa sig till den nya födan.

För att underlätta bytet av foder har vi tagit fram en anvisning på hur man gör ett gradvis byte som gör att bakteriekulturen i hundens mage hinner anpassa sig.

  • Dag 1-3: 25% nytt foder och 75% gammalt foder
  • Dag 4-7: 50% nytt foder och 50% gammalt foder
  • Dag 8-10: 75% nytt foder och 25% gammalt foder
  • Dag 11: 100% nytt foder

Mängden utfodring är individuell till hunden

Anvisningen som står i tabeller på foderpåsen är en riktlinje. Varje hund har likväl som vi människor en individuell förbränning. Använd därför förpackningen som en fingervisning och lär känna hur mycket din hund ska äta. Undvik i allra högsta grad att ge din hund matrester eller dylikt.

Låt bytet ta sin tid

Vissa hundar är kända för att kunna äta vad som helst, utan problem. Medans andra hundar känns ett foderbyte som en evighet. Låt det ta sin tid. Om hunden har långvariga problem som kvarstår, kontakta alltid en veterinär.

Ge hunden mat från bordet?

Bra mat kombinerat med glädje, motion och kärlek ger de bästa förutsättningarna för att din hund ska få ett härligt liv. Men hur ser egentligen hundens kostcirkel ut och vad mår hunden bäst av att få i sig?

Få hundägare kan säga att de aldrig har smugit i en matbit från middagsbordet eller matrester till sin bästa vän. Hunden tycker att vår mat luktar så ljuvligt och vill gärna smaka! Att tänka på vid dessa tillfällen är att hunden är ingen människa och mår heller inte bra av matrester.

Mänsklig kost kan vara obalanserad för hundens mage och den påverkas lätt av kryddor och salter som vi ofta använder i maten. Dessutom blir hunden mer kräsen om den ofta får matrester eftersom den snabbt räknar ut att det är bara att matstrejka sedan får man smaka på den där saftiga smörstekta fläskkotletten.

Hur fungerar det att laga mat till hunden själv då? Det finns en del hundägare liksom vi som vill ge hunden det allra bästa och därmed envisas att göra det! Utmaningen med det är att man riskerar att sätta ihop ett foder som blir obalanserat. Den som gör hundmat på egna råvaror måste vara otroligt påläst på råvarorna och veta att mineraler samt vitaminer tillförs i rätt mängd. Detta är en hel vetenskap.

Ett så kallat helfoder som samtliga foder från Furry Family ingår alla livsnödiga näringsämnen såsom fett, protein, mineraler och vitaminer och behöver därmed inte kompletteras. Köper du tex ett halvfabrikat måste man komplettera med näringsämnen för att hunden skall må bra.

Hur avgör man enklast om hunden är överviktig?

Minst 30% av alla hundar lider av övervikt. En hund som  är överviktig har liksom vi människor som blir överviktiga lätt att få en hel del hälsoproblem, som i sin tur förkortar livslängden. I de allra flesta fall, beror detta på kombinationen av mycket eller oregelbunden mat och för lite motion. De sjukdomar som en överviktig hund ofta drabbas av är

  • Diabetes
  • Ledproblem
  • Hjärtproblem
  • Sämre immunförsvar
  • Leversjukdomar
  • Cirkulationsrubbningar

 

Hur avgör man enklast om hunden är överviktig?

Oftast kommer övervikten smygande och det är viktigt att man håller koll på hundens vikt och ser hur vikten rör sig. Det kan vara svårt att bedöma när hunden passerar gränsen för sin normala vikt. Vi har tagit fram ett par referenser för att lättare hålla reda på vikten.

Underviktig hund

  • Revbenen syns tydligt
  • Uppdragen midja och hunden har nästan inget fett.

Normalviktig hund

  • Hunden en markerad midja och nacke samt lätt kännbara revben.

Överviktig hund

  • Det mest tydliga tecknet på övervikt är när det inte går att känna revbenen på hunden. Upplever du att man måste trycka med handen för att känna revbenen finns det risk för att hunden är överviktig.
  • Buklinjen är rak och det finns tydliga fettdepåer över länd och svansrot.

Det är viktigt att om man är osäker på om hunden är överviktig eller inte, kontakta alltid en veterinär.

 

Varför finns det så många överviktiga hundar?

Ofta handlar det om att man kanske inte är säker på hur mycket mat man ska ge hunden i kombination med att den får för lite motion. Eller att man ger hunden mat som inte är anpassad efter hunden. Det kan vara att man till exempel ofta ger hunden matrester eller att man helt enkelt inte har tagit hänsyn till hundens aktivitetsnivå vid valet av foder. Hundar som lätt går upp i vikt behöver ett foder som innehåller en mindre mängd fett och protein då mindre aktiva hundar ofta har en lägre ämnesomsättning n aktiva hundar och därmed lättare blir överviktiga. Å andra sidan en aktiv hund som springer mycket är mer beroende av ett högre energiintag. Ofta är övervikten ett resultat av välvilja, dvs man vill skämma bort sin hund. Vem vill egentligen inte skämma bort sin fyrbenta vän?

 

Hur ska man undvika att hunden blir överviktig?

Det bästa sättet att skämma bort hunden rätt är att se till att den får i sig rätt kost och och motion.

Om vi börjar med kosten så är det viktigt att 

  • Välj rätt foder som passar din hunds aktivitetsnivå.
  • Dosera lagom mängd med hundfoder och använd förpackningens råd som riktlinje. Att täkna på är att liksom vi människor har varje hund en individuell ämnesomsättning Därför är det viktigt att lära känna sin hunds matintag.
  • Undvik sötsaker och matrester!
  • Om man vill ge hunden en belöning, ge hundgodis som är anpassat till hunden.


När det gäller motionen är det viktigt att hunden rör på sig tillräckligt. Prova dig fram med vad som fungerar! Många väljer att promenera, cykla eller springa. Försök att göra något där du har kul med hunden dagligen. Sedan går det ju även att precis som när man själv tänker på sin energiförbrukning, göra de små förändringarna. Ta trapporna istället för hissen eller gå den extra promenaden som man annars hade skippat.

De 5 vanligaste hundraserna

Om du har en labrador som heter Molly är du förmodligen inte ensam! Labrador är nämligen den vanligaste hundrasen i Sverige och Molly är det vanligaste hundnamnet. Att just labradoren är så vanlig är förmodligen för att den karakteriseras av att vara socia, glad, snäll och vänlig. Den är även väldigt spontan i kontakten med andra hundar och människor. Detta gör den så klart till en perfekt familjehund.

Tätt därefter på nummer två har vi Chihuahuan. Förmodligen har det att göra med smidigheten med en dvärghund. Den kräver inte alls lika mycket motion som en större hund och gillar ofta att kela. Att tänka på med denna hund är att den gärna försvarar sin flock högljutt och försvarar sitt revir mot inkräktare. Den mår, som alla andra hundar bra av en fast uppfostran och regelbunden motion. Den ska varken förmänskligas eller daltas med bara för att den är liten.

Därefter hittar vi Goden Retriever. Denna hunddras är också en populär familjehund då den är följsam, uttåtriktad och intelligent. Den har en medfödd arbetsförmåga och apporteringslust. Det är en social hund som ofta vill leka med familjen och älskar att bada! Apporteringslusten karakteriseras ofta av en älskan att hämta stora pinnar..

Den tyska Schäfer unden hamnar på plats 4. Schäferhunden är en av världens mest populära hudraser och intressant nog är rasen mycket gammal som faktiskt härstammar ändå bakifrån Bronsåldern. Den har under lång tid använts som vakthund och herdehund. Den som har tid att jobba med hunden får en trygg familjehund som fungerar fint tillsammans med barn i alla åldrar. En tillfredsställd schäfer är rena rama kramnallen.

På nummer 5 har vi den fantastiska Jack Russel Terrier. Det är en energisk hund med en stark vilja att ha sällskap och uppgifter att utöra. Den har en stor jaktinstinkt och i kombination med en hög energinivå gör lydnadsträningen till ett måste om man har en Jack Russel. De gillar att utforska och gå på långturer och för den som har tålamodet med att träna ordentligt är det en perfekt hund. Däremot är det inte en hund för den som ofta ligger på soffan och vill mysa med hunden.

De 5 vanligaste hundraserna

  1. Labrador Retriever
  2. Chihuahua
  3. Golden Retriewer
  4. Tysk Schäfer
  5. Jack Russel Terrier
ARTIKEL 124-127 127. «Föregående 1 2  | Visa alla