Välkommen tillbaka!

Logga in med din mailadress som användarnamn för att göra ändringar i din prenumeration.

Logga in med Facebook
eller

Tips & artiklar

Här ger våra hundpsykologer, veterinärer och hundexperter sina bästa råd för dig som hundägare.

Resursförsvar - när familjens kelgris förvandlas till ett monster

Det är inte ovanligt att hundar på olika sätt visar att de vill ha föremål, mat, individer eller platser ifred. Den annars så vänliga familjemedlemmen blir som förbytt och visar tänder, morrar eller till och med nafsar mot den som närmar sig. Genom rätt hantering och träning går det att ändra hundens beteende och komma tillrätta med situationen. Men det är också lätt att av misstag förstärka problemet.


Vad är resursförsvar?

Vaktande av föremål, mat, individer eller platser brukar kallas för resursförsvar och kan riktas både mot människor och hundar. Vissa visar resursförsvar kopplat till flera av de olika företeelserna, men andra vaktar enbart exempelvis mat eller föremål. Resursförsvaret kan också vara situationsbundet så att det bara uppstår i vissa sammanhang.

Orsaken till att en viss hund utvecklar resursförsvar kan både vara genetisk, dvs att den har en ärftlig predisposition för att utveckla resursförsvar, och inlärd, dvs att den lärt sig att den inte får behålla sina saker utan måste försvara dem. Inlärningen kan ha påbörjats redan i valplådan om valparna har fått chans att konkurrera om mat eller föremål men din hantering som hundägare spelar också en viktig roll.


Låt hunden ha sitt ifred

I grunden handlar resursförsvar om att hunden är orolig för att bli av med det hen har och det viktigaste för all hantering och träning är att övertyga din hund om att du inte konkurrerar om det hen har. Regel nummer ett är att så ofta det går låta hunden vara ifred med sin mat, sina ben etc.

Det finns en gammal inställning att vi ska kunna ta vad som helst från våra hundar och att det är bra att vänja hunden vid att vi tar ifrån den saker. Men denna inställning kan tyvärr skapa resursförsvar i stället för att förebygga eller träna bort. Tänk dig själv att någon tar ifrån dig det du har i tid och otid. Troligtvis kommer du bli irriterad och göra allt du kan för att få ha dina saker kvar. Kanske går du undan för att få vara ifred och om inte det hjälper kommer du till slut att fräsa ifrån. Detsamma gäller våra hundar!

Det är viktigt att lära både besökare, barn och andra hundar att din hund måste få vara ifred när den äter sin mat, tuggar ben eller ligger och sover. Om du har flera hundar i familjen måste alla få det utrymme och den matro som de behöver. För vissa hundar kan det innebära att de måste äta i var sitt rum och för andra kan det betyda att de behöver någon meter mellan matskålarna. Vissa hundar är helt obrydda kring resurser och då behöver du inte styra upp på samma sätt, men ändå vara lyhörd för små signaler på att någon av hundarna är obekväm.

Om vi inte respekterar hundens resursförsvar så kan det trappas upp och om vi lär hunden att vi inte konkurrerar så kan problemen minska eller försvinna.


Om vi närmar oss så är det något positivt

Parallellt med att hunden får vara ifred när den har något så kan vi också lära hunden att om vi närmar oss så är det för att ge hunden något, inte ta. För att lyckas med det budskapet så är det viktigt att du hela tiden håller dig utanför hundens trygghetszon, dvs hunden ska inte känna någon oro alls över att bli av med det hen har. Var uppmärksam på små små tecken på att din hund blir orolig; att hunden stelnar till, vänder bort blicken eller stirrar på dig, drar sig undan eller ser spänd ut. Om du ser något av dessa tecken så har du kommit för nära.

Träningen går ut på att du på avstånd kastar eller rullar dit något som hunden vill ha, exempelvis en supergod godisbit. Gå därefter därifrån och låt hunden vara ifred. Det är viktigt att hunden enbart får en positiv upplevelse i situationen, dvs inte en mix av oro för att bli av med något i kombination med det positiva. I takt med att hunden börjar lära sig att du inte konkurrerar så kan du sakta minska avståndet till hunden.


Träna in en släppsignal

Ibland hamnar vi i situationer då hunden tar saker som hen inte ska ha. Genom att träna in en bra släppsignal kan du undvika konflikt i de situationerna. Du kan inte träna in släppsignalen i skarpt läge, för den situationen är för svår för hunden att börja i träningen i. I stället börjar du träna i neutrala situationer där din hund inte har något att vakta. Du kan välja vilken signal du vill, men om den signal du använder idag (exvis ”loss”) har råkat bli ”förgiftad” och negativt laddad så rekommenderar jag att du hittar på en ny signal (exvis ”tack”). Träna in släppsignalen i följande steg:

  1. Börja lära hunden att ”tack” (eller den signal du valt) betyder att hen kommer få något gott från dig genom att träna i situationer där det inte finns något annat som stör, dvs när hunden inte har något som den vill ha. Säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Hunden behöver inte göra något (dvs i det här steget behöver inte hunden släppa något) utan får godisbiten direkt. Upprepa ”tack” + släpp godis på golvet många gånger, flera gånger om dagen i flera dagar. Det är viktigt att du först säger ordet ”tack” och därefter släpper godisbitarna. Träna gärna på olika platser (olika rum inomhus och även på störningsfria platser ute), men bara när hunden inte har något.
  2. Fortsätt träna ytterligare några dagar som i punkt 1, men börja också peka ut vissa av godisbitarna för hunden. Dvs säg ”tack” + släpp några godisbitar på golvet + hjälp hunden att hitta godisbitarna genom att peka på dem. I det här steget lär du hunden att om dina händer/fingrar närmar sig så betyder det att det finns något gott där. Vi vill undvika att hunden lär sig (eller motverka att hunden redan har lärt sig) att dina händer betyder att du försöker ta ifrån dem något.
  3. Nu kan börja träna i närheten av olika föremål. I det här steget ska det vara neutrala föremål som hunden inte är så intresserad av. Dvs inte tuggben, leksaker eller annat som har högt värde för hunden. Lägg ner föremålet på golvet, säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Peka ut en del av godisbitarna, men undvik att röra föremålet. Så fort hunden tittar på föremålet säger du ”tack” och släpper godisbitar. Upprepa många gånger, flera gånger om dagen i några dagar.
  4. Upprepa steg 3, men med ett föremål som har lite värde för hunden, exvis en ”tråkig” leksak. Lägg föremålet på golvet, säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Rör inte föremålet, men peka ut några godisbitar då och då så att hunden fortsätter att lära sig att dina händer inte innebär att de blir av med något, utan att de får något. Låt ibland hunden ta leksaken, säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Fortsätt att ignorera föremålet och peka ut några godisbitar då och då.
  5. Fortsätt träna med lite mer intressanta föremål. Säg ”tack” och släpp direkt godisbitarna oavsett om hunden släpper föremålet eller ej. Om hunden inte släpper föremålet när du släpper godisbitarna så har du gått för fort fram och får backa lite i träningen.
  6. Fortsätt träna som i tidigare steg, men börja också ta i föremålet med ena handen. Säg ”tack”, släpp godisbitar på golvet, passa på att lyfta och lägga tillbaka föremålet när hunden tar en godisbit en bit bort, låt därefter föremålet vara och fortsätt att peka ut godisbitar på golvet. Om hunden blir orolig eller spänd när du lyfter föremålet har du gått för fort fram och får träna mer på föregående steg innan du provar igen. Prova med ett så neutralt föremål som möjligt.
  7. Varva lek med föremålet med ”tack” + släpp godisbitar. Öka svårighetsgraden allt mer genom att ha intressantare föremål och genom att interagera mer med föremålet. Om din hund tvekar att släppa när du säger ”tack” och släpper godisbitar så har du gått för fort fram. Om hunden inte vill släppa leksaken så är det viktigt att du inte ger någon uppmärksamhet alls till leksaken och i stället försöker skapa intresse för godiset. Lek och kasta omkring med godisbitarna så att de blir extra intressanta. Upprepa tills hunden släpper fokus på leksaken och intresserar sig mer för dig och godiset. Efter en så svår träningsomgång är det viktigt att göra några enklare träningssituationer med mindre åtråvärda föremål.
  8. Fortsätt träna som ovan, men variera mellan godisbelöning och lekbelöning, dvs ha en annan ännu mer åtråvärd leksak som belöning när hunden släpper föremålet. När släppsignalen börjar sitta ordentligt kan du också belöna att din hund släpper föremålet med fortsatt lek med samma föremål.
  9. Så småningom kan du även träna med ätbara saker som tuggben, godis etc. Börja med mindre åtråvärda saker i början och säg ”tack” och släpp godisbitar redan innan din hund har tagit föremålet i munnen. Om hunden inte låter föremålet vara när du säger tack och släpper godis så har du gått lite för fort fram och får göra övningen enklare.
  10. Nu kan du även börja träna på föremål som din hund hittar på promenaden eller ”snor” från familjemedlemmar.
  11. Träna på alla stegen både inne och ute i olika situationer.


Om hunden har något du måste ta ifrån

Med en väl intränad släppsignal kommer du kunna få din hund att släppa allt möjligt som den får tag på. Men om hunden råkar få tag på något farligt eller på annat sätt olämpligt innan din släppsignal funkar och du är tvungen att ta ifrån hunden det den har så ska du göra det så lugnt som möjligt. Undvik att pressa hunden mer än nödvändigt och bli inte arg eller upprörd. När du väl plockat ut föremålet ur hundens mun kan de ge superbra belöning även om hunden inte släppte frivilligt. Då ökar sannolikheten att hunden släpper föremålet lättare nästa gång ni hamnar i en liknande situation. Dessutom minskar risken för att hunden utvecklar eller ökar resursförsvar.


Om resursen är en person

Det händer att hundar ser en person som en resurs och vaktar personen mot andra hundar eller människor. Även här är det viktigt att inte bli arg på hunden för då riskerar resursförsvaret att förstärkas. Om du hamnar i en situation där din hund vaktar dig (eller någon annan person) så är det bästa att ”lösa upp” situationen så att spänningen släpper. Res dig upp och gå iväg, be den andra personen eller hunden flytta på sig, eller kasta iväg en godisbit till din hund som den får söka efter på avstånd. Efter ett tag kommer hunden förhoppningsvis inse att den andra personen eller hunden inte utgör något hot. Arrangera gärna liknande situationer där hunden får vänja sig vid att andra hundar eller människor är i närheten, men inte konkurrerar. Det är viktigt att situationerna är tillrättalagda så att din hund känner sig helt lugn i situationen, annars riskerar vi att öka resursförsvaret i stället för att minska det.

 

Om resursen är en plats

Vissa hundar vaktar platser snarare än personer eller föremål. Här gäller samma grundprincip; lär hunden att ingen annan konkurrerar om hundens plats genom att låta den vara ifred där. Om hunden börjar vakta andra platser, som den gemensamma soffan eller husses/mattes säng så kan du lugnt locka ner hunden genom att exempelvis rulla iväg en godisbit som hunden får söka efter. När du själv sedan har satt dig i sängen eller soffan så brukar det gå bra att välkomna hunden dit igen utan att resursförsvaret triggas. Även när resursförsvaret gäller en plats så är det viktigt att inte bli arg eller upprörd för då riskerar vi att förstärka problemet.



Resursförsvar mellan hundar

Om resursförsvar uppstår två hundar emellan så kan följande vara bra att tänka på:

  • Tillrättalägg så att de får ha sina resurser ifred. Ta enbart fram tuggben, leksaker etc när du är säker på att det inte kan uppstå en konkurrenssituation. Dela av vid behov med barngrindar, stängda dörrar eller passa på när bara en hund är hemma.
  • Vänj hundarna i små steg, dvs gå inte vidare förrän båda hundarna är 100% trygga och avslappnade i situationen. Om hundarna är trygga med att tugga ben med ett kompostgaller emellan så kan det vara ett bra träningssteg, men det kan också behövas längre avstånd. Tillvänjningen måste individ- och situationsanpassas.
  • Ett sätt att förebygga resursförsvar hundar emellan är att hålla lite koll på hundarna när de får tuggben och andra resurser. Hjälp dem att hålla tillräckligt avstånd till varandra och se till att de respekterar varandra när de ber om avstånd. Se till att de inte stjäl föremål/tuggben från varandra.
  • Belöna den hund som låter den andra hunden ha sin resurs ifred. Belöna gärna i riktning bort från den andra hunden så hjälper du hundarna att öka avståndet sinsemellan i konkurrenssituationer.
  • Om någon ändå tar ett föremål/tuggben från den andre så kan du belöna den hunden som väljer att inte ta strid. Det är bättre för harmonin i gruppen om det lönar sig att vända andra kinden till, än om det lönar sig att ta till strid.


Kan smärta vara orsak?

Om din hund visar tecken på resursförsvar så rekommenderar jag att låta en veterinär göra en allmän undersökning av hunden för att se om smärta eller annan fysisk ohälsa kan vara orsaken till att hunden utvecklat beteendet. Smärta kan göra hunden mer lättstressad och lättretlig, vilket ofta visar sig i den här typen av situationer.


Jobba förebyggande

Bäst resultat får vi, som alltid, om vi jobbar förebyggande. Om du redan från början låter hunden ha sina saker ifred, tränar in en bra släppsignal baserad på positiv förstärkning/belöning och hanterar eventuella resurssituationer lugnt så ökar sannolikheten för att du slipper problem med resursförsvar. Om du ser tendenser till resursförsvar hos din hund och inte ser resultat av dina åtgärder och träningsförsök så rekommenderar jag att du söker hjälp hos en hundpsykolog (som är medlem i Sveriges Hundföretagare) innan problemen växer sig för stora. Ju förr man tar tag i problemen, desto lättare går det att lösa.

Varmt lycka till!

Kicki Fellstenius, Hundpsykolog, Medlem i Sveriges Hundföretagare.


 

Hundar Utan Hem

Vi blir foderleverantör och samarbetspartner till Hundar Utan Hem!

Vi har sedan i juni 2020 haft ett flertal kampanjer där våra härliga följare på Instagram har hjälpt oss att samla ihop över 22.000 måltider som vi donerat till hundarna utan hem på Irland. Hundar utan hem vill hälsa att detta verkligen gör så stor skillnad, så vi vill rikta ett stort tack till alla er som börjat följa och följer oss på denna resa vi gjort tillsammans med Hundar utan hem!

Vi har under denna period lärt känna teamet och hjältarna bakom denna fantastiska och viktiga organisation och verkligen förstått hur stor skillnad deras arbete gör för så många hundar som hamnat snett. Hundar utan hem hjälper cirka 2000 hundar årligen, detta är hundar som räddas från dog pounds och som annars hade avlivats.

Vi vill fortsätta hjälpa till och därför kan vi stolt meddela att från och med nu så kommer vi gå in som foderleverantör och samarbetspartner till Hundar utan hem. Det här betyder att vi varje månad, genom att leverera foder, kommer säkerställa att alla dessa hundar får mat och att Hundar utan hem aldrig igen ska behöva lägga tid, energi eller pengar på mat utan istället kan fokusera på att hjälpa fler utsatta hundar.

Det känns superhärligt att kunna hjälpa till, vi har även tänkt använda vårt samarbete till att hjälpa till dels genom dessa donationer men också genom att belysa problemet med hemlösa hundar och hjälpa Hundar utan hem att växa så fler hundar får chansen till ett kärleksfullt hem.

Läs mer om vårt arbete med Hundar Utan Hem

7 farliga julväxter för hundar
Under julen har vi inte bara ätbara saker hemma som kan vara farligy för hundarna, utan även växterna vi har i våra fönster och på våra bord kan vara giftiga. Vår veterinär Giulia Li Donni har listat nedan vilka växter som är giftiga för våra fyrbenta vänners hälsa:

1) Mistel

Att kyssas under misteln är en romantisk tradition under jul, men vi ska försöka hålla växten borta från våra husdjur. Bladen och bären är giftiga och orsakar diarré, kräkningar och dregling.

2) Järnek

De läckert röda men illasmakande bären är mycket giftiga! Innehåller koffein och teobromin. Orsakar diarre, kräkningar och salivering.

3) Julstjärna

Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

4) Julros

Julrosen  är också giftig för våra hundar. Denna växt kan orsaka kräkning och diarre.

5) Hyacint

Framförallt är löken giftig och orsakar kräkningar och diarré.

6) Amaryllis

Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré.

7) Tulpan

Framför allt är det löken som är giftig och orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Om din hund har fått i sig någon av dessa växer så bör du kontakta en veterinär direkt. Oftast bör man åka in till djursjukhuset för att få hunden att kräkas inom 2 timmar.

Ta hand om er och våra fyrbenta vovvar nu under julen! 🐾🎄
Så får jag önska er alla en god jul och ett gott nytt år!
/Giulia, leg. veterinär


Sandra Tellström jobbar med hundspann i Åre

Vi har intervjuat Sandra Tellström, som driver verksamhet uppe i Åre där du kan boka hundspann och få åka eller köra med några av hennes 30 st polarhundar. Wow säger vi!
Glöm inte att vi nu också har en tävling med Sandra i vår julkalender där du kan tävla om att vinna en hotellweekend för 2 personer och få chans att besöka Sandra och åka hundspann!

Sandra är också med och driver verksamheten Hundsteg, ett utbildningsföretag med fokus på att skapa en högre kunskapsnivå för både hundägare och branschfolk. Sandra är själv diplomerad hundinstruktör, hundpsykolog och coach. Läs mer om Sandras passion för hundarna här och hur det är att träna och få jobba med dessa urhundar i magiska vinterlandskap
❄️

Berätta lite kort om dig!

Jag är en Kalifornienfödd tjej som hittat till Jämtländska fjällen. Jag bor ”mitt ute i ingenstans” tillsammans med mina två döttrar, man och våra 30 polarhundar. 

 

Hur började du med hundspann? 

Det är över 17 år sedan och jag började egentligen med en hund som var tänkt som en turkompis ”bara”. Det finns något väldigt verkligt som heter ”polarhundssjukan” och jag drabbades som så många andra av. En hund blev på något vis till 30, en lägenhet blev till en gård och så en flytt till fjällen på det – så står jag här 17 år senare! Så den ena ledde till det andra får man väl lov att säga! 

 

Vart kommer din passion ifrån? 

Vilken bra fråga! Jag vet inte, är nog född med den på något vis. Älskar att utmana mig själv och flytta mina egna gränser. Kärleken till fjällen och samarbetet med hundarna på det – hur kan man inte bli passionerad? 😊

  

Vad är det som gör hundarna så speciella? Egenskaper? Vad är speciellt för raserna Alaskan Malamute och Grönandshundar? 

Jag har valt de förmodligen två mest egensinniga raserna inom draghundssport, jag har en förkärlek till hundar med starka viljor, egna åsikter och stor integritet. Med dessa hundar behöver man lyssna, respektera, samarbeta och ofta förhandla. De är inga ”push-overs” och vet sitt eget värde. Jag tycker detta är oerhört spännande och gör arbetet med dem intressant, men jag ska också erkänna, till och från också frustrerande 😉

 

Hur tränar man hundarna för att jobba i just ett hundspann? 

Samarbete är oerhört viktigt tillsammans med en stark teamkänsla som grundar sig i trygghet. Hundarna behöver lita på varandra i vått och torrt för att med självförtroende ta sig an fjällen och de stora prövningar som kan ligga där. Jag lägger mycket tid på att främja relationerna mellan hundarna och etablera tydliga rutiner de tryggt kan vila mot. 




Kan det uppstå konflikter mellan hundarna sinsemellan eller jobbar dom i samma flock? 

Konflikter kan absolut uppstå, speciellt kring unga hundar eller vid löptider. Spannet/flocken är i ständig förändring. Det viktiga är att följa med, vara uppmärksam på skiftningar i dynamiken och skapa förutsättningar för spannet att hantera dem. I mitt spann sammanlagt finns det 15 hundar och de bor fyra olika flockar, sammansatta baserat på familjerelationer och personligheter.

 

Hur långt orkar dom springa? Hur ser deras uthållighet ut? 

Hur långt som helst! Nästan i alla fall! Allt beror på träningen man lägger in i dem. Men med en god träningsgrund kan de springa 12-15 timmar med enbart korta ”snacks” pauser. Sedan behöver de en vila på några timmar och kan sen ta sig an ett nytt lång pass. Hundarna har en annan förbrännings ”system” än oss och deras huvudsakliga energi kommer ifrån fett och proteiner. De har en helt annan uthållighet än oss människor!

 

Vad gör hundarna på sommaren, när det inte finns någon snö? Måste man träna med dom för att bibehålla lust och uthållighet? 

Vi tränar från augusti till maj, så hundarna har semester i cirka tre månader. Jag upplever att det uppskattar att bara ”lata” sig då och få en paus från arbetet i selen. Vi badar och simmar våra hundar mycket och så kör vi styrketräning i våra ”hundgym” i hundgårdarna. När hösten kommer har de kvar en grund styrka och byggt upp ett stort sug på att få springa i spannet igen!

 
 

Hur ser man på hundarna att de tycker om att vara med i hundspann? Finns det hundar som tycker mindre om det? 

De allra flesta tycker om det, men det finns såklart undantag där hundarna trivs bättre i mindre spann eller till och med som ensamhundar. Dock vill jag säga att det är ganska ovanligt. Detta är hundar som är avlade på att leva och jobba tillsammans med andra.

 

Hur motiverar du hundarna? Får de någon speciell belöning? 

Att få springa är belöningen, annars skulle de inte gå att få dem att jobba i så många timmar i taget. De brinner för sitt jobb och är inget annat än arbetsnarkomaner 😊 Sen får de ”snacks” varannan timme när vi är ute och tränar och det gillar dem såklart – men mest handlar det om att fylla på energidepåerna. Vad hundarna ofta uppskattar efter ett träningspass är uppmärksamhet, närhet och mys. De vill gärna vara nära, fysiskt och själsligt ❤️

 

Berätta mer om ditt yrke? Vad gör du utöver hundspann? 

Jag är i grunden Hundpsykolog och arbetar främst med yrkesutbildningar där jag utbildar och fortbildar hundtränare och hundpsykologer. Jag brinner för att dela med mig, jag tycker det är fantastiskt roligt med kunskap och att få vara en del i andras utveckling är verkligen en ära jag står ödmjuk inför.

 

Vill du berätta mer om er verksamhet Hundsteg? 

Det är ett utbildningsföretag med fokus på att skapa en högre kunskapsnivå för både hundägare och branschfolk. Vi gör alltifrån simpla prova på ”100kr kurser” till omfattande yrkesutbildningar. Variationen är rolig och håller oss själva både uppdaterade och på tårna. Nu under 2020 pga Covid19 så har den allra mesta verksamheten varit på distans och det har gett oss en spark i rumpan att utveckla våra utbildningar för fler att kunna ta del av digitalt. Något som tagits mot oerhört positivt och gett många ringar på vattnet! 

Hur går ett hundspann till om man är nyfiken på att boka detta hos er? 

En tur hos oss innefattar ungefär 3–4 timmar på fjället, deltagarna får antingen åka med ett större spann eller köra ett litet spann själva. Vi tar med oss fika och stannar för att dricka varm choklad och äta bullar framför en öppen eld. Har vi tur skiner solen från klarblå himmel eller så bjuds vi kanske på ett riktigt fjälläventyr i kraftigt snöfall! Vi har renrasiga polarhundar, Alaskan alamutes och Grönlandshundar de är inga snabba racerhundar utan riktiga frakthundar som arbetar långsammare men som riktiga slitvargar. De har stora personligheter och många med mycket integritet. Att komma och åka/köra hundspann hos oss handlar om mycket mer än bara vara på en släde, du får också lära känna dessa urhundar med alla deras egenskaper!

Läs mer om Sandras verksamhet här:  www.hundsteg.se samt på Instagram under @hundsteg
Under våren startar de ett gäng distansutbildningar och kurser, så kika in hemsidan för att läsa mer om allting samt få mer info kring kursstarter.
https://www.instagram.com/hundsteg/

Glöm inte heller att följa Sandras hundkonto @ukioq_soul
https://www.instagram.com/ukioq.soul/

 

Aktivera din hund inomhus

Hundar har en fantastisk förmåga att använda sin hjärna, nos och kropp. Och de behöver använda sin förmåga för att må bra. Nu under hösten och vinter är det lätt hänt att hunden får vara ute lite mindre pga mörker och ruskväder. Då är det bra att öka mängden aktivitet inomhus för att kompensera.

 

Olika typer av aktiveringsövningar

Aktiveringsövningar kan delas in i fyra huvudkategorier:

  • Inlärning
  • Balans/kroppskontroll
  • Nosövningar
  • Problemlösning

 

Det är jättebra om din hund regelbundet får göra övningar ur alla fyra kategorierna. I det här inlägget ger jag lite tips på aktiveringsövningar som är lätta att göra inomhus och som ger din hund bra och varierad mental stimulans. Övningarna kräver ingen specialutrustning och är lätta att göra utan allt för mycket förkunskaper.

 

Inlärning

Inom kategorin inlärning kan man både lära hunden sådant den har nytta av i vardagen, men också rena ”nonsensbeteenden” eller partytricks. Exempel på partytricks är att lära hunden att snurra runt ett varv, gå en åtta mellan dina ben, eller gå slalom mellan dina ben. Exempel på nyttobeteenden är att lära hunden att gå fint vid sidan, att få klorna klippta eller att lägga hakan i din hand så att du eller någon annan kan undersöka dess tänder.

 

När du ska lära din hund något så är knepet att börja med att locka fram beteendet och så belöna när hunden utför det. Då kommer hundens vilja att utföra beteendet öka. Upprepa tills det går lätt att få hunden att göra det du vill. Tänk på att börja enkelt och sedan sakta men säkert öka svårighetsgraden.

 

Exempel: Gör så här för att lära hunden att snurra runt:

  1. Led hunden runt i en cirkel med hjälp av en godisbit framför hundens nos. Belöna och upprepa tills det går lätt att leda hunden ett helt varv.
  2. Säg ”snurr” och led hunden runt i en cirkel med hjälp av en godisbit. Belöna och upprepa många gånger.
  3. Säg ”snurr” och led hunden runt i en cirkel med hjälp av en tom hand. Belöna från andra handen. Belöna och upprepa många gånger. Minska gradvis ner på hjälpen från handen.
  4. Säg ”snurr” och se om hunden snurrar runt utan att du visar med handen. Hjälp till vid behov. Belöna varje gång.

Lär gärna hunden att snurra att båda hållen så att hunden inte blir snedbelastad. Använd olika signaler (exvis ”snurr” och ”spinn”) åt de olika hållen.

 

Balans/kroppskontroll

Övningar inom kategorin balans/kroppskontroll ger hunden ökad kroppsmedvetenhet vilket leder till minskad risk för skador och bättre självförtroende. Exempel på övningar är att balansera med alla fyra tassar på en kudde eller pall (ju större hund och ju mindre kudde, desto större utmaning), att hoppa över eller krypa under saker (exvis ett moppskaft mellan två stolar) eller träna på tricks som kräver balans (exvis att balansera på bakbenen eller sitta som en kanin). Var noga med säkerheten så att du inte ber hunden göra något som kan leda till skador. Tänk också på att många av balansövningarna kan ge träningsvärk så börja försiktigt och åka mängden efter hand.

 

Exempel: Gör så här för att lära hunden att balansera på en kudde eller pall:

  1. Välj ut en lagom stor kudde (eller pall).
  2. Locka upp hunden på kudden med hjälp av en godisbit. Belöna så fort hunden sätter en enda tass på kudden.
  3. Upprepa och locka hunden allt längre upp på kudden. Belöna alla tendenser i rätt riktning tills hunden klarar av att få upp alla fyra tassarna på kudden.
  4. Säg ”upp” och locka upp hunden på kudden med hjälp av godisbiten. Upprepa tills det går lätt att få hunden att sätta alla fyra tassarna på kudden.
  5. Säg ”upp” och locka upp hunden på kudden med hjälp av en tom hand. Belöna från andra handen. Upprepa och minska därefter ner med hjälpen från handen.

Prova sedan på andra kuddar, pallar, etc.

 

Nosövningar

Hundar har en fantastisk nos och alla hundar mår bra av att få arbeta med nosövningar. Enklaste nosövningen är godissök, men även den går att variera. Börja enkelt genom att lägga en godisbit fullt synlig på golvet en bit ifrån hunden och säga ”sök”. Upprepa och öka sedan svårighetsgraden genom att lägga godisbiten allt längre bort och allt mer dolt. När hunden börjar bli duktig på att söka efter godis kan du variera genom att söka på olika platser, exvis i ett garage, källare, trappuppgång eller på vinden. Då blir det ny miljö och nya dofter så att hunden får mer mental stimulans.

 

Andra exempel på nosövningar är att söka efter godis i en handduk, att söka efter en leksak, att söka efter ett föremål (hur bra är det inte om hunden kan hitta din mobiltelefon eller dina nycklar?) eller söka efter någon specifik doft som exvis kanel eller eukalyptus.

 

Problemlösning

Den sista kategorin handlar om problemlösning och omfattar alla övningar där hunden får klura lite och lösa ett problem. Här är några exempel:

  • Hitta godis eller leksak i en handduk eller filt
  • Få fram godis ur en petflaska
  • Få fram godis ur kartonger eller toarullar (vik in ändarna på toarullen, eller stoppa papper i dem så att godisbiten inte ramlar ur)

 

Hoppas att du fått lite inspiration till bra inomhusaktivering! Och tänk på att det allra viktigaste är att ni har roligt tillsammans!

 

Lyssna gärna på poddavsnittet om Inomhusaktivering i Hundpodden med Kicki & Tage.

 

Varmt lycka till!

/Kicki


Kennelhosta hos hund

Kylan har nu kommit till Sverige och tillsammans med det också de första förkylningarna, både hos oss människor och våra hundar. När det gäller hundar är kennelhosta den vanligaste formen av förkylning.

Under de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt med inhägnade områden som används för att våra hundar ska umgås och leka med vararandra. Om man går förbi en hundrastgård ser man ofta grupper av glada hundar som springer och leker tillsammans. En vacker bild, eller hur? Men tyvärr har detta dock lett till att spridningen av sjukdomen kennelhosta inte bara finns i just kennlar (som namnet antyder) utan nu även sprids där vi umgås med våra hundar. Låt mig förklara mer om sjukdomen och vad vi kan göra om våra fyrbenta vänner blir smittade!

 

Vad är Kennelhosta?

Kennelhosta (infektiös trakeobronkit) är en mycket smittsam sjukdom mellan hundar och är en så kallad multifaktoriell sjukdom, d.v.s. en sjukdom som orsakas av olika smittämnen i form av virus eller bakterier.

De virus som är mest involverade är Adenovirus, Herpesvirus och Coronavirus, men även bakterier kan orsaka kennelhosta, framförallt Bordetella bronciseptica.

Så det finns många faktorer som kan bidra till infektionen och beroende på förekomsten kan det finnas mer eller mindre allvarliga former av sjukdomen, men alla extremt smittsamma.

Hur överförs kennelhosta?

Kennelhosta överförs ungefär som den mänskliga influensan, alltså genom nysningar, hosta och andningen i allmänhet. Men även i nära kontakt mellan hundar, som då tillåter bakterier och virus att smitta från en sjuk hund till en frisk. 

Smittoämnen kan överleva även en kortare tid i miljön och även hundar som har passerat den symtomatiska fasen kan vara smittsamma under långa perioder. Precis som hundar som har inte visat symptom ännu (inkubationstid) och detta gör det verkligen inte lättare. Inkubationstiden kan variera mellan 4 till 10 dagar och under denna period kan andra hundar smittas. Hundrastgårdar, kennlar och platser med en stor koncentration av djur så som utställningar och hunddagis är de som har högst risk för en epidemi. 

Symtom på kennelhosta

Givetvis är hosta ett symtom. Det kan ofta verka som att hunden kommer att kräkas i samband med hostan. Hostan kan vara torr eller fuktig och brukar bli värre i samband med motion. Det kan ofta bildas slem i samband med hostan. Om hundens hals är väldigt inflammerad, så kan hunden sluta äta eller dricka. Då ska man ska vara lite extra försiktig, speciellt med valpar och äldre hundar.  Kontakta en veterinär som då kan hjälpa dig att skriva ut en antiinflammatorisk behandlning, då slipper hunden tappa för mycket vätska och energi.

Vanligtvis är kennelhosta en sjukdom som endast involverar de övre luftvägarna, och resulterar sällan i lunginflammation (bronkopneumoni). Feber brukar endast komma i samband med en värre sjukdom så som lunginflammation. Men förekommer mest hos hundar som har lågt immunförsvar, har andra andningssjukdomar, är mycket gammal eller mycket ung. De flesta hundar i får inte allvarliga problem, och sjukdomen brukar gå över av sig själv inom max ett par veckor om inga övriga komplikationer uppstår.

Hundarna kan inte smitta människa eller andra djurslag.

Behandling

Oftast så behöver man inte medicinera kennelhosta. Däremot är det viktigt att hunden får vila under hela sjukdomsperioden. Undvik gärna att använda halsband, välj en sele istället. Samt undvik även kontakt med andra hundar i cirka 2 veckor då du minimerar risken att din hund smittar andra. Ta gärna även temperaturen regelbundet för att hålla koll såhunden inte får feber.

Det är bra att ha lite tålamod med kennelhosta, eftersom det kan ta lite tid för hunden att bli helt återställd.

Jag rekommenderar dig att vaccinera din hund, speciellt om du har en hund som ofta träffar andra hundar. Vaccinet finns i två olika former, ett som man ge i form av en injektion och som skyddar mot parainfluensavirus och en variant som man ge i nosen som skyddar både mot parainfluensavirus och Bordetella. Båda vaccinen varar i ett år och ger ett bra skydd, men inte 100%. Läkemedel som antibiotika eller hostdämpande bör endast användas om det föreskrivs av en veterinär.

Med vänlig hälsning, Giulia


Vår veterinär Giulia svarar på era frågor

Förra veckan fick ni möjlighet att fråga mig frågor kring din hunds hälsa och välmående, och nu har jag svarat på en del av alla frågor. Hoppas detta kan hjälpa er så hörs vi snart igen! 

Har du ytterligare en fråga, skriv på Instagram @furryfamilyofficial så försöker jag besvara på nästa frågestund!

Hej,
Jag har en valp på 6 månader som har fått konstaterat panosteit (växtvärk). Han fick medicin i fem dagar. Kan man gå korta promenader eller ska man hålla honom stilla fast han inte har hälta nu? Hur gör man? Jag fick ingen information när jag va hos veterinären mer än att han skulle endast ut och kissa och bajsa när han gick på medicin.

Mvh Angelica

Hej Angelica,
Stora hundar kan få växtvärk när dom växer vilket betyder att dom har som en slags inflammation i benen. Den behandling han har fått hjälper i regel mot smärta men det gäller ändå att han får ta det lugnt samt gå̊ korta promenader. Även efter behandlingen, innan han blivit fullvuxen, rekommenderar jag promenader med koppel. Undvik även trappor samt hopp och lek i allmänhet.

 

Hej,
Min hund har fått mycket snor i nosen och det låter som att han får ner snor i halsen då han får som hostattacker där man hör att han har något i svalget. Snoret är genomskinligt. Ska jag oroa mig? Vad kan jag göra åt det?

Mvh, Maria

Hej Maria,
Oftast är det som för oss människor att det kan vara en förkylning eller en allergi. Men om hunden brukar vara frisk i övrigt och att detta nu har kommit från ingenstans så skulle jag åka in till en djurklinik/djursjukhus för att ta prover och ev. göra en röntgen om det behövs. Det beror även på vilka andra symtom han har. Nyser han? Har han feber eller är han trött? Har han allergi sedan tidigare? Andra sjukdomar? Ålder? Är han vaccinerad?

Detta kan också̊ vara tecken på̊ kennelhosta som är vanligt nu under hösten. Eftersom din hund får hostattacker så kan det vara ett tecken på en inflammation i de övre luftvägarna som t.ex. kennelhosta eller valpsjuka. På djurkliniken kan man då ta prover som visar om det är ett virus eller en bakterie och i detta fall kan man behandla med antibiotika. Det är viktigt att man vaccinerar hundar mot kennelhosta och valpsjuka för att förhindra att dessa sjukdomar sprids.

Ofta går förkylning eller liknande sjukdom över av sig självt men man ska alltid kontrollera eventuella komplikationer så som feber. Därför ska hunden vila mycket med dessa symtom.

Glöm inte att det alltid finns en risk för smitta andra hundar.



Hej.
Jag har en hund som har eksem i öronen och kliar maniskt. Vad ska jag göra?

Allt gott,

Daniel

Hej Daniel,
Jag tycker att du ska åka till en veterinär för en undersökning. Är din hund allergisk sedan tidigare? Är det mycket sekret i örat eller i öronen? Luktar det illa?

När det gäller eksem vid öronen måste man titta på: vart på örat det är eller om eksemet sitter i örat. Är eksemet på öronen kan det bero på allergi (då man diskutera kost med veterinären) eller så har hunden kliat så mycket så att det har blivit en reaktion, fast problemet då egentligen sitter inuti örat.

Är det däremot eksem inuti örat kan det finnas olika orsaker. Här gör veterinären en otoskopi där man kollar in i örat med otoskop och ser hur det ser ut och sen tar man prover för att se om det är en svampinfektion eller en bakteriell infektion. När man vet vad orsaken är sätter man in rätt behandling som oftast ges  i droppform.

 

Jag har en liten valp hemma som till och från blir jättelös i magen, det är så varje natt. Vad kan jag göra?

Mvh, Lottie

Hej Lottie,
Mina första tankar är här; vad äter din valp för mat? Äter han rätt mat dvs ett valpfoder? Äter han regelbundet? Har han blivit avmaskad? Äter han mycket när han är ute?

Jag rekommenderar alltid att göra en avmaskning i samband med 12-veckorsvaccinet och sedan en avmaskning 1 ggr/år.

En valp mår inte bra av att byta foder för ofta, kan det vara så att ni har bytt foder nyligen? Det är också viktigt att en valp äter regelbundet. Jag skulle rekommendera att en valp äter 4 ggr/dag där du ställer ner skålen i 20 minuter och låter hunden äta. Efter 20 minuter tar du upp skålen oavsett hur mycket hunden har ätit. På samma sätt gör du varje gång hunden får mat. På så sätt bygger du upp en utfodring som hjälper hunden äta regelbundet.

Varför din valp blir dålig just under natten är svårt att svara på. En anledning kan vara att den får i sig saker i parken under dagen och att det sedan visar sig under natten, så håll gärna lite extra koll när ni är ute.

Ibland man kan sätta in probiotika i några dagar som hjälper tarmfunktionen. Om det inte  går över rekommenderar jag att ni kollar upp detta hos en veterinär.



Kan hundar äta tillagade kycklingben? 

Nej! Kycklingben kan vara väldigt farligt eftersom hunden lätt kan tugga sönder just kycklingben och det kan då bildas vassa benstumpar som kan få allvarliga konsekvenser för en hund som äter dessa. Hunden kan få sår och skador i munnen, magen och i tarmen. Det finns massor med bra alternativ till kycklingben i din zoohandel, så det finns egentligen ingen anledning att ge just kycklingben.

 

Hej,
Min 6-månadersvalp andas i vila 50 andetag/minut. Är det normalt? Han andas tungt och häftigt även i vila (dock oftast efter lång promenad).

Mvh, Sabina

Hej Sabina,
50 andetag/minut är relativt högt. Man brukar säga att en valp ska ligga på omkring 15–30 andetag/minut. Men blir det så just efter en lång promenad så kan det finnas lite olika anledningar. T.ex. så drömmer valpar ofta och då kan de öka något i andetag. Men skulle valpen andas tungt och häftigt under en längre period, t.ex. under hela natten, då skulle jag vara mer orolig och rekommendera att besöka en veterinär.

Det beror också på vad det är för ras. En Engelsk Bulldogg t.ex. andas ju i allmänhet lite annorlunda och skulle kunna ha en något annorlunda frekvens. Andningen kan också ha att göra med om det är varmt ute, är det sommar kan detta absolut påverka en hunds andning.

Har han även andra symtom? Hosta? Blir han lätt trött? Andas han med öppen mun? Är slemhinnorna i munnen blåa? I värsta fall kan hunden även ha hjärtproblem, så som hjärtsvikt. Därför är det viktigt att hålla koll på valpens andning framöver.


Hej Giulia,

Jag tränar med min hund mycket varje dag. Kan det vara farligt för hunden att få mycket godis varje dag?

Vänligen, Jessica

Hej Jessica,
Det är svårt att säga, det beror helt på hur mycket som är mycket. Men givetvis är det inte bra för hunden att få alldeles för mycket godis, då kan hunden bli dålig i magen eller faktiskt på sikt bli överviktig. Men det beror också på vad det är för kvalitet på godiset. Så se till att belöna en hund med små små bitar av ett bra godis med bra innehåll eller belöna med till exempel hundens foderkulor.

 

Hej,
Varför börjar hon halta helt plötsligt varannan dag på bakbenen? Kan det vara något problem med hennes höfter? (Wheaten Terrier)
Mvh,
Hanna

Hej Hanna,
När en hund haltar så tyder det nästan alltid på smärta. Är det en äldre eller en överviktig hund kan det vara ett tecken på artros. Ta det lite lugnt i 7–10 dagar med korta promenader, låt inte hunden springa eller hoppa. Se också till att hunden sover på någonting mjukt. Blir det inte bättre så vore det nog bra att åka till en veterinär och få en undersökning och ev. röntga hunden.

 

Behöver man ge hundar kosttillskott?

Det beror på vilken mat hunden äter. Äter den ett bra kvalitativt torrfoder så nej, då innehåller det alla vitaminer och mineraler hunden behöver.

Är det däremot en hund som har något problem då kan man titta vidare på kosttillskott.
T.ex. har hunden problem med pälsen, så som mjäll, så skulle jag rekommendera att addera extra Omega 3.



Hej!
Är det vanligt att valpar kräks? Kan det vara farligt?

Ja, det är vanligt. Valpar kan t.ex. kräkas när de äter för snabbt. Om man har en valp som kräks ofta så brukar jag rekommendera att man blandar ut torrfodret med lite vatten till eller att använder en speciell skål där hunden behöver kämpa lite för att få fram foderkulorna, så att hunden inte äter för snabbt helt enkelt.

Valpar har också en tendens att äta konstiga och opassande saker utomhus som kan göra att de kräks.

Nej, det är inte farligt om en valp kräks men om det är något den gör flera dagar i rad bör man kolla upp detta, för så ska det inte vara. De tappar vätska snabbt och kan därför bli dåliga snabbt.

 

Hej Giulia,
Kan en hund växa ifrån allergi eller är det vanligare att de får fler allergier med åren? Vänligen, Astrid

Hej Astrid,

Oftast får hunden allergier när dom är vuxna och då är det också svårt att bli av med allergin. Det man kan göra är ju att ta bort de som hunden är allergisk mot i kosten och på så vis bli av med symptom men dessvärre kvarstår ju allergin.

 

Vad önskar du att hundägare visste mer om?

Jag skulle önska att hundägare vore duktigare med kosten till hunden. Det kommer ofta ägare till mig som har skaffat valp och så kanske inte valpen äter sin mat, då testar man ofta ett nytt foder och byter mat, upprepade gånger. Detta blir väldigt fel för en valp som kan må dåligt av att äta nytt foder hela tiden. Ofta låter också ägarna maten ligga kvar i skålen hela tiden och då äter valpen när den vill, och detta kan skapa olika problem. T.ex. så kan du få en hund som inte äter alls eller att den äter på oregelbundna tider, vilket i sin tur kan ge magproblem. Det är också viktigt att ge hunden en bra kost eftersom det kan förhindra samt förebygga flera olika sjukdomar.

Jag tänker också att valpar är lite som barn, om de lär sig redan från start så blir det lättare senare i livet. Att träna valpen vid att man tittar på tassarna, klipper klorna, borstar tänderna osv. redan tidigt i hundens liv så skulle även mitt arbete bli mycket enklare! 😊

  

Jag har en 4–5 månadersvalp, som har börjat snarka mycket. Behöver jag oroa mig för detta?

Nej, inte alls.
Valpar drömmer mycket, dom rör på sig, dom piper. Om det dyker upp andra symptom så som trötthet eller att valpen har svårt att andas så skulle jag rekommendera ett besök hos veterinär.

 

Vilka veterinärbesök skulle kunna förhindras om vi hundägare gjorde annorlunda?

Igen så spelar en bra kost stor roll på hundens framtida hälsa.
Att borsta tänder kan också förhindra jobbiga veterinärbesök så som tandsten eller andra tandproblem, eller att rengöra öronen regelbundet.

 

Motionering av hund med dåliga höfter, hur ska man tänka med kost och motion för en Shiba Inu som är 10 år?
Mvh, Sara

Hej Sara,
Här kan man rådgöra med sin veterinär om att lägga till glukosamin i sitt foder som kan hjälpa artros eller ledproblem. Vilket Furry Family alltid har i sitt foder.

När det gäller motion skulle jag rekommendera koppelpromenad. Var även försiktig när det regnar eller är fuktigt för när hunden blir blöt och kall så kan det förvärra hundens tillstånd. Kanske använda en varm jacka för att förhindra detta?

 

Om du skulle välja kosttillskott till hund och bara fick välja endast två?

Det beror helt på vilka problem hunden har. Äter en hund en bra kost så ska man inte behöva addera något kosttillskott och jag skulle inte addera något om hunden inte behöver det.

 

Kan man ge prebiotika varje dag till en hund med magproblem?

Ja, det är jättebra om hunden har magproblem. Men om hunden har magproblem varje dag då jag skulle boka en tid hos veterinären.





Tusen tack för alla frågor, jag hoppas ni har fått bra svar från mig! Vi hörs snart igen! 
Har du ytterligare en fråga, skicka Instagram DM på @furryfamilyofficial 

Vänliga hälsningar, Giulia

Ställ dina frågor till vår veterinär Giulia!

Hej alla hundägare! 🐾

Jag heter Giulia Li Donni och är Furry Family's egna veterinär. Jag studerade till veterinär i en stad som heter Perugia i Italien och har jobbat som veterinär i Sverige i över 10 år. Idag driver jag min egen veterinärklinik i Stockholm.

 

Det är så roligt att nu vara en del av Furry Family's expertpanel och här under hösten kommer jag att skriva bra informativa artiklar här på Furry Family's hemsida där ni kommer kunna läsa om olika aktuella ämnen kring hundars hälsa och få svar på frågor om just din hunds välmående.  

 

Vi kommer att prata om allt från hur din hund kan påverkas av vad den äter till svårare sjukdomar och hur man kan få bukt med dom. Jag kommer även att ge er tips på vad ni kan tänka på för att förebygga skador och sjukdomar hos din hund.

 

Nu är jag nyfiken på vilka ämnen ni vill att jag skriver om? Finns det något speciellt ni vill veta mer om eller har du en specifik fråga kring just din hunds hälsa och sjuktillstånd?

Skicka en Instagram DM till mig på @furryfamilyofficial och berätta mer så har du chans att få din fråga besvarad av mig.


Vänliga hälsningar,

Giulia

 

Frågestund om valpars beteende

Hej alla hundälskare! 🐶

Jag heter Kicki Fellstenius och jag är hundpsykolog, hundägarcoach och hundinstruktör. Jag grundade mitt företag Glada Jyckar år 1991 där du kan gå valpkurser, lydnadskurser, kantarellsökskurs och mycket mer. Här kan också få personlig rådgivning av mig eller någon av mina kollegor för din hunds olika beteendeproblem eller utmaningar i vardagen 😊

 

Jag älskar hundar och människor och att se dem utvecklas tillsammans!

Lycka för mig är att följa en hundfamiljs utveckling och se hur relationen mellan människa och hund förbättras i takt med att kommunikationen utvecklas. Att få vara en del av härliga Furry Friends expertpanel är så roligt och det känns verkligen bra att jobba med ett företag som även har ett etiskt tänk med både bra råvaror och klimatkompensation.

 

Jag tänkte att vi ska inleda den här hösten och mitt första blogginlägg här med att vi håller en frågestund bland er där temat blir den här gången blir: VALPAR 🐕

 

Så nu kan ni passa på, har ni några frågor angående valpbeteenden som kan vara svåra att få bukt med, beteendemönster du gärna vill få hjälp med att få bort eller kanske behöver du tips om hur man får en valp rumsren? Ställ era frågor till mig här och kom ihåg att inga frågor är dumma frågor!

Blir din fråga inte besvarad denna gång så håll till godo eftersom att vi kommer hålla fler frågestunder under hösten! 🐶🍂


Ny säsong av Hundpodden med Kicki och Tage by Furry Family!
Nu kan vi stolt presentera en ny säsong av Hundpodden med Kicki och Tage by Furry Family 🔜🐶🎧⁠

Tillsammans med hundpsykologen Kicki Fellstenius släpper vi nu 12 avsnitt under hösten där Kicki kommer att ta upp olika intressanta teman kring din hunds beteenden och inlärning samt bjuda in flera härliga gäster.⁠

Första avsnittet släpptes igår:
Avsnitt 1: Fem nycklar till ett harmoniskt hundliv - med Kicki Fellstenius

I premiäravsnittet får du lära känna hundpsykolog Kicki Fellstenius och beaglen Tage. Kicki delar med sig av sina ”fem nycklar” som ger en bra grund till allt som rör hundar och hundträning. Med nycklarna i bakhuvudet kan du själv avgöra vilka råd som passar just dig och din hund. Vem ska man egentligen lyssna på? Det och en massa annat får du svar på i avsnittet 🐾

Ni kommer väl att lyssna? 🎶⁠
*Finns där poddar finns*

Du kan även lyssna här: https://hundpodden.se/


Så kan du belöna din valp

Visst är det underbart med valptiden? De är som absolut sötast nu och sådär härligt busiga. Ibland kanske alldeles för busiga… För att hjälpa dig på traven har vi samlat några bra tips kring hur du kan belöna din hund som också kan hjälpa er i er relation framåt. Man kan alltid lära en gammal hund att sitta men det går betydligt snabbare när de är små. Så att börja i tid är att föredra!

 

HANTERING AV HUNDEN

För att få en hund som även är harmonisk när du gör de där sakerna som hundar kanske oftast inte tycker är så jätteroligt, klippa klor, borsta, bada, kolla tänderna, så gäller det att öva med dom redan från start när de är valpar.

Det behöver inte vara speciellt svårt att lära hunden detta men det gäller att inte ge upp och ha ett bra tålamod. Se till att belöna hunden när den gjort något bra, t.ex. låtit dig klippa en tass med klor, så att den vet att den blir belönad när du klippt en klo eller en tass.

Stretar hunden emot när du ska t.ex. klippa eller borsta eller känns stressad, så håll lugnt men bestämt i den och släpp den när den lugnat sig. På så sätt lär du hunden att den måste vara lugn för att den ska släppas ned.

 

MÖTE AV ANDRA HUNDAR
Det är bra om du i tidigt stadie kan visa din valp hur hundmöten ska gå till. Vissa hundar kan bli rädda eller osäkra när de träffar andra hundar och då är det viktigt att du går in och hjälper till.

Öva gärna genom att stanna upp några meter innan mötet och prata med ägaren av den andra hunden. När båda hundarna är lugna släpper du fram din valp. Kom ihåg att man kan också öva genom att bara hälsa kort och sedan gå vidare, så att hunden lär sig att även ett kort möte är okej.

Du behöver inte heller låta hunden hälsa på allt och alla. Hundar är flockdjur och blir sällan kompis med andra flockar och på samma sätt är det när du skaffar valp. Det kan också vara bra att öva just hundmöten med hundar som du känner väl sedan innan.

 

LÄR HUNDEN KONSTER

Utöver att det är roligt att träna konster med sin vovve, så är det faktiskt ett jättebra sätt att öva upp din kommunikation med din valp. Desto bättre kommunikation ni har desto mer stabil och trygg blir din hund. Öva lydnad så som ”kom hit” eller ”stanna” och ge alltid belöning så fort hunden har gjort något som går i rätt riktning mot det önskade slutmålet.

Tänk på att hunden ska tycka att det är roligt att öva cirkuskonster! Därför ska du fortsätta med att förstärka det positiva med belöning i form av din röst och gärna med hundgodis.

Har du testat vårt nya hundgodis ännu?

Furry Familys hundgodis är framtaget för att vara ett perfekt belöningsgodis som du lätt kan dela upp i mindre bitar för din valp. Snacksen innehåller svenska ingredienser med bra egenskaper, för att vara ett hälsosamt snack som du kan använda med gott samvete till din hund.

 

 

Så förhindrar du värmeslag hos din hund

Nu är sommaren här och vi njuter av varma soliga dagar, både människor och djur.
Precis som vi informerade om häromdagen så kan bilen bli en farlig plats för din hund under sommaren. En varm sommardag kan en stängd bil uppnå över 80 grader och detta kan givetvis få förödande konsekvenser. Det finns även andra fällor man behöver tänka på, så vi har sammanställt en lista som du alltid bör ha med dig i bakhuvudet under sommarens varma månader!

 
Här är 5 saker du kan gör för att förhindra att din hund drabbas av värmeslag:

  1. Lämna aldrig din hund i bilen. Oavsett om du bara ska göra en snabbt ärende så kan temperaturen stiga fort och det kan bli riktigt farligt för hunden.
  2. Avvakta med långa promenader till kvällen istället och minska på de fysiska aktiviteterna under dagen när det är som varmast.
  3. Se alltid till att hunden har tillgång till friskt vatten. Detta är A och O för att en hund inte ska få värmeslag. Vätska vätska vätska! På djuraffärer och hos veterinärer finns det även vätskeersättning för hundar, vilket kan vara ett tips att ha i sitt hemmaapotek under sommarens månader.
  4. Skugga! Försök se till att hunden ligger i skuggan. Många hundar är soldyrkare och tycker verkligen om att lapa sol, men tyvärr förstår de juj inte konsekvenserna av det och de kan helt enkelt bli för varma utan att själva märka av det. Försök få hunden att uppskatta skuggan istället, så minskar du risken avsevärt.
  5. Bada gärna med din hund, det kyler ned kroppen bra och blir en rolig aktivitet istället för att t.ex. springa efter boll upp på land. Men tänk på att hålla koll på algblomning och att hunden inte ska svälja för mycket vatten då den kan få saltförgiftning.

Vanliga symptom på värmeslag

  • Hunden flämtar mycket
  • Hunden blir varm om hjässan
  • Hunden dreglar
  • Hunden är orolig
  • Hunden söker svalka
  • Kan få kräkningar eller diarré

Om du ser tecken på att din hund kan ha drabbats av värmeslag – kontakta din veterinär snarast!
Hur hundfoder påverkar din hunds hälsa och välmående

Vi har träffat italienska Giulia som studerade veterinärprogrammet i Perugia och har arbetat som veterinär i Stockholm de senaste 10 åren. Hon älskar sitt jobb och att få hjälpa sina fyrbenta patienter. Det var tack vare hennes populära strävhåriga tax som hon både blev veterinär och träffade sin man. Idag driver hon egen veterinärklinik på Östermalm i Stockholm.

 

Vem är Giulia Barontini?

Jag är ursprungligen från Italien och jag kom till Sverige för 14 år sedan och har bott här permanent 10 år. Jag träffade min man här i Stockholm under min veterinärutbildning och efter min examen år 2009 så flyttade jag till Stockholm och startade vårt liv här. Idag är vi en familj med tre barn och tre hundar!

  

Visste du direkt att du ville bli veterinär?

Alltid! Sen jag var barn.

Men det var också tack vare en hund, en strävhårig tax. Otto hette han.

Det var min egen hund och han var min bästa vän. Han var med mig på alla mina tentor på universitetet och alla mina lärare ville ha honom på bordet. Det var också tack vare honom som jag träffade min man. Jag fick honom när jag var 18 år gammal och det var när vi började gå till veterinären med honom som jag började fundera på om jag skulle söka till veterinärprogrammet.

När han dog fick jag så mycket meddelanden från alla, jag kunde skrivit en bok, han var så populär.

 

Hur bestämde du dig för att börja studera till veterinär?

Jag pluggade faktiskt inte direkt till veterinär. Jag är uppväxt i Rom och det närmaste universitetet som hade en veterinärutbildning låg ca 1,5h utanför Rom. Många av mina vänner ville åka till en annan stad för att plugga men jag trivdes så bra i Rom eftersom att jag hade min familj och alla mina vänner där. Därför valde jag att plugga journalistik till en början. Men jag fortsatte drömma om att bli veterinär.


En dag sa min kusin till mig: ”Giulia, varför åker vi inte och gör ett intagningsprov?”

Det finns nämligen ett test i Italien för alla veterinärutbildningar som avgör om man kommer in eller inte. Intagningsprovet är under samma dag överallt i hela landet vilket gör att du inte kan testa i en ort och sedan några dagar senare göra provet i en annan. Mina föräldrar hade ingen aning om att jag sökte och gjorde intagningsprovet. Det är ett väldigt svårt prov och det är bara ca 80 personer som kommer in på utbildningen av ca 500-600 personer som gör provet. Och jag kom in!
Så jag kände att det var meant to be och då tänkte jag: ”Nu måste jag bli veterinär!”

 

Hur lång är utbildningen?

Utbildningen är 5 ½ år.

  

Berätta mer om din karriär?

Jag började arbeta på Bromma Djurklinik. Då var det viktigt för mig att lära mig det svenska språket och sakta men säkert började jag lära mig alla olika termer och veterinärsrelaterade ord.

 

Efter det arbetade jag på Bagarmossens Djursjukhus och sedan även på Evidensia Djursjukhus i Arninge utanför Stockholm.

 

Sedan ville jag öppna mitt eget och då började jag jobba som hemveterinär. Då åkte jag hem till patienter och gjorde olika undersökningar, tog blodprover, utförde avlivningar etc. Nackdelen med det arbetet var att jag spenderade mycket tid i bilen och det tog väldigt mycket av min tid att åka runt till alla olika patienter, vilket ledde till mindre tid att kunna jobba med mitt yrke och att hjälpa djur.

 

Vid den tidpunkten lärde jag känna en god vän som har en hundbutik som ligger på Runebergsgatan. Vi fick en idé om att dela lokaler och där har jag nu kunnat skapa min alldeles egna mottagning!

 

Jag brukar säga att min mottagning är som en vårdcentral för hundar. Jag gör blodprover, läser av blodprover, gör hälsokontroller, eventuellt remitterar vidare för ultraljud och röntgen och sedan kan hundarna komma tillbaka till mig så att jag kan läsa av provresultaten, mm.

 

Jag är också veterinär för hunddagiskedjan Changdobels alla hunddagis och står till alla deras hundars förfogande.

 

Jag försöker ha en väldigt personlig kontakt med alla mina patienter och vara väldigt tillgänglig, många av mina kunder har jag nästan dagligen kontakt med via WhatsApp. Jag gör alltid allt jag kan för att vara tillgänglig och svara på frågor och hjälpa till!

 

 

Har du hund idag?

Ja, vi har tre stycken hundar; Grappa, Menta och Solaia.

En strävhårig tax som är härifrån från en svensk kennel och två adopterade gatuhundar som kommer från rescue centers i Italien.

 

Vad tycker dina hundar om Furry Family?

Dom älskar det! Något jag märkte av direkt vad att de älskade smaken på fodret. Jag märker även att avföringen blivit mycket bättre samt att de inte behöver göra ifrån sig lika ofta. Vilket jag som veterinär tycker är bra eftersom de behåller mer av ämnena och därför måste de inte äta lika mycket för att få i sig allt de behöver.

 

Varför ger du Furry Family till dina hundar?

Så fort jag hörde talas om det så ville jag testa eftersom det finns så många fördelar.

Jag försöker alltid själv tänka efter när jag går och handlar. Jag tittar då på vad som är svenskt, ekologiskt och vilken kvalitet produkterna har. Även hur djuren har haft det under produktion är jätteviktigt för mig.

  

Varför är hundmat viktigt för hundens hälsa (ur ett veterinärperspektiv)?

Rätt mat är jätteviktigt, redan från valpstadiet.

När jag får in valpar på kliniken så är det bland det första vi pratar om. För om man köper dålig mat i början ser man inte konsekvenserna, men i ett längre perspektiv så är det jätteviktigt. För tänder, magen, allergier, hudproblem mm.

 

Ibland kan jag rekommendera veterinärfoder, ifall hunden t.ex. har njursvikt men allmänt så finns det ingenting i de fodren som jag anser är bra mat. Jag rekommenderar alltid ekologisk mat, utan gluten. Vilket Furry Family erbjuder.

 

Det är jätteviktigt att sätta en standard från att det att hunden är en valp.

Man ska inte byta foder ofta på hunden, hundar fungerar lite annorlunda än oss människor Hittar man ett bra foder så tycker jag man ska fortsätta med det!

 

Just nu studerar man mycket mer på foder och det man tydligt kan se är att hunden kan leva längre tack vare ett bra foder.

 

Vad skulle du välja mellan torrfoder eller färskfoder?

Utöver att det är mer praktiskt med torrfoder så är det också bra för tänderna och för muskulaturen i käkar som är jätteviktigt. Jag rekommenderar alltid torrfoder.

  

Finns det några speciella sjukdomar som kan komma från just maten?

Jättemånga. Vanligt är gastrit, magproblem, tarmproblem, allergier.

 

Ett annat problem som är vanligt är att hundar blir överviktiga.

En bra jämförelse är om man skulle ge sitt barn skräpmat varje dag, på samma sätt ska du tänka med hunden, det som är godast är inte alltid det som är rätt!

 

Man vet nu att många hundar kan få problem med kycklingprotein så jag rekommenderar aldrig kyckling, inte ens i godis. Det jag verkligen gillar med Furry Family foder är att det inte innehåller någon kyckling överhuvudtaget, och att ni dessutom har lamm som huvudingrediens tycker jag är jättebra!

 

Att en hund är känslig eller tom allergisk mot ett visst protein t.ex. kyckling, är hunden då allergisk från födsel eller är det något som växer fram?

Oftast är det något som växer fram. Det är det som är problemet med mat för valpar – för du ser inte problemen direkt. Och när problemen väl kommit då har det blivit kroniskt och det är mycket svårare att minska de problemen.

  

Kan hundens livslängd påverkas av vilken mat den äter?
Ja absolut, 100%.

Det är därför det är så viktigt att köpa ett kvalitativt foder. Jag förstår att det kan vara dyrt om man t.ex. har en stor hund men man måste tänka att det kostar att ha hund. Detta måste man tänka på från början innan man ens skaffar hund. Köper man ett väldigt billigt foder så kommer det förmodligen att bli dyrare senare i livet då hunden har större risk att dra på sig sjukdomar och dyra veterinärkostnader.

  

Hur tycker du att man ska servera foder till sin hund?

Två gånger om dagen. Sätt ned skålen i 20 minuter och ta sedan bort den. De tappar disciplin om de får mat när de själva vill. Det är inte så att jag är hård i min uppfostran men med bra och tydliga regler så får de en bättre hälsa och välmående.

  

Hur behandlar man en allergi?

Det beror på vad det är för allergi. Kliar det i öron så kanske man får skriva ut örondroppar så kan det gå över direkt. Men med många sjukdomar kan man som första steg ändra lite i kosten. Då tittar jag på vad de har för foder och se om man kan justera på det.

 

Jag brukar alltid rekommendera lammbaserade produkter eftersom det är ett lättsmält protein, men i vissa fall kan även fisk och kalkon vara bra, men jag föredrar lamm.

 

Vad tycker du om s.k. veterinärfoder?

Ibland kan det såklart vara bra, ifall hunden har njursvikt så kan vi enkelt se med blodprover om det har fungerat. Men det måste vara under en kort period, det ska fungera som en behandling för något. Det är inte ett foder man ska använda sig utav hela livet. Då tycker jag att det är bättre att hitta ett alternativt foder som fungerar för hela livet, och spara veterinärfoder som ett sista alternativ.

 

 

 

Svenska Kennelklubben om det ökade valpintresset

Svenska Kennelklubben gick i förra veckan ut med informationen att de märker av ett större intresse av att köpa valp under våren än föregående år. Förmodligen handlar det om att fler arbetar hemifrån och folk stannar hemma i Sverige i sommar. Vi ringde upp Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben och pratade vidare kring ämnet.

  

Hur ser ni att intresset för att köpa valp ökar?

Vi ser det på antalet nyregistreringar hos oss, som har ökat med 10 % (januari-maj) i jämförelse med samma period 2019. Detsamma gäller för antalet besökare på sajten Köpahund.se som ökat med 90 %. Många uppfödare bekräftar också att födda valpar ofta redan är sålda.

 

Det är både positivt och negativt. Jag tycker det är bra att man skaffar sig hund om man kan ha hund. Dels ska man ju tänka på hur det blir efter, om det är Corona som har gjort så att man är mer hemma, man planerar ingen utlandssemester, utan man ska vara hemma för att ta hand om valpen. Det är många som gör så men nu är det många som har tagit valpen i april-maj istället.

 

Men sen är det ju alltid risk för smuggelhundar och för oseriösa säljare som inte registrerar sina hundar i SKK, där ser man först och främst till pengarna då en valp kostar mellan 15-20 000 kronor och ibland högre än så.

 

Därför är det extra viktigt att köpa en valp registrerad i SKK hos en uppfödare som har både ambitioner och krav att sälja en så frisk och sund valp som möjligt. En registrerad valp i SKK har en dokumenterad bakgrund och med valpen ska alltid följa registreringsbevis, köpeavtal och veterinärbesiktningsintyg. Dessutom ska valpen vara id-märkt. SKK:s uppfödare följer också konsumentköplagen. 

  

Hur ska man tänka nu när efterfrågan kanske blir större än utbudet?

Nu när efterfrågan är så stor rekommenderar vi att man ställer sig på en väntelista, till nästa kull. För det är ju inte så att man som uppfödare skaffar in en tik igen utan det är ju oftast en planering och tikar löper kanske normalt 2 gånger per år så det är inte så mycket du kan påskynda. Så ställa sig på en väntelista eller kanske till och med byta ras. Man kanske har ställt in sig på en labrador retriever, kan det då fungera med en golden retriever? Jo det går säkert bra. Eller att man får resa lite längre, man kanske inte kan hitta en kull på 20-30 mils radie utan man måste åka 60-70 mil för att få tag i en valp.

 

Känner ni en oro att hundar kan behöva omplacering när pandemin lagt sig, som en konsekvens av detta?

Det kan ju få negativa konsekvenser. Jag hoppas, och vi vet att våra uppfödare ställer frågor, då de är måna om att valpen hamnar rätt från början. Helst av allt vill man inte ta tillbaka en valp efter 8-9 månader. Eftersom uppfödarna vill att dt blir rätt från början ställer de ofta många viktiga frågor; Hur har ni tänkt och planerat? Kommer hunden vara mycket ensam? Vem ska ta hand om hunden? Känns det inte rätt för uppfödaren kan de neka att sälja en valp eller rekommendera annan ras.

 

Är det några raser som ni ser är mer populära i år än andra?

Ja fortfarande är det ju 20 i top-listan som presenteras varje år. Det är de Labrador, Golden Retriever, Cocker Spaniel, Tax, Fransk Bulldog, Mops etc.

 

Om man befinner sig i detta läge, att man vill skaffa hund just pga att man kanske har mer tid nu i samband med pandemin, vad ska man ändå tänka på som blivande hundägare?

 
1. Tänk över om du har tid att ta hand om hunden


Har du tid att ge hunden och vad har du för tid efter (om det är Corona som är anledningen att du skaffar valp just nu) Hur planerar du efter?

 2. Att du hittar rätt ras

Varje ras är unik och den är framavlad för ett speciellt ändamål. Om det är en jakthund, draghund, vallhund – så har hunden egenskaper som du måste vara medveten om. Man ska inte köpa med bara hjärta och öga för att den är söt. Det finns ex spetsar som kan skälla hela dagarna för att de inte får komma ut och jaga fåglar i träden. Viktigt att man verkligen vet vad man köper.

3. Kom ihåg att det inte finns några allergifria raser

Det är högst individuellt vad det gäller människa och vad det gäller hund. Men det finns dom som säljer och argumenterar och talar om att den här kostar så här mycket pga att den är allergifri. Det funkar inte på det sättet, så är det inte.

 
4. Köp en registrerad hund i Svenska Kennelklubben

Det är den bästa konsumentköptryggheten och dessutom gäller konsumentköplagen. 

Vill du läsa mer om ämnet eller har du frågor kring valpköp, vänd dig till SKK eller läs mer på köpahund.se
Läs mer på https://www.skk.se/sv/hundagande/kopa-hund/

Healthy dog Food Bundle Active+
Här har du allt du behöver för din valp! Startpaketet innehåller 6 kg av vårt foder Healthy dog Food Active+, två av våra populära godispåsar i smakerna biff och lamm, ett paket bajspåsar med 12 rullar och två hundskålar i rostfritt stål.
1299kr (1730 kr)
Vårt nya hundgodis är äntligen här!
Ett hälsosamt hundgodis – tillverkat i Sverige.
96% kött - utan onödiga tillsatser.
Välj mellan sorterna: Healthy Dog Treats Beef och Healthy Dog Treats Lamb

Våra snacks är tillverkade av frystorkat kött och lämpar sig bra för känsliga hundar. Ett smakligt snacks som har hög proteinhalt, antioxidanter från blåbär och prebiotika från äppelfiber.

Denna kombination är gjord för att stimulera muskulatur, öka immunförsvaret och ge hunden en frisk mage. En god och näringsriktig kost skapar förutsättningar för ett långt och friskt hundliv. 


Snacksen är utvecklade enligt en 360-gradersmodell där hundens hälsa och välmående står i fokus. Den höga proteinhalten skapar förutsättningar för en stabil och balanserad muskeluppbyggnad för såväl små som stora hundar. Antioxidanter från blåbären stärker immunförsvaret samtidigt som prebiotikan från äppelfibrer ger förutsättningar för en gynnsam tarmflora och därmed en välmående mage. De tre absolut viktigaste variablerna - packat i en påse.

Inte nog med det, den frystorkade processen är speciellt skonsam och utvecklad för att skapa den allra högsta smakligheten för hunden. Under frystorkningen bibehålls alla näringsvärden medans vattnet avlägsnas vilket skapar en fantastisk smaklighet för hunden och gör det till det perfekta belöningsgodiset.

Köp Healthy Dog Treats här: https://furryfamily.com/sv/artiklar/hundgodis/ 

 

 

 

 

 

 

 

Har din hund en foderallergi?

Hur vet man om ens hund är allergisk mot någonting i maten? Kan man få bukt på det? Vi reder ut de vanligaste funderingarna kring foderallergi!

 

De allra vanligaste tecknen på att din hund är allergisk mot något i maten är att hunden kliar eller biter sig mer på kroppen än vanligt. Hunden kan också slicka sig mer än vanligt. Den kan också få återkommande hudinfektioner eller eksem och även återkommande öroninflammationer kan tyda på att något är fel. Hundar som har en matallergi kan även ha problem med dålig eller känslig mage.

 

Det som är lite knepigt med just foderallergi är att det inte går att göra hudtester för att utreda orsaken. Detta har att göra med att fodret bryts ned i beståndsdelar i tarmen och integreras med andra ämnen genom tarmslemhinnan. Så, det enda sättet att utreda en eventuell foderallergi är att hunden får genomgå en diet där man sedan inför olika ämnen för att utröna vad som påverkar allergin.

 

Vi har flera kunder som upplever att deras hundar mår bättre efter att ha bytt till Furry Friends foder och vi är stolta över att så många har sett så fina resultat efter så kort tid. Furry Family's hundfoder är helt fritt från spannmål, kyckling och onödiga tillsatser som kan vara orsaker till foderallergi. Skulle hunden vara allergisk mot animaliskt protein så kan det vara värt att prova ett insektsfoder.

Så här säger Furry Family's kunder som har hundar med allergier:


”Har en jätteallergisk hund som har fått äta kortison större delen av livet. Nu när jag har bytt till Furry Family's hundfoder så har vi nu slutat helt med mediciner och han är hur fin som helst! Inga furunkler, inge mer blodöron och all svamp som han har haft i ljumskarna är som bort blåst 🥰 han har blivit sååå fin 😍”
Mathilda


"Vi har nu testat ca 6 kilo av ert foder. Vår hund hade fått någon slags allergi. Han fick knölar, finnar som kliade. Han tappade även pälsen där. Efter att vi bytt foder ser vi plötsligt stor skillnad och är rätt övertygade om att det är fodret som gjort det."
Jeanette


"Tesla är en kräsen boxer men sedan vi började med Furry Friends har hon fått god aptit Och äter bra hennes allergi har försvunnit pälsen är blank och fin och magen mår bra"
E.Persbeg



Är du orolig för att din hund lider av en foderallergi ska du självklart kontakta din veterinär.

Beteendeproblematik - DEL 2

Går alla problem eller beteenden att öva bort?

- Det måste finnas någon slags rimlighet i det. Väldigt mycket går att göra, sen är det klart att vi inte kan få alla hundar att trivas i alla situationer. Det kanske inte är rimligt att alla hundar klarar av att bo i stan till exempel. Skaffar man en hund som har mycket vakt i sig, och så tänker man att den ska bo inne i stan, och det är folk överallt och så tänker man att den aldrig ska skälla, det kan vara en för övermäktig situation. Men de mesta går ju att lösa på ett eller annat sätt men man kanske måste tillrättalägga tillvaron lite.

 

Så även om de allra mesta går att lösa och jobba med så kan det vara en kombination av att också tillrättalägga vardagen lite. Att tänka okej min hund älskar inte alla människor men den ska kunna vara i samma rum som andra människor och då kanske ligga på en filt nära matte så får folk acceptera att inte röra den.

 

Känns det rimligt att alla hundar kan få ha sin personlighet och sina egendomliga egenskaper?

- Ja absolut!

Precis som att vissa människor är extroverta och älskar att mingla och krama folk de inte känner så väl, så är andra inte alls där. Och det är samma med hundar. De kan vilja lära känna folk men det kan ta lite tid och de måste få göra det i sin egen takt, annars trycker man undan dom istället för att få dom till sig.

 

Har du vart med om att en klient kommer till dig med en problemhund där du tänker att nä detta kommer inte gå att lösa?

- I vissa fall kan det vara så att man har skaffatxempelvis en jakthundsras och då tror att man ska kunna ha den som en ren sällskapshund. Då måste man hela tiden stimulera hundens instinkter och det den är avlad på. För har man då t.ex. skaffat en Beagle och tänker att det ska vara lite promenader runt kvarteret och en långpromenad på helgen och sen inte så mycket mer, då kan det skapa problem och då måste jag som hundtränare jobba mer med människan/ägaren och få den att förstå att hunden har helt andra behov än vad du kan ge just nu.

 

Om man ska skaffa en hund, tycker du att man först då ska titta på sitt eget liv och anpassa rasen efter det?

- Ja! Och inte välja hund utifrån livet man har tänkt att skaffa sig. T.ex. NU ska jag börja springa, NU ska jag börja gå långa promenader, NU ska jag börja motionera. Och det vet man ju ofta hur det går... haha. Det är bättre att skaffa en hund som passar den livsstilen man lever just nu och man gör det även enklare för sig om man väljer en ras som passar sitt eget liv.

 

Många vill ofta ha en speciell ras och inte en ”vanlig” ras. Men det många inte tänker på är att de är ju vanliga av en anledning, och då kanske det är det man ska gå på. För din hund kommer ändå alltid att vara speciell för dig.

 

Finns det raser som är lugnare och enklare i sitt beteende?

- Generellt ska man titta på sällskapshundar, och då kan man kolla på svenska kennelklubbens sida. Där kan man kolla på olika rasgrupper och bland annat då på just sällskapshundar, gärna de raser som är lite vanligare.

 

Sen inom just gruppen sällskapshundar så finns det ju lite olika personligheter, så som att vissa är väldigt aktiva, sociala, eller självständiga. Alla egenskaper hos en hund har också ofta både en fram- och en baksida, så har man t.ex. en väldigt självständig hund - ja då går det ofta väldigt lätt med just ensamhetsträning men du får jobba hårdare med inkallning och de bitarna. Men har du en mer samarbetsvillig hund ja då har du kanske lätt att ha den lös under promenaderna men svårare att lämna den ensam. Så man får fundera över vad man tycker är viktigt.

 

Vad är en svår ras?

- En hund som är väldigt specialiserad, så som en jakthund eller en brukshund, dom behöver få jobba och om du inte gör det blir dom svåra då de kommer att dom jobba på andra sätt. Däremot kanske dom inte är svåra för de som håller på med just i det här fallet bruks eller med jakt. Så som till exempel en Beagle som får jaga blir ofta väldigt lätthanterlig för den får ju sitt utlopp under jakten sen är den lugn och harmonisk resten av tiden.

 

Finns det något vi hundägare ofta gör, som vi kanske inte tänker på, men som kan skada vår uppfostran och träning med vår hund?

- Rent generellt stressar vi ofta upp oss när hunden gör fel och oftast gör hundarna fel för att de är stressade av en anledning. Då blir vi stressade eller arga och då gör vi det ännu värre. Det är nog det vanligaste.

 

Exempel: Din valp börjar bita dig i kläderna och vi tycker att det är jobbigt och rycker undan och blir irriterade på valpen. Oftast gör valpar detta när de är övertrötta och stressade, och då blir vi stissiga vilket då gör problemet värre istället för att vara lugna och bara lyfta upp valpen och kela med den eller ge den ett tuggben för att avleda och lösa situationen lugnt.

 

Det är relativt vanligt, att man fokuserar på problemet snarare än det som hunden faktiskt gör bra. Drar t.ex. hunden i kopplet, ja men vad gjorde du nyss då när hunden gick fint, berömde du den då? Belönade du den?

 

En annan sak många gör är att man förväntar sig slutmålet direkt. Att man tror att den ska kunna gå perfekt i kopplet från dag ett eller komma på inkallning eller kunna klippa klorna. Men man måste träna sig till det. Första gången man sätter på kopplet kanske man kan gå tre meter och så berömmer man den och kopplar loss. Och då var det något bra istället för att tänka att det var dåligt att den bara gick tre meter.

 

Vad är de vanligaste vardagsproblemen som folk söker för?

  • Att hunden inte kommer på inkallning eller att den bara kommer ibland
  • Att den drar i kopplet
  • Att den hoppar upp på folk vid hälsning
  • Skäller i olika situationer

 

Vad är de vanligaste större problemen?

  • Ljudrädsla, t.ex. fyrverkerier
  • Rädd för folk
  • Hundmöten

 

 

Varför gör hundar utfall mot andra hundar?

- Det är lite olika. Vissa skäller för att de inte får gå dit och hälsa, och när vi då håller emot så skapas en frustration hos hunden.

Vissa kan vara osäkra och vill inte ha närkontakt, och har kanske de vart med om situationen tidigare att hundar har rusat fram. Då tycker hunden att det är lika bra att säga ifrån direkt.

 

Ofta handlar det om att man kanske bor i ett samhälle där det finns mycket hundar och det blir helt enkelt för trångt. Om man tittar på gatuhundar så är det väldigt sällan man ser att de går rakt mot varandra, de håller ett diplomatiskt trevligt avstånd. Vi däremot går rakt på istället, det ser jag ofta hos andra hundägare. Att två stycken går emot varandra, och den ena hunden börjar streta lite för att det helt enkelt inte är artigt mot den andra hunden, och då börjar den ta ut en båge, men husse/matte blir irriterad och håller mot med kopplet, och tillslut så känner den att den andra hunden är påväg hit, så blir den frustrerad och gör ett utfall eller morrar. Eller så börjar den med att morra och då blir matte/husse irriterad på det och så har man helt plötsligt börjat trappa upp nånting som inte ens hade behövt hända.

 

 

Hur kan ni på Glada Jyckar hjälpa mig som hundägare om jag har en hund med beteendeproblem?

- Idealet är att man bokar en problemutredning där man sätter sig ned i 2h och går igenom allting i detalj och utreder vad orsaken till problemen är och beroende på vad grundorsakerna är så gör vi en åtgärdsplan. Vi jobbar mycket så att när vi har lyssnat och ställt olika frågor så vill vi ge baskunskap nog för att vi tillsammans med hundägaren ska ta fram en lösning. Vi är ju experter på hundar generellt men det är hundägaren som är expert på just sin hund. Då kan vi tillsammans klura ut vad som funkar för er. Mycket handlar om att hitta det som passar just den här hunden och just den här ägaren.

 

Om det är lite större problem så får man ofta börja med en s.k. ”stressdetox”. För har man problem med hunden så blir det ett stresspåslag för hunden varje gång den utsätts för just de här situationerna. Varje gång det sker kan det ta upp till 1-2 dygn innan detta går ur kroppen rent hormonellt och under den perioden så blir de mer mottagliga för stress, därför är det jättelätt att hamna i en negativ stresspiral.


Så det första vi brukar göra är att vi lägger en plan för att stressdetoxa hunden, att den ska gå ned i stressnivå. Parallellt med det så drar man oftast igång lite förebyggande träning som vi kan använda i själva problemsituationerna.

 

Sen tar man fram en gemensam träningsplan och efter det brukar det vara lämpligt att ha några uppföljningsträffar. Då brukar man ha kommit så långt att man känner att man har sett resultat och att ägaren har fått tillräckligt mycket kunskap att man kan träna vidare på egen hand.

 

 

Har din hund problem med något i vardagslydnaden? Kommer den inte på inkallning? Eller kanske är den stressad och gör utfall mot andra hundar i hundmöten?

 

Ta hjälp av Kicki eller någon annan hundtränare eller hundpsykolog hos Glada Jyckar.

Läs mer om hur det går till på deras hemsida www.gladajyckar.se eller kontakta Kicki direkt på kicki@gladajyckar.se eller 070-6824347.

 

Lyssna gärna på Hundpodden med Kicki & Fanny. Där får du massor av tips och inspiration kring hundar och hundträning. Podden finns på Spotify, iTunes, poddappar samt på www.hundpodden.se

 

 

 

Beteendeproblematik - DEL 1
Kicki startade Glada Jyckar 1991 och har sedan dess hjälpt hundratals hundar och ägare att träna och förstå sig på sina hundars olika beteenden. Vilka är de vanligaste problemen vi hundägare stöter på i vår uppfostran? Varför utvecklar vissa hundar olika typer av problematik och finns det vissa raser som är enklare än andra? 

Hur kom det sig att du startade Glada Jyckar? 
- Jag startade Glada Jyckar 1991. På den tiden hade jag en tibetansk spaniel och gick då på brukshundsklubben för att jag ville träna med hunden, men där gick det mest farbröder med schäfrar som tränade med ganska hårda metoder och tittade på mig lite som att ”vad gör du här?”. Jag passade inte in där och jag var för gammal för hundungdomsklubben.

Sen var jag på ett föredrag med Anders Hallgren och tyckte det han pratade om lät så himla bra, så då ville jag gå en utbildning med honom, men han hade inga utbildningar för privatpersoner utan då gick jag en instruktörsutbildning helt enkelt, men för min egen skull.

Jag tyckte det var otroligt roligt så då började jag sedan hålla i egna kurser på fritiden.Sen gjorde jag karriär inom IT- branschen. Sen har hundträningen och kurserna kommit och gått lite. Men jag har alltid tänkt att jag någon gång i livet vill se om jag kan göra något med hundträningen på heltid. 

Så jag gick ned i halvtid på mitt vanliga jobb och hade det här på sidan om, men efter bara ett halvår så sa jag upp mig och började med Glada Jyckar på heltid. Efter det vidareutbildade jag mig även till hundpsykolog och sen utökade Glada Jyckar och idag är vi 8 personer. 

Är det oftast ägaren som är problemet när det uppstår beteendeproblematik hos hundar?
- Nej, men ofta är det ägaren som sitter på lösningen. Hundarna ska leva i en tillvaro som är ganska speciell för dom. Särskilt för de som bor i en storstad där det är människor överallt, hundar överallt, bilar överallt. Det är massa intryck och hundarna går kopplade hela tiden. Så det är väldigt mycket som kan gå fel. 

Jag skulle säga att de allra flesta hundägare gör ett väldigt bra jobb, men sen kan det vara små detaljer som ställer till det. Det kan vara att man själv stressar upp sig och blir orolig som smittar av sig på hundens oro eller att man är lite för dålig i sin tajming. Eller att man fastnar i att bara se problemen och inte ser vad som funkar bra. Så det finns massor med saker som vi kan göra fel, men samtidigt är det inte så konstigt att vi gör dom. 

Vad är en bra miljö för en hund?
- Det varierar mycket från hund till hund beroende på hur den är och även vad den har för rastyp, alltså genetiska egenskaper. Min hund Tage (Beagle) är lyckligast när han får jaga, då han är en jakthund. Medans Hampus (Furry Family's kontorshund) har störst behov av att vara nära sin matte och inte att ha så många andra nära inpå sig utom dom han känner väl. 

Men mat, bra kost, fysisk motion, mental stimulans, social gemenskap, att inte vara ensam för mycket, vila och återhämtning, trygghet. Det är basbehoven. Har man det, då har man skapat sig bra förutsättningar för att få en hund som är harmonisk och funkar bra i vardagen.

Vad beror ett beteende hos en hund på? Kan det vara genetiskt eller har det mycket med uppfostran att göra eller är det miljö?
- Ja, allt det i kombination! Anlagen att utveckla vissa problem kan ärvas t.ex. så kan rädslor vara genetiskt ärftligt så som ljudrädsla. Så säg att min hunds föräldrar har en ljudrädsla, då ökar risken för att min hund också utvecklar ljudrädsla under sitt liv. Men, då kan jag som ägare göra mycket för att förebygga och ljudträna den hunden i ett tidigt stadie och då kanske jag undviker det problemet. Så det är ju inte säkert att den blir rädd bara för att föräldrarna har det problemet. 

Hur ska jag få reda på om min hund har anlag till att utveckla vissa problem? Gäller det närmaste familjen eller även rasgenetik?
- Både och. Dels kan man kolla på olika rasgrupper. T.ex. så har en vallhund större sannolikhet att utveckla en ljudrädsla än t.ex. jakthundar För med jakthundar har man inte avlat vidare på de som är skotträdda för då skulle de inte gå att använda till jakt och vallhundar är framavlade för att vara väldigt observanta för sin omgivning och känsliga för omgivningen, och då kan de bli känsligare för ljud. 

Hur mycket problem kan komma utifrån uppfostran, och vad gör vi ägare rätt och fel?
- Det är så många aspekter i det. Valpar behöver ju så mycket, de behöver ut och träna, på miljöträning, socialiceringsträning etc. Dom behöver lära sig hantera det liv som de ska leva i. 

Sen handlar det ju även om vissa beteenden så som inkallning, koppelträning etc. Sånt som ska fungera i vår gemensamma vardag. Och ofta kanske de här beteendena, t.ex. att de ska komma när man ropar, blir fokuset och att man då inte tänker så mycket på att faktiskt göra en mer metodisk plan för hur man ska vänja hunden vid allt det jag vill att den ska klara av när den är vuxen. Har jag en trimhund som ofta behöver borstas, då måste man faktiskt lära hunden det. Det finns ju massa saker man kan förbereda valpen på innan den väl ska kunna det. 

I grunden är det så enkelt att om man tittar på hundens beteende så är de beteenden som lönar sig i hundens perspektiv - de förstärks och de som inte lönar sig - de växer bort. Tänker man på det här i vardagen då kan man hela tiden se till att utveckla valpen/hundens beteende i rätt riktning. 

Exempel: om en hund står och krafsar på dörren för att den vill gå ut så öppnar man inte dörren just då - för då lär den sig att när den krafsar då kommer den ut. Istället väntar jag till hunden sitter stilla - och då öppnar man dörren, för då förstärker man det beteendet man önskar.
 

En annan viktig del i hundträning är att man måste titta på hundars känslor och inte bara på beteende. Hundar har ett väldigt rikt känsloliv, precis som oss människor. Desto mer känslor, desto mindre hjärna. Så ibland slår detta ut den första regeln lite, för blir de tillräckligt rädda så spelar det ingen roll hur mycket hunden har lärt sig att stå lugnt och vänta på att dörren öppnas. Den kommer att börja krafsa och försöka ta sig ut. Och är han stressad, ja då kommer det inte gå att träna så mycket på detta just där och då, utan då måste jag fokusera på känslorna, och tänka ”hur kan jag som ägare göra min hund mer lugn?” 

Så man behöver hela tiden både tar hänsyn till känslan hos hunden och vilka beteenden som förstärks. Men måste man välja det ena, så skulle jag prioritera känslan. För vi har oftast inga problem med hunden om den är lugn. 

Är det försent att lära en hund nya beteenden?
-  Nej det är det inte. Det kan vara lättare när de är unga att lära in, men det är aldrig försent för en hund att träna in nya beteenden.


Har din hund problem med något i vardagslydnaden? Kommer den inte på inkallning? Eller kanske är den stressad och gör utfall mot andra hundar i hundmöten?

 

Ta hjälp av Kicki eller någon annan hundtränare eller hundpsykolog hos Glada Jyckar.

Läs mer om hur det går till på deras hemsida www.gladajyckar.se eller kontakta Kicki direkt på kicki@gladajyckar.se eller 070-6824347.

 

Lyssna gärna på Hundpodden med Kicki & Fanny. Där får du massor av tips och inspiration kring hundar och hundträning. Podden finns på Spotify, iTunes, poddappar samt på www.hundpodden.se



Kicki Fellstenius med hunden Tage
 
 
 
5 tips som gör hundbadet enklare

Att bada vovven är inte alltid det enklaste eftersom att många hundar inte alls tycker det är härligt, roligt eller nödvändigt att bada. Men vi har lite tips till er som kanske kan förenkla badet litegrann. Testa!

 

  1. Använd en handduk som hunden får stå på

När hunden halkar och inte får fotfäste på det hala golvet så kan hunden bli osäker och rädd. Gör den trygg genom att låta hunden känna att den får stöd och står stabilt genom att lägga en handduk på golvet eller i botten av badkaret/diskhon. 

 

  1. Duscha inte direkt på hunden

Vissa hundar kan tycka att det känns läskigt att få vattenstrålarna direkt på kroppen. Testa att använda din hand emellan duschstrålarna och hundens kropp. Ett alternativ är också att använda en flaska eller ett glas för att få ett jämnare flöde istället för att hunden får strålarna direkt från duschen.

 

  1. Inte för varmt, inte för kallt

Många tror att man ska bada hunden i kallt vatten men faktum är att även hundar kan tycka att vattnet blir för kallt och kan börja frysa. Se till att testa dig fram och se vad just din hund föredrar. Gör hellre badet till en mysig stund med lite varmare vatten än kallt. Men – kolla alltid temperaturen mot din hand eller handled först, så att det inte blir för varmt mot hundens kropp utan att du märker det.

 

  1. Använd rätt schampoo

Då hund och människa har olika pH-värden så är det inte lämpligt att använda ditt eget schampoo för din hund. Köp ett skonsamt schampoo så att hunden inte riskerar att få klåda. Det kan också vara bra att skölja hunden en extra gång efter schamponering så att du verkligen får bort alla tvålrester.

 

  1. Använd balsam

Balsam kan verkligen göra under för hundens päls efter badet, och kommer göra det enklare att borsta ut pälsen efter badet om din hund har längre päls. Hunden blir inte alls lika håröm och blir tryggare om den vet att du kommer kunna bortsa utan att behöva dra i pälsen och i huden.


Lycka till! 

 


 

 

2-åriga schäfern Enzo - en av Sveriges största dogfluencers

Med över 50 000 följare har svenska schäfern Enzo snabbt blivit stor på Instagram. Hans matte Angelica tränar hårt med honom och har i en intervju med oss delat med sig om deras fina relation och ger även tips för hur du ska tänka om du går i tankar att skaffa just en schäfer!

Hur skulle du beskriva Enzo som hund?

- Enzo är som en stor nallebjörn. Han är oroligt vänlig och nyfiken. Han är en väldigt lugn kille. Han älskar äventyr och att jobba med nosen. Han är en stabil trygg kille med bra mentalitet. 

Hur skulle du beskriva Enzo som vän?

 - Den bästa vän man kan tänka sig. Han finns alltid nära, han är bra på att trösta och han får mig alltid att bli på bra humör. Vi kar kul tillsammans och Enzo är min bästis!

Hur ser en vanlig dag ut för er?

- Vi tar ofta en lite längre promenad tillsammans på morgonen, gärna i skogen eller på något fält där vi kan träna lite på t.ex. inkallning eller bara vara och springa runt lite. Under lunchpromenaden blir det mest fokus på att få rasta av lite. Kvällsrundorna är lite mer äventyrliga. Ibland bara träna i hundhagen, ibland miljöträning på stan, ibland bara skogen eller så blir det en runda i närområdet med fokus på ”dra inte i kopplet”. Vi tränar nosen lite nästan varje dag. Ibland bara markeringar men oftast så tränar vi på sök. 

Du tränar ju mycket med Enzo, vad fokuserar du mest på?

 - Det jag fokuserar mest på är specialsöket. Enzo och jag går en utbildning där vi satsar på att Enzo ska få certifiering som vägglus-hund. 

Vad är Enzo som duktigast på?

 - Sök av alla dess slag, han älskar att söka allt från vantar som kommer bort eller en familjemedlem som försvinner på promenaden till de små vägglössen. 

Hur kommer det sig att du valde just schäfer som ras?

 - Alltid gillat schäfer! Vi ville ha en familjemedlem som orkar med ett högt tempo med mycket utflykter och äventyr men även för vår skull att vi skulle bli utmanade och ha lite att jobba med. Vi ville även ha en hund som är en bra familjehund och det är exakt vad Enzo är. 

Om man går i tankar att kanske skaffa just en Schäfer, vad tycker du att man ska man tänka på?

 - Man måste vara beredd på att de kräver både motion och mental träning. Jag lägger ner nästan all min fria tid på Enzo. Är man inställd på just detta så är det en fantastisk ras och en underbar kompis!


Kika gärna in på Angelicas och Enzos fina Instagramkonto:

Instagram: @enzo.swe


 

10 livsmedel som kan vara farliga för din hund

Choklad och lök är allmänt känt för att vara giftigt för hundar men visst finns det ännu fler ämnen som din hund inte bör få i sig. Vi har gjort en lista över olika livsmedel som du troligtvis kan stöta på hemma (eller ute), som kan vara bra att hålla koll på så att din hund inte får i sig dessa. Hunden kan få allvarliga symptom och skulle den få i sig för mycket av fel saker så kan det gå riktigt illa.

1. Russin

Både russin och vindruvor kan orsaka njursvikt hos din hund. Bra att veta är att detta gäller alla typer av druvor oavsett röda eller gröna, med eller utan kärnor. Har din hund fått i sig russin eller vindruvor så kan den få kräkningar eller diarré.

2. Nötter

Det man måste komma ihåg med just nötter är att de ofta är saltade vilket inte är bra för hunden och kan till och med leda till saltförgiftning. Utöver detta finns det en mögelsvamp, Aflatoxin, på vissa nötter som hundar också är känsliga mot. Även Macadamianöten anses vara extra giftig, så se upp med dessa hemma!

3. Xylitol

Xylitol är inte bara ett ämne du hittar i tuggummin utan även i mer lättillgängliga produkter för din hund så som tandkräm, godis eller lättprodukter. Hur mycket en hund klarar av är väldigt beroende på individ så ge därför aldrig din hund något som innehåller xylitol.

4. Salt

Om din hund har fått i sig för mycket salt så kan den drabbas av saltförgiftning. Försök därför undvika livsmedel som är salt. Låt heller inte din hund dricka saltvatten då de snabbt kan få i sig för mycket mängder salt på en gång.

5. Choklad

I choklad är det kakaon som är det giftiga, då kakao bland annat innehåller ämnet teobromin. Dock är det väldigt individuellt för hur känslig din hund kan vara och storleken på hunden spelar en stor roll. Mindre hundar tål betydligt mindre än större hundar.

Bra att ha koll på är att ju mörkare chokladen är desto farligare är det för ditt djur. Det gör att vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.

6. Laktos

Vissa hundar kan vara känsliga för laktos och mjölkprodukter och får ungefär samma symptom som människor. Små mängder så som ost och grädde kan man ge som belöning men var uppmärksam så att din hund inte utvecklar magproblem, då ska du genast sluta ge detta till hunden.

7.Deg

Ojäst deg som ligger framme kan vara en riktig fälla för hunden. Om hunden får i sig degen och den jäser i magen så bildas alkohol och hunden kan bli berusad. Hunden kan bli ostadig vilket kan skapa obehag för hunden och den kan eventuellt bli aggressiv.

8. Majskolvar

Själva majskornen i sig är inte farligt och ingår ofta i hundmat, men kolven som majsen sitter på kan i olycksfall bli riktigt farlig för hunden. Det handlar om hundar som tuggar i sig den sega fibriga kolven där stora och vassa bitar kan hamna i magen och störa hundens tarmsystem. Ge istället bara majskornen till hunden om du vill dela med dig så slipper du oroa dig för detta.

9. Avokado

Det finns lite olika teorier om hur pass giftigt avokado är, vissa påstår att ämnet persin kan vara farligt för hundar medan vissa påstår att själva avokadoköttet inte är farligt. Däremot ska man vara försiktig med skalet samt kärnan som kan sätta sig i halsen på hunden.

10. Kastanjer

Kastanjer innehåller ett ämne som heter glykosid och kan ge symptom som buksmärta, kräkningar eller salivering. Ha även koll på att det kan ta upp till flera dagar innan symptomen märks.


Vårt foder har självklart inga giftiga ämnen i sig, utan precis tvärtom!

När vi utvecklade Furry Family hundfoder så gick vi noga igenom vilka specifika näringsbehov som olika hundtyper har. Genom ett intensivt arbete med några av Sveriges främsta veterinärer och nutritionister har vi tagit fram produkter som passar alla hundar anpassat efter deras energibehov och ålder.

 

Är du orolig för att din hund har fått i sig något av ovanstående ämnen eller något annat som du misstänker kan vara farligt för din hund så ska du alltid ringa din veterinär omgående.

 

Kräsna hundar som matvägrar
Hundar som matvägrar har vi nog alla varit med om. Framför allt om de har blivit matade från matbordet innan! Om din hund matvägrar har vi några råd nedanför innan man gör några drastiska ändringar i hundens kost.

Hund har dålig aptit - äter inte men dricker vatten

Om hunden inte äter men fortarande dricker samtidigt som den ger ett intryck av att må bra och rör på sig som vanligt kan detta bero på att hunden matvägrar för att den försöker få i sig något godare. Detta är framförallt vanligt om man matat hunden med matrester. Vem skulle inte matstrejka för att få i sig en smaskig fläskkarré? Om detta händer behöver du inte vara orolig. Det blir en viljornas kamp! En hund klarar sig utan mat i 2-3 dagar utan att börja må dåligt. Så länge du ser till att hunden dricker vatten kan du hålla ut. När den är tillräckligt hungrig kommer den att äta igen. Förr eller senare inser den att den inte kommer att få smaka på den där fläskkarrén och kommer att gluffsa i sig fodret.

Låt inte fodret stå framme


Många låter matskålen stå framme med mat fylld under dagarna. För många kräsna hundar är det som att ha en buffé som alltid är tillgänglig. När maten alltid är tillgänglig blir hundarna förr eller senare kräsna. Ett tecken på en kräsen hund är att den har full kontroll över om husse eller matte kan erbjuda något som den skulle gilla. Om inte kan den bara testa ett par bitar torrfoder för att snart dra sig tillbaka för att vänta på ett bättre erbjudande.

Utfodra under fasta rutiner

Om du ställer fram skålen och hunden inte äter inom en halvtimme, tag då bort skålen. Invänta till nästa måltid skall serveras. Genom att vara konsekvent med detta lär sig hunden att äta på fasta tider och tar då tillfället i akt att gluffsa i sig all mat. Till en början kan en hund som är van vid fri tillgång till mat bli överrumplad över den nya rutinen, och det kan ta lite tid att ta in förändringen. Men även en mycket kräsen hund blir van vid de fasta tiderna. Det är värt att komma ihåg att hundar under naturliga förhållanden inte har konstant tillgång till mat - deras näring beror helt på deras jaktframgång. Fri tillgång till mat är inte normalt eller ens önskvärt.

Hunden äter inte och dricker inte vatten

Om hunden slutar att både äta och dricka, samt har svårt att utföra sina behov, så kan detta vara ett tecken på förstoppning. Ge aldrig hunden laxermedel vid förstoppning, åk omedelbart till veterinär!

Testa ett foder för kräsna hundar

Furry Family svensktillverkade hundfoder består av 100% naturliga råvaror, inga onödiga tillsatser och hög kötthalt. Så här säger några av våra kunder med kräsna hundar:

5
Vår annars så matkräsna kille har verkligen fått upp aptiten med den här maten. Han kan knappt vänta på sitt ''varsågod'' och äter upp allt direkt! Så roligt och skönt att äntligen hittat ett foder som han äter och visar intresse av.
Welsch Springer Spaniel, 4 år
JULIA, 2021-11-27

5
Min husky kille på snart 11 år har alltid vart extremt kräsen & haft en känslig mage, men med detta foder är han superfin i magen, älskar sin mat & inte så stel länge.
Siberian Husky, 11 år
HELENA, 2021-11-03

5
Vår hund verkligen älskar det här fodret. Han har varit så kräsen från dag ett men allt vände när vi bytte till detta foder. Nu kan jag knappt förstå att vi förut fick truga i honom maten. Bra storlek på fodret också!
Staffordshire bullterrier, 1 år
MATILDA, 2021-11-13

5
Mina hundar äääälskar detta torrfoder! Min väldigt kräsna hund påminner mig så fort maten är slut för han vill ha mer. Och båda hundarna äter maten med lika god lust och aptit.
Blandras, 9 år
NICOLE, 2021-10-26

Hur ska man göra vid foderbyte?

Att byta foder, kan om det det inte görs rätt vara stressande för hunden och besvärdligt för hundägaren. Många hundägare fastnar därför i ett foder som man tycker ”fungerar” och är där med oviliig att genomföra ett byte.

Vid ett byte är det viktigt att det görs helt rätt. Nedan följer några enkla råd för hur man på bästa sätt byter torrfoder.

Låt hunden vänja sig gradvis till den nya maten

Det kan ta några dagar för hundens kropp att vänja sig vid ett nytt foder och ett alltför snabbt foderbyte kan i värsta fall leda till tillfälliga kräkningar, diarré eller förstoppning. Det beror på att bakteriestammen i magen kan förändras vid byte av foder och bakteriekulture måste få tid att anpassa sig till den nya födan.

För att underlätta bytet av foder har vi tagit fram en anvisning på hur man gör ett gradvis byte som gör att bakteriekulturen i hundens mage hinner anpassa sig.

  • Dag 1-3: 25% nytt foder och 75% gammalt foder
  • Dag 4-7: 50% nytt foder och 50% gammalt foder
  • Dag 8-10: 75% nytt foder och 25% gammalt foder
  • Dag 11: 100% nytt foder

Mängden utfodring är individuell till hunden

Anvisningen som står i tabeller på foderpåsen är en riktlinje. Varje hund har likväl som vi människor en individuell förbränning. Använd därför förpackningen som en fingervisning och lär känna hur mycket din hund ska äta. Undvik i allra högsta grad att ge din hund matrester eller dylikt.

Låt bytet ta sin tid

Vissa hundar är kända för att kunna äta vad som helst, utan problem. Medans andra hundar känns ett foderbyte som en evighet. Låt det ta sin tid. Om hunden har långvariga problem som kvarstår, kontakta alltid en veterinär.

Ge hunden mat från bordet?

Bra mat kombinerat med glädje, motion och kärlek ger de bästa förutsättningarna för att din hund ska få ett härligt liv. Men hur ser egentligen hundens kostcirkel ut och vad mår hunden bäst av att få i sig?

Få hundägare kan säga att de aldrig har smugit i en matbit från middagsbordet eller matrester till sin bästa vän. Hunden tycker att vår mat luktar så ljuvligt och vill gärna smaka! Att tänka på vid dessa tillfällen är att hunden är ingen människa och mår heller inte bra av matrester.

Mänsklig kost kan vara obalanserad för hundens mage och den påverkas lätt av kryddor och salter som vi ofta använder i maten. Dessutom blir hunden mer kräsen om den ofta får matrester eftersom den snabbt räknar ut att det är bara att matstrejka sedan får man smaka på den där saftiga smörstekta fläskkotletten.

Hur fungerar det att laga mat till hunden själv då? Det finns en del hundägare liksom vi som vill ge hunden det allra bästa och därmed envisas att göra det! Utmaningen med det är att man riskerar att sätta ihop ett foder som blir obalanserat. Den som gör hundmat på egna råvaror måste vara otroligt påläst på råvarorna och veta att mineraler samt vitaminer tillförs i rätt mängd. Detta är en hel vetenskap.

Ett så kallat helfoder som samtliga foder från Furry Family ingår alla livsnödiga näringsämnen såsom fett, protein, mineraler och vitaminer och behöver därmed inte kompletteras. Köper du tex ett halvfabrikat måste man komplettera med näringsämnen för att hunden skall må bra.

Hur avgör man enklast om hunden är överviktig?

Minst 30% av alla hundar lider av övervikt. En hund som  är överviktig har liksom vi människor som blir överviktiga lätt att få en hel del hälsoproblem, som i sin tur förkortar livslängden. I de allra flesta fall, beror detta på kombinationen av mycket eller oregelbunden mat och för lite motion. De sjukdomar som en överviktig hund ofta drabbas av är

  • Diabetes
  • Ledproblem
  • Hjärtproblem
  • Sämre immunförsvar
  • Leversjukdomar
  • Cirkulationsrubbningar

 

Hur avgör man enklast om hunden är överviktig?

Oftast kommer övervikten smygande och det är viktigt att man håller koll på hundens vikt och ser hur vikten rör sig. Det kan vara svårt att bedöma när hunden passerar gränsen för sin normala vikt. Vi har tagit fram ett par referenser för att lättare hålla reda på vikten.

Underviktig hund

  • Revbenen syns tydligt
  • Uppdragen midja och hunden har nästan inget fett.

Normalviktig hund

  • Hunden en markerad midja och nacke samt lätt kännbara revben.

Överviktig hund

  • Det mest tydliga tecknet på övervikt är när det inte går att känna revbenen på hunden. Upplever du att man måste trycka med handen för att känna revbenen finns det risk för att hunden är överviktig.
  • Buklinjen är rak och det finns tydliga fettdepåer över länd och svansrot.

Det är viktigt att om man är osäker på om hunden är överviktig eller inte, kontakta alltid en veterinär.

 

Varför finns det så många överviktiga hundar?

Ofta handlar det om att man kanske inte är säker på hur mycket mat man ska ge hunden i kombination med att den får för lite motion. Eller att man ger hunden mat som inte är anpassad efter hunden. Det kan vara att man till exempel ofta ger hunden matrester eller att man helt enkelt inte har tagit hänsyn till hundens aktivitetsnivå vid valet av foder. Hundar som lätt går upp i vikt behöver ett foder som innehåller en mindre mängd fett och protein då mindre aktiva hundar ofta har en lägre ämnesomsättning n aktiva hundar och därmed lättare blir överviktiga. Å andra sidan en aktiv hund som springer mycket är mer beroende av ett högre energiintag. Ofta är övervikten ett resultat av välvilja, dvs man vill skämma bort sin hund. Vem vill egentligen inte skämma bort sin fyrbenta vän?

 

Hur ska man undvika att hunden blir överviktig?

Det bästa sättet att skämma bort hunden rätt är att se till att den får i sig rätt kost och och motion.

Om vi börjar med kosten så är det viktigt att 

  • Välj rätt foder som passar din hunds aktivitetsnivå.
  • Dosera lagom mängd med hundfoder och använd förpackningens råd som riktlinje. Att täkna på är att liksom vi människor har varje hund en individuell ämnesomsättning Därför är det viktigt att lära känna sin hunds matintag.
  • Undvik sötsaker och matrester!
  • Om man vill ge hunden en belöning, ge hundgodis som är anpassat till hunden.


När det gäller motionen är det viktigt att hunden rör på sig tillräckligt. Prova dig fram med vad som fungerar! Många väljer att promenera, cykla eller springa. Försök att göra något där du har kul med hunden dagligen. Sedan går det ju även att precis som när man själv tänker på sin energiförbrukning, göra de små förändringarna. Ta trapporna istället för hissen eller gå den extra promenaden som man annars hade skippat.

De 5 vanligaste hundraserna

Om du har en labrador som heter Molly är du förmodligen inte ensam! Labrador är nämligen den vanligaste hundrasen i Sverige och Molly är det vanligaste hundnamnet. Att just labradoren är så vanlig är förmodligen för att den karakteriseras av att vara socia, glad, snäll och vänlig. Den är även väldigt spontan i kontakten med andra hundar och människor. Detta gör den så klart till en perfekt familjehund.

Tätt därefter på nummer två har vi Chihuahuan. Förmodligen har det att göra med smidigheten med en dvärghund. Den kräver inte alls lika mycket motion som en större hund och gillar ofta att kela. Att tänka på med denna hund är att den gärna försvarar sin flock högljutt och försvarar sitt revir mot inkräktare. Den mår, som alla andra hundar bra av en fast uppfostran och regelbunden motion. Den ska varken förmänskligas eller daltas med bara för att den är liten.

Därefter hittar vi Goden Retriever. Denna hunddras är också en populär familjehund då den är följsam, uttåtriktad och intelligent. Den har en medfödd arbetsförmåga och apporteringslust. Det är en social hund som ofta vill leka med familjen och älskar att bada! Apporteringslusten karakteriseras ofta av en älskan att hämta stora pinnar..

Den tyska Schäfer unden hamnar på plats 4. Schäferhunden är en av världens mest populära hudraser och intressant nog är rasen mycket gammal som faktiskt härstammar ändå bakifrån Bronsåldern. Den har under lång tid använts som vakthund och herdehund. Den som har tid att jobba med hunden får en trygg familjehund som fungerar fint tillsammans med barn i alla åldrar. En tillfredsställd schäfer är rena rama kramnallen.

På nummer 5 har vi den fantastiska Jack Russel Terrier. Det är en energisk hund med en stark vilja att ha sällskap och uppgifter att utöra. Den har en stor jaktinstinkt och i kombination med en hög energinivå gör lydnadsträningen till ett måste om man har en Jack Russel. De gillar att utforska och gå på långturer och för den som har tålamodet med att träna ordentligt är det en perfekt hund. Däremot är det inte en hund för den som ofta ligger på soffan och vill mysa med hunden.

De 5 vanligaste hundraserna

  1. Labrador Retriever
  2. Chihuahua
  3. Golden Retriewer
  4. Tysk Schäfer
  5. Jack Russel Terrier
ARTIKEL 101-126 126. «Föregående 1 2  | Visa alla