Välkommen tillbaka!

Logga in med din mailadress som användarnamn för att göra ändringar i din prenumeration.

Logga in med Facebook
eller

Inlägg taggade med "giulia"

Här ger våra hundpsykologer, veterinärer och hundexperter sina bästa råd för dig som hundägare.

Förebygg övervikt hos hundar
Alldeles för många hundar lider av övervikt i Sverige, och detta kan bli en mycket allvarlig hälsorisk för din hund. Sjukdomar till följd av övervikt är bland annat diabetes, hjärt- och lungproblem, ledproblem med flera. Att ge din hund lite extra foder eller kontinuerligt dela med dig av charkbrickan kan kanske kännas snällt, men i längden kan det leda till komplikationer för hunden och det är den som i slutändan får lida.

Vår veterinär Giulia Li Donni berättar att det finns många olika sjukdomar som kan komma från dålig kost. "Vanligt är gastrit, magproblem, tarmproblem, allergier. Ett annat problem som är vanligt är att hundar blir överviktiga. En bra jämförelse är om man skulle ge sitt barn skräpmat varje dag, på samma sätt ska du tänka med hunden, det som är godast är inte alltid det som är rätt!". 
 

Skräddarsydd kost

För att se till att din fyrbenta vän får en balanserad kost är det viktigt att hitta ett foder som är välanpassat för just din hunds behov. Något som också är väsentligt är att utfodra rätt, det vill säga att inte överstiga den rekommenderade dagliga dosen för utfodring. Varje hund bör ha ett foder som är anpassat till ålder, aktivitetsnivå och dess hälsotillstånd. Kastrerade hundar behöver till exempel ofta byta till ett foder med mindre fett då kroppens ämnesomsättning blir långsammare efter kastration vilket kan leda till övervikt.

Furry Family startade med målet att ta fram hälsosam hundmat för friska hundar. Vi tänker att i takt med att vi människor bryr oss mer om vad vi äter, tycker vi att det är naturligt att vi blir mer medvetna om vilken kost vi ger våra bästa vänner. Vi är dedikerade till att ge våra hundar den allra bästa maten, där vi aldrig tummar på kvaliteten. Inga konstiga innehållsförteckningar med tveksamma ingredienser, utan helt enkelt hundmat som vi med glädje kan ge våra egna hundar. 

Hitta rätt foder till din hund här:
Healthy Dog Food 


Motion och stimulans

Det är jätteviktigt att din hund får den motion den behöver. Större hundar behöver aktiveras mer än att bara få gå ut och göra sina behov, och få gå längre promenader. Gärna även aktiveras på andra sätt så som att springa, leka och kanske simma då och då. Likaså behöver små hundar motion för att stimuleras dagligen. Om du är medveten om att din vovve har lätt för att lägga på sig vikt är det nödvändigt att tillgodose hundens behov genom daglig motion för att undvika övervikt.
 

Hälsosamma belöningar

Att belöna hunden är något vi alltid rekommenderar, men med måtta! Se till att godis och andra belöningar är just det: belöningar då hunden har gjort något bra, inte som ett tillägg till hundens dagliga måltider. För att kunna ge hunden belöning med gott samvete har vi tagit fram vårt egna hundgodis som är ett hälsosamt belöningsgodis fyllda med 96% protein och andra hälsosamma ingredienser. 

Läs mer om vårt hundgodis här:
Healthy Dog Treats


Regler

Se till att ha tydliga regler för din omgivning om vad som är okej att ge till din hund eller inte. Vi har alla varit med om att någon har smusslat ned en bit grillad fläskkotlett din hund utan att be om lov innan. Se till att berätta för de som är med på middagen eller kanske är hundvakt vad du har för rutiner och regler för just din hund.
 
Är du orolig för att din hund har börjat gå upp i vikt så rekommenderar vi att du konsulterar med en veterinär innan du reglerar detta på egen hand. Alla hundar har rätten till ett friskt och hälsosamt liv.

Lycka till!
Så vet du om din hund har noskvalster

Noskvalster förekommer i stort sett över hela världen, men det är framför allt i Skandinavien där diagnosen är mest vanlig. Cirka 20% av svenska hundar drabbas av denna vanliga infektion. Symtomen hos hundar med noskvalster varierar, men vanligtvis innefattar de milda besvär från de övre luftvägarna såsom nysningar, fnysningar, inåtvända dragningar och försämrat luktsinne. Detta kan leda till obehag och ångest för våra fyrbenta vänner om tillståndet lämnas obehandlat.


Vad är noskvalster?

Hundens noskvalster (Pneumonyssoides caninum) är en liten parasit som lever på slemhinnorna i hundens näsa och bihålor. Kvalster är tillräckligt stor för att synas med blotta ögat. De är ovala, spindellika och gulvita till färgen. Honorna blir något större (ca 1,5 mm) än hanarna (ca 1 mm). Utanför hundens nos dör kvalstren vanligtvis inom ett dygn, men kan överleva upp till tre veckor under optimala förhållanden.


Smitta

Den huvudsakliga smittvägen är direktkontakt mellan hundar, oftast vid nysningar. Smitta via miljön anses vara ovanlig. Det finns inga bevis för att noskvalster smittar till människa eller andra djur.


Symptom

Hundar med noskvalster kan uppvisa symptom som:
- Nysningar
- Fnysningar
- Klåda runt nosen
- Rinnande nos
- Inåtdragningar (reversed sneezing)
- Försämrat luktsinne


När diagnosen är viktig:

- Om hunden har svåra symtom eller om symtomen inte förbättras med behandling är det viktigt att få en korrekt diagnos.
- En diagnos kan hjälpa till att utesluta andra, mer allvarliga sjukdomar.


Flera metoder kan användas:

- Nässköljning: Spolning av hundens näshåla med koksaltlösning för att samla upp eventuella kvalster i vätskan.
- Endoskopi: Inspektion av näshålan med en kamera för att visualisera eventuella kvalster.
- Provbehandling: Behandling av hunden med antiparasitära läkemedel och observation av symptomen.


Behandling

- Interceptor tabletter: Det enda läkemedlet som är registrerat och godkänt mot noskvalster i Sverige.
- Andra antiparasitära läkemedel: Vissa veterinärer kan ordinera andra läkemedel som inte är specifikt registrerade mot noskvalster men har visat effekt mot parasiten.


Förebyggande åtgärder

Det finns inga specifika förebyggande åtgärder, men att undvika direktkontakt med smittade hundar kan minska risken för infektion.

Varma Hälsningar,
Veterinär
Giulia Li Donni
10 giftiga livsmedel hundar ska undvika under jul

Hej alla hundvänner! Giulia Li Donni här, Furry Family's egna veterinär. Julen står på glänt och vi är mitt uppe i att dekorera våra hem, handla julklappar, laga mat och baka knäck. I allt det stökiga och härliga så vill jag uppmärksamma att det finns en del saker under julen som kan vara farliga för din hund. För att minimera risken att du och din fyrbenta vän får spendera julhelgen på djursjukhuset, har jag listat 10 farliga saker som med stor sannolikhet finns i hemmet under julen:

1) Julbordet

Under julen är våra matbord fyllda med god mat och det kan finnas tillfällen där våra hundar av misstag smakar på maten. 

Om din hund får i sig överdrivet mycket julmat rekommenderar jag att höra av dig till en veterinär. Detta eftersom att för mycket fett för hunden kan resultera i svåra problem som till exempel svår pankreatit och då krävs specialistvård. Så håll ett extra öga på vovvarna vid bordet, (och kanske främst när du inte själv är i rummet).

2) Choklad

Choklad är mycket giftigt för våra hundar.

Det kan i värsta fall orsaka andningssvårigheter, kräkningar, diarré och kramper. Ämnet teobromin som finns i chokladen har en dödlig effekt på hundar om de får i sig en för stor mängd. 

3) Fiskben och kycklingben
Detta bör undvikas då både fiskben och kycklingben kan orsaka magsår samt förstoppning eller andra matsmältningsproblem. 

4) Rå potatis

Rå potatis innehåller solanin som kan ge kräkningar, diarré, yrsel och kramper.

5) Alkohol
Alkohol hos hunden orsakar berusning, yrsel och kan faktiskt vara dödligt. 

6) Lök

Löken innehåller allicin som är giftigt för hundar. Allicin finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka blodbrist hos din hund. Löken skadar blodkroppar och orsakar anemi. 

7) Vindruvor och russin

Orsakar tarmproblem och njursvikt; det som är giftigt sitter i fruktköttet och skalet.

8) Nötter
Macadamianötter anses vara extra giftiga för hundar. Tänk också på att saltade nötter överlag kan leda till saltförgiftning hos din hund.

9) Deg

Deg jäser i magen och kan ge symtom som påminner om alkoholpåverkan.

10) Champagnekorkar

Det är inte bara maten på ett julbord som kan vara en fara för din hund. Glöm inte att hålla koll på vin och champagnekorkarna under kvällen. Vissa fyrbenta vänner tenderar att tycka korkar är en rolig leksak som kan leda till allvarliga konsekvenser om de av misstag förtärs. 

OBS! Har din hund fått i sig något ovan, ring din veterinär och rådfråga hur du ska gå till väga.

Tills vidare önskar jag er en god jul och ett gott nytt år!

Varma Hälsningar,
Giulia Li Donni

Vad säger din hunds avföring?
Våra hundar kanske inte kan kommunicera sina hälsoproblem verbalt, men deras avföring kan berätta mycket om deras mående. Att hålla koll på konsistens, färg och frekvens av avföringen kan ge värdefull information och är en viktig indikator på din hunds hälsa. Genom att vara uppmärksam på det lilla i vardagen kan du bidra till att hålla din hund glad och frisk! Tänk på hur din hunds avföring ser ut på nästa promenad och fortsätt läsa för att lära dig mer om olika färger och konsistenser.


Varför spelar bajs roll?

En hunds matsmältningssystem är komplext och förändringar i deras avföring kan signalera olika hälsoproblem. Faktorer som kost, vätskeintag och underliggande hälsoproblem kan påverka färgen och konsistensen på deras avföring. Att övervaka dessa förändringar kan hjälpa till att upptäcka potentiella problem tidigt, vilket möjliggör snabb veterinärvård.

Färgindikationer

- Brun: En frisk hunds avföring är vanligtvis brun, vilket indikerar en balanserad kost och korrekt matsmältning.
- Svart: Svart avföring kan betyda närvaron av blod i den övre mag-tarmkanalen, vilket potentiellt kan indikera blödande sår eller andra inre problem.
- Orange/Gul: Gulaktig bajs kan indikera problem med levern, bukspottkörteln eller gallblåsan, som kräver omedelbar uppmärksamhet.
- Grönt: Hunden kan ha ätit för mycket gräs. Men ihållande grönt bajs kan indikera ett underliggande problem.
- Vita streck: Finns det vita streck i avföringen, ungefär som riskorn, kan detta vara bandmask.
- Röda strimmor: Färskt blod i avföringen kan tyda på problem som inflammation eller små blodkärl kan ha spruckit i tarmen. Titta efter skärsår i rumpan på hunden.

- Grå/oljig: Hunden kan ha problem med bukspottskörteln eller gallan.

Konsistensindikationer

- Fast och välformad: Frisk avföring är i allmänhet cylindrisk eller spiralformad med fuktig yta och poröst innehåll, uppdelad i några sektioner. När man plockar upp bajset ska det inte lämna ifrån sig mycket på marken samt behålla sin form. Det innebär en balanserad kost och tillräckligt med vätskeintag.
- Mjuk och fuktig:  Hunden har förmodligen ätit någonting som påverkar tarmarna. Oftast är det inte farligt och brukar gå över av sig självt med rätt mat. Om det mot förmodan inte går över kan det vara på grund av något den äter.
- Illaluktande avföring: En stor mängd, ofta lös och illaluktande avföring betyder i de flesta fall att hunden har ätit något dåligt eller har ett foder som inte passar bra för hundens mage. 
- Hård och torr avföring: När avföringen har en annorlunda form som ovan och kommer ut som pluttar betyder detta att hunden behöver mer vätska. Om man ser att hunden har svårt att bajsa är ett tips att blanda torrfodret med vatten eller lite extra fibrer. Även olja eller laktulos kan hjälpa. Vid förstoppning ska du kontakta en veterinär.
- Lös avföring: Lösavföring efter diarré betyder att hundens tarmar inte kan behålla vatten. Detta kan vara akut, speciellt hos valpar. Ofta är det inte farligt men om problemen kvarstår i flera dagar ska man åka in till veterinären för att inte riskera att hunden blir uttorkad (speciellt valpar). 
Orsaker: parasiter som t.ex mask, virus, bakterier, ny mat, vissa läkemedel. 
- Ingen avföring: Om hunden får svårt att bajsa bör du uppsöka en veterinär. Förstoppning kan även göra ont för hunden.
Orsaker: För lite vatten eller har ätit någonting som gör att maten inte kan komma ut (akut). Det är bättre att utesluta med röntgen eller ultraljud innan man börjar behandla det själv. 


När ska jag söka hjälp?

Alla drastiska eller långvariga förändringar bör leda till ett besök hos veterinären för att utesluta underliggande hälsoproblem. Ifall du skulle vara osäker är det även bra att söka råd hos veterinären.

OBS! Kom ihåg att andra faktorer som mediciner, kosttillskott eller nyligen genomförda kostförändringar också kan påverka hundens avföring. Därför är det viktigt att hålla reda på sådana förändringar för korrekta bedömningar.
Veterinären förklarar: Varför är pälsvård viktigt?
När vi pratar om hud och pälsvård är hundar väldigt lika människor. Precis som vi, behöver de regelbundna bad för att hålla sig friska och förhindra sjukdomar och infektioner. Häng med för att lära dig mer om varför pälsvård är viktigt för våra fyrbenta vänner och vad som krävs för att få in en effektiv och skonsam badrutin.

Hur ofta ska man bada hunden?

Du bör bada din hund regelbundet, men inte för ofta, annars riskerar man att ta bort de naturliga oljorna som finns på din hunds päls, vilket gör den torr och sträv. Däremot, att bada en hund för lite gör att smuts eller parasiter samlas i pälsen, vilket kan orsaka olika sjukdomar för våra fyrbenta vänner. 
Den ideala frekvensen beror på några viktiga faktorer som: ras, pälstyp, livsstil och period på året. Olika hundraser har olika hygienbehov. Vissa hundar har kortare päls som kräver mindre skötsel och kan badas mer sällan, medan andra raser med tät, lång päls kan behöva frekventa bad. Korthåriga hundar kan exempelvis badas var tredje månad, medan långhåriga hundar kan behöva ett bad oftare. 

Vad behövs inför badet?

Först och främst behöver du rätt skötseltillbehör, som:
- Borste eller kam
- Hundschampo och balsam
- Rengöringsmedel för öronen
- Nagelklippare
- Handduk
- Hårfön

Kan man använda vilka badprodukter som helst?

Nej, det är viktigt att endast använda produkter som är anpassade för hundar, likaså för hundens pälstyp för att undvika hudirritation eller allergier. Användning av dåliga eller fel produkter med olika PH-värden kan leda till flera problem som eksem, klåda, mjäll etc. vilket kan påverka hundens hälsa och välbefinnande. En hunds schampoo bör ha ett PH-värde på ca 7 (människans PH-värde är 5) för att undvika hudproblem. En bra hundschampo innehåller vegetabiliska oljor som aloe vera och inte för mycket parfym. 

Furry Familys veganska pälsvårdsserie ‘Healthy Dog Fur’ med schampo, balsam och balsamspray rekommenderas eftersom att alla produkter är tillverkade för hundar. De innehåller provitamin B5 som mjukgör pälsen och behandlar torr hud vilket i sin tur förbättrar hudens textur och elasticitet. Näringsrik aloe vera som tillför fukt för att pälsen ska bli mindre frissig samt innehåller enzymer för att bryta ner döda hudceller. Återfuktande avokadoolja som även tillför fukt och näring till torr päls och hud, samtidigt som den dödar eventuella svampbakterier och hindrar mjäll från att få fäste i hårbotten. Sist men inte minst är produkterna veganska och testade på människor först vilket försäkrar att de är skonsamma mot våra hundar.
Förutom att innehålla superingredienser så lämnar ‘Healthy Dog Fur’ din hunds päls ren, mjuk och slät efter att ha skötts.

Trimning och borstning

Innan du börjar tvätta din hund bör du se till att du har borstat pälsen väl. Hundar behöver trimmas och borstas för att må bra. Att glömma dessa behov kan orsaka ohälsa, fysisk smärta och stress för hunden. Frekvent trimning ger också möjlighet till att upptäcka eventuella hälsoproblem och agera innan de blir värre.

Viktigt att tänka på under badstunden

- Se till att vattentemperaturen är bra (ljummen) innan du badar din hund. 
- Var försiktigt med ögon och öron. Vatten i öronen kan förenkla uppkomsten av svampinfektioner. 
- När vi använder duschmunstycket för att tvätta vår hund tänker vi ofta inte på att strålen kan vara för stark och skrämma vår hund. Målet är att göra badstunden bekväm för din hund och undvika stressande moment.

Mitt råd är att fylla ett badkar (om du har möjlighet) och försiktigt hälla över vattnet på hunden. När badet är klart är det väldigt viktigt att låta pälsen torka ordentligt. Börja med att dutta med handdukar, klämma försiktigt på kroppen (inte huden) för att få bort så mycket vatten som möjligt. Om hunden har kort hår blir denna operation enklare och snabbare. Om han har långt hår och du ofta tvättar honom, kan du överväga att köpa en professionell hårfön. Undvik att rikta strålen mot ansiktet på grund av både den starka luftstrålen och ljudet. Om du använder en hårtork för människor, var noga uppmärksam på strålen av varmluft, så att den inte bränner och skållar hunden.

Vad kan hända ifall man inte tillämpar en bra pälsvårdsrutin?

Parasiter som loppor, fästingar eller skabb är ett vanligt problem som kan vara en konsekvens av dålig pälsvård. Andra problem kan vara hud infektioner som pyodermi, eksem eller allergier. Därför är det väldigt viktigt att vara informerad för att se till att din hund får en säker och vårdande pälsvårdsrutin.

/Veterinär Giulia Li Donni
Veterinären förklarar: Diarré hos hundar
Ibland får våra hundar magbesvär vilket i vissa fall resulterar i diarré. Vår veterinär Giulia Li Donni hjälper oss att reda ut vad man ska hålla koll på när hunden börjar må dåligt och hur man ska gå till väga.


Vad är diarré?

Diarré är flytande avföring, som kan variera i form, konsistens och färg. När hunden har diarré behöver den bajsa oftare och det är inte ovanligt att det sker olyckor inomhus eftersom hunden har svårt att hålla sig. 

 Förutom flytande avföring kan dessa vanliga symptom uppkomma vid diarré:
- Kräkningar
- Flatulens
- Feber

Om hunden inte är lös i magen ser man vanligtvis inte så stor skillnad på det allmänna tillståndet. 

Kan det vara farligt för hunden?

En hund som har akut diarré kan ha allt från milda till allvarliga symtom. Diarré hos hundar kan vara allvarligt om du märker ovanlig trötthet hos din hund. Andra symtom att ha koll på är:
- Blod i avföringen
- Minskad aptit
- Uttorkning

 
Akut enterit (inflammation i tunntarmen) kan orsakas av:
- Virus eller bakterier
- Fel kost
- Snabb kostförändring
- Parasiter

Akut diarré är relativt vanligt hos valpar. Valpar kan ha ofarlig diarré utan allvarliga symtom men man bör vara uppmärksam om valpen får kräkningar, feber, uttorkning samt om hunden är spänd och öm i magen.

Diarrén kan även vara symtom på allergi, tumörer och andra sjukdomar som oftast involverar bukspottskörteln, lever, njurar och sköldkörteln.

 

Vad man kan göra på egen hand om hunden har diarré?

En hund med akut diarré bör få små mängder dietfoder (dvs. lite fett, mindre protein, högre energi och förändrad fibersammansättning). Detta ska serveras i små portioner mellan 4-8 gånger per dag. Man börjar att ge 50% av den vanliga dagsmängden, därefter ökar man till 75% i cirka 2-3 dagar och slutligen 100% av hundens rekommenderad kost i minst 7 dagar. Totalt ska du ge din hund specialkost i 10 dagar. Om du märker att hunden blir bättre kan du succesivt börja blanda i hundens vanliga mat. 

Prebiotika kan också hjälpa hundens mage, det finns att köpa som tillskott. Preboiotika stimulerar en balanserad tillväxt av de goda tarmbakterierna, för att din hund ska ha en välbalanserad tarmflora och därmed en frisk mage.

Se över innehållet i hundens ordinarie foder och byt till hundfoder för känslig mage. Ingredienser som kyckling och spannmål kan vara ingredienser som en del hundars magar reagerar på. Furry Family's foder är då ett bra alternativ eftersom det är fritt från onödiga tillsatser och innehåller även prebiotika.

Tänk på att hunden behöver vila och dricka mycket när den har diarré. Man ska alltid hålla koll på sin hund när den har diarré. Börjar den tappa mycket vätska, blir trött eller får feber (>39) och visar på att ha ont rekommenderar jag du att kontaktar en veterinär.  Skulle hunden ha blod i avföringen eller om den inte vill äta på 2-3 dagar skulle jag även då rekommendera att ni kontaktar en veterinär. 

 

Diagnos

När man uppsöker vård vid diarré kommer veterinären att göra en klinisk undersökning samtidigt som ägaren får berätta vad som har hänt. Ofta  tar man ett blodprov som kan kompletteras med ett ultraljud eller röntgen i buken. På valpar gör man ofta ett avföringsprov för att kunna se om det finns parasiter. 

 

Behandling

När det kommer till behandling är en symptomatisk terapi den vanligaste behandlingsformen. Det är ofta tillräckligt eftersom orsaken till diarrén oftast förblir okänd, speciellt om det är ett virus. En symptomatisk behandling är oftast en kombination av att vätska ges intravenöst eller intramuskulärt, diet och kosttillskott i form av prebiotika. 

Antibiotika ges till hunden om det är en bakteriell diarré, vilket är ganska ovanligt i primär form. Om sekundära bakteriella infektioner misstänks har hunden bland annat symtom som feber och blod i avföringen. Då kan det behövas antibiotika som skrivs ut. 

Gastro Support

Furry Family Gastro Support magpulver är den ultimata lösningen för att stödja din hunds matsmältningssystem. Detta magpulver innehåller en blandning av naturliga ingredienser som arbetar tillsammans för att främja en sund tarmflora och underlätta matsmältningen. Pulvret består av noga utvalda ingredienser som insektsprotein, pektin, rödbetor, gurkmeja och vasslepulver, vilket kan hjälpa till att motverka din hunds diarré och lindra obehaget för den fyrbente vännen. Gastro Support magpulver är enkel att använda genom att man strör pulvret i din hunds dagliga kost. Det är säkert för dagligt bruk och kan ges till hundar i alla åldrar och raser. 

Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Leg. Veterinär Giulia Li Donni


Så här säger några av Furry Family's kunder som har haft hundar med känslig mage:


"Kira brukar vara orolig i magen och blir lös lätt men med denna har det blivit så mycket bättre! Vilket är skönt för oss alla. Håller länge och lätt att blanda i maten! kommer fortsätta köpa denna."
Cecilia, Healthy Dog Care Gastro Support


"Efter att vår hund börjat äta detta foder så har hennes mage förbättrats med 100%. Vi är så nöjde och kommer aldrig att byta"
Marie, Healthy Dog Food Original


"Min hund har opererat magen och tarmarna tre gånger och behöver ett milt foder som är skonsamt mot magen men ändå ger honom all näring han behöver. Det här fodret mår han jättebra av. Jag känner mig trygg när det är tillverkat i sverige och dessutom klimatsmart!!!!!"
Avmaska hunden - när och hur?
Hundar smakar ofta på både det ena och det andra ute i naturen, och kan på så sätt få i sig olika parasiter. Mask kan påverka våra hundar på sätt som vi inte alltid ser, därför är avmaskning en avgörande åtgärd. Utforska avmaskning tillsammans med oss för att veta hur och när du ska agera om du misstänker att din hund har mask.

Vad är avmaskning?

Avmaskning är processen som används för att behandla hundar med olika typer av inre parasiter, främst mask, för att bli av med dem. Dessa parasiter kan infektera hundens tarmar, lungor och andra organ, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem om de inte behandlas i tid.

När behövs avmaskning?

Avmaskning är en förebyggande åtgärd som varierar beroende på faktorer som hundens ålder, livsstil och miljö. Generellt sett är valpar särskilt mottagliga för maskinfektioner och bör avmaskas regelbundet från en tidig ålder i förebyggande syfte. Nyfödda valpar behöver avmaska sig varannan vecka från vecka 3, tre gånger totalt.

För vuxna hundar behövs endast behandling ifall man är säker på att hunden har mask. Det är rekommenderat att alltid ta ett avföringsprov för att säkerställa att din vuxna hund verkligen är drabbad av mask och vilken typ av mask det gäller, innan medicinsk behandling ges. Man vill enbart avmaska mot den sortens mask som hunden har för att minska risken för resistens hos parasiterna. Detta kan göras hos din veterinär eller genom ett avföringsprovskit från apoteket. Rådgör alltid med din veterinär för att få en bedömning baserad på din hunds specifika situation.

Avmaskning i samband med resa

Ifall du ska resa med din fyrbenta vän utanför Sverige är det viktigt att kolla upp vilka regler som gäller i det landet ni ska till. Vissa länder kräver att hunden ska vara avmaskad vilket dokumenteras av din veterinär med ett intyg på behandlingen.

Hur vet jag om min hund är infekterad?

Det finns flera tecken som kan indikera en maskinfektion hos din hund. Dessa inkluderar:

Magsymtom: Kräkningar, diarré, buksmärta och förändringar i aptit.
Viktförlust: Om din hund plötsligt börjar förlora i vikt utan uppenbar anledning kan det vara en indikation på en maskinfektion.
Magsvullnad: En svullen eller utspänd mage kan vara ett tecken på att maskarna har infekterat hundens tarmar.
Matsmältningsproblem: Om din hund har svårt att smälta maten ordentligt och ofta har osmälta matrester i avföringen.
Trötthet och Aptitlöshet: Om din hund verkar trött och slö, och samtidigt visar minskad aptit.

Kom ihåg att en hund kan vara infekterad med mask utan att få några symtom. Se till att ta ett avföringsprov i det fallet. Ibland kan maskar synas i avföringen. 

Avmaskningsprocessen

Konsultera din veterinär: Börja med att boka en tid hos din veterinär för en hälsokontroll och rådgivning om avmaskning.
Diagnos: Veterinären kan rekommendera olika tester för att fastställa om din hund är infekterad och vilken typ av parasit det handlar om.
Behandling: Om din hund diagnostiseras med en maskinfektion kommer veterinären att föreskriva lämplig avmaskningsbehandling. Det kan vara oral medicinering eller andra behandlingsmetoder, beroende på typen av parasit.
Uppföljning: Efter avmaskningen är det viktigt att följa upp med veterinären för att säkerställa att parasiterna har utrotats och att hunden återhämtar sig väl.

Genom att vara uppmärksam på tecken på maskinfektioner och samarbeta med din veterinär kan du hjälpa din hund att leva ett friskt och lyckligt liv. Kom ihåg att varje hund är unik, så det är alltid bäst att följa din veterinärs rekommendation när det gäller avmaskningsrutiner och behandlingar.

Lycka till!
Tandsten hos hund - vår veterinär förklarar

Vi människor borstar tänderna varje dag, vi går till tandläkaren när vi behöver och vi är medvetna om hur viktigt det är för vår munhälsa. Även hos hundar är munnens hälsa viktig. Problem relaterade till tänder och tandkött hos husdjur ökar av olika orsaker. Därför ska vår veterinär Giulia gå igenom hur vi kan förebygga detta, hur vi kan se signaler på att det är på gång och även vad vi kan göra om vår hund redan blivit påverkad av det. 


För att hjälpa och förebygga vår hunds tandhälsa, kan vi göra mycket hemma. Framförallt är det jätteviktig att borsta tänderna dagligen: vi vet att det ibland kan vara svårt, men det är bevisat att en bra borstning, som utförs även en gång i veckan, är effektiv. Det finns olika tandborstar, men det räcker med en vanligt barntandborste. Även att ge torrfoder eller att tugga på hårda ben kan hjälpa mot tandsten. Furry Family's knapriga foderkulor bidrar till en god tandhälsa. Jag rekommenderar att göra en tandundersökning hos veterinären en gång per år, eventuellt tillsammans med vaccin besök.  


Utan en frekvent tandborstning, helst dagligen, eller med hjälp av en "hård" kost, deponeras bakteriell plack på tändernas yta, som med tiden kommer att orsaka i en gingivit (inflammation i tandköttet) och därefter parodontit (indragning av tandköttet, förändringar av emaljen och tändernas rötter, förlust av stödben). Tandstensproblem kan variera mellan olika hundar eftersom orsaken till tandsten, precis som hos människor, är kopplat till salivens surhet.


I början ser tandstenen ut som mörka områden, från orange /gul till brun, som täcker emaljen från tandköttet till tandens topp. De första tecknen man kan se på tandsten är dålig andedräkt, tandkött som är rött och mer inflammerat (kan komma blod), svårigheter att tugga och dregling. Tidiga stadier av gingivit går att behandla med en helt vanlig tandborstning. Däremot om det är väldigt mycket tandsten kan man göra en professionell tandrengöring (PTR). Det innebär att veterinären under narkos rengör tänderna med ultraljudsinstrument och slutar med efterföljande polering.


Narkos skrämmer många djurägare, men alla moderna tekniker gör att även hos de flesta problematiska djur (äldre eller kardiopatiska) kan man utföra en anestesi med säkerhet, efter eventuella andra prover som blodprover, elektrokardiogram, röntgen etc. Som jag har skrivit ovanför. Ibland behöver man upprepa narkosen flera gånger under hundens liv och det är därför bra att utföra det i god tid. En PTR på en tidigt nivå är snabbare och ger mindre komplikationer än en PTR som utförs med mycket tandsten eller infektioner som ofta leder  till att man får dra ut tänder.


Tandrengörningen tar bort gingivit och förbättrar allmänt hälsotillstånden (både i munnen och i andra organ); det måste därför betraktas som "normalt" att hundar under deras liv utsätts för flera cykler av tandrengöring.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar, Giulia Li Donni - Leg. Veterinär


Vad ska du göra om din hund fått värmeslag

När det är varmt ute riskerar våra hund att få det som man kallar för värmeslag. Ett tillstånd speciellt efter en långvarig exponering med höga temperaturer och även fuktighet.

Vilka lider mest?

De hundar som allra mest är utsatta är de brakycefala raserna som har ett kort nosparti och ett stort huvud, såsom boxer, bulldog, mops och pekinese och som har andningssvårigheter på grund av den speciella konformationen i deras andningsvägar. Extremt känsliga kan också vara hundar som inte är i optimalt fysiskt tillstånd, hundar med hjärtproblem eller äldre hundar och valpar.

Symtom:

Hundar kan inte svettas på samma sätt som vi människor gör så dem reglerar sin kroppstemperatur genom munnen (flåsa) istället.

Tydliga tecken på värmeslag kan vara att hunden andas mycket snabb , dreglar, kräks , har hög kroppstemperatur, svårigheter att gå, rodnade slemhinnor, kramper eller att dem svimmar.

Att göra om din hund drabbas av värmeslag:

Viktigt att vara snabb. Det första du kan göra är att duscha hunden med ljummet vatten eller linda om hunden i en blöt handduk. Aldrig kallt vatten, man ska vara försiktig eftersom för snabb kylning kan ge svåra biverkningar. Kontrollera därför kroppstemperaturen och sluta kyla ner hunden när den når 39,5-40 ° C.

Erbjud vatten att dricka och försöka hålla hunden lugn.

Hunden måste så snabbt som möjligt träffa en veterinär eftersom värmeslag också kan ge dödliga konsekvenser.

Förebygg:

1) Lämna inte din hunden i bilen under de varmare månaderna, även om du håller fönstrena delvis öppna eller att bilen är parkerad i skuggan kan ändå temperaturen stiga och med det kommer farliga konsekvenser.

2) Minska aktiviteter. Undvik att ta långa promenader, speciellt under de centrala timmarna på dagen. Tänk på att marken och asfalten också behåller värme.

3) Se till att din hund alltid har en hundskål med friskt och rent vatten tillgängligt att dricka.

4) Under perioder med mycket intensiv värme är det helt normalt att många hundar börjar sova mer och äta mindre.

5) Överdriven exponering för solljus såväl som värmeslag kan också skada hundens hud, speciellt om man lämnar hunden utan tillräckligt skydd. UVB-strålar medför risk för solbränna, erytem, soldermatit (vid näsan, ryggen och extremiteterna), men även skador på ögon och hudtumörer.
Åh nej, nu är fästingarna här!

Hej! Giulia här, Furry Family's egna veterinär!
Fästingar är de vanligaste parasiterna hos hundar och kan leda till infektioner och allvarliga sjukdomar: Lär dig att känna dem, ta bort dem och förhindra dem.


Idag ska vi prata om något som börjar bli väldigt aktuellt för nu börjar de komma fram, nämligen fästingarna! 
Fästingar är de vanligaste parasiterna hos hundar och kan leda till infektioner och allvarliga sjukdomar: Lär dig att känna dem, ta bort dem och förhindra dem.

Fästingar är mer vanliga under årets varmaste månader. Om en fästing fastnar på din hund är det viktigt att du vet hur man tar bort dem. Det är också viktigt att känna till vilka förebyggande behandlingar det finns som kan förhindra fästingar hos hundar och även de möjliga sjukdomar som kan smitta våra djur som följd av betten. 

I den här artikeln hittar du allt som finns att veta om fästingar hos hundar: symtom, sjukdomar och behandling.

 

Vad är fästingar?

Fästingar är blodsugande parasiter som kan påminna om väldigt små spindlar. Man kan hitta dom på båda hundar och katter och dem kan fördubbla sin storlek genom att suga blod. Fästingar bor utomhus och är mest aktiva från mars till oktober. 

Fästingar kan inte flyga eller hoppa, men de kryper lätt upp och sätter sig enkelt på hunden, när hunden närmar sig. Fästingbett ger inte hunden någon smärta och det beror på att parasitens saliv injicerar in ett bedövningsmedel i huden på hunden. Detta kan också överföra potentiella sjukdomar.  En fästing kan sitta och suga blod i 2-7 dagar.

De vanligaste sjukdomarna som en fästing kan överföra i Sverige:

Borrelia
Borrelia är bakterier som kommer från fästingar.
De vanligaste symptomen för sjukdomen är inflammation i lederna, trötthet, feber, dålig aptit och njurproblem, men de flesta hundar blir inte sjuka utan är oftast bara bärare av sjukdomen. 

Anaplasmos
Detta är också en bakterie som påverkar både hundar och katter.
Efter ca 10 dagar från fästingbettet kan hunden få feber, trötthet, dålig aptit, inflammation i lederna och ibland kan även magproblem förekomma.

TBE (tick borne encephalitis virus)
TBE är mindre vanligt hos hundar än för människor. Efter upp till 10 dagars inkubationstid, kan sjukdomen ge feber, trötthet, neurologiska problem som kramper och dålig aptit.

Det finns även fästingar utomlands, speciellt i Södra Europa, där det finns andra typer av fästingar som kan smitta och ge andra sjukdomar. Prata alltid med veterinären innan du reser med din hund.

 

Hur tar man bort en fästing?

  • Ta bort fästingen så fort som möjligt, för att minska risken för sjukdomar.
  • Du kan ta bort dem med hjälp av en pincett eller en fästingplockare.
  • Ta bort parasiten så nära huden som möjligt och börja försiktigt dra uppåt. Var försiktig så att du inte gör skarpa rörelser
  • Var noga med att få med hela för att inte lämna en del av parasiten kvar under huden. 

Förebyggande och behandling:

Det finns många produkter som kan förhindra fästingar och parasiter, såsom tabletter (receptbelagda), spot-on, halsband eller schampon.

Jag rekommenderar alltid att du pratar med en veterinär för att få de bästa råden kring vilken produkt som passar just din hund bäst.


Lycka till!
Leg. Veterinär Giulia Li Donni


Vår veterinär om diarré hos hund

Ibland får våra små vovvar ont i magen och till och med diarré. Vår veterinär Giulia Li Donni hjälper oss att reda ut vad man ska hålla koll på när hunden börjar må dåligt och hur man ska gå till väga.


Vad är diarré?

Diarré är flytande avföring, som kan variera i form, konsistens och färg. När hunden har diarré behöver den bajsa oftare och det är inte ovanligt att det sker olyckor inomhus eftersom hunden har svårt att hålla sig. 

 

Flytande avföring är oftast inte det enda symtomet  en hund har  när den mår dåligt från diarré, det kan även förekomma andra symtom som exempelvis kräkningar, flatulens och feber. Om hunden inte är lös i magen ser man vanligtvis inte så stor skillnad på det allmänna tillståndet. 

 

Kan det vara farligt för hunden?

Diarré hos hund kan vara allvarligt om du märker att hunden också blir trött. Andra symtom att ha koll på är blod i avföringen, minskad aptit och uttorkning.

 

En hund som har akut diarré kan ha allt från milda till allvarliga symtom. Akut enterit kan orsakas av virus eller bakterier, fel kost, snabb kostförändring eller parasiter. Akut diarré är  relativt vanligt  hos valpar. Valpar kan ha ofarlig diarré utan allvarliga symtom men man bör vara uppmärksam om valpen även får kräkningar, feber, uttorkning samt om hunden är spänd och öm i magen.  

Diarrén kan även vara symtom på allergi, tumörer och andra sjukdomar som oftast involverar bukspottskörteln, lever, njurar och sköldkörteln.

 

Vad man kan göra hemma själv vid diarré?

En hund med akut diarré bör få små mängder dietfoder (dvs. lite fett, mindre protein, högre energi och förändrad fibersammansättning). Detta ska serveras i små portioner mellan 4-8 gånger per dag. Man börjar att ge 50% av den vanliga dagsmängden, därefter ökar man till 75% i cirka 2-3 dagar och slutligen 100% av rekommenderad dietkost i minst 7 dagar. Totalt  ska du ge din hund specialkost i 10 dagar. Om du märker att hunden blir bättre kan du succesivt börja blanda i hundens vanliga mat. 

Prebiotika kan också hjälpa hundens mage, det finns att köpa som tillskott. Preboiotika stimulerar en balanserad tillväxt av de goda tarmbakterierna, för att din hund ska ha en välbalanserad tarmflora och därmed en frisk mage.

Se över innehållet i hundens ordinarie foder och byt till hundfoder för känslig mage. Ingredienser som kyckling och spannmål kan vara ingredienser som en del hundars magar reagerar på. Furry Family's foder är då ett bra alternativ eftersom det är fritt från onödiga tillsatser och innehåller även prebiotika.

Tänk på att hunden behöver vila och dricka mycket när den har diarré.

Man ska alltid hålla koll på sin hund när den har diarré. Börjar den tappa mycket vätska, blir trött eller får feber (>39) och visar på att ha ont rekommenderar jag du att kontaktar en veterinär.  Skullehunden ha blod i avföringen eller om den inte vill äta på 2-3 dagar skulle jag även då rekommendera att ni kontaktar veterinär. 

 

Diagnos

När man uppsöker vård vid diarré kommer veterinären göra en klinisk undersökning samtidigt som ägaren får berätta vad som har hänt. Ofta  tar man ett blodprov som kan kompletteras med ett ultraljud eller röntgen i buken. På valpar gör man ofta ett avföringsprov för att kunna se om det finns parasiter. 

 

Behandling

När det kommer till behandling är en symptomatisk terapi den vanligaste behandlingsformen. Det är ofta tillräckligt eftersom orsaken till diarrén oftast förblir okänd, speciellt om det är ett virus. En symptomatisk behandling är oftast en kombination av att vätska ges intravenöst eller intramuskulärt, diet och kosttillskott i form av prebiotika. 

Antibiotika ges till hunden om det är en bakteriell diarré, det är ganska ovanligt i primär form. Om sekundära bakteriella infektioner misstänks har hunden bland annat symtom som feber och blod i avföringen. Då kan det behövas antibiotika som  skrivs ut. 


Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Leg. Veterinär Giulia Li Donni


Så här säger några av Furry Family's kunder som har haft hundar med känslig mage:


"Min lilla pudel älskar detta foder och hon är jättefin i magen"
Anne-Marie, Healthy Dog Food Original


"Min hund är rätt kräsen med torrfoder men älskar detta, och har blivit bättre i magen sedan vi började med Furry Friends :)"

"Superbra foder. Magen har blivit mycket bättre på hunden sen vi började med detta."
Nöjd, Healthy Dog Food Light


"Bra mat och hunden mår super, annars känslig i magen men det är borta."
Karin, Healthy Dog Food Active+

7 farliga julväxter för hundar
Under julen har vi inte bara ätbara saker hemma som kan vara farligy för hundarna, utan även växterna vi har i våra fönster och på våra bord kan vara giftiga. Vår veterinär Giulia Li Donni har listat nedan vilka växter som är giftiga för våra fyrbenta vänners hälsa:

1) Mistel

Att kyssas under misteln är en romantisk tradition under jul, men vi ska försöka hålla växten borta från våra husdjur. Bladen och bären är giftiga och orsakar diarré, kräkningar och dregling.

2) Järnek

De läckert röda men illasmakande bären är mycket giftiga! Innehåller koffein och teobromin. Orsakar diarre, kräkningar och salivering.

3) Julstjärna

Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

4) Julros

Julrosen  är också giftig för våra hundar. Denna växt kan orsaka kräkning och diarre.

5) Hyacint

Framförallt är löken giftig och orsakar kräkningar och diarré.

6) Amaryllis

Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré.

7) Tulpan

Framför allt är det löken som är giftig och orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Om din hund har fått i sig någon av dessa växer så bör du kontakta en veterinär direkt. Oftast bör man åka in till djursjukhuset för att få hunden att kräkas inom 2 timmar.

Ta hand om er och våra fyrbenta vovvar nu under julen! 🐾🎄
Så får jag önska er alla en god jul och ett gott nytt år!
/Giulia, leg. veterinär


Kennelhosta hos hund

Kylan har nu kommit till Sverige och tillsammans med det också de första förkylningarna, både hos oss människor och våra hundar. När det gäller hundar är kennelhosta den vanligaste formen av förkylning.

Under de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt med inhägnade områden som används för att våra hundar ska umgås och leka med vararandra. Om man går förbi en hundrastgård ser man ofta grupper av glada hundar som springer och leker tillsammans. En vacker bild, eller hur? Men tyvärr har detta dock lett till att spridningen av sjukdomen kennelhosta inte bara finns i just kennlar (som namnet antyder) utan nu även sprids där vi umgås med våra hundar. Låt mig förklara mer om sjukdomen och vad vi kan göra om våra fyrbenta vänner blir smittade!

 

Vad är Kennelhosta?

Kennelhosta (infektiös trakeobronkit) är en mycket smittsam sjukdom mellan hundar och är en så kallad multifaktoriell sjukdom, d.v.s. en sjukdom som orsakas av olika smittämnen i form av virus eller bakterier.

De virus som är mest involverade är Adenovirus, Herpesvirus och Coronavirus, men även bakterier kan orsaka kennelhosta, framförallt Bordetella bronciseptica.

Så det finns många faktorer som kan bidra till infektionen och beroende på förekomsten kan det finnas mer eller mindre allvarliga former av sjukdomen, men alla extremt smittsamma.

Hur överförs kennelhosta?

Kennelhosta överförs ungefär som den mänskliga influensan, alltså genom nysningar, hosta och andningen i allmänhet. Men även i nära kontakt mellan hundar, som då tillåter bakterier och virus att smitta från en sjuk hund till en frisk. 

Smittoämnen kan överleva även en kortare tid i miljön och även hundar som har passerat den symtomatiska fasen kan vara smittsamma under långa perioder. Precis som hundar som har inte visat symptom ännu (inkubationstid) och detta gör det verkligen inte lättare. Inkubationstiden kan variera mellan 4 till 10 dagar och under denna period kan andra hundar smittas. Hundrastgårdar, kennlar och platser med en stor koncentration av djur så som utställningar och hunddagis är de som har högst risk för en epidemi. 

Symtom på kennelhosta

Givetvis är hosta ett symtom. Det kan ofta verka som att hunden kommer att kräkas i samband med hostan. Hostan kan vara torr eller fuktig och brukar bli värre i samband med motion. Det kan ofta bildas slem i samband med hostan. Om hundens hals är väldigt inflammerad, så kan hunden sluta äta eller dricka. Då ska man ska vara lite extra försiktig, speciellt med valpar och äldre hundar.  Kontakta en veterinär som då kan hjälpa dig att skriva ut en antiinflammatorisk behandlning, då slipper hunden tappa för mycket vätska och energi.

Vanligtvis är kennelhosta en sjukdom som endast involverar de övre luftvägarna, och resulterar sällan i lunginflammation (bronkopneumoni). Feber brukar endast komma i samband med en värre sjukdom så som lunginflammation. Men förekommer mest hos hundar som har lågt immunförsvar, har andra andningssjukdomar, är mycket gammal eller mycket ung. De flesta hundar i får inte allvarliga problem, och sjukdomen brukar gå över av sig själv inom max ett par veckor om inga övriga komplikationer uppstår.

Hundarna kan inte smitta människa eller andra djurslag.

Behandling

Oftast så behöver man inte medicinera kennelhosta. Däremot är det viktigt att hunden får vila under hela sjukdomsperioden. Undvik gärna att använda halsband, välj en sele istället. Samt undvik även kontakt med andra hundar i cirka 2 veckor då du minimerar risken att din hund smittar andra. Ta gärna även temperaturen regelbundet för att hålla koll såhunden inte får feber.

Det är bra att ha lite tålamod med kennelhosta, eftersom det kan ta lite tid för hunden att bli helt återställd.

Jag rekommenderar dig att vaccinera din hund, speciellt om du har en hund som ofta träffar andra hundar. Vaccinet finns i två olika former, ett som man ge i form av en injektion och som skyddar mot parainfluensavirus och en variant som man ge i nosen som skyddar både mot parainfluensavirus och Bordetella. Båda vaccinen varar i ett år och ger ett bra skydd, men inte 100%. Läkemedel som antibiotika eller hostdämpande bör endast användas om det föreskrivs av en veterinär.

Med vänlig hälsning, Giulia


Vår veterinär Giulia svarar på era frågor

Förra veckan fick ni möjlighet att fråga mig frågor kring din hunds hälsa och välmående, och nu har jag svarat på en del av alla frågor. Hoppas detta kan hjälpa er så hörs vi snart igen! 

Har du ytterligare en fråga, skriv på Instagram @furryfamilyofficial så försöker jag besvara på nästa frågestund!

Hej,
Jag har en valp på 6 månader som har fått konstaterat panosteit (växtvärk). Han fick medicin i fem dagar. Kan man gå korta promenader eller ska man hålla honom stilla fast han inte har hälta nu? Hur gör man? Jag fick ingen information när jag va hos veterinären mer än att han skulle endast ut och kissa och bajsa när han gick på medicin.

Mvh Angelica

Hej Angelica,
Stora hundar kan få växtvärk när dom växer vilket betyder att dom har som en slags inflammation i benen. Den behandling han har fått hjälper i regel mot smärta men det gäller ändå att han får ta det lugnt samt gå̊ korta promenader. Även efter behandlingen, innan han blivit fullvuxen, rekommenderar jag promenader med koppel. Undvik även trappor samt hopp och lek i allmänhet.

 

Hej,
Min hund har fått mycket snor i nosen och det låter som att han får ner snor i halsen då han får som hostattacker där man hör att han har något i svalget. Snoret är genomskinligt. Ska jag oroa mig? Vad kan jag göra åt det?

Mvh, Maria

Hej Maria,
Oftast är det som för oss människor att det kan vara en förkylning eller en allergi. Men om hunden brukar vara frisk i övrigt och att detta nu har kommit från ingenstans så skulle jag åka in till en djurklinik/djursjukhus för att ta prover och ev. göra en röntgen om det behövs. Det beror även på vilka andra symtom han har. Nyser han? Har han feber eller är han trött? Har han allergi sedan tidigare? Andra sjukdomar? Ålder? Är han vaccinerad?

Detta kan också̊ vara tecken på̊ kennelhosta som är vanligt nu under hösten. Eftersom din hund får hostattacker så kan det vara ett tecken på en inflammation i de övre luftvägarna som t.ex. kennelhosta eller valpsjuka. På djurkliniken kan man då ta prover som visar om det är ett virus eller en bakterie och i detta fall kan man behandla med antibiotika. Det är viktigt att man vaccinerar hundar mot kennelhosta och valpsjuka för att förhindra att dessa sjukdomar sprids.

Ofta går förkylning eller liknande sjukdom över av sig självt men man ska alltid kontrollera eventuella komplikationer så som feber. Därför ska hunden vila mycket med dessa symtom.

Glöm inte att det alltid finns en risk för smitta andra hundar.Hej.
Jag har en hund som har eksem i öronen och kliar maniskt. Vad ska jag göra?

Allt gott,

Daniel

Hej Daniel,
Jag tycker att du ska åka till en veterinär för en undersökning. Är din hund allergisk sedan tidigare? Är det mycket sekret i örat eller i öronen? Luktar det illa?

När det gäller eksem vid öronen måste man titta på: vart på örat det är eller om eksemet sitter i örat. Är eksemet på öronen kan det bero på allergi (då man diskutera kost med veterinären) eller så har hunden kliat så mycket så att det har blivit en reaktion, fast problemet då egentligen sitter inuti örat.

Är det däremot eksem inuti örat kan det finnas olika orsaker. Här gör veterinären en otoskopi där man kollar in i örat med otoskop och ser hur det ser ut och sen tar man prover för att se om det är en svampinfektion eller en bakteriell infektion. När man vet vad orsaken är sätter man in rätt behandling som oftast ges  i droppform.

 

Jag har en liten valp hemma som till och från blir jättelös i magen, det är så varje natt. Vad kan jag göra?

Mvh, Lottie

Hej Lottie,
Mina första tankar är här; vad äter din valp för mat? Äter han rätt mat dvs ett valpfoder? Äter han regelbundet? Har han blivit avmaskad? Äter han mycket när han är ute?

Jag rekommenderar alltid att göra en avmaskning i samband med 12-veckorsvaccinet och sedan en avmaskning 1 ggr/år.

En valp mår inte bra av att byta foder för ofta, kan det vara så att ni har bytt foder nyligen? Det är också viktigt att en valp äter regelbundet. Jag skulle rekommendera att en valp äter 4 ggr/dag där du ställer ner skålen i 20 minuter och låter hunden äta. Efter 20 minuter tar du upp skålen oavsett hur mycket hunden har ätit. På samma sätt gör du varje gång hunden får mat. På så sätt bygger du upp en utfodring som hjälper hunden äta regelbundet.

Varför din valp blir dålig just under natten är svårt att svara på. En anledning kan vara att den får i sig saker i parken under dagen och att det sedan visar sig under natten, så håll gärna lite extra koll när ni är ute.

Ibland man kan sätta in probiotika i några dagar som hjälper tarmfunktionen. Om det inte  går över rekommenderar jag att ni kollar upp detta hos en veterinär.Kan hundar äta tillagade kycklingben? 

Nej! Kycklingben kan vara väldigt farligt eftersom hunden lätt kan tugga sönder just kycklingben och det kan då bildas vassa benstumpar som kan få allvarliga konsekvenser för en hund som äter dessa. Hunden kan få sår och skador i munnen, magen och i tarmen. Det finns massor med bra alternativ till kycklingben i din zoohandel, så det finns egentligen ingen anledning att ge just kycklingben.

 

Hej,
Min 6-månadersvalp andas i vila 50 andetag/minut. Är det normalt? Han andas tungt och häftigt även i vila (dock oftast efter lång promenad).

Mvh, Sabina

Hej Sabina,
50 andetag/minut är relativt högt. Man brukar säga att en valp ska ligga på omkring 15–30 andetag/minut. Men blir det så just efter en lång promenad så kan det finnas lite olika anledningar. T.ex. så drömmer valpar ofta och då kan de öka något i andetag. Men skulle valpen andas tungt och häftigt under en längre period, t.ex. under hela natten, då skulle jag vara mer orolig och rekommendera att besöka en veterinär.

Det beror också på vad det är för ras. En Engelsk Bulldogg t.ex. andas ju i allmänhet lite annorlunda och skulle kunna ha en något annorlunda frekvens. Andningen kan också ha att göra med om det är varmt ute, är det sommar kan detta absolut påverka en hunds andning.

Har han även andra symtom? Hosta? Blir han lätt trött? Andas han med öppen mun? Är slemhinnorna i munnen blåa? I värsta fall kan hunden även ha hjärtproblem, så som hjärtsvikt. Därför är det viktigt att hålla koll på valpens andning framöver.


Hej Giulia,

Jag tränar med min hund mycket varje dag. Kan det vara farligt för hunden att få mycket godis varje dag?

Vänligen, Jessica

Hej Jessica,
Det är svårt att säga, det beror helt på hur mycket som är mycket. Men givetvis är det inte bra för hunden att få alldeles för mycket godis, då kan hunden bli dålig i magen eller faktiskt på sikt bli överviktig. Men det beror också på vad det är för kvalitet på godiset. Så se till att belöna en hund med små små bitar av ett bra godis med bra innehåll eller belöna med till exempel hundens foderkulor.

 

Hej,
Varför börjar hon halta helt plötsligt varannan dag på bakbenen? Kan det vara något problem med hennes höfter? (Wheaten Terrier)
Mvh,
Hanna

Hej Hanna,
När en hund haltar så tyder det nästan alltid på smärta. Är det en äldre eller en överviktig hund kan det vara ett tecken på artros. Ta det lite lugnt i 7–10 dagar med korta promenader, låt inte hunden springa eller hoppa. Se också till att hunden sover på någonting mjukt. Blir det inte bättre så vore det nog bra att åka till en veterinär och få en undersökning och ev. röntga hunden.

 

Behöver man ge hundar kosttillskott?

Det beror på vilken mat hunden äter. Äter den ett bra kvalitativt torrfoder så nej, då innehåller det alla vitaminer och mineraler hunden behöver.

Är det däremot en hund som har något problem då kan man titta vidare på kosttillskott.
T.ex. har hunden problem med pälsen, så som mjäll, så skulle jag rekommendera att addera extra Omega 3.Hej!
Är det vanligt att valpar kräks? Kan det vara farligt?

Ja, det är vanligt. Valpar kan t.ex. kräkas när de äter för snabbt. Om man har en valp som kräks ofta så brukar jag rekommendera att man blandar ut torrfodret med lite vatten till eller att använder en speciell skål där hunden behöver kämpa lite för att få fram foderkulorna, så att hunden inte äter för snabbt helt enkelt.

Valpar har också en tendens att äta konstiga och opassande saker utomhus som kan göra att de kräks.

Nej, det är inte farligt om en valp kräks men om det är något den gör flera dagar i rad bör man kolla upp detta, för så ska det inte vara. De tappar vätska snabbt och kan därför bli dåliga snabbt.

 

Hej Giulia,
Kan en hund växa ifrån allergi eller är det vanligare att de får fler allergier med åren? Vänligen, Astrid

Hej Astrid,

Oftast får hunden allergier när dom är vuxna och då är det också svårt att bli av med allergin. Det man kan göra är ju att ta bort de som hunden är allergisk mot i kosten och på så vis bli av med symptom men dessvärre kvarstår ju allergin.

 

Vad önskar du att hundägare visste mer om?

Jag skulle önska att hundägare vore duktigare med kosten till hunden. Det kommer ofta ägare till mig som har skaffat valp och så kanske inte valpen äter sin mat, då testar man ofta ett nytt foder och byter mat, upprepade gånger. Detta blir väldigt fel för en valp som kan må dåligt av att äta nytt foder hela tiden. Ofta låter också ägarna maten ligga kvar i skålen hela tiden och då äter valpen när den vill, och detta kan skapa olika problem. T.ex. så kan du få en hund som inte äter alls eller att den äter på oregelbundna tider, vilket i sin tur kan ge magproblem. Det är också viktigt att ge hunden en bra kost eftersom det kan förhindra samt förebygga flera olika sjukdomar.

Jag tänker också att valpar är lite som barn, om de lär sig redan från start så blir det lättare senare i livet. Att träna valpen vid att man tittar på tassarna, klipper klorna, borstar tänderna osv. redan tidigt i hundens liv så skulle även mitt arbete bli mycket enklare! 😊

  

Jag har en 4–5 månadersvalp, som har börjat snarka mycket. Behöver jag oroa mig för detta?

Nej, inte alls.
Valpar drömmer mycket, dom rör på sig, dom piper. Om det dyker upp andra symptom så som trötthet eller att valpen har svårt att andas så skulle jag rekommendera ett besök hos veterinär.

 

Vilka veterinärbesök skulle kunna förhindras om vi hundägare gjorde annorlunda?

Igen så spelar en bra kost stor roll på hundens framtida hälsa.
Att borsta tänder kan också förhindra jobbiga veterinärbesök så som tandsten eller andra tandproblem, eller att rengöra öronen regelbundet.

 

Motionering av hund med dåliga höfter, hur ska man tänka med kost och motion för en Shiba Inu som är 10 år?
Mvh, Sara

Hej Sara,
Här kan man rådgöra med sin veterinär om att lägga till glukosamin i sitt foder som kan hjälpa artros eller ledproblem. Vilket Furry Family alltid har i sitt foder.

När det gäller motion skulle jag rekommendera koppelpromenad. Var även försiktig när det regnar eller är fuktigt för när hunden blir blöt och kall så kan det förvärra hundens tillstånd. Kanske använda en varm jacka för att förhindra detta?

 

Om du skulle välja kosttillskott till hund och bara fick välja endast två?

Det beror helt på vilka problem hunden har. Äter en hund en bra kost så ska man inte behöva addera något kosttillskott och jag skulle inte addera något om hunden inte behöver det.

 

Kan man ge prebiotika varje dag till en hund med magproblem?

Ja, det är jättebra om hunden har magproblem. Men om hunden har magproblem varje dag då jag skulle boka en tid hos veterinären.

Tusen tack för alla frågor, jag hoppas ni har fått bra svar från mig! Vi hörs snart igen! 
Har du ytterligare en fråga, skicka Instagram DM på @furryfamilyofficial 

Vänliga hälsningar, Giulia

ARTIKEL 1-15 15.1  | Visa alla