Välkommen tillbaka!

Logga in med din mailadress som användarnamn för att göra ändringar i din prenumeration.

Logga in med Facebook
eller

Inlägg taggade med "hundfoder"

Här ger våra hundpsykologer, veterinärer och hundexperter sina bästa råd för dig som hundägare.

Vi har intervjuat Agnes som driver kontot @undanflykter
furryfamily.com/dokument

Vill du också ta steget och våga ge dig ut med din hund på äventyr i vår vackra natur men inte riktigt vet hur ni ska komma igång? Då har vi det perfekta Instagramkontot för er att följa.

Agnes Maltesdotter är frilansande fotograf och stylist som på ett vackert och fridfullt sätt fångar alla livets olika ögonblick i både fotografier men också med djupa texter. Ni kan följa henne och hunden Samir på instagramkontot @undanflykter där de ständigt är i rörelse mot nya äventyr främst i Sveriges vackra natur men också i olika delar av världen. Vi tycker att hon är helt fantastisk som delar med sig av alla livets vackra tider men också dem mindre sådana. Hon inspirerar oss till att våga mer, ge oss ut och upptäcka vår på många sätt orörda natur och till att tillåta oss själva att lyssna inåt.

Läs vår intervju med inspiratören Agnes Maltesdotter och hennes hund Samir på kontot @undanflykter nedan:

Kan du berätta lite om dig själv och Samir? 

Jag & Samir bor tillsammans med Jonatan högst upp i Sverige. Vi bor i Kiruna / riksgränsen. En plats där vintern är himla lång, våren märks i bäckarna, sommaren otroligt kort och hösten den vackraste av alla som finns. På somrarna spenderar vi den mesta tiden på vår segelbåt.

Vi har haft Samir i snart ett år och han kommer från Gällivare, en timme söder om Kiruna. En Alaskan Husky som fyller ett år 28 november. Han är världens snällaste hund som älskar att dra med dragspann, är lekfull och är väldigt av eller på.

Vad får vi följa med på när vi följer dig?

Ni får följa vår lilla familj genom vardag, jobb, äventyr och allt däremellan. Både jag & Jonatan älskar rörelsen, av alla sorter. Så att vara på väg eller träna är det vi lägger som mest tid på. Vi försöker bli bättre på att bara vara - och vi blir bättre. Vi älskar äventyr, springa i bergen, åka skidor, cykla, upptäcka platser vi inte sett, återvända till gamla bekanta, äta god mat i storstaden där jag kommer ifrån, segla ut på öppet hav från Karlshamn där Jonatan kommer ifrån.         

Varför just @undanflykter? Vad betyder det namnet för dig och hur kommer det sig att du startade kontot? 

Det var faktiskt en himla massa år sedan jag kom upp med det namnet, är från låten ”Shelly” av Håkan Hellström, där han sjunger ”undanflykter och självanklagan” och det fastnade i mig, som så många andra texter han skrivit. Att skriva & ta in texter har jag alltid varit väldigt intresserad av, så låg nog bara i det intresset. Men ju längre jag dragit på det namnet har det som ändå blivit lite hur jag lever. Som ett ständigt sökande och farande från något / någon känsla som jag inte riktigt får pli på. Som en luffaranda lite. ”Se på luffarn som går där på vägen, jag vill vara fri som en fågel, fri som fågel”. Rasmus på luffen. Det fria sinnet för att få leva ut. Så nu är jag verkligen ett med det i en positiv form. Utflykter eller undanflykter, lite sak samma tänker jag. 

Ditt härliga flöde innehåller många vackra bilder ute i vår natur. Vad är det bästa med att vara ute i naturen?

Naturen är orörd, ser ut som den ska, ingen har fått vara där och rita, peka eller tycka och jag trivs i det vackra som den skapar.  Finner sån otrolig ro i det. Har säker något med frihets känslan den ger. Sen blir det speciellt här uppe, för naturen är oändlig, mäktig och vädret slår om snabbt. Vilket stärker känslan av hur små vi faktiskt är. 


Vad gör du och Samir helst en vanlig dag?

Lite beroende på säsong, men nu under vintern så är det bästa att gå upp innan solen, åka längd bakom Samir, komma hem ge Samir sin mat från Furry Family, dricka en kopp kaffe, tända brasan, samtidigt som jag tuggar på något gott. Han älskar att snoka framför elden. Sen kan dagen få bli nästan hursomhelst men i vanliga fall sitter jag och jobbar fram till lunch då drar vi ut igen på en runda och sedan tillbaka hem för mer jobb. Kanske tar vi en sväng i vår slalom backe här i stan då får Samir springa bredvid uppför och lite hursomhelst nerför. 

Vad är det viktigaste att tänka på när man har med hunden på övernattningar i naturen?

Bra fråga, vi låter ju Samir sova i tältet och i stugorna, annars kan det nog vara bra att ha med en lång lina så de kan få spatsera lite som de vill. Vi har köpt en vattenskål/matskål som går att fälla ihop vilket funkar jättebra när vi är ute på långturer. Men jag tror det viktigaste är att se till sin egnas hunds behov. Samir är ju som gjord för det vi gör och naturen här uppe är så givmild med vatten så sånt behöver inte vi tänka på. Jag brukar portions-förpacka hans mat så jag vet att han har lite mer än tillräckligt för de dagar vi ska vara ute. Är det riktigt kallt ute kan ju hundsovsäck vara bra. 

Har du några härliga planer ni ska iväg på i höst/vinter?

Vi ska bara om någon dag till lofoten och springa i bergen där, LÄNGTAR!!!! Och i vinter planerar vi att göra en långtur bland bergen igen fast på skidor.

Hur hundfoder påverkar din hunds hälsa och välmående

Vi har träffat italienska Giulia som studerade veterinärprogrammet i Perugia och har arbetat som veterinär i Stockholm de senaste 10 åren. Hon älskar sitt jobb och att få hjälpa sina fyrbenta patienter. Det var tack vare hennes populära strävhåriga tax som hon både blev veterinär och träffade sin man. Idag driver hon egen veterinärklinik på Östermalm i Stockholm.

 

Vem är Giulia Barontini?

Jag är ursprungligen från Italien och jag kom till Sverige för 14 år sedan och har bott här permanent 10 år. Jag träffade min man här i Stockholm under min veterinärutbildning och efter min examen år 2009 så flyttade jag till Stockholm och startade vårt liv här. Idag är vi en familj med tre barn och tre hundar!

  

Visste du direkt att du ville bli veterinär?

Alltid! Sen jag var barn.

Men det var också tack vare en hund, en strävhårig tax. Otto hette han.

Det var min egen hund och han var min bästa vän. Han var med mig på alla mina tentor på universitetet och alla mina lärare ville ha honom på bordet. Det var också tack vare honom som jag träffade min man. Jag fick honom när jag var 18 år gammal och det var när vi började gå till veterinären med honom som jag började fundera på om jag skulle söka till veterinärprogrammet.

När han dog fick jag så mycket meddelanden från alla, jag kunde skrivit en bok, han var så populär.

 

Hur bestämde du dig för att börja studera till veterinär?

Jag pluggade faktiskt inte direkt till veterinär. Jag är uppväxt i Rom och det närmaste universitetet som hade en veterinärutbildning låg ca 1,5h utanför Rom. Många av mina vänner ville åka till en annan stad för att plugga men jag trivdes så bra i Rom eftersom att jag hade min familj och alla mina vänner där. Därför valde jag att plugga journalistik till en början. Men jag fortsatte drömma om att bli veterinär.


En dag sa min kusin till mig: ”Giulia, varför åker vi inte och gör ett intagningsprov?”

Det finns nämligen ett test i Italien för alla veterinärutbildningar som avgör om man kommer in eller inte. Intagningsprovet är under samma dag överallt i hela landet vilket gör att du inte kan testa i en ort och sedan några dagar senare göra provet i en annan. Mina föräldrar hade ingen aning om att jag sökte och gjorde intagningsprovet. Det är ett väldigt svårt prov och det är bara ca 80 personer som kommer in på utbildningen av ca 500-600 personer som gör provet. Och jag kom in!
Så jag kände att det var meant to be och då tänkte jag: ”Nu måste jag bli veterinär!”

 

Hur lång är utbildningen?

Utbildningen är 5 ½ år.

  

Berätta mer om din karriär?

Jag började arbeta på Bromma Djurklinik. Då var det viktigt för mig att lära mig det svenska språket och sakta men säkert började jag lära mig alla olika termer och veterinärsrelaterade ord.

 

Efter det arbetade jag på Bagarmossens Djursjukhus och sedan även på Evidensia Djursjukhus i Arninge utanför Stockholm.

 

Sedan ville jag öppna mitt eget och då började jag jobba som hemveterinär. Då åkte jag hem till patienter och gjorde olika undersökningar, tog blodprover, utförde avlivningar etc. Nackdelen med det arbetet var att jag spenderade mycket tid i bilen och det tog väldigt mycket av min tid att åka runt till alla olika patienter, vilket ledde till mindre tid att kunna jobba med mitt yrke och att hjälpa djur.

 

Vid den tidpunkten lärde jag känna en god vän som har en hundbutik som ligger på Runebergsgatan. Vi fick en idé om att dela lokaler och där har jag nu kunnat skapa min alldeles egna mottagning!

 

Jag brukar säga att min mottagning är som en vårdcentral för hundar. Jag gör blodprover, läser av blodprover, gör hälsokontroller, eventuellt remitterar vidare för ultraljud och röntgen och sedan kan hundarna komma tillbaka till mig så att jag kan läsa av provresultaten, mm.

 

Jag är också veterinär för hunddagiskedjan Changdobels alla hunddagis och står till alla deras hundars förfogande.

 

Jag försöker ha en väldigt personlig kontakt med alla mina patienter och vara väldigt tillgänglig, många av mina kunder har jag nästan dagligen kontakt med via WhatsApp. Jag gör alltid allt jag kan för att vara tillgänglig och svara på frågor och hjälpa till!

 

 

Har du hund idag?

Ja, vi har tre stycken hundar; Grappa, Menta och Solaia.

En strävhårig tax som är härifrån från en svensk kennel och två adopterade gatuhundar som kommer från rescue centers i Italien.

 

Vad tycker dina hundar om Furry Family?

Dom älskar det! Något jag märkte av direkt vad att de älskade smaken på fodret. Jag märker även att avföringen blivit mycket bättre samt att de inte behöver göra ifrån sig lika ofta. Vilket jag som veterinär tycker är bra eftersom de behåller mer av ämnena och därför måste de inte äta lika mycket för att få i sig allt de behöver.

 

Varför ger du Furry Family till dina hundar?

Så fort jag hörde talas om det så ville jag testa eftersom det finns så många fördelar.

Jag försöker alltid själv tänka efter när jag går och handlar. Jag tittar då på vad som är svenskt, ekologiskt och vilken kvalitet produkterna har. Även hur djuren har haft det under produktion är jätteviktigt för mig.

  

Varför är hundmat viktigt för hundens hälsa (ur ett veterinärperspektiv)?

Rätt mat är jätteviktigt, redan från valpstadiet.

När jag får in valpar på kliniken så är det bland det första vi pratar om. För om man köper dålig mat i början ser man inte konsekvenserna, men i ett längre perspektiv så är det jätteviktigt. För tänder, magen, allergier, hudproblem mm.

 

Ibland kan jag rekommendera veterinärfoder, ifall hunden t.ex. har njursvikt men allmänt så finns det ingenting i de fodren som jag anser är bra mat. Jag rekommenderar alltid ekologisk mat, utan gluten. Vilket Furry Family erbjuder.

 

Det är jätteviktigt att sätta en standard från att det att hunden är en valp.

Man ska inte byta foder ofta på hunden, hundar fungerar lite annorlunda än oss människor Hittar man ett bra foder så tycker jag man ska fortsätta med det!

 

Just nu studerar man mycket mer på foder och det man tydligt kan se är att hunden kan leva längre tack vare ett bra foder.

 

Vad skulle du välja mellan torrfoder eller färskfoder?

Utöver att det är mer praktiskt med torrfoder så är det också bra för tänderna och för muskulaturen i käkar som är jätteviktigt. Jag rekommenderar alltid torrfoder.

  

Finns det några speciella sjukdomar som kan komma från just maten?

Jättemånga. Vanligt är gastrit, magproblem, tarmproblem, allergier.

 

Ett annat problem som är vanligt är att hundar blir överviktiga.

En bra jämförelse är om man skulle ge sitt barn skräpmat varje dag, på samma sätt ska du tänka med hunden, det som är godast är inte alltid det som är rätt!

 

Man vet nu att många hundar kan få problem med kycklingprotein så jag rekommenderar aldrig kyckling, inte ens i godis. Det jag verkligen gillar med Furry Family foder är att det inte innehåller någon kyckling överhuvudtaget, och att ni dessutom har lamm som huvudingrediens tycker jag är jättebra!

 

Att en hund är känslig eller tom allergisk mot ett visst protein t.ex. kyckling, är hunden då allergisk från födsel eller är det något som växer fram?

Oftast är det något som växer fram. Det är det som är problemet med mat för valpar – för du ser inte problemen direkt. Och när problemen väl kommit då har det blivit kroniskt och det är mycket svårare att minska de problemen.

  

Kan hundens livslängd påverkas av vilken mat den äter?
Ja absolut, 100%.

Det är därför det är så viktigt att köpa ett kvalitativt foder. Jag förstår att det kan vara dyrt om man t.ex. har en stor hund men man måste tänka att det kostar att ha hund. Detta måste man tänka på från början innan man ens skaffar hund. Köper man ett väldigt billigt foder så kommer det förmodligen att bli dyrare senare i livet då hunden har större risk att dra på sig sjukdomar och dyra veterinärkostnader.

  

Hur tycker du att man ska servera foder till sin hund?

Två gånger om dagen. Sätt ned skålen i 20 minuter och ta sedan bort den. De tappar disciplin om de får mat när de själva vill. Det är inte så att jag är hård i min uppfostran men med bra och tydliga regler så får de en bättre hälsa och välmående.

  

Hur behandlar man en allergi?

Det beror på vad det är för allergi. Kliar det i öron så kanske man får skriva ut örondroppar så kan det gå över direkt. Men med många sjukdomar kan man som första steg ändra lite i kosten. Då tittar jag på vad de har för foder och se om man kan justera på det.

 

Jag brukar alltid rekommendera lammbaserade produkter eftersom det är ett lättsmält protein, men i vissa fall kan även fisk och kalkon vara bra, men jag föredrar lamm.

 

Vad tycker du om s.k. veterinärfoder?

Ibland kan det såklart vara bra, ifall hunden har njursvikt så kan vi enkelt se med blodprover om det har fungerat. Men det måste vara under en kort period, det ska fungera som en behandling för något. Det är inte ett foder man ska använda sig utav hela livet. Då tycker jag att det är bättre att hitta ett alternativt foder som fungerar för hela livet, och spara veterinärfoder som ett sista alternativ.

 

 

 

Har din hund en foderallergi?

Hur vet man om ens hund är allergisk mot någonting i maten? Kan man få bukt på det? Vi reder ut de vanligaste funderingarna kring foderallergi!

 

De allra vanligaste tecknen på att din hund är allergisk mot något i maten är att hunden kliar eller biter sig mer på kroppen än vanligt. Hunden kan också slicka sig mer än vanligt. Den kan också få återkommande hudinfektioner eller eksem och även återkommande öroninflammationer kan tyda på att något är fel. Hundar som har en matallergi kan även ha problem med dålig eller känslig mage.

 

Det som är lite knepigt med just foderallergi är att det inte går att göra hudtester för att utreda orsaken. Detta har att göra med att fodret bryts ned i beståndsdelar i tarmen och integreras med andra ämnen genom tarmslemhinnan. Så, det enda sättet att utreda en eventuell foderallergi är att hunden får genomgå en diet där man sedan inför olika ämnen för att utröna vad som påverkar allergin.

 

Vi har flera kunder som upplever att deras hundar mår bättre efter att ha bytt till Furry Friends foder och vi är stolta över att så många har sett så fina resultat efter så kort tid. Furry Family's hundfoder är helt fritt från spannmål, kyckling och onödiga tillsatser som kan vara orsaker till foderallergi. Skulle hunden vara allergisk mot animaliskt protein så kan det vara värt att prova ett insektsfoder.

Så här säger Furry Family's kunder som har hundar med allergier:


”Har en jätteallergisk hund som har fått äta kortison större delen av livet. Nu när jag har bytt till Furry Family's hundfoder så har vi nu slutat helt med mediciner och han är hur fin som helst! Inga furunkler, inge mer blodöron och all svamp som han har haft i ljumskarna är som bort blåst 🥰 han har blivit sååå fin 😍”
Mathilda


"Vi har nu testat ca 6 kilo av ert foder. Vår hund hade fått någon slags allergi. Han fick knölar, finnar som kliade. Han tappade även pälsen där. Efter att vi bytt foder ser vi plötsligt stor skillnad och är rätt övertygade om att det är fodret som gjort det."
Jeanette


"Tesla är en kräsen boxer men sedan vi började med Furry Friends har hon fått god aptit Och äter bra hennes allergi har försvunnit pälsen är blank och fin och magen mår bra"
E.PersbegÄr du orolig för att din hund lider av en foderallergi ska du självklart kontakta din veterinär.

Ge hunden mat från bordet?

Bra mat kombinerat med glädje, motion och kärlek ger de bästa förutsättningarna för att din hund ska få ett härligt liv. Men hur ser egentligen hundens kostcirkel ut och vad mår hunden bäst av att få i sig?

Få hundägare kan säga att de aldrig har smugit i en matbit från middagsbordet eller matrester till sin bästa vän. Hunden tycker att vår mat luktar så ljuvligt och vill gärna smaka! Att tänka på vid dessa tillfällen är att hunden är ingen människa och mår heller inte bra av matrester.

Mänsklig kost kan vara obalanserad för hundens mage och den påverkas lätt av kryddor och salter som vi ofta använder i maten. Dessutom blir hunden mer kräsen om den ofta får matrester eftersom den snabbt räknar ut att det är bara att matstrejka sedan får man smaka på den där saftiga smörstekta fläskkotletten.

Hur fungerar det att laga mat till hunden själv då? Det finns en del hundägare liksom vi som vill ge hunden det allra bästa och därmed envisas att göra det! Utmaningen med det är att man riskerar att sätta ihop ett foder som blir obalanserat. Den som gör hundmat på egna råvaror måste vara otroligt påläst på råvarorna och veta att mineraler samt vitaminer tillförs i rätt mängd. Detta är en hel vetenskap.

Ett så kallat helfoder som samtliga foder från Furry Family ingår alla livsnödiga näringsämnen såsom fett, protein, mineraler och vitaminer och behöver därmed inte kompletteras. Köper du tex ett halvfabrikat måste man komplettera med näringsämnen för att hunden skall må bra.

ARTIKEL 1-5 5.1  | Visa alla