Välkommen tillbaka!

Logga in med din mailadress som användarnamn för att göra ändringar i din prenumeration.

Logga in med Facebook
eller

Tips & artiklar

Här ger våra hundpsykologer, veterinärer och hundexperter sina bästa råd för dig som hundägare.

Få reda på varför din hund äter gräs

Om du är hundägare har du förmodligen lagt märke till hur vanligt det är för hundar att äta gräs. Trots att det kan verka underligt så finns det olika anledningar till varför din din och andras fyrbenta vänner troligen äter gräs. 

Det första som kan vara bra att veta är att det inte är skadligt för din hunds hälsa om det inte är något som sker hela tiden. Se dock till att gräset inte har behandlats med bekämpningsmedel eller kemikalier. 

Men varför äter hundar gräs egentligen...? 

Här kommer de 4 mest omtalade anledningar: 

  1. Vissa hundar äter gräs för att lindra magbesvär. Om hunden t ex. känner sig lite illamående så kan den äta gräs för att framkalla kräkningar och må bättre. 
  2. Ibland kan det vara så enkelt att din hund äter gräs bara för att den njuter av smaken eller konsistensen. 
  3. Det finns en chans att din hund är uttråkad och äter gräs för att fördriva tiden om den t ex är på bakgården ensam hela dagen. Det kan funka som en sorts distraktion. 
  4. Andra hundar kan ha vana att äta gräs för att fylla ett tomrum i sin näring; ifall detta är fallet är det viktigt att ta din fyrbenta vän till en veterinär.

Vi hoppas att du lärde dig något nytt och kom ihåg att alltid vara mån om ändringar i din hunds beteende!
Missa inte detta inför sommaren!

Sommaren är en underbar tid och förhoppningsvis får du lite extra ledighet tillsammans med din hund. Men sommaren kan också innebära lite utmaningar för våra hundar och här kommer några saker du inte får missa att ta hänsyn till!

Hundar gillar rutiner

Generellt så gillar hundar rutiner. Rutinerna skapar förutsägbarhet och gör att hunden förstår och kan ha koll på sin tillvaro. Under sommaren och semestertider ändrar vi våra rutiner och det påverkar våra hundar. Vissa saker är ju positiva, som att vi har mer tid för våra hundar, men det kan också skapa stress och osäkerhet när saker ändras från dag till dag. Håll gärna fast i de rutiner du kan även under semestern, som exempelvis fasta mattider, regelbundna promenader och annat som hunden är van vid. Och håll koll på din hund så att den inte verkar vilse och stressad på grund av förändringarna i rutiner.
 

Underhåll ensamhetsträningen

Det är ju helt ljuvligt att hunden inte behöver vara ensam hemma under semestern men tänk på att underhålla ensamhetsträningen om du vill vara säker på att hunden ska klara av att vara ensam igen efter semestern. Det kan också vara bra att backa lite i ensamhetsträningen i början av jobbsäsongen och inte lämna hunden så länge åt gången i början.
 

Anpassa aktiviteter efter hunden

Som hundägare måste du vara beredd på att välja resmål och semestertyper som även passar för hunden. Och vad som passar hunden varierar från individ till individ. Om din hund blir stressad av för mycket människor och nya miljöer så behöver du tänka till lite extra. Kanske är det bättre att den hunden får åka på egen semester hos någon för hunden trygg person än att följa med på dina äventyr?
 

Semesteraktiviteter som passar de flesta hundar

Det finns massor av semesteraktiviteter som passar de flesta hundar, exempelvis att åka på en vandringsresa eller ta dagslånga promenader med matsäck i hemområdet. Det brukar också vara uppskattat hos hundarna att bo på landet i en stuga. Själv älskar jag att segla och har gradvis vant även Tage vid att trivas på båten. I början tyckte han att det var lite instabilt och läskigt men genom att vänja honom i hans takt har han blivit en riktig båthund. 

Har du några favoritsemesteraktiviteter som involverar hunden? 

Ha en HUNDerbar sommar! 

/Hundpsykologen Kicki Fellstenius – följ mig gärna på @hundpsykologenkicki

Hund i bil – få din hund att uppskatta bilåkning

Har du en hund som inte gillar att åka bil? Eller kanske vill du jobba förebyggande med att redan från början säkerställa att din hund kommer uppskatta bilåkning i framtiden? Det bästa är som alltid att jobba förebyggande, men även om du har en hund som ogillar bilåkning så är det aldrig för sent att ändra den känslan. 

Varför ogillar vissa hundar bilåkning?

Att åka bil är något hunden behöver vänja sig vid stegvis. Om vi tar för givet att hunden ska klara av att åka bil så är det risk att vi utsätter hunden för upplevelse som är övermäktig för hunden och sätter spår för lång tid framöver. Bilåkning innehåller många delar som hunden kan uppfatta som obehagliga som exvis att hunden sitter i en egen bur eller fastspänd på avstånd från övriga familjemedlemmar, att det lutar i svängarna och känns instabilt vid inbromsningar och fartökningar samt att hundar kan precis som människor bli åksjuka.

Hur vänja hunden vid att åka bil?

Oavsett om du jobbar förebyggande eller tränar en hund som redan har en negativ inställning så går träningen ut på att utsätta hunden för bilåkning i lagom stora steg, dvs steg där hunden är lugn, trygg och positiv. Vad som är ett lagom stort steg variera från hund till hund, men för en hund som inte hunnit få en negativ inställning så skulle ett första steg kunna vara att hoppa in i bilen, äta lite godis, tugga på ett tuggben eller sitta och kela. Och sedan gå ur igen utan att ni åkt någonstans. Efter några upprepningar av detta kan ni starta bilen och om hunden verkar obrydd ta en liten lugn sväng. Håll koll på hunden och pausa INNAN den går upp i stress. Öka sakta men säkert längden och intensiteten i bilturerna så att ni till slut kan ge er ut på riktiga äventyr. Tänk på att pausa ofta och se till att hunden även fortsättningsvis får en positiv upplevelse av bilåkning.
 

Om din hund ogillar bilåkning

Om din hund har en negativ inställning till bilar och bilåkning så måste du lägga upp träningen i ännu mindre steg. Ett exempel på första steg kan vara att gå i närheten av bilen, men kanske stanna upp flera meter ifrån och låta hunden söka godis där och sedan gå tillbaka hem igen. Upprepa det så många gånger så att hunden verkar helt obrydd med att närma sig bilen. Därefter kan nästa steg vara att söka godis runt bilen med bakluckan öppen. Undvik att locka hunden närmare med hjälp av godisbiten för då är risken stor att hunden går närmare bilen för att få godisbiten fast att hunden inte är riktigt redo än och då kan rädslan öka eller bita sig kvar. Vänta i stället på att hunden självmant tar ett steg närmare bilen och belöna då genom att kasta godisbiten längre bort från bilen så att hunden känner sig trygg i att den aldrig blir pressad att närma sig bilen. Öka sakta men säkert svårighetsgraden tills hunden vågar hoppa i och ur bilen, tills du kan starta och stanna bilen och slutligen även köra en liten bit. Om hunden väl har blivit skrämd för bilen så är det verkligen skynda långsamt som gäller. Ju lugnare du tar det, desto snabbare når du målet.
 

Fler tips ang bilåkning med hund

  1. Om det är illamående som är problemet så kan åksjuketabletter hjälpa. Prata med din veterinär 
  2. Det finns konstgjorda feromoner (Adaptil) som du kan spraya i bilen och som kan ha lugnande effekt på hunden
  3. Vissa hundar blir lugnare i bilen om man täcker över buren eller fönstren så att hunden inte kan se ut. Andra blir lugnare om de KAN se ut. Prova dig fram till vad din hund gillar bäst. 
  4. Sitt nära hunden så att den inte känner sig ensam och övergiven. 
  5. Prata med positiv och trygg röst
  6. Ge godis, tuggben under resan. Om den inte vill ha så är den troligtvis stressad i situationen och ni behöver backa i träningen. 
  7. Pausa ofta. 
  8. Gå inte snabbare fram än att hunden är trygg och positiv i varje steg. 

VARMT lycka till med träningen! 

/Hundpsykologen Kicki Fellstenius – följ mig gärna på @hundpsykologenkicki

5 sätt att aktivera hunden med hjälp av maten

Hundar behöver regelbundet aktiveras mentalt för att må bra och få utlopp för sin energi. Ett utmärkt sätt att se till att aktiveringen blir av är att ta en del av hundens dagsranson av torrfoder och använda för att stimulera hunden. Här kommer några tips på roliga mat-lekar som du kan göra med hundens torrfoder som belöning.

Födosök

Låt hunden söka efter torrfoderkulorna, inne eller ute. Du kan göra övningen superenkel genom att rulla ut alla matkulorna fullt synligt på köksgolvet. I stället för att det tar en halv minut för hunden att äta upp maten direkt ur skålen så tar det en stund att leta upp alla bitarna. Vill du öka svårighetsgraden ytterligare placerar du ut några få kulor i taget på olika platser i hemmet. Ju färre kulor på större yta desto mer ansträngning per kula för hundens del. Du kan också gömma matbitarna utomhus, i trappuppgången eller på någon annan plats där det finns lite mer dofter och störningar. Variera och öka svårighetsgraden efter hand, men gör det inte svårare än att hunden lyckas varje gång.

Kreativitetsleken

Ta 10 matbitar och sätt dig på golvet med hunden framför dig. Belöna ALLT hunden gör, men belöna varje sak max 2 gånger. Hunden får klura på vad som leder till belöning och kommer till slut på att det lönar sig att prova olika saker. Vad hittar din hund på för olika beteenden?

Träna hantering

Ta en del av hundens matranson och passa på att träna hanteringsträning, exvis kloklippning, en stund varje dag. Genom att träna kloklippning (eller annan hantering) regelbundet, men bara klippa ibland blir hunden mer positivt inställd till kloklippningen. Dessutom blir hanteringsträningen bra mental stimulans.

Göm maten i en handduk

Vira in hundens mat i handduk eller filt och låt hunden rota fram den. Om du vill ge maximal stimulans per foderkula så virar du in en kula i taget. Men om du vill göra det lite enklare för dig själv så virar du in alla på en gång.

Lägg maten i kartonger

Använd överblivna mjölkpaket, teaskar och andra kartonger genom att lägga maten i dem. Låt hunden riva och slita för att komma åt matbitarna.

Belöna bra beteenden på promenaden

Stoppa en del av matransonen i fickan och ta med ut på promenaden. Belöna ALLT bra hunden gör med en matbit. Belöna när hunden söker kontakt med dig, går följsamt i koppel, tittar lugnt på en mötande hund, hoppar upp på en sten och allt annat bra som hunden självmant gör.

Med ett smakrikt hundfoder som Furry Family finns det goda möjligheter att använda maten som belöningen. Om hunden inte vill ha maten just då så försöker du troligtvis att träna i en för utmanande situation. Börja träningen inne och öka svårighetsgraden genom att träna utomhus när hunden är redo.

VARMT lycka till!

/Hundpsykologen Kicki Fellstenius – följ mig gärna på @hundpsykologenkicki

Gör hundträningen till en naturlig del av vardagen
Har du svårt att få din hunds träning att bli av? Eller tränar du regelbundet, men märker ingen skillnad i vardagen? Lösningen på båda dessa problem skulle kunna vara att göra hundträningen till en naturlig del av vardagen.

Hundar lär sig hela tiden, inte bara när vi tränar. Därför kan det vara minst lika viktigt att få in ett ”hundträningstänk” i vardagen, som att sätta av tid för specifika träningssessioner.

Vad menar jag då med ”hundträningstänk”? Jo jag tänker att följande förhållningssätt kan göra hundträning till en naturlig del av vardagen:

  1. Börja uppmärksamma allt bra hunden gör och se till att det lönar sig ur hundens perspektiv. Du kan belöna med exempelvis godis/mat eller lek, men också med det som hunden vill göra i stunden, exvis kela, nosa, springa, gå ut genom dörren, hoppa ut från bilen, gå ner från ditt knä, komma upp i ditt knä, etc etc. Använd det hunden vill göra för att förstärka de beteenden som du vill se mer av i framtiden, exvis låt hunden gå ut genom dörren när den står lugnt och väntar i stället för att öppna dörren när hunden hoppar och studsar eller krafsar på dörren.
  2.  Guida din hund genom tillvaron och sätt den i lagom svåra situationer så att den får chans att utveckla önskvärda beteenden. Om du sätter den i situationer den inte är redo för så är risken stor att hunden gör oönskade saker och att de beteendena upplevs som lönsamma för hunden och därmed förstärks.

Utöver ovanstående kan det vara bra att lära hunden några basbeteenden som du kan använda för att hjälpa hunden att hantera situationer i vardagen. Grunden lärs in i störningsfri miljö och vissa hundar behöver vara inomhus i början för att kunna fokusera på träningen. Ett sätt att få in den typen av träningen i vardagen är att använda en del av hundens matranson, exvis varje dag vid middagen, för att träna en stund. Detta blir snabbt en rutin som gör det lättare att få in träningen som en del av vardagen. Om du har en hungrig och matglad hund så rekommenderar jag att du först ger en del av hundens mat i skålen och sedan använder den andra delen att träna med. Om du har en hund som inte är så matmotiverad så rekommenderar jag att du tränar först och ger resten av maten i skålen när ni tränat klart.

När grunden för beteendena är lagd så kan du med fördel ta med en del av hundens matranson ut på promenaden och träna vidare där. Kanske behöver du byta ut en del av maten mot något extra gott, men många hundar blir mer motiverade att äta om de får jobba med maten. Välj gärna ut en promenad per dag där du lägger lite extra fokus på träning och aktivering så blir det lättare att komma ihåg i vardagen.

Varmt lycka till med träningen!
/Kicki
Lär din hund gå fint vid din sida – när det verkligen gäller!

Att låta hunden gå fint vid din sida är en superbra övning och är användbart exempelvis när ni ska passera en annan hund, ta er fram där det är trångt och i massor av andra situationer. För att hunden ska klara av att gå fint i sidan när det verkligen gäller så behöver du träna in beteendet ordentligt från grunden så att hunden verkligen vet vad som förväntas av den.

Lägg upp träningen i flera steg

För att lyckas med träningen ska du börja enkelt och sedan öka svårighetsgraden efter hand som hunden klarar det. Här är ett förslag till upplägg som kommer leda till att hunden klarar av att gå fint vid din sida även i lite svårare situationer:

  1. Lär hunden att det lönar sig att vara vid din sida
  2. Lär in de signaler du vill använda, exvis ”gå fint” och ”varsågod”
  3. Lär hunden att gå allt längre sträckor
  4. Träna med störningar
  5. Träna i ”skarpt läge” i vardagen

Några saker att tänka på

Lär gärna hunden att gå både på vänster och höger sida så att du alltid kan be hunden gå på den sida som är längst bort från det som ni ska passera. Träna också separat på att byta sida när du ber om det, exvis genom att ge signalen ”byt” och visa över hunden till andra sidan.

Börja träna i störningsfri miljö, gärna inomhus.

Använd riktigt bra belöningar så att din hund upplever att det lönar sig att gå vid din sida. I början rekommenderar jag att du använder godis för att enkelt kunna belöna många gånger där du vill att hundens nos ska vara. Men när hunden börjar förstå beteendet kan du med fördel variera mellan lek, godis etc. Använd alltid även beröm för att få hunden att verkligen förstå hur fantastisk den är när den gör det du ber om.

Använd gärna en belöningssignal, exvis ljudet från en klicker eller ordet ”yes” som markerar det ögonblick som hunden gör rätt. Belöningssignalen ska alltid följas av en superbra belöning.

1)    Lär hunden att det lönar sig att vara vid din sida

Låt hunden röra sig fritt runt omkring dig. Gå i riktning bort från hunden samtidigt som du lockar på hunden. Direkt när hunden råkar hamna vid din sida så ger du belöningssignal och ger en godisbit där du vill att hundens nos ska vara när hunden går fint. Belöna i farten och om hunden stannar kvar vid din sida så fortsätter du ge flera godisbitar när hunden är där. Pausa efter några godisbitar. Om hunden avviker från sidan så börjar du om, dvs går i riktning bort från hunden samtidigt som du lockar på den. Så fort den glider upp vid sidan ger du belöningssignal och godisbit.

Upprepa detta steg tills det går lätt att få hunden att hamna vid din sida.

2)    Lär in de signaler du vill använda

Nu är det dags att lära hunden de signaler du vill använda, exvis ”gå fint” för att be hunden att gå vid din sida och ”varsågod” för att tala om att den är fri att göra vad den vill igen.

Träna på samma sätt som i steg 1, men säg ”gå fint” precis innan hunden glider upp vid din sida och ”varsågod” precis innan du pausar. Varsågod ska sägas medan hunden fortfarande går följsamt vid din sida. Om hunden avviker från din sida innan du sagt varsågod så har du gjort det lite för svårt. Förenkla genom att bara låta hunden gå ett enda steg vid din sida innan belöningarna kommer och innan du ger ”varsågod”.

Upprepa det här steget många gånger, tills du får en känsla av att hunden börjar förstå orden.

3)    Lär hunden att gå allt längre sträckor

När hunden förstått själva grundkonceptet kan du börja träna den i att gå allt längre sträckor vid din sida. Öka svårighetsgraden oregelbundet, dvs varva korta och lite längre sträckor. De längsta sträckorna ska inte vara längre än att hunden lyckas göra rätt, dvs gå kvar vid din sida tills den fått sina belöningar och du sagt ”varsågod”.

4)    Träna med störningar

Nu ska du börja träna med olika störningar så att hunden till slut även klarar att gå fint i lite svårare situationer. Ett sätt är att träna på platser med naturliga störningar, exvis utomhus. Börja om på steg 1 och träna dig sakta men säkert fram till steg 3.

Du kan också arrangera störningar i annars störningsfri miljö, exvis inomhus. Ställ fram en skål med en godisbit i på golvet eller placera ut en leksak. Träna på att passera förbi godisskålen eller leksaken med bibehållet fokus på dig. Börja med en lagom intressant leksak eller godisbit och på långt avstånd från störningen. Träna så småningom med allt svårare störningar och på närmare avstånd. Belöna gärna hunden växelvis från din ficka och växelvis med att säga ”varsågod” att ta den utplacerade godisbiten eller leksaken.

5)    Träna i skarpt läge i vardagen

När du kommit så här långt är det dags att börja träna ute i verkliga livet. Börja med enkla vardagssituationer och öka svårighetsgraden efter hand som din hund klarar det. Tänk på att det är många saker som påverkar hur svår övningen är och det är hunden som avgör om det är svårt eller ej. Ofta påverkas våra hundar av dofter, vilket kan vara svårt för oss att hålla koll på. Studera därför din hund och om hunden inte klarar av att göra det du ber om så har du tränat i en situation som hunden inte var redo för ännu. Försök att förenkla situationen och hitta en lagom svår situation att träna i. Ofta är avståndet till störningen avgörande för hur svårt din hund tycker att det är.

Fortsätt att varva träningen i skarpt läge med träning i lätta tillrättalagda situationer så att hunden hela tiden får chans att känna sig duktig och lyckas med det du ber den om.

Varmt lycka till med träningen!

/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog

Ställer din hunds känslor till det ibland?

Hundar har ett rikt känsloliv och kan känna glädje, rädsla, osäkerhet, lust och en massa andra känslor. Det är ju det som är så fantastiskt med hundar och gör att samvaron med en hund blir så rik och levande. Men känslorna kan, precis som för oss människor, också göra tillvaron lite mer utmanande ibland. Det är svårt att bete sig lugnt och sansat när känslorna svallar… eller hur?

Utmaningen

Har du någon gång hamnat i en situation då det är helt omöjligt att få kontakt med din hund? Då hunden struntar i dig och är helt uppslukad av något annat? Det kan handla om doften av en hare, åsynen av en annan hund, ljudet från smällare eller egentligen vad som helst som skapar starka känslor hos din hund. Om du har varit med om det så vet du hur svårt det kan vara att nå fram till hunden i det ögonblicket. Och i ärlighetens namn är det väl på lite samma sätt när du eller jag blir uppfyllda av starka känslor? Blir vi rädda, stressade, arga eller kära så är vi inte riktigt lika mottagliga för intryck från omgivningen som när vi är helt lugna och harmoniska.

Grönt, gult eller rött ljus

Jag brukar likna hundens känsloliv vid ett trafikljus. Hunden kan vara på grönt, gult eller rött ljus. Och även på alla nivåer däremellan. När hunden är på grönt ljus är det lugn och harmonisk och vi har sällan några problem med hundens beteende. När hunden hamnar på gult ljus börjar den bli uppslukad av sina känslor och svårare att få kontakt med. På rött ljus är hunden helt blockerad av känslor och kan inte fokusera på något annat än det som skapar den starka känslan.

Hundens matlust är kopplad till känslolivet

En bra indikator för var i trafikljuset hunden befinner sig är hur matintresserad hunden är. På grönt ljus är hundens matlust opåverkad och det funkar för de flesta hundar att använda hundens mat eller något annat halvgott som belöning. På gult ljus börjar matlusten minska och hunden vill bara ha sådant som den tycker är riktigt gott. På rött ljus vill hunden inte ens ha det allra godaste att äta.

Inlärningsförmågan påverkas

Hundens inlärningsförmåga påverkas av känsloläget. De lär sig bäst när de är på grönt ljus, så det är en bra idé att lära hunden nya saker när den är så harmonisk som möjligt. Börja gärna träna in beteenden hemma i vardagsrummet där det inte är så mycket som stör. På gult ljus klarar hunden att göra saker som den kan väl. När du har lärt hunden ett beteende kan du träna vidare på det i situationer där hunden är på grön-gult eller gult ljus. Då befäster du beteenden samtidigt som du hjälper hunden att hantera situationen på ett lugnt sätt. Fortsätt att träna även på grönt ljus så att själva beteendet blir ordentligt inlärt. På rött ljus är det i princip omöjligt att lära hunden något. Förebygg, tillrättalägg och hjälp hunden så att den inte hamnar på rött ljus. Försök att undvika rött ljus-situationer så mycket som möjligt eftersom det är lätt att hamna i en negativ stresspiral. Lägg en träningsplan för hur du kan träna din hund i riktning mot att klara av de situationer den behöver klara utan att gå upp i rött ljus.

Rätt känsla vid inlärningen

Tänk även på känslan i hunden när du lär in ett nytt beteende. Om du skapar rätt känsla vid inlärningen så kan du hjälpa hunden att hitta den känslan i en situation där hunden annars skulle ha gått upp i rött ljus. Om du exempelvis har tränat mycket ”gå fint” vid sidan och sett till att hunden har en lugn och harmonisk känsla kopplad till beteendet. Då kan du använda gå fint-beteendet för att hjälpa hunden att hitta en lugn och harmonisk känsla när ni går i en båge förbi en mötande hund.

Dina egna känslor påverkar hundens

Hundar är duktiga på att känna in våra känslor, vilket också är en egenskap som gör dem helt fantastiska men som också kan ställa till det lite. Om du blir stressad eller upprörd så drar det upp hunden i trafikljuset. Det är lätt att hamna i en negativ stresspiral tillsammans med sin hund. Ett sätt att undvika det är att dels jobba med sina egna känslor (det är väldigt personlighetsutvecklande att ha hund) och dels att lägga upp träningen i lagom stora steg så att både du och hunden lyckas hålla er lugna och trygga i träningen.

Fundera på om det finns några situationer där din hund lätt går upp i varv och om det finns några tillfällen då ni stressar igång varandra!

Ha en HUNDerbar dag!  

/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog


3 aktiviteter som sysselsätter hunden när du själv inte orkar

Har du ibland dåligt samvete för att du inte hinner eller orkar ge din hund den stimulans den behöver? I så fall är du inte ensam. Själv är jag ibland trött eller sjuk eller har råkat planera in alldeles för mycket jobb så att Tage får stå lite åt sidan. I det här inlägget tänkte jag ge dig mina 3 bästa tips på latmansövningar som du kan ta till när tiden eller orken inte riktigt räcker.

Söka efter maten

Låt din hund söka efter sin mat antingen utspridd på gräsmattan (om du har tillgång till en sådan), runt om i hemmet eller i en filt eller handduk. Ju klurigare du gömmer maten desto längre tid tar det för hunden att söka fram den och du lyckas ge din hund en stunds bra mental stimulans vid varje måltid.

Godis i kartong

Rota omkring i pappersinsamlingen och se vad du kan använda för att låta din hund söka hundgodis i kartong. Olika kartonger är olika svåra att öppna beroende på hur hårda de är. En förpackning som det varit tepåsar i är ganska lättöppnad och kan vara en bra start. Har du en försiktig hund kan du låta kartongen vara lite öppen i början så att det är lätt att komma åt godisbiten.

Andra exempel på förpackningar är äggkartonger, växtmjölkförpackningar (även komjölksförpackningar kan funka, men skölj ur dem innan om din hund är känslig för mjölk), toarullar där du viker in kanterna. Om du vill öka svårighetsgraden så kan du stoppa flera kartonger i varandra och även stoppa tidningspapper i kartongen runt godisbiten. Vill du ge din hund sysselsättning en lång stund? Gör i ordning flera kartonger med godisbitar i och stoppa alla i en papperspåse. Strö gärna ner några godisbitar i själva påsen också för att få upp hundens intresse ordentlig.

Om du har en hund som gärna sväljer föremål så får du vara lite försiktig med vilken typ av förpackningar du erbjuder hunden.

Vill du ha tips på en bonusövning? Lär hunden att städa undan alla kartongrester som sprids i hemmet.

Tugga ben

En jättebra sysselsättning för hunden när du själv inte orkar eller hinner aktivera den är att låta hunden tugga på ben. Det finns många olika varianter på marknaden och välj gärna ett så naturligt som möjligt så att inte hunden får i sig en massa onyttiga tillsatser. Om du inte har något tuggben hemma kan du prova att blöta upp torrfoder och blanda med lite hundgodis. Frys sedan in det i en lämplig form och ge hunden fryst så att den kan ligga och slicka och gnaga på isklumpen.

Varmt lycka till!

/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog

Läs även: Vår hundpsykolog Kicki visar aktiveringsövningen "godis i handduk"

Recensioner från kunder som har provat Furry Family's hundgodis vid träning: 

Helt klart det nya favoritgodiset! Har använt detta godiset som belöning vid NoseWork för min tax vilket varit perfekt för att få upp hans intresse för att arbeta med nosen då han helt enkelt är GALEN i godiset och slickar sig om munnen så fort påsen kommer fram. Klipper det smidigt till mindre bitar som passar hans storlek. Enda negativa är att det smular lite när man klipper det så det är inte optimalt att ha i fickan.
EMMA - TAX, 2 ÅR

Helt klart en av min valps nya favorit godisar! Lite stora för henne att tugga igenom hela än så länge men super enkla att skära/klippa i mindre bitar vilket gör det till ett perfekt träningsgodis då det är lite mjukare.

SOFIE - CAVALIER KING CHARLES SPANIEL, 2 ÅR
Aktiveringsövning: Godis i handduk

Hundar har en fantastisk förmåga att lösa problem och att använda sin nos och de behöver få använda dessa förmågor för att må bra. En av mina favoriter när det gäller vardagsaktiveringsövningar är att låta hunden söka godis i en handduk. Hunden får både använda nosen för att lokalisera godisbiten och sin problemlösningsförmåga för att klura ut hur den ska komma åt godisbiten.


Målbilden

Målet är att du ska kunna gömma ditt hundgodis ordentligt i handduken och låta hunden söka självständigt efter godisbiten. Det är en övning som är perfekt att sysselsätta hunden med när du är upptagen med något annat, exvis sitter vid datorn, pratar med vänner eller på annat sätt behöver sysselsätta hunden på egen hand. Övningen kan också vara ett bra sätt att hjälpa hunden att landa på en ny plats eller i en ny situation.

Börja enkelt

Börja enkelt genom att lägga ut hela handduken på golvet och peta in en belöningsgodis för din hund bara någon centimeter in under ena hörnet på handduken. Låt hunden se på när du lägger dit godisbiten och be sedan hunden söka efter godisbiten genom att säga ”leta” eller ”sök”. Om hunden kommer igång att söka så kan du låta den jobba ostört, men om den inte kommer igång så kan du visa godisbiten igen. Beröm hunden massor när den hittar sin belöningsgodis. Upprepa tills det går lätt för hunden att putta undan handduken och hitta godiset. 

belöningsgodis hund

Höj svårighetsgraden

Höj svårighetsgraden genom att lägga godisbiten allt längre in under handduken. Varva lätta och svåra omgångar, men aldrig så svåra att hunden ger upp innan den hittar sitt hundgodis. Du ska heller inte behöva tjata på hunden.

belöningsgodis hund

När ni har tränat ett tag kan du lägga en belöningsgodis på handduken och vika ihop handduken en gång. När det funkar bra kan du vika allt fler gånger. Fortsätt att varva med lättare omgångar.

Till slut kan du lägga godisbiten på handduken, rulla ihop handduken och knyta en lös knut av handduken. Låt hunden fixa och trixa tills den lyckas knyta upp knuten och nosa fram godisbiten. Om hunden inte lyckas så har du gått lite för fort fram och får träna vidare på de tidigare stegen.

belöningsgodis hund

Bonusövning

Som en extra utmaning kan du lära din hund att ge dig handduken när den har hittat sitt hundgodis. Då får du en övning som är väldigt praktisk att göra när du är sysselsatt med annat eftersom hunden kommer med handduken till dig för att få den påfylld.

Nöjd och harmonisk hund

När hunden har fått söka efter godis i handduken en stund så kommer den vara trött och nöjd och ha lätt för att koppla av en stund till.

Varmt lycka till!

/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog


Läs även: Vår hundpsykolog Kicki visar kontaktövningen "Godishanden"

Recensioner från kunder som har provat Furry Family's hundgodis vid träning: 

Helt klart det nya favoritgodiset! Har använt detta godiset som belöning vid NoseWork för min tax vilket varit perfekt för att få upp hans intresse för att arbeta med nosen då han helt enkelt är GALEN i godiset och slickar sig om munnen så fort påsen kommer fram. Klipper det smidigt till mindre bitar som passar hans storlek. Enda negativa är att det smular lite när man klipper det så det är inte optimalt att ha i fickan.
EMMA - TAX, 2 ÅR

Favvogodis för min whippet. Delar i mindre bitar då hon lätt blir ''mätt'' om det blir för mycket, och stannar av om hon behöver tugga. Supernöjd! 
ASTRID - WHIPPET, 3 ÅR

Helt klart en av min valps nya favorit godisar! Lite stora för henne att tugga igenom hela än så länge men super enkla att skära/klippa i mindre bitar vilket gör det till ett perfekt träningsgodis då det är lite mjukare.
SOFIE - CAVALIER KING CHARLES SPANIEL, 2 ÅR
Sätt mål för din hunds utveckling
2022 är i full gång och så här års har jag alltid en hög förväntan på det nya året. Varje nytt år erbjuder nya möjligheter till utveckling, både för mig själv och för min hund Tage. Har du något som du skulle önska funkade bättre för dig och din hund? Kanske vill ni lyckas bättre i någon hundsport eller så finns det situationer i vardagen du önskar att ni kunde hantera på ett bättre sätt? Eller kanske vill du bli duktigare på att tillgodose din hunds behov? Oavsett hur du vill att du och din ska utvecklas så ökar sannolikheten att ni lyckas om du sätter upp ett tydligt mål.

Mål och vision
Jag brukar skilja på mål och vision. Visionen är lite mer långsiktig och fluffig i kanterna. I den bästa av världar uppnår vi visionen någon gång i framtiden och det är superbra att veta ungefär vad det är du drömmer om långsiktigt. Men det kan också vara bra att sätta upp ett eller flera lite mer konkreta mätbara mål som är rimliga att uppnå i någorlunda närtid.

Analysera nuläget
När du satt upp ett mål så är det bra att analysera nuläget. Var står ni idag? Vad klarar hunden av att göra? I vilka situationer beter sig hunden så som du önskar att den ska göra? Har den några inlärda beteenden som du kan använda för att hjälpa hunden att hantera situationer? Hur långt ifrån målet är ni idag?

Lagom stora steg från nuläget till målet
När du känner till både nuläget och målet så är det dags att lägga upp en träningsplan där ni tar er i lagom stora steg från nuläget till målet. Lagom stora steg är steg där hunden (och du själv 😊) lyckas göra rätt och har rätt känsla i kroppen. Det är bra att öka svårighetsgraden oregelbundet, dvs varva lätta och svåra träningsomgångar. Och de svåraste ska aldrig vara svårare än att hunden lyckas göra rätt. Belöna hunden för önskvärda beteenden så kommer de förstärkas och ni tar er sakta men säkert mot målet.

Exempel: Hund som blir stressad av andra hundar
Säg att du i dagsläget har en hund som blir stressad av andra hundar så till den grad att han blir stressad så fort ni kliver utanför dörren för där luktar det hund och din hund vet att en främmande hund kan dyka upp när som helst. Hela era promenader känns kaotiska och du och din hund har hamnat i en negativ spiral där ni stressar upp varandra. Din vision skulle då kunna vara att era promenader är helt lugna och harmoniska oavsett vad som händer. En mer konkret målbild kan vara att din hund om 3 månader ska klara av att fokusera på exvis godissök när den känner doften av hund och att den ska kunna gå fint vid din sida när den ser en hund på ett visst avstånd. För att nå målet ska du börja med att träna mycket på de beteenden som du vill använda, dvs godissök och gå fint vid sidan, i helt störningsfria situationer dvs utan att det är en hund eller hunddoft i närheten. Så småningom börjar du även träna i situationer då din hund blir LITE distraherad av hunddoft eller synen av en hund på långt håll. Slutligen kan ni träna på allt närmare håll tills ni klarar alla de situationer som ni känner behov av att klara.

Ett mål för varje utvecklingsområde
Ett tips är att sätta upp ett mål för varje område som du vill att din hund utvecklas inom. Kanske vill du också att era kloklippningsstunder ska bli mer positiva för din hund? Eller att hunden ska komma på inkallning i fler situationer än den gör idag. Sätt upp ett konkret mål för varje utvecklingsområde så ökar chansen att du lyckas. Och sätt rimliga mål så att du har en chans att nå dem.

Vilka mål sätter du för 2022?
Min vision för mig och Tage är att vi ska leva ett så härligt och harmoniskt liv tillsammans som möjligt. Att han får utlopp för sina naturliga behov och att vårt samarbete funkar så bra som det bara går i alla tänkbara situationer. Lite mer konkreta mål för mig och Tage under 2022 är att vi ska komma hela vägen fram med en helt och hållet positiv kloklippningsrutin. I dagsläget är han helt ok med att klippa klorna och han låter mig göra det utan att protestera. Men jag har nyligen börjat träna in en ny rutin där han är helt och hållet positiv och avslappnad. Ett annat konkret mål är att jag under 2022 ska se till att varje dag erbjuda minst en berikande aktivitet, exvis att han får någon form av matberikning eller att han får följa doftspår i skogen.

Vilka mål sätter du för dig och din hund under 2022?
Vi har intervjuat Agnes som driver kontot @undanflykter

Vill du också ta steget och våga ge dig ut med din hund på äventyr i vår vackra natur men inte riktigt vet hur ni ska komma igång? Då har vi det perfekta Instagramkontot för er att följa.

Agnes Maltesdotter är frilansande fotograf och stylist som på ett vackert och fridfullt sätt fångar alla livets olika ögonblick i både fotografier men också med djupa texter. Ni kan följa henne och hunden Samir på instagramkontot @undanflykter där de ständigt är i rörelse mot nya äventyr främst i Sveriges vackra natur men också i olika delar av världen. Vi tycker att hon är helt fantastisk som delar med sig av alla livets vackra tider men också dem mindre sådana. Hon inspirerar oss till att våga mer, ge oss ut och upptäcka vår på många sätt orörda natur och till att tillåta oss själva att lyssna inåt.

Läs vår intervju med inspiratören Agnes Maltesdotter och hennes hund Samir på kontot @undanflykter nedan:

Kan du berätta lite om dig själv och Samir? 

Jag & Samir bor tillsammans med Jonatan högst upp i Sverige. Vi bor i Kiruna / riksgränsen. En plats där vintern är himla lång, våren märks i bäckarna, sommaren otroligt kort och hösten den vackraste av alla som finns. På somrarna spenderar vi den mesta tiden på vår segelbåt.

Vi har haft Samir i snart ett år och han kommer från Gällivare, en timme söder om Kiruna. En Alaskan Husky som fyller ett år 28 november. Han är världens snällaste hund som älskar att dra med dragspann, är lekfull och är väldigt av eller på.

Vad får vi följa med på när vi följer dig?

Ni får följa vår lilla familj genom vardag, jobb, äventyr och allt däremellan. Både jag & Jonatan älskar rörelsen, av alla sorter. Så att vara på väg eller träna är det vi lägger som mest tid på. Vi försöker bli bättre på att bara vara - och vi blir bättre. Vi älskar äventyr, springa i bergen, åka skidor, cykla, upptäcka platser vi inte sett, återvända till gamla bekanta, äta god mat i storstaden där jag kommer ifrån, segla ut på öppet hav från Karlshamn där Jonatan kommer ifrån.         

Varför just @undanflykter? Vad betyder det namnet för dig och hur kommer det sig att du startade kontot? 

Det var faktiskt en himla massa år sedan jag kom upp med det namnet, är från låten ”Shelly” av Håkan Hellström, där han sjunger ”undanflykter och självanklagan” och det fastnade i mig, som så många andra texter han skrivit. Att skriva & ta in texter har jag alltid varit väldigt intresserad av, så låg nog bara i det intresset. Men ju längre jag dragit på det namnet har det som ändå blivit lite hur jag lever. Som ett ständigt sökande och farande från något / någon känsla som jag inte riktigt får pli på. Som en luffaranda lite. ”Se på luffarn som går där på vägen, jag vill vara fri som en fågel, fri som fågel”. Rasmus på luffen. Det fria sinnet för att få leva ut. Så nu är jag verkligen ett med det i en positiv form. Utflykter eller undanflykter, lite sak samma tänker jag. 

Ditt härliga flöde innehåller många vackra bilder ute i vår natur. Vad är det bästa med att vara ute i naturen?

Naturen är orörd, ser ut som den ska, ingen har fått vara där och rita, peka eller tycka och jag trivs i det vackra som den skapar.  Finner sån otrolig ro i det. Har säker något med frihets känslan den ger. Sen blir det speciellt här uppe, för naturen är oändlig, mäktig och vädret slår om snabbt. Vilket stärker känslan av hur små vi faktiskt är. 


Vad gör du och Samir helst en vanlig dag?

Lite beroende på säsong, men nu under vintern så är det bästa att gå upp innan solen, åka längd bakom Samir, komma hem ge Samir sin mat från Furry Family, dricka en kopp kaffe, tända brasan, samtidigt som jag tuggar på något gott. Han älskar att snoka framför elden. Sen kan dagen få bli nästan hursomhelst men i vanliga fall sitter jag och jobbar fram till lunch då drar vi ut igen på en runda och sedan tillbaka hem för mer jobb. Kanske tar vi en sväng i vår slalom backe här i stan då får Samir springa bredvid uppför och lite hursomhelst nerför. 

Vad är det viktigaste att tänka på när man har med hunden på övernattningar i naturen?

Bra fråga, vi låter ju Samir sova i tältet och i stugorna, annars kan det nog vara bra att ha med en lång lina så de kan få spatsera lite som de vill. Vi har köpt en vattenskål/matskål som går att fälla ihop vilket funkar jättebra när vi är ute på långturer. Men jag tror det viktigaste är att se till sin egnas hunds behov. Samir är ju som gjord för det vi gör och naturen här uppe är så givmild med vatten så sånt behöver inte vi tänka på. Jag brukar portions-förpacka hans mat så jag vet att han har lite mer än tillräckligt för de dagar vi ska vara ute. Är det riktigt kallt ute kan ju hundsovsäck vara bra. 

Har du några härliga planer ni ska iväg på i höst/vinter?

Vi ska bara om någon dag till lofoten och springa i bergen där, LÄNGTAR!!!! Och i vinter planerar vi att göra en långtur bland bergen igen fast på skidor.

 6 aktiviteter att göra med din hund i höst

Hösten är här och med det kommer regn och rusk tillsammans med mörkare och längre dagar något som gör många trötta och omotiverade. Men vi får inte glömma att hösten också kan komma med vackra färger på både träd och mark och en tid för att skapa nya härliga stunder ihop med din hund.

Här kommer 6 tips på hur du kan göra hösten till en härligare tid:

1.  Höstpromenader
Passa på och njut av naturen med härliga långpromenader bland alla fina höstfärger. Det skönaste måste ändå vara att det äntligen är lagom varmt och vi orkar därför gå mycket längre utan att bränna tassarna.

2. Hoppa i lövhögar

Krattning av löv kan kännas mindre kul men varför inte ta med hunden och bjuda in till hopp i  högarna. Roligt för både hund och människa och bjuder in till många skratt längst vägen.

3. Godisflaskan
Lägg några godisbitar i en diskad PET-flaska och bjud in hunden till att försöka komma på hur den ska få ut godisarna. Det är en härlig lek som både är rolig men som också är nyttig för problemlösningsförmågan och för att skapa stimulans.

4. Lär er ett nytt trick

Att lära din hund ett nytt trick är en rolig och berikande aktivitet för båda två. Enkla trick du kan börja med är vacker tass, även lära din hund att sitta fint eller att dansa runt.

5. Lär din hund kantarellsök
Hösten är här och likaså kantarellsäsongen där många ger sig ut för att förhoppningsvis hitta sig en drös. Varför inte inkludera din hund i årets plockning? Enligt vår hundpsykolog Kicki kan alla hundraser mer eller mindre lära sig kantarellsök. Läs Kickis blogg inlägg om hur du går tillväga här.

6. Unna er en spa-dag tillsammans

Vad är bättre en ruskig höstdag än att bubbla till det med en gemensam spa-dag?

Du kan passa på att lägga den där härliga ansiktsmasken du länge tänkt på och sedan också bada din hund med Furry Family's pälsvårdsserie Healthy Dog Fur steg för steg. Även borsta pälsen, kolla din hunds ögon, tänder och öron. Unna er sedan lite gott i soffan med extra mycket gos. 

Ha nu en mysig höst! 

Kantarellsök – lär din hund hitta skogens guld!

Kantarellsök är en träningsform som de allra flesta hundar älskar. De får använda sin fantastiska nos och vara ute i skogen tillsammans med sin människa. Just TILLSAMMANS är ett nyckelord när det gäller kantarellsök. Det blir extra värdefullt genom att det är en aktivitet som du verkligen gör tillsammans med din hund. Hunden märker att du blir uppriktigt glad när den hittar kantarellerna och det stärker samarbetet på ett fantastiskt fint sätt. När jag och Tage är ute i en kantarellskog så blir det som ett växelspel oss emellan. Han märker när jag börjar spana och går själv och söker efter kantarelldoft. Ibland är det han som får upp vittring av något och jag följer honom dit och undersöker närmare. Och ibland är det jag som ser något på håll och han följer med mig åt det hållet och söker närmare där. Och oavsett om vi hittar kantareller eller ej så har vi haft en härlig stund i skogen!


Hur gör man för att lära hunden kantarellsök?

I grunden är det enkelt att lära hunden hitta kantareller. Hundar har ett fantastiskt luktsinne så vi behöver inte lära dem att söka. Det vi behöver lära dem är att det lönar sig att hitta just kantareller. Utöver att hitta så ska de också markera kantarellerna, dvs visa för oss att de hittat dem. Vi behöver också träna hundarna i att söka mer effektivt och uthålligt. Och så finns det några fällor att undvika; många hundar vill ta kantarellen i munnen.


Innan du kör igång

Innan du drar igång träningen är det några saker som kan vara bra att tänka på.


Signal för att börja söka

Först måste du bestämma dig för vilken signal du ska använda när du ber hunden söka kantareller, själv använder jag ordet ”kantarell” och en svepande rörelse med handen i den riktning jag vill att hunden ska söka. Det kan också vara bra att ha någon form av ”arbetskläder” eller tjänstetecken, som en specifik sele eller ett halsband. Tage har en scarf som han bara har när han söker just kantareller. Den kan du ha på hela tiden när du gör övningarna och ta av när ni pausar. Du kan ha hunden i lina eller koppel, eller lös om situationen i övrigt tillåter det.


Kantareller att träna på

Det bästa är om du använder så naturliga kantareller som möjligt. Gärna plockade med handske eller plastpåse på handen så att de luktar så lite som möjligt av människa. Men du kan också använda köpta kantareller, helst färska, men också torkade eller frysta, för att komma igång med träningen.


Bra belöningar

Ladda med supergott godis i små bitar. Om du har en matglad hund kan du använda hundens torrfoder varvat med supergott godis, men i början rekommenderar jag supergott oavsett. Om inte annat för att minimera risken att din hund tar kantarellen i stället för godisbiten.


Val av plats

För de första stegen i träningen är det perfekt att vara på en gräsmatta med lite varierande gräslängd. Men sen är det bra att börja träna i skogen så att hunden vänjer sig vid att söka även där.


Förkunskaper

Hunden behöver egentligen inga förkunskaper, men det underlättar träningen om din hund kan sitta kvar medan du placerar ut kantareller som hunden ska söka efter. Om hunden inte kan det så kan du i stället ta hjälp av någon som håller hunden medan du placerar ut kantarellen.

Värm gärna upp med några omgångar av sitt, stanna, godissök. Då kommer hunden igång med att använda nosen samtidigt som den får prova en övning som liknar de första kantarellsöksövningarna.


Första steget: Godis bredvid kantarellen

Första steget i träningen är att få hunden att förstå att det är kantarellen som är intressant. Gör så här:

1. Plocka fram en kantarell och två godisbitar.

2. Be hunden sitta, stanna och placera ut kantarell med en godisbit bredvid, ca 1 m framför hunden, fullt synlig. Se till att hunden ser vad du gör.

3. Gå tillbaka till hunden och säg ”kantarell” följt av en svepande rörelse med handen i riktning mot kantarellen. Om hunden inte ger sig av i riktning mot kantarellen så kan du lägga till ”varsågod” eller din godissöksignal direkt efter kantarellsökssignalen, men försök att jobba bort den så snart som möjligt.

4. Låt hunden gå fram och ta godisbiten och möt upp med den andra godisbiten mellan hundens nos och kantarellen, innan hunden hinner ta nosen från kantarellen eller stoppa kantarellen i munnen. Led undan hundens nos från kantarellen och ge godisbiten samtidigt som du med andra handen plockar upp kantarellen utan att hunden märker det.

Upprepa det här steget många gånger, men tänk på att pausa ofta och träna i korta pass.

När det här steget flyter på bra kan du ta nästa steg och börja placera kantarell + godis lite dolt. Gör precis som tidigare men se till att det är lite högre gräs eller blåbärsris så att hunden inte ser kantarellen utan måste slå på nosen. Det ska fortfarande ligga n godisbit bredvid kantarellen. Börja variera avståndet mellan ungefär 1 och 3 meter.

Träna vidare på detta sätt flera gånger om dagen i några dagar. Hela tiden med en godisbit bredvid kantarellen. Och inte längre än ungefär 3 meter. Gör aldrig övningarna så svåra att hunden ger upp innan den hittar kantarellen och godisbiten.


Andra steget: Kantarell utan godisbit bredvid

Efter många repetitioner med godisbit bredvid kantarellen ska du prova att placera ut en kantarell, fullt synlig, utan godisbit bredvid. Var beredd med två godisbitar i handen. Gör som tidigare, men ge första godisbiten ur handen precis innan hunden sätter nosen mot kantarellen. Använd den andra godisbiten precis som tidigare till att leda bort hunden från kantarellen och ge godsibiten medan du tar undan kantarellen utan att hunden märker.

Om det inte funkar, dvs om hunden inte går till kantarellen eller om hunden tar kantarellen i munnen så får du träna vidare på första steget igen. Eller vara snabbare och nå fram med godisbiten innan hunden hinner avvika från kantarellen eller innan hunden tar kantarellen i munnen.

Om det funkar så varvar du; varannan gång godis bredvid kantarellen och varannan gång enbart kantarell. Var noga med att varje gång belöna nära kantarellen och led bort hundens nos från kantarellen så att den inte börjar äta kantarellen. Börja placera kantarellen mer dolt och på varierat avstånd. Träna på detta under flera dagar. Ett bra upplägg är att träna då och då på promenaden för då får du naturliga pauser samtidigt som ni tränar på olika platser vilket hjälper hunden att generalisera.

Så småningom kan du lägga godis bredvid kantarellen allt mer sällan. Men gå tillbaka då och då till att lägga godis bredvid kantarellen för att höja motivationen och undvika att hunden tar kantarellen i munnen.


Fortsatt träning

Nu har hunden börjat förstå att det lönar sig att leta upp kantareller. Men fortfarande finns det en del kvar att lära hunden. Det kan vara bra att lära den att stanna kvar vid och markera kantarellen tydligt, exempelvis genom en sittmarkering. Det är också viktigt att jobba bort alla de hjälper som vi hittills (medvetet eller omedvetet) gett hunden; synintrycket av att du placerar ut kantarellen, din doft på kantarellen, ditt doftspår fram till kantarellen mm. Utöver det är det bra att träna på sökteknik och uthållighet så att hunden klarar av att söka allt längre stunder.

Tänk på att inte öka svårighetsgraden på flera sätt samtidigt utan snarare förenkla på alla områden utom just det du tränar på för stunden.


Mer om kantarellsök

Vill du veta mer om kantarellsök och hur du tränar vidare från de första stegen jag har beskrivit här, till att du får en fullfjädrad kantarellsökshund så rekommenderar jag att du lyssnar på avsnitt 26 av Hundpodden med Kicki & Tage som handlar om just kantarellsök med hund. Du hittar avsnittet i Spotify, iTunes, poddappar eller på www.hundpodden.se.

Det är väldigt olika hur lång tid det tar att lära hunden att hitta kantareller. De allra flesta hundar kan på några dagar lära sig att hitta utplacerade kantareller vid tillrättalagda övningar. Men att bli användbar i skogen för att verkligen hitta vilt växande kantareller kan ta flera säsonger. Men allt beror självklart på hur och hur mycket du tränar. Det är superbra att underhålla träningen på vintern genom att träna på torkade eller frysta kantareller. Då blir startsträckan inför nästa säsong kortare. Dessutom är det en superbra inomhusaktiveringsövning för vinterhalvåret.

Och jag lovar det är värt det! Glädjen och stoltheten första gången hunden spontanmarkerar en kantarell i skogen är verkligen obeskrivlig. Känslan av att ha ett gemensamt intresse som både hund och matte/husse mår bra av och har glädje av! Tage har vid flera tillfällen markerat kantareller när jag inte ens haft en tanke på att det skulle kunna finnas sådana att spana efter! Och då gäller det att vara lyhörd för sin hunds signaler även när man inte är ute för att träna!

Varmt lycka till i kantarellskogen!

/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog, Glada Jyckar


Tandsten hos hund - vår veterinär förklarar

Vi människor borstar tänderna varje dag, vi går till tandläkaren när vi behöver och vi är medvetna om hur viktigt det är för vår munhälsa. Även hos hundar är munnens hälsa viktig. Problem relaterade till tänder och tandkött hos husdjur ökar av olika orsaker. Därför ska vår veterinär Giulia gå igenom hur vi kan förebygga detta, hur vi kan se signaler på att det är på gång och även vad vi kan göra om vår hund redan blivit påverkad av det. 


För att hjälpa och förebygga vår hunds tandhälsa, kan vi göra mycket hemma. Framförallt är det jätteviktig att borsta tänderna dagligen: vi vet att det ibland kan vara svårt, men det är bevisat att en bra borstning, som utförs även en gång i veckan, är effektiv. Det finns olika tandborstar, men det räcker med en vanligt barntandborste. Även att ge torrfoder eller att tugga på hårda ben kan hjälpa mot tandsten. Furry Family's knapriga foderkulor bidrar till en god tandhälsa. Jag rekommenderar att göra en tandundersökning hos veterinären en gång per år, eventuellt tillsammans med vaccin besök.  


Utan en frekvent tandborstning, helst dagligen, eller med hjälp av en "hård" kost, deponeras bakteriell plack på tändernas yta, som med tiden kommer att orsaka i en gingivit (inflammation i tandköttet) och därefter parodontit (indragning av tandköttet, förändringar av emaljen och tändernas rötter, förlust av stödben). Tandstensproblem kan variera mellan olika hundar eftersom orsaken till tandsten, precis som hos människor, är kopplat till salivens surhet.


I början ser tandstenen ut som mörka områden, från orange /gul till brun, som täcker emaljen från tandköttet till tandens topp. De första tecknen man kan se på tandsten är dålig andedräkt, tandkött som är rött och mer inflammerat (kan komma blod), svårigheter att tugga och dregling. Tidiga stadier av gingivit går att behandla med en helt vanlig tandborstning. Däremot om det är väldigt mycket tandsten kan man göra en professionell tandrengöring (PTR). Det innebär att veterinären under narkos rengör tänderna med ultraljudsinstrument och slutar med efterföljande polering.


Narkos skrämmer många djurägare, men alla moderna tekniker gör att även hos de flesta problematiska djur (äldre eller kardiopatiska) kan man utföra en anestesi med säkerhet, efter eventuella andra prover som blodprover, elektrokardiogram, röntgen etc. Som jag har skrivit ovanför. Ibland behöver man upprepa narkosen flera gånger under hundens liv och det är därför bra att utföra det i god tid. En PTR på en tidigt nivå är snabbare och ger mindre komplikationer än en PTR som utförs med mycket tandsten eller infektioner som ofta leder  till att man får dra ut tänder.


Tandrengörningen tar bort gingivit och förbättrar allmänt hälsotillstånden (både i munnen och i andra organ); det måste därför betraktas som "normalt" att hundar under deras liv utsätts för flera cykler av tandrengöring.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar, Giulia Li Donni - Leg. Veterinär


Frågor och svar på era valpfrågor

Hur långa promenader ska man gå med en valp? Vad ska man fokusera på mest under valptiden? Vår hundpsykolog och hundcoach Kicki Fellstenius svarar på era frågor om valpar. 

Hur vet man om man ska klippa sin hund nu till sommaren eller inte?

Det beror på vad hunden har för typ av päls. Om hunden inte har en pälstyp som är tänkt att klippa eller trimma så rekommenderar jag inte att klippa pälsen om du inte har särskild anledning. 

 

Vad ska man fokusera mest på under valptiden?

Att ge valpen trygghet. Och låta dem utforska världen i sin egen takt! 

 

Valpen vill inte gå i stan bara skogen. Vi bor i stan. Vad ska vi göra?

Börja med att låta den vara i skogen så mycket som möjligt där den är trygg. Försök parallellt att hitta så lugna platser som möjligt i stan så att valpen gradvis vänjer sig vid stadsmiljön. Hjälp den att hantera tillvaron genom att stötta på olika sätt. 



Hur Introducerar man bäst sina nya valp för den vuxna som redan finns i hemmet? 

Det bästa brukar vara att låta dem träffas ute där det finns gott om plats och lite annat att nosa på och upptäcka så att mötet inte blir så intensivt. Låt dem ta saker i sin egen takt och hjälp dem vid behov genom att avleda och/eller stötta. 

 

Hur långa promenader kan man gå med en snart 4 månaders golden-valp?

Valpen ska gärna vara ute och upptäcka världen, men inte gå regelrätta promenader. Ut och nosa och strosa, gärna i oregelbunden terräng. Det är svårt att säga någon specifik sträcka. 

 

Hur får vi vår valp att minimera sitt skällande?

Det beror lite på varför valpen skäller. Men det bästa är att fundera på vad du vill att han/hon ska göra istället (dvs vara tyst) och belöna innan valpen hinner börja skälla. Det kan också vara bra att lära in signalen ”tack det räcker”, dvs låta hunden skälla några skall men sedan säga ”tack det räcker” och avleda med exvis ett godissök. 

 

Min valp är snart 10 veckor och blir jätterädd när jag handdiskar. Hur ska jag göra för att vänja honom vid slamret? Försök hitta något lite steg som han klarar utan att bli rädd. Kanske kan han ligga i rummet bredvid och tugga på ett ben medan du diskar? Eller går det diska mer försiktigt och utan slammer i början?  

 

Bästa sättet att träna valpen till att kunna ta det lugnt i olika miljöer?

Bästa sättet är att helt enkelt vistas i olika miljöer. Men miljöerna måste vara lagom utmanande, dvs inte svårare än att valpen håller sig lugn. Hjälp till vid behov med mys och kel, godissök eller avledning. Men idealet är att träna i miljöer som inte är mer utmanande för valpen än att han/hon klarar av att utforska dem och även koppla av i dem. Det är också bra att träna valpen att koppla av på en filt som du sedan tar med ut i olika miljöer. 

 

Hur får man valpen att sluta stoppa allt i munnen ute på promenaden?

Undvik att rikta uppmärksamhet mot det som valpen hittar. Avled i stället med ett godissök i riktning bort från det som valpen vill stoppa i munnen. Träna gärna in en ”tack-signal” så att valpen låter saker vara när du säger tack. 

 

Valp med separationsångest. Tips vid ensamhetsträning? Spärra av eller fri lägenhet? 

Vissa hundar trivs bättre med att ha tillgång till hela lägenheten och andra med att ha ett mer begränsat utrymme, så det beror på. Det viktigaste är att träna hunden i lagom stora steg så att han/hon är trygg ensam i varje steg. Lyssna gärna på mitt poddavsnitt om ensamhetsträning! 

 

Hur får man valpen att vara lugnare i möten med människor och andra hundar?

En sak som kan hjälpa är att bara låta henne umgås med lugna människor och hundar. Då kommer hon ta efter deras energinivå efter hand och så småningom kan ni även låta henne umgås med individer med högre energinivå. Det kan också hjälpa att pausa ofta och sitta och kela med henne tills hon gått ner i varv. Och ytterligare ett sätt kan vara att avleda henne lite i mötet med hjälp av godissök. Du kan också berömma och belöna alla lugna beteenden hon bjuder på i mötet. 

Hur lär man sin hund att  uträtta behov på kissmatta  på beställning? 

Bästa sättet att lära hunden att kissa på signal är att säga signalen varje gång hunden kissar. Sedan kan du använda den för att uppmuntra hunden att kissa. 

 

När ska man börja borsta valpens tänder?
I början är det viktigaste att lära hunden att det är ok och mysigt att få tänderna borstade och det kan du börja med så fort din valp landat lite hos er. Då kan ni ta det lugnt med inlärningsperioden och det är först när de permanenta tänderna kommer som borstningen börjar bli viktig på allvar. 

 

Hur länge behöver man sova på golvet med valpen?

Tills valpen är trygg nog att sova själv. Det kan behövas en stegvis övergång från att sova tillsammans till att sova ensam. Och hur lång tid det tar varierar mycket mellan olika hundar. 


Hur hanterar vi en väldigt social valp som piper rejält så fort vi är en bit bort?

Träna i små små steg på att ni går en liten bit bort och kommer tillbaka innan valpen börjar pipa. Öka sakta men säkert i en takt som valpen är helt lugn och trygg med. Lyssna gärna på poddavsnittet om ensamhetsträning! 

Valp på 16 veckor skäller ibland på hundar på avstånd och när folk rör sig i trapphuset. Avleda?

Ja avledning är en bra strategi. Det allra bästa är om ni avleder med exvis ett godissök innan valpen börjar skälla, dvs så fort ni ser på honom/henne att han/hon hört eller sett något. 

Min 9v valp biter några gånger om dagen i sin svans. Vad kan det bero på?

Troligtvis har den bara kommit på att den har en svans och det har blivit en kul lek. Men det skulle också kunna vara tecken på klåda eller stress. 

 

Bästa tipset för rumsrenhet? Ska man ha en plinga,klicka? Godis funkar inte.

Det viktigaste är att samla på vikter i rätt vågskål, dvs försöka förekomma och se till att valpen kissar och bajsar utomhus så ofta som möjligt. Och inomhus så sällan som möjligt. Beröm gärna när den gör ifrån sig ute och gör ingen sak av om det händer en olycka inne. 

 

Golden på cirka 1 år, juckar och nafsar vid övertrötthet. Tips på hur man får bort det?

Det viktigaste är att försöka se till att hunden inte blir övertrött. Se över aktivitetsmängd, intryck etc och tillrättaläggas så att det blir så bra som möjligt. Han/hon kommer bli duktigare på att reglera det när han/hon blir äldre. Så länge får ni hjälpa honom/henne att komma till ro om han/hon går upp i varv av övertrötthet. Kanske kan det hjälpa att få varva ner lite med godissök, tugga ben, eller någon annan lugn aktivitet. 

Lycka till!

Med vänliga hälsningar,
Kicki Fellstenius, Hundpsykolog, Glada Jyckar




Utfodring valp  - vilket är det bästa valfodret?
Ett valpfoder innehåller mer protein och fett än övriga foder. Detta för att tillgodose det ökade engergibehovet som en valp har. Ett foder med lättsmälta proteiner som lamm är att föredra för hundens känsliga mage. Det bästa valpfodret innehåller även vitaminer och mineraler för att ge antioxidanter som behövs för att neutralisera de fria radikalerna som bildas i högre utsträckning hos en aktiv valp. Väljer du ett valpfoder utan spannmål riskerar du inte heller att hunden får allergier.

Läs recensionerna från Furry Family's kunder som har bytt till fodret Active+ som är anpassat för just valpar:  

5
Bytte till detta foder efter att vår valp käkat och ratat Pedigrees valpfoder. Hon fullkomligt älskar detta. Torrt som blött. Tips! Blöt fodret och lägg i en kong och sen in i frysen. Riktigt gottigt till sommaren! Älskar även hållbarhetsaspekten och att fodret är gjort på lokala råvaror. Bra!
Ameriacan staffordshire terrier, 1 år
LINNEA, 2021-06-29

5
Väldigt nöjda med detta foder. kommer ej byta då mage och avföring blivit mycket bättre.
Pomerian, 1 år
JENNY, 2021-06-28

5
Har just gjort slut på den andra säcken ''active'' till min 6 månaders blandrasvalp. Har bara gott att säga om denna produkt! Bajsar på klockslaget varje gång, jämn och fin avföring. Jag är av naturen skeptisk mot försäljare vid dörr, telefon och på nätet, men här står jag nu med en nyss tillagd ytterligare prenumeration till min Berner sennen också. Hon har nämligen börjat rata sig egen mat, mot valpens. Klart hon ska få egen lika god! Som lite latare får hon dock Light. Maten är dyrare än annat torrfoder, men här betalar jag för det jag vill ge mina älsklingar: Bra mat.
Blandras, 1 år
JANET, 2021-05-31

Vi har intervjuat Sara som driver @bakamedmatte

Älskar du också att baka och vara kreativ i köket?  Kanske har du också en fyrbent vän där hemma som vill vara med och ta del av fikabordet?

Då kommer du troligtvis älska detta konto.

Kontot @bakamedmate drivs av matte Sarah som framförallt lägger upp recept som ni kan baka till era hundar där hemma. Vi får också följa med henne och hennes hundar Louie och Cleo i vardagen. Hon delar med sig av alla hennes tips och trix kring bakning och en hel del behind the scenes. På hennes hemsida bakamedmatte.se har hon samlat alla sina recept, där finns även en webbshop om man vill beställa hem lite veganska samt hembakade kakor till sin vovve.

Läs mer om Sarah och hennes konto @bakamedmatte i vår Intervju med henne nedan:

Kan du berätta lite mer om vilka ni är?

Jag bor i Göteborg och är 28 år gammal. På dagarna hänger jag mest med hundarna, går gärna en långpromenad i skogen eller på stranden när vi är på landet. Arbetar till stor del med baka med matte men håller även på med marknadsföring åt andra företag. Jag är egenföretagare på heltid helt enkelt. Förutom bakning och hundar älskar jag att resa, äta god mat, umgås med vänner, fotografera och yoga. Hundarna heter Louie och Cleo, Louie är en Pomeranian-Papillon blandis på 4 år och Cleo är en liten Dvärgpudel på strax över året.

 

Hur kommer det sig att du startade @bakamedmatte?

Intresset för både hundar och bakning har funnits så länge jag kan minnas, däremot har jag inte kombinerat dessa förut. Efter en lång sjukskrivning behövde jag komma igång med något kreativt att sysselsätta mig med och idén om baka med matte låg och grodde någonstans i bakhuvudet. Jag hade tidigare försökt hitta recept för att baka bland annat hundtårta till Louie när han har fyllt år men recepten har varit få och svåra att hitta, därför bestämde jag mig för att det måste finnas ett sätt att ta fram och skriva recept på fina hundtårtor och hundgodis som är samlade på ett och samma ställe? Ja visst gick det.

 

Vad möttes du av när du startade ditt konto?

Ska jag vara ärlig så var jag väldigt orolig för kritik när jag startade min sida. Det finns många som har åsikter när det kommer till hundar och vad vi ger dem. Men jag har enbart fått positiv kritik och uppmuntrat sen dag ett och det är jag så otroligt tacksam för. Jag skriver alltid ut innehållsförteckningen samt vad varje ingrediens har för inverkan på våra hundar och jag tror att just detta har varit mycket populärt bland mina följare.

 

Vad är det roligaste med att driva ditt konto?

Alla underbara personer jag pratar med dagligen! Jag får sån otrolig positiv energi från mina följare. Sedan att få vara kreativ, skapa recept och fota är något jag också tycker är väldigt kul.

 

Hur ser du på vad vi stoppar i våra hundar?

Jag tycker det är väldigt viktigt att vi är medvetna om vad vi ger våra hundar samt vilken mängd vi ger dem. Jag försöker vara väldigt tydlig med och informera om att de recepten jag skapar inte är måltidsersättare, det är godsaker som ska ges med måtta. Till det tycker jag att det är väldigt viktigt att du väljer ett foder som passar just din hund. Jag försöker undvika spannmål i fodret och ger hellre en extra godis eller två som innehåller det.

Har du något recdept som du vill dela med dig av till våra läsare?

Absolut har jag det! Se nedan:

 

Lax- och blåbärstassar: 

Recept för 10 godistassar:

50 g lax

1 dl blåbär

0,5 dl vatten

2 teskedar gelatin

Viktigt: När du väljer lax välj gärna en som har varit fryst. Vi köper färsk lax, delar den i lagom bitar och fryser sedan ner i några dygn. Om du inte har fryst lax kan du tillaga färsk genom att koka den i några minuter i vatten. Detta gör vi för att vara säkra på att vi inte har några bakterier kvar.

 

Gör så här:

Börja med att se över så att laxen inte har några ben kvar. Mixa sedan lax med blåbär i en matberedare eller med en stavmixer tills ni får en slät smet. Ställ åt sidan.

Värm upp vattnet i en kastrull på spisen. Direkt när det bubblar sänker ni till låg värme och häller över lax och blåbärsmixen i kastrullen. Rör om under ca 1-2 minuter. Målet här är att allt ska bli varmt.

Häll över smeten i en skål och tillsätt sedan gelatin. Rör om under ca 2 minuters tid, tills gelatinet har fördelats ordentligt.

Nu kan du skopa eller hälla upp innehållet i formar och ställa in i kylskåpet i 1-2 timmar, eller tills du känner att godiset har stelnat helt. Konsistensen ska vara likt Jell-O. Förvara sedan godiset bäst i väl försluten burk i kylskåp, då håller det upp till fem dagar.

En kik på ingredienserna och dess hälsofördelar:

Lax: Denna feta fisk innehåller mycket omega-3-fettsyror, som hjälper till att bekämpa inflammation, förbättra hjärnans funktion, stödja hjärthälsa och stödja ögons hälsa. Dessutom är lax rik på protein, vilket är bra för din hunds allmänna hälsa.

Blåbär: Denna frukt ger inte bara våra kakor en fin färg, men blåbär är också laddade med antioxidanter som hjälper till att skydda din hunds kropp på fler sätt än ett, bland annat hjälper antioxidanter till med att förhindra hjärtrelaterade sjukdomar. Blåbär innehåller dessutom c-vitamin och fibrer som är bra för hundens immunförsvar och matsmältningssystem.

Gelatin: Något du kanske inte visste är att vanlig, osmakad och osötad gelatin inte bara säker för våra hundar, det ger faktiskt stora fördelar för deras leder, ben, tarmhälsa, matsmältning, hud, naglar m.m. Gelatin innehåller mycket aminosyror (byggstenarna i protein) och är en form av hydrolyserat kollagen (så kallad nedbrutet kollagen) som tas från animaliska delar. För enklast dosering väljer jag att köpa gelatin i pulverform.


Vad är det viktigaste att tänka på när man bakar till sin hund hemma?

Att ha koll på ingredienserna. Det är egentligen det enda viktiga. Som jag nämnde tidigare delar jag alltid med mig av en lista på ingredienserna till varje recept jag publicerar, det ska kännas tryggt att baka till hund och därför är det även viktigt för mig att läsa på om varje ingrediens jag använder och förmedla den informationen till dem som vill baka. Sedan hur slutresultatet ser ut är mindre viktigt, hundarna brukar tycka det är smaskens ändå!

 

Har du några nya planer för @bakamedmatte på gång?

I början av sommaren skapade jag en e-bok med glassrecept, men det vore kul att skapa en riktig bok i tryckt format. Så planer på en bok finns absolut. Sedan har jag tänkt utveckla webbshopen med lite fler kaksorter under hösten. Jag kommer även stå med på en mässa nu i september och hoppas på att det blir fler tillfällen där jag kan komma ut och träffa mina följare. Vi får se, det finns många planer här, än har resan bara börjat.

Visste ni att Furry Family's hundfoder och hundgodis innehåller vilda blåbär för att bidra till immunförsvaret? 
Läs mer nedan:
Healthy Dog Food
Healthy Dog Treats

Vad ska du göra om din hund fått värmeslag

När det är varmt ute riskerar våra hund att få det som man kallar för värmeslag. Ett tillstånd speciellt efter en långvarig exponering med höga temperaturer och även fuktighet.

Vilka lider mest?

De hundar som allra mest är utsatta är de brakycefala raserna som har ett kort nosparti och ett stort huvud, såsom boxer, bulldog, mops och pekinese och som har andningssvårigheter på grund av den speciella konformationen i deras andningsvägar. Extremt känsliga kan också vara hundar som inte är i optimalt fysiskt tillstånd, hundar med hjärtproblem eller äldre hundar och valpar.

Symtom:

Hundar kan inte svettas på samma sätt som vi människor gör så dem reglerar sin kroppstemperatur genom munnen (flåsa) istället.

Tydliga tecken på värmeslag kan vara att hunden andas mycket snabb , dreglar, kräks , har hög kroppstemperatur, svårigheter att gå, rodnade slemhinnor, kramper eller att dem svimmar.

Att göra om din hund drabbas av värmeslag:

Viktigt att vara snabb. Det första du kan göra är att duscha hunden med ljummet vatten eller linda om hunden i en blöt handduk. Aldrig kallt vatten, man ska vara försiktig eftersom för snabb kylning kan ge svåra biverkningar. Kontrollera därför kroppstemperaturen och sluta kyla ner hunden när den når 39,5-40 ° C.

Erbjud vatten att dricka och försöka hålla hunden lugn.

Hunden måste så snabbt som möjligt träffa en veterinär eftersom värmeslag också kan ge dödliga konsekvenser.

Förebygg:

1) Lämna inte din hunden i bilen under de varmare månaderna, även om du håller fönstrena delvis öppna eller att bilen är parkerad i skuggan kan ändå temperaturen stiga och med det kommer farliga konsekvenser.

2) Minska aktiviteter. Undvik att ta långa promenader, speciellt under de centrala timmarna på dagen. Tänk på att marken och asfalten också behåller värme.

3) Se till att din hund alltid har en hundskål med friskt och rent vatten tillgängligt att dricka.

4) Under perioder med mycket intensiv värme är det helt normalt att många hundar börjar sova mer och äta mindre.

5) Överdriven exponering för solljus såväl som värmeslag kan också skada hundens hud, speciellt om man lämnar hunden utan tillräckligt skydd. UVB-strålar medför risk för solbränna, erytem, soldermatit (vid näsan, ryggen och extremiteterna), men även skador på ögon och hudtumörer.




6 härliga instagram-konton att följa
Hur härligt är det inte att hitta nya konton att följa som man fastnar lite extra mycket för? Tänk att vi har möjligheten att få följa med i någon annans liv nästan varje dag bara genom bilder och storys. Ibland känns det ju nästan som att man är med själv på resan. Nedan har vi därför listat 6 olika konton som ger oss både, inspiration, äventyr, och ett gott skratt.

1. @Ribecka 

Varför inte bara packa ner alla dina saker, renovera en van och dra ut på vägarna i Europa? Här får vi följa med på deras häftiga resa där även lilla hunden Puck får följa med på äventyret. Tips är att hålla koll i story där man får daglig uppdatering. Just nu reser dem omkring i vackra Italien. Detta kontot är beviset på att allt är möjligt om man vill. 
https://www.instagram.com/puckthepomchi/
https://www.instagram.com/ribecka/



2. @Golden.apollo.rocket

Hos detta konto får vi följa Golden Retrievern Apollo med matte och Husse på deras campingäventyr i USA. Här lovas det bilder från deras övernattningar på vackra berg, stränder och skog. Är ni peppade på att göra något liknande ni med då är detta konto perfekt för inspiration. 
https://www.instagram.com/golden.apollo.rocket/



3.  @Bakamedmatte

Här får vi följa hundarna Louie och Cleo samt matte Sarah som bakar hemmagjorda hundbakverk från grunden, inte lite lyxigt tycker vi. Vill ni få tips och recept på hur man gör den godaste tårtan, träningsgodis eller kanske en smarrig glass är det detta kontot ni ska följa. 
https://www.instagram.com/bakamedmatte/




4. @Mayapolarbear

Härliga Maya är en Samoyed och är alltid lika glad något som verkligen syns på hennes bilder och som speglar av sig på hennes följare. Behöver ni bli lite extra glada är detta kontot helt klart det rätta att följa. Här lovas det många goda skratt. 
https://www.instagram.com/mayapolarbear/




5. @Finnyboymolloy

Härliga Finley, en Golden Retriever från USA som har slagit Guinness World Record i att hålla hela 6 tennisbollar i munnen samtidigt, han är en helt otroligt talangfull hund. Här får vi följa med på alla hans galna trick och såklart mycket bus och lek. Kanske vill ni också ge er på ett nytt rekord? Då är detta konto för er.
https://www.instagram.com/finnyboymolloy/




6. @Sara.gardegard

Vilket äventyr man får följa med på om man följer Sara och hennes Bostonterrier Francis som nyligen gjorde sin första långtur. Här får vi följa med på en upptäcktsfärd i Jämtlands vackra natur. Allt från matlagning med recept att skapa ute till djupa texter om balans i livet, vandring, och en mängd vackra bilder från Jämtlands alla hörn.
https://www.instagram.com/sara.gardegard/



Härlig sommaraktivering för dig och din hund

Nu under sommaren har vi ofta lite extra tid att ägna åt umgänge och aktiviteter med våra hundar, och som alltid så är det bra att aktivera din hund mer än promenader eftersom att det stimulerar både kropp och knopp för dom. Här kommer några bra tips på aktiviteter som passar bra under sommaren!

Varför ska hunden aktiveras?

Alla roliga aktiviteter du gör tillsammans med din hund främjar samarbetet er emellan. Dessutom ger du hunden utlopp för sitt behov av mental stimulans vilket i sin tur leder till en mer harmonisk hund. Du kan även passa på att göra aktiviteter där hunden utvecklar beteenden som du har nytta av i vardagen.

När det är varmt

Under de varmaste dagarna är det svårt att aktivera hunden på dagtid. Då kan man behöva utnyttja dygnets svalare timmar för att motionera och aktivera hunden. Eller hitta en svalare plats inomhus, kanske i en källare, ett garage eller i ett parkeringshus. Tänk på att se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten och skugga.

Simma och bada

Om din hund gillar att simma och bada så är det en jättebra aktivitet varma sommardagar. Om den inte gillar att simma så är en bra fysisk aktivitet att traska i vattenbrynet eftersom hunden får lyfta lite extra på fötterna samtidigt som den blir svalkad av vattnet. Tvinga aldrig hunden att gå i vattnet, utan uppmuntra och belöna att den tar steg i rätt riktning. Kanske kan en rolig leksak få hunden att våga sig ner i vattnet? Eller en badglad kompis (hund eller människa) som visar vägen. Har du ingen sjö i närheten så kan en barnpool fungera för ändamålet.

Godissök i vatten

Att söka godis som flyter på en vattenyta kan vara jättebra aktivering i sommarvärmen. Många torrfoder och hundgodis (frystorkat) flyter i vatten och om du sprider ut dem på ytan så kan hunden gå omkring och söka godis samtidigt som den får använda nosen för att hitta godisbitarna. Om din hund är ovan vid vatten kan du lägga godisbitarna precis i strandkanten så att hunden inte behöver gå i vattnet för att ta dem. Lägg gärna en del godisbitar på land också. Var försiktig med algblomning och saltvatten så att hunden inte får i sig det.

Hundglass

Att ligga och slicka på en hundglass kan vara svalkande och trevligt i sommarvärmen. Dessutom får din hund utlopp för sitt naturliga behov av att slicka och gnaga. Hundglass tillverkar du enkelt själv genom att frysa in exvis osaltad buljong eller mat och godis uppblött i vatten. Sätt en tuggpinne i som glasspinne så blir det lite extra för hunden att tugga på.

Träna tricks eller vardagsbeteenden

Inlärning är bra mental stimulans och du kan antingen träna in några roliga tricks eller passa på att utnyttja sommarledigheten till att träna in beteenden som ni har nytta av i vardagen. Exvis att gå fint vid sidan, komma på inkallning eller att stå stilla när någon undersöker, borsta päls eller klipper klor. Allt ska läras in i lagom små steg och med positiv förstärkning.

Fikaträning

Passa även på att träna din hund att kunna koppla av i olika situationer. Lär din hund att ligga stilla och koppla av på en filt och ta sedan med filten till exvis ett mysigt café om din hund klarar av den typen av miljö. Även att gå på picknick och koppla av på filten i skogen eller på en äng är superbra träning för hunden.

Sightseeing/miljöträning

Upptäck olika miljöer tillsammans med din hund. Genom att ta med din hund till platser och situationer den inte är van vid så får hunden miljöträning och ni får en mysig aktivitet tillsammans. Det är viktigt att ni inte utsätter hunden för situationer som är för utmanande utan hunden ska vara glad och positiv. Vid behov kan du hjälpa hunden att landa på en ny plats genom att tugga ben eller söka godis. Vill hunden sitta i famnen och spana så är det också ett bra alternativ.


Ha en HUNDerbar sommar!

Vill du ha fler tips och råd om hundar och hundträning så är du varmt välkommen att lyssna på Hundpodden med Kicki & Tage som du hittar på iTunes, Spotify, i din poddapp och på www.hundpodden.se.  

/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog, Glada Jyckar H-märkt av Sveriges Hundföretagare

 

 

 

Hemestra med din hund 

I år har vi många anledningar till att spendera vår semester i Sverige. Vi på Furry Family's ser fram emot att utforska mer av Sverige med våra lurviga vänner. Här följer därför våra allra bästa hemestertips!  

Njut av ditt närområde

När vi slopar idén om att åka iväg under semestern så ska vi snabbt se att vårt närområde har mer att erbjuda än vi trodde. Stanna upp och se dig omkring så är vi säkra på att du kommer hitta både ett och annat guldkorn. Varför inte besöka det där cafeet som ser så trevligt ut, den nya rastgården, eller ta en promenad i den där skogen som ni aldrig riktigt utforskat? Håll er uppdaterade om vad som händer i närheten. De flesta kommuner har en hel del tips på semesteraktiviteter på sina hemsidor.

 

Spendera din tid i naturen 

Är du och din hund sugna på att komma iväg en lite längre tid? Packa med er mat, vatten och kläder efter värden och ta er ut i naturen. Ta med er ett tält och sov under stjärnorna om det tilltalar er, eller nöj er med en heldag med bus och promenader. Både du och din hund kommer förundras över hur lugna och harmoniska en heldag i naturen kan få er att känna. 

 

Åk och bada

I sommarens högsommarvärme kan både du och din hund uppskatta ett svalkande dopp. Besök er närmsta badplats eller gör det till en aktivitet och ta er till den där badplatsen ni inte brukar vara på. Packa med er det ni behöver för en heldag på stranden. Ta fram er bästa leksak och uppsök en plats med tillgång till skugga så är dagen räddad. Kom bara ihåg att kolla upp så att din vovve är välkommen på badplatsen. Det finns många hemsidor som visar vart hundarna är tillåtna.

 

Campa med din hund

Vill du ta din hemester till nästa nivå? Då är hundcampingen något för dig. Runt om i Sverige finns det många hundvänliga campingplatser som är otroligt populära bland aktiva hundägare. Vi själva ska besöka hundvänliga Eriksöre Camping på Öland med våra hundar. Campingen själva beskriver sig som “ett hundparadis” och vi ser fram emot att utforska både agilitybanan och hundbadet. 

 

Lyssna på din hund

Kom ihåg att sommaren och värmen kan vara en påfrestande tid för din hund. Är din hund pigg och allert eller behöver ni kanske lite mer lugn och ro? Känn av hur mycket din hund orkar med innan du planerar din semester. Ibland kan det faktiskt vara riktigt skönt att ta dagen som den kommer. Oavsett vad så är det absolut viktigaste att semesterplanerna är anpassade för hela familjen, inklusive våra vovvar. Kom ihåg att det faktiskt är du som känner din hund bäst.

Så skyddar du din hund från värmen i sommar

Juli månad har hittills varit en fantastisk månad som bjudit på många soliga och varma dagar. Högsommarvärmen håller i sig och verkar vara här för att stanna. De är väldigt härligt på många sätt, men den ständiga värmen kan vara svår för våra hundar att hantera. Här följer därför 5 tips för att hjälpa din hund att hantera värmeböljan.

 

1. Anpassa hundens aktivitet efter värmen
Din hund kommer med all sannolikhet inte orka vara lika aktiv i värmen. Var vaksam på hur mycket din hund vill röra sig och anpassa motionen efter hundens energinivå. Försök att planera in mer motion på kvällar eller tidiga morgnar då det är lite svalare. Spendera i stället de varmaste timmarna med att ta det lugnt och mysa!

 

2. Undvik att spendera längre tid i solen
Planerar ni en heldag på stranden? Härligt! Men se till att hitta en plats där din hund kan vara i skuggan. En heldag i solen är inte hanterbart för våra fyrbenta älsklingar.

 

3. Var noga med att din hund får i sig tillräckligt med vätska 
Under de varmaste dagarna är det otroligt viktigt att din hund dricker ordentligt med vatten. Blanda i vatten i fodret om ni behöver, tillsätt vätskeersättning (finns att köpa hos veterinärer och i en del djuraffärer) och framför allt, ha alltid vatten lättillgängligt för din hund.

 

4. Svalka din hund så ofta du kan
Införskaffa en kyldyna, kyl ner en handduk eller duscha svalt för att få ner temperaturen för en stund. Tänk på att vattnet inte ska vara iskallt, utan bara svalt och skönt. Har du närhet till vatten så finns det väl heller inget härligare än ett skönt svalkande dopp med din fyrbenta kompis.

 

5. Akta er för den varma asfalten
I den här otroliga värmen så kan asfalten bli farligt varm för våra hundars tassar. För oss som går runt i skor kan det vara lätt att missa hur varmt underlaget är. Därför vill vi tipsa om att ta för vana att alltid känna efter med handen hur varmt underlaget är för din hund. Allra bäst är självklart att ge din hund möjligheten att röra sig fritt på ett svalare underlag i stället!

 

7 tips när du ska bada din hund

Nu ska vi hjälpa dig med hur du bäst badar din hund. Hur ofta du kan bada din hund beror lite på vilken ras du har, det vill säga vilkan typ av päls den har. Vissa raser behöver mer pälsvård än andra, framför allt för att de inte ska bli toviga eller tappa sin lyster. Men givetvis kan alla hundar behöva badas regelbundet för att hålla både päls och hud fräsch. Den vanligaste rekommendationen är en gång per månad eller varannan månad. 

Vi vill alltid erbjuda er de bästa och mest hälsosamma produkterna för din hund, och därför har vi tillsammans med det svenska hårvårdsföretaget REF tagit fram en serie pälsvård som passar perfekt för din hund, oavsett ras. Serien innehåller ett hundschampo, ett hundbalsam och en mjukgörande balsamspray för hundar. Produkterna gör inte bara rent utan vårdar även både hundens hud och päls. De är 100% veganska, tillverkade i Sverige och testade på människor först. Självklart luktar de fantastiskt med skonsamma och vårdande ingredienser. Kolla in våra pälsvårdsprodukter!

1. Borsta pälsen innan badet

Borsta din vovve noggrant innan du börjar med vattnet. Detta för att tovor i pälsen riskerar att förvärras, då fukt kan dra ihop dem ännu mer.

2. Var på en välbekant plats

Att bada kan vara obekvämt för din vovve så tips är att vara på en plats där din hund känner sig trygg. Det kommer att underlätta deras rädslor.

3. Gör det stabilt att stå

Bred ut en plastmatta eller en vanlig handduk på badkarsbotten så att din hund kan stå stabilt. Det underlättar för hunden och de känner sig mer lugna och trygga, speciellt dem som inte är så förtjusta i att bada.

4. Ha rätt vattentemperatur

Det är att föredra att bada sin hund i svalare vatten, cirka 20-25 grader varmt. Däremot så kan vissa hundar tycka om lite varmare vatten, så testa dig fram. Men observera att alltid hålla en hand på pälsen i samband med byte av vattentemperatur så att du har kontroll så det inte blir för varmt. Duscha av pälsen i ljummet vatten, så att hunden blir rejält blöt⁠.

5. Undvik ögon och öron

Schamponera in hela pälsen med vårt Natural pet Shampoo . Var försiktig så att hunden inte får schampo eller vatten i ögon eller öron.⁠ Detta för att just dessa partier är känsliga och det kan lätt uppstå infektioner i samband med vatten och schampoprodukter.  Skölj ur med ljummet vatten, och schamponera ytterligare en gång beroende på hur smutsig hunden är⁠. Se till att skölja ur hundens päls ordentligt så att det inte finns några schamporester kvar⁠.

6. Passa på att kolla hundens kropp

Använd vårt Natural pet Conditioner för att pälsen ska bli följsam och lätt att borsta igenom. Passa på att känna och klämma på din vovves kropp efter onormala sår, knölar eller andra avvikelser. Speciellt de hundar som är långhåriga då det är enklare att kolla kroppen när pälsen är blöt och platt. Börja med tassarna och jobba dig framåt.

7. Torka med hårtork

Efter badet är det bra att föna din hundens päls torr. Detta för att undvika tovor som kan uppstå vid självtorkning. Blås igenom från rumpan och framåt. Det är extra viktigt att föna torrt för de hundar med mycket päls, då de riskerar att få hot-spot-eksem. Spraya med Natural pet Spray Conditioner i torr päls och borsta eller kamma igenom. Spraya extra på tovor och massera vid utredning.

Lycka till!



5 faror för din hund i sommar

Sommaren är äntligen här och den är nog minst lika efterlängtad hos våra älskade fyrbenta vänner som för oss. Extra långa kvällspromenader och härliga bad är förhoppningsvis på de flestas schema. Men med sommaren kommer även nya faror som vi inte behövt oroa oss för innan. Vi har listat 5 stycken saker du som hundägare bör känna till och se upp för i sommar:

 

FUKTEKSEM

Det är vanligt att hundar kan drabbas av fukteksem, eller så kallade "hot spots", under sommaren. Det kan hända oftare för hundar som älskar att bada så håll gärna koll på din vovve om du vet med dig att den badar mycket. Även hundar med tät päls löper större risk för fukteksem.

 

Det finns olika anledningar till att hunden får fukteksem. Det kan vara så att pälsen inte hunnit torka efter den badat, eller att hunden slickar sig mer än vanligt. När det är varmt har bakterier lättare att växa och därför kan det sprida sig snabbt. Tänk på att även insektsbett kan leda till eksem.

 

Sök dig till veterinär om eksemet inte lägger sig eller blir större.

 

PADDOR

Nyfikna hundar kan inte allt för sällan bita tag i en padda, vilket kan bli farligt för hunden. Paddor har nämligen en körtel på ryggen som avsöndrar ett ämne som kan vara giftigt. Symtomen blir då att hunden kan börja salivera kraftigt och pupillerna kan minska påtagligt.

 

Se till att torka saliv och kontakta veterinär för att få vägledning. Se till att hålla hunden under observation.

 

 

ALGBLOMNING

Under högsommaren finns det stor risk för algblomning, vilket kan bli farligt. Håll koll på de lokala nyheterna eller uppdateringar på nätet för just din badplats. Ser du en blågrön grumlig yta på vattnet bör du förhindra att hunden badar.

 

Symtom på att din hund blivit algförgiftad är kräkningar, att den darrar och får problem med sin balans. Den kan även få kramper och då kan tillståndet snabbt förvärras. Då är det jätteviktigt att kontakta veterinär och framför allt se till att hunden inte slickar på sin päls och får i sig ännu mer alger.

 

GETING- ELLER BISTICK

Vanligtvis är geting- eller bistick ofarligt för hundar. Det kan svullna upp och ömma lite på stickstället ett tag men oftast är det ingenting som är farligt.


Däremot kan hundar, precis som människor, vara överkänsliga mot giftet som insekten injicerar. Skulle hunden få fler än ett stick kan den också löpa risk att få en allergichock. Skulle hunden vara allergisk så brukar reaktionen visa sig ganska snabbt efter sticket. De kan få andningsbesvär och kräkas. Ha koll på om din hunds allmäntillstånd blir påverkat, i sådana fall bör du kontakta en veterinär.

 

PICKNICKRESTER

Har du en hund som gärna luktar till sig gamla kvarlämnade rester så ska du hålla extra koll! Fågel- fläsk- och fiskben kan bli till vassa bitar i magsäcken. Även krossat glas eller aliminium från engångsgrillar kan vara vassa för våra vovvars små tassar. Se upp i parker, på stranden eller i skogen när ni är ute och promenerar!

 

Vi önskar dig och alla vovvar där ute en fantastiskt härlig sommar! Men som sagt, se upp och ta hand om varandra! 

 

Åh nej, nu är fästingarna här!

Hej! Giulia här, Furry Family's egna veterinär!
Fästingar är de vanligaste parasiterna hos hundar och kan leda till infektioner och allvarliga sjukdomar: Lär dig att känna dem, ta bort dem och förhindra dem.


Idag ska vi prata om något som börjar bli väldigt aktuellt för nu börjar de komma fram, nämligen fästingarna! 
Fästingar är de vanligaste parasiterna hos hundar och kan leda till infektioner och allvarliga sjukdomar: Lär dig att känna dem, ta bort dem och förhindra dem.

Fästingar är mer vanliga under årets varmaste månader. Om en fästing fastnar på din hund är det viktigt att du vet hur man tar bort dem. Det är också viktigt att känna till vilka förebyggande behandlingar det finns som kan förhindra fästingar hos hundar och även de möjliga sjukdomar som kan smitta våra djur som följd av betten. 

I den här artikeln hittar du allt som finns att veta om fästingar hos hundar: symtom, sjukdomar och behandling.

 

Vad är fästingar?

Fästingar är blodsugande parasiter som kan påminna om väldigt små spindlar. Man kan hitta dom på båda hundar och katter och dem kan fördubbla sin storlek genom att suga blod. Fästingar bor utomhus och är mest aktiva från mars till oktober. 

Fästingar kan inte flyga eller hoppa, men de kryper lätt upp och sätter sig enkelt på hunden, när hunden närmar sig. Fästingbett ger inte hunden någon smärta och det beror på att parasitens saliv injicerar in ett bedövningsmedel i huden på hunden. Detta kan också överföra potentiella sjukdomar.  En fästing kan sitta och suga blod i 2-7 dagar.

De vanligaste sjukdomarna som en fästing kan överföra i Sverige:

Borrelia
Borrelia är bakterier som kommer från fästingar.
De vanligaste symptomen för sjukdomen är inflammation i lederna, trötthet, feber, dålig aptit och njurproblem, men de flesta hundar blir inte sjuka utan är oftast bara bärare av sjukdomen. 

Anaplasmos
Detta är också en bakterie som påverkar både hundar och katter.
Efter ca 10 dagar från fästingbettet kan hunden få feber, trötthet, dålig aptit, inflammation i lederna och ibland kan även magproblem förekomma.

TBE (tick borne encephalitis virus)
TBE är mindre vanligt hos hundar än för människor. Efter upp till 10 dagars inkubationstid, kan sjukdomen ge feber, trötthet, neurologiska problem som kramper och dålig aptit.

Det finns även fästingar utomlands, speciellt i Södra Europa, där det finns andra typer av fästingar som kan smitta och ge andra sjukdomar. Prata alltid med veterinären innan du reser med din hund.

 

Hur tar man bort en fästing?

  • Ta bort fästingen så fort som möjligt, för att minska risken för sjukdomar.
  • Du kan ta bort dem med hjälp av en pincett eller en fästingplockare.
  • Ta bort parasiten så nära huden som möjligt och börja försiktigt dra uppåt. Var försiktig så att du inte gör skarpa rörelser
  • Var noga med att få med hela för att inte lämna en del av parasiten kvar under huden. 

Förebyggande och behandling:

Det finns många produkter som kan förhindra fästingar och parasiter, såsom tabletter (receptbelagda), spot-on, halsband eller schampon.

Jag rekommenderar alltid att du pratar med en veterinär för att få de bästa råden kring vilken produkt som passar just din hund bäst.


Lycka till!
Leg. Veterinär Giulia Li Donni


Vår veterinär om diarré hos hund

Ibland får våra små vovvar ont i magen och till och med diarré. Vår veterinär Giulia Li Donni hjälper oss att reda ut vad man ska hålla koll på när hunden börjar må dåligt och hur man ska gå till väga.


Vad är diarré?

Diarré är flytande avföring, som kan variera i form, konsistens och färg. När hunden har diarré behöver den bajsa oftare och det är inte ovanligt att det sker olyckor inomhus eftersom hunden har svårt att hålla sig. 

 

Flytande avföring är oftast inte det enda symtomet  en hund har  när den mår dåligt från diarré, det kan även förekomma andra symtom som exempelvis kräkningar, flatulens och feber. Om hunden inte är lös i magen ser man vanligtvis inte så stor skillnad på det allmänna tillståndet. 

 

Kan det vara farligt för hunden?

Diarré hos hund kan vara allvarligt om du märker att hunden också blir trött. Andra symtom att ha koll på är blod i avföringen, minskad aptit och uttorkning.

 

En hund som har akut diarré kan ha allt från milda till allvarliga symtom. Akut enterit kan orsakas av virus eller bakterier, fel kost, snabb kostförändring eller parasiter. Akut diarré är  relativt vanligt  hos valpar. Valpar kan ha ofarlig diarré utan allvarliga symtom men man bör vara uppmärksam om valpen även får kräkningar, feber, uttorkning samt om hunden är spänd och öm i magen.  

Diarrén kan även vara symtom på allergi, tumörer och andra sjukdomar som oftast involverar bukspottskörteln, lever, njurar och sköldkörteln.

 

Vad man kan göra hemma själv vid diarré?

En hund med akut diarré bör få små mängder dietfoder (dvs. lite fett, mindre protein, högre energi och förändrad fibersammansättning). Detta ska serveras i små portioner mellan 4-8 gånger per dag. Man börjar att ge 50% av den vanliga dagsmängden, därefter ökar man till 75% i cirka 2-3 dagar och slutligen 100% av rekommenderad dietkost i minst 7 dagar. Totalt  ska du ge din hund specialkost i 10 dagar. Om du märker att hunden blir bättre kan du succesivt börja blanda i hundens vanliga mat. 

Prebiotika kan också hjälpa hundens mage, det finns att köpa som tillskott. Preboiotika stimulerar en balanserad tillväxt av de goda tarmbakterierna, för att din hund ska ha en välbalanserad tarmflora och därmed en frisk mage.

Se över innehållet i hundens ordinarie foder och byt till hundfoder för känslig mage. Ingredienser som kyckling och spannmål kan vara ingredienser som en del hundars magar reagerar på. Furry Family's foder är då ett bra alternativ eftersom det är fritt från onödiga tillsatser och innehåller även prebiotika.

Tänk på att hunden behöver vila och dricka mycket när den har diarré.

Man ska alltid hålla koll på sin hund när den har diarré. Börjar den tappa mycket vätska, blir trött eller får feber (>39) och visar på att ha ont rekommenderar jag du att kontaktar en veterinär.  Skullehunden ha blod i avföringen eller om den inte vill äta på 2-3 dagar skulle jag även då rekommendera att ni kontaktar veterinär. 

 

Diagnos

När man uppsöker vård vid diarré kommer veterinären göra en klinisk undersökning samtidigt som ägaren får berätta vad som har hänt. Ofta  tar man ett blodprov som kan kompletteras med ett ultraljud eller röntgen i buken. På valpar gör man ofta ett avföringsprov för att kunna se om det finns parasiter. 

 

Behandling

När det kommer till behandling är en symptomatisk terapi den vanligaste behandlingsformen. Det är ofta tillräckligt eftersom orsaken till diarrén oftast förblir okänd, speciellt om det är ett virus. En symptomatisk behandling är oftast en kombination av att vätska ges intravenöst eller intramuskulärt, diet och kosttillskott i form av prebiotika. 

Antibiotika ges till hunden om det är en bakteriell diarré, det är ganska ovanligt i primär form. Om sekundära bakteriella infektioner misstänks har hunden bland annat symtom som feber och blod i avföringen. Då kan det behövas antibiotika som  skrivs ut. 


Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Leg. Veterinär Giulia Li Donni


Så här säger några av Furry Family's kunder som har haft hundar med känslig mage:


"Min lilla pudel älskar detta foder och hon är jättefin i magen"
Anne-Marie, Healthy Dog Food Original


"Min hund är rätt kräsen med torrfoder men älskar detta, och har blivit bättre i magen sedan vi började med Furry Friends :)"

"Superbra foder. Magen har blivit mycket bättre på hunden sen vi började med detta."
Nöjd, Healthy Dog Food Light


"Bra mat och hunden mår super, annars känslig i magen men det är borta."
Karin, Healthy Dog Food Active+

En fruktansvärd historia - från Irland till Sverige
Sist ut i vår kärleksvecka vill vi dela denna fruktansvärda historia om fina Zelda. Hon hittades övergiven på Irland ute på landet, springandes med en stor tung stock fastkedjad runt halsen.  Men som med fantastiska organisationen Hundar Utan Hem fick hjälp att hitta ett nytt, kärleksfullt hem till Zelda, en 1-årig bordercollieblandning som idag bor hos Linda med familj.

Hur var det att träffa Cass första gången?
  • Det var omtumlande, vi visste ungefär hur hon skulle se ut och vara enligt beskrivningen som var i annonsen, dvs lite blyg, försiktig och reserverad och se ut som en border collie fast med korta ben. Men mer än så visste vi inte riktigt.
    Det var mycket känslor och lite overkligt att ta emot henne på plats när hon kom och sen ta hem henne som en ny familjemedlem. Man blev både rörd och lite chockad. Zelda, som då hette Cass, var rätt cool ändå. Lite försiktig och avvaktande men väldigt mjuk och lugn på något sätt och ändå nyfiken på oss. När vi fick hem henne gick hon runt och luktade och kände sig fram lite försiktigt. Kände som att hon tydde sig till oss ganska snabbt och litade på oss. Det var fint.


Hur skulle du sammanfatta Cass liv från det att du träffade honom första gången tills idag?

  • Även om vi inte vet exakt allt hon varit med om så är hennes liv med all säkerhet väldigt annorlunda. till det bättre absolut. Hon har fått kärlek och trygghet från första stund. Vi har koppeltränat, miljötränat och jobbat med att bli rumsren samt bygga hennes självkänsla och självförtroende. Och detta har snabbt gett effekt. till det bättre för det mesta även om vissa rädslor lever kvar. 
    Vi har försökt förstå vad som hänt henne tidigare och känslan är att hon inte blivit direkt misshandlad men kanske totalt ignorerad. hon har förmodligen suttit fast och varit begränsad på en gård utomhus och säkerligen inte kelad och gosad med utan fått klara sig själv. det är ganska uppenbart att hon aldrig gått i koppel, aldrig blivit miljötränad och inte är van vid saker som t ex trafik, alla typer av människor, barn mm.
     Idag har hon fortfarande sin personlighet kvar och kan vara lite blyg och reserverad när hon träffar nya människor, men hon känns ändå mycket tryggare och litar på människor i allt större utsträckning än tidigare.

  • Hon busar och leker gärna numera, älskar sina leksaker och gosedjur, är galen i mat och är alltid hungrig.  (förutom frukt och grönsaker som hon inte alls gillar).  För oss var det viktigt att bygga hennes självförtroende i början när hon kom och numer kan vi skratta lite åt att det ibland stigit henne åt huvudet då hon ibland känns som det är hon som dikterar villkoren hemma och är lite drottning ;-)

  • Det vi fortfarande har som lite utmaning ibland är skällandet när det kommer folk, hon känns mycket mer vaktig i sitt beteende mot främlingar än när hon kom, vilket kanske inte är så konstigt nu när hon landat efter dryga sex månader. hon är säkert väldigt rädd om det hon har fått och vill skydda och vakta det såklart.
    Hon har ibland även lite problem med nya hundar, speciellt de som är osäkra tillbaka. Men hon har fått nya hundkompisar också som det funkar jättebra med så det är kul. kort sagt så har hon utvecklats enormt och vi är så glada att ha henne hos oss.


  • Vi vet ju inte riktigt vad Cass har varit med om sedan innan, utan endast det här med stocken vilket är fruktansvärt. Men kan du se någon skillnad på Cass mentalitet och beteende till det positiva, från det att ni fick hem henne till idag när hon bott med dig/er ett tag?
  • Vi har ju gjort dna test på Zelda och det visar sig att hon har både border collie, beagle och terrier i sig. Vilket vi märkt då det har blivit lite utmaning med instinker som både är vall, vakt och jakt. Detta kan vi skratta lite åt ibland nu när hon landat mer i sin hemmiljö, då kommer ju instinkterna fram mer och mer. Så på sätt och vis är ju det väldigt positivt att hon fått mycket bättre självförtroende och kan vara mer sin egen personlighet och inte så avstängd. Känns som hon är mycket modigare nu i de flesta situationer. 
    Framförallt lekfullheten och buset har vuxit fram och det känns jätteroligt när man ser så tydligt vad hon gillar och inte gillar. 
    Hon älskar att lära sig nya tricks och att klura ut svåra problem. Hon använder sin nos mycket och gillar att få sin mat serverad i gömmor och i form av skattjakter inom och utomhus. Hon har lätt för att komma till ro inomhus och slappar gärna, men utomhus är det fullt ös med mycket energi. Hon har lärt sig att komma på inkallning och lärt sig sitt namn och en hel del nya tricks som att hämta leksaker och lägga i korg, high-five, sitt, ligg, stå, vacker tass, skäms, hämta matskålen mm. har även provat på agility på tomten som hon tyckte var kul.
    Otroligt smart hund som är snabb på att lära sig.


Varför valde ni att adoptera via Hundar Utan Hem?

  • Vi funderade fram och tillbaka och det var inte självklart från början. Men när vi läste mycket om olika organisationer och hur det ser ut i världen med alla hemlösa hundar, så kände vi att vi ville hjälpa en hund till ett bättre liv istället för att skaffa valp. För oss var exakt ras inte viktigt utan mer att personligheten och uppfattningen om hunden verkade passa oss som familj, så vi skulle ”klara av att hantera” hunden och kunna ge den ett bättre liv. Jag tyckte matchningen blev fantastiskt bra. HuH var en av få organisationer vi hört mycket gott om och många sa att de verkligen kändes som att de ville hjälpa hundarna och efter lite mer research så kände vi att vi gärna ville adoptera från dom. Och vi är verkligen toppen nöjda med all hjälp och stöttning som vi fått.


Vad skulle du ge för tips till någon som går i tankar att adoptera en hund?

  • Att tänka efter några gånger innan, ordentligt, eftersom man lätt missar att hunden har ett bagage med sig och att det krävs mer jobb än man kan tro. Vi gjorde mycket research och läste mycket om utmaningar, rädslor, beteendeproblematik och saker som kunde gå fel. Det kändes viktigt för oss att inte vara för naiva inför beslutet eftersom det kändes som ett stort beslut med mycket ansvar framåt.  Vi var beredda på att få jobba med eventuella rädslor och beteenden som man kanske inte gör på samma sätt då man adopterar valp från en svensk uppfödare och detta tar ju såklart tid. Med facit i hand så har det varit mer jobb än vi trodde med vissa saker, oftast beteenderelaterade saker och sånt tar ju olika tid att jobba med. Men för oss har det definitivt varit värt det och vi älskar Zelda otroligt mycket, vår lilla håriga, härliga lilla familjemedlem!

Läs Lindas egna berättelse här: https://hundarutanhem.se/halsningar-fran-zelda-fd-cass/
Ett svenskt vanvårdsfall som fick ett lyckligt slut
I samarbete med Hundar Utan Hem:
Möt lilla Viktor, en kärleksfull och pigg kille som inte blivit väl omhändertagen på grund av svår sjukdom i familjen. Där Hundar Utan Hem tog sig an detta fall för att hitta ett nytt hem 💙⁠

Pernilla blev tillslut Viktors nya matte, och vi har intervjuat henne kring hennes upplevelse:⁠

Hur var det att träffa Viktor första gången?

- Det var efterlängtat, lite nervöst, hoppfullt och väldigt fint. Jag har två hundar av samma ras sedan tidigare och det fanns ju ingen garanti att Viktor skulle gå bra ihop med dom två. Till en början var det bara en massa skällande och jag blev lite orolig att det inte skulle gå. Men en promenad senare så var dom mest positivt nyfikna på varandra och oron blev till hoppfullhet. 



Bilder från Hundar Utan Hem.

Hur skulle du sammanfatta Viktors liv från det att du träffade honom första gången tills idag?

- Han var väldigt lugn av sig redan från början, vilket han fortfarande är.. Dock var han väldigt osäker inför det mesta. Han gick inte i trappor, åt inte ur matskålen, viftade inte på svansen, ville inte gå ut i hundgården på tomten och var skygg inför människor. 

Nu har han gjort sig hemmastadd, svansen viftar högt, han är väldigt ivrig inför att få sin mat, han rör sig i huset fritt och springer i trappan både uppför och nedför, han går frivilligt ut i hundgården och vill vara väldigt nära oss i familjen, helst sitta i knäet hela tiden. Han kan fortfarande vara lite avvaktande ibland, han har heller inte riktigt lärt sig möta andra hundar utan att skälla och han blir väldigt sprallig av att se små barn. Men det är sådant vi jobbar med på sikt. Den största skillnaden på när han kom och nu är att man ser och upplever hans trygghet mer. Man ser hur han tar för sig och vågar slappna av. Och det är väldigt fint och det var också det viktigaste för mig. Han behöver inte kunna allt, men att han ska vara trygg är a och o. 

 

Jag läser att Viktor tyckte det var läskigt med plötsliga ljud förut, hur har han utvecklats med hans svårigheter sedan du fick honom?  

- Han reagerar på ljud fortfarande, men han skäller inte på dom, mer bara att han lyfter på huvudet och tittar omkring. Vi hämtade hem honom strax före jul och nyår, och med tanke på hur han reagerade på minsta viskning från början kunde man ju tänka att nyår med smällare och raketer skulle bli tufft, men han var lugn hela kvällen och sa inte ett knyst. Och även om han fortfarande är uppmärksam på sådant som händer och låter runt omkring honom så är han väldigt lugn. Betydligt lugnare än dom andra hundarna jag har. Vi har inte aktivt jobbat med detta problem så mycket, det har mer löst sig själv ju tryggare han blivit. 


Varför valde ni att adoptera via Hundar Utan Hem?

- Om man kan hjälpa en hund som behöver ett hem så är det en självklarhet för mig. Jag har följt Hundar utan hem länge och tycker dom gör ett fantastiskt jobb och när det dök upp en hund hos dom som kunde passa ihop med mina andra hundar så fanns ingen tvekan om att skicka in en ansökan. 



Vad skulle du ge för tips till någon som går i tankar att adoptera en hund?

- Givetvis vill jag att så många som möjligt ska adoptera en hund, men självklart måste man också ha tänkt igenom sitt beslut ordentligt. Så det är väl det första man bör göra, läsa på, förstå vad en hund kräver och vad det kommer innebära för dig osv. Och om du är beredd att lägga ner tiden och kärleken och se det som en tillgång i livet och inte som en uppoffring av annat, så är att adoptera en hund något utav det finaste du kan göra och du kommer inte ångra det. 


⁠Läs mer om hur du kan gå tillväga för att adoptera en hund på www.hundarutanhem.se



Bild från Pernilla på Viktor och hans kompisar.
Från Ashton Pound till Täby - En kärlekshistoria

I samarbete med Hundar Utan Hem har vi nu intervjuat hundägare som för en tid tillbaka adopterade en hund från Hundar Utan Hem. Vi har nu intervjuat dessa ägare om deras resa. 

Först ut har vi fina lilla Jacob:

Stackars lilla Jacob övergavs på Ashton Pound och det fanns ingen information om hans bakgrund. Jacob blev helt chockad över att befinna sig ensam i den stressiga miljön på poundet. Tack och lov kunde han räddas därifrån och fick sedan bo i jourhem på Irland i väntan på ett nytt hem.

Han hamnade tillslut hos sitt nuvarande kärleksfulla hem hos familjen Eriksson i Täby i Stockholm, och vi har intervjuat matte Anna om Jacob och processen att adoptera en hemlös hund.

Hur var det att träffa Jacob första gången?
- Han var väldigt osäker första gången vi träffades, men så söt han var. En sån fin liten kille som vart med om alldeles för mycket, vi alla ville ju såklart hälsa på honom men han var nog livrädd efter alla gånger han flyttat till olika hem. Han tänkte säkert att detta var ett till hem som han inte skulle få stanna kvar så länge och få tryggheten och kärleken av en familj som han verkligen behöver.

Hur skulle du sammanfatta Jacobs liv från det att ni träffade honom första gången tills idag?
- Han har förändrats så mycket sedan vi träffade honom första gången, han var så osäker på allting i början men han börjar verkligen bli mer trygg med oss. Det är fint att se att han kan slappna av mer och njuta av sitt liv istället för att behöva vara rädd hela tiden.

Varför valde ni att adoptera via Hundar Utan Hem?
- Vi ville ta hand om en hund som behövde ett hem, en hund som vi kunde hjälpa på något sätt. Det finns ju så många hundar som far illa och vi kände att om vi kan hjälpa en liten hund som behöver det skulle det göra en liten skillnad iallafall. För lilla Jacob har livet blivit underbart, han älskar oss och vi älskar honom så otroligt mycket. Att ta en hund från Hundar utan hem ger de möjlighet att rädda ytterligare en hund, så vi har egentligen räddat två hundar ❤️

Vad skulle du ge för tips till någon som går i tankar att adoptera en hund?
- Det är en utmaning, var beredd på att jobba för hundens välmående, det är inte lätt. Ha tålamod, men det är värt det, kärleken man får tillbaka är obeskrivlig, han är en del av familjen och kommer alltid vara. Vi älskar honom villkorslöst ❤️





Resursförsvar - när familjens kelgris förvandlas till ett monster

Det är inte ovanligt att hundar på olika sätt visar att de vill ha föremål, mat, individer eller platser ifred. Den annars så vänliga familjemedlemmen blir som förbytt och visar tänder, morrar eller till och med nafsar mot den som närmar sig. Genom rätt hantering och träning går det att ändra hundens beteende och komma tillrätta med situationen. Men det är också lätt att av misstag förstärka problemet.


Vad är resursförsvar?

Vaktande av föremål, mat, individer eller platser brukar kallas för resursförsvar och kan riktas både mot människor och hundar. Vissa visar resursförsvar kopplat till flera av de olika företeelserna, men andra vaktar enbart exempelvis mat eller föremål. Resursförsvaret kan också vara situationsbundet så att det bara uppstår i vissa sammanhang.

Orsaken till att en viss hund utvecklar resursförsvar kan både vara genetisk, dvs att den har en ärftlig predisposition för att utveckla resursförsvar, och inlärd, dvs att den lärt sig att den inte får behålla sina saker utan måste försvara dem. Inlärningen kan ha påbörjats redan i valplådan om valparna har fått chans att konkurrera om mat eller föremål men din hantering som hundägare spelar också en viktig roll.


Låt hunden ha sitt ifred

I grunden handlar resursförsvar om att hunden är orolig för att bli av med det hen har och det viktigaste för all hantering och träning är att övertyga din hund om att du inte konkurrerar om det hen har. Regel nummer ett är att så ofta det går låta hunden vara ifred med sin mat, sina ben etc.

Det finns en gammal inställning att vi ska kunna ta vad som helst från våra hundar och att det är bra att vänja hunden vid att vi tar ifrån den saker. Men denna inställning kan tyvärr skapa resursförsvar i stället för att förebygga eller träna bort. Tänk dig själv att någon tar ifrån dig det du har i tid och otid. Troligtvis kommer du bli irriterad och göra allt du kan för att få ha dina saker kvar. Kanske går du undan för att få vara ifred och om inte det hjälper kommer du till slut att fräsa ifrån. Detsamma gäller våra hundar!

Det är viktigt att lära både besökare, barn och andra hundar att din hund måste få vara ifred när den äter sin mat, tuggar ben eller ligger och sover. Om du har flera hundar i familjen måste alla få det utrymme och den matro som de behöver. För vissa hundar kan det innebära att de måste äta i var sitt rum och för andra kan det betyda att de behöver någon meter mellan matskålarna. Vissa hundar är helt obrydda kring resurser och då behöver du inte styra upp på samma sätt, men ändå vara lyhörd för små signaler på att någon av hundarna är obekväm.

Om vi inte respekterar hundens resursförsvar så kan det trappas upp och om vi lär hunden att vi inte konkurrerar så kan problemen minska eller försvinna.


Om vi närmar oss så är det något positivt

Parallellt med att hunden får vara ifred när den har något så kan vi också lära hunden att om vi närmar oss så är det för att ge hunden något, inte ta. För att lyckas med det budskapet så är det viktigt att du hela tiden håller dig utanför hundens trygghetszon, dvs hunden ska inte känna någon oro alls över att bli av med det hen har. Var uppmärksam på små små tecken på att din hund blir orolig; att hunden stelnar till, vänder bort blicken eller stirrar på dig, drar sig undan eller ser spänd ut. Om du ser något av dessa tecken så har du kommit för nära.

Träningen går ut på att du på avstånd kastar eller rullar dit något som hunden vill ha, exempelvis en supergod godisbit. Gå därefter därifrån och låt hunden vara ifred. Det är viktigt att hunden enbart får en positiv upplevelse i situationen, dvs inte en mix av oro för att bli av med något i kombination med det positiva. I takt med att hunden börjar lära sig att du inte konkurrerar så kan du sakta minska avståndet till hunden.


Träna in en släppsignal

Ibland hamnar vi i situationer då hunden tar saker som hen inte ska ha. Genom att träna in en bra släppsignal kan du undvika konflikt i de situationerna. Du kan inte träna in släppsignalen i skarpt läge, för den situationen är för svår för hunden att börja i träningen i. I stället börjar du träna i neutrala situationer där din hund inte har något att vakta. Du kan välja vilken signal du vill, men om den signal du använder idag (exvis ”loss”) har råkat bli ”förgiftad” och negativt laddad så rekommenderar jag att du hittar på en ny signal (exvis ”tack”). Träna in släppsignalen i följande steg:

  1. Börja lära hunden att ”tack” (eller den signal du valt) betyder att hen kommer få något gott från dig genom att träna i situationer där det inte finns något annat som stör, dvs när hunden inte har något som den vill ha. Säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Hunden behöver inte göra något (dvs i det här steget behöver inte hunden släppa något) utan får godisbiten direkt. Upprepa ”tack” + släpp godis på golvet många gånger, flera gånger om dagen i flera dagar. Det är viktigt att du först säger ordet ”tack” och därefter släpper godisbitarna. Träna gärna på olika platser (olika rum inomhus och även på störningsfria platser ute), men bara när hunden inte har något.
  2. Fortsätt träna ytterligare några dagar som i punkt 1, men börja också peka ut vissa av godisbitarna för hunden. Dvs säg ”tack” + släpp några godisbitar på golvet + hjälp hunden att hitta godisbitarna genom att peka på dem. I det här steget lär du hunden att om dina händer/fingrar närmar sig så betyder det att det finns något gott där. Vi vill undvika att hunden lär sig (eller motverka att hunden redan har lärt sig) att dina händer betyder att du försöker ta ifrån dem något.
  3. Nu kan börja träna i närheten av olika föremål. I det här steget ska det vara neutrala föremål som hunden inte är så intresserad av. Dvs inte tuggben, leksaker eller annat som har högt värde för hunden. Lägg ner föremålet på golvet, säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Peka ut en del av godisbitarna, men undvik att röra föremålet. Så fort hunden tittar på föremålet säger du ”tack” och släpper godisbitar. Upprepa många gånger, flera gånger om dagen i några dagar.
  4. Upprepa steg 3, men med ett föremål som har lite värde för hunden, exvis en ”tråkig” leksak. Lägg föremålet på golvet, säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Rör inte föremålet, men peka ut några godisbitar då och då så att hunden fortsätter att lära sig att dina händer inte innebär att de blir av med något, utan att de får något. Låt ibland hunden ta leksaken, säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Fortsätt att ignorera föremålet och peka ut några godisbitar då och då.
  5. Fortsätt träna med lite mer intressanta föremål. Säg ”tack” och släpp direkt godisbitarna oavsett om hunden släpper föremålet eller ej. Om hunden inte släpper föremålet när du släpper godisbitarna så har du gått för fort fram och får backa lite i träningen.
  6. Fortsätt träna som i tidigare steg, men börja också ta i föremålet med ena handen. Säg ”tack”, släpp godisbitar på golvet, passa på att lyfta och lägga tillbaka föremålet när hunden tar en godisbit en bit bort, låt därefter föremålet vara och fortsätt att peka ut godisbitar på golvet. Om hunden blir orolig eller spänd när du lyfter föremålet har du gått för fort fram och får träna mer på föregående steg innan du provar igen. Prova med ett så neutralt föremål som möjligt.
  7. Varva lek med föremålet med ”tack” + släpp godisbitar. Öka svårighetsgraden allt mer genom att ha intressantare föremål och genom att interagera mer med föremålet. Om din hund tvekar att släppa när du säger ”tack” och släpper godisbitar så har du gått för fort fram. Om hunden inte vill släppa leksaken så är det viktigt att du inte ger någon uppmärksamhet alls till leksaken och i stället försöker skapa intresse för godiset. Lek och kasta omkring med godisbitarna så att de blir extra intressanta. Upprepa tills hunden släpper fokus på leksaken och intresserar sig mer för dig och godiset. Efter en så svår träningsomgång är det viktigt att göra några enklare träningssituationer med mindre åtråvärda föremål.
  8. Fortsätt träna som ovan, men variera mellan godisbelöning och lekbelöning, dvs ha en annan ännu mer åtråvärd leksak som belöning när hunden släpper föremålet. När släppsignalen börjar sitta ordentligt kan du också belöna att din hund släpper föremålet med fortsatt lek med samma föremål.
  9. Så småningom kan du även träna med ätbara saker som tuggben, godis etc. Börja med mindre åtråvärda saker i början och säg ”tack” och släpp godisbitar redan innan din hund har tagit föremålet i munnen. Om hunden inte låter föremålet vara när du säger tack och släpper godis så har du gått lite för fort fram och får göra övningen enklare.
  10. Nu kan du även börja träna på föremål som din hund hittar på promenaden eller ”snor” från familjemedlemmar.
  11. Träna på alla stegen både inne och ute i olika situationer.


Om hunden har något du måste ta ifrån

Med en väl intränad släppsignal kommer du kunna få din hund att släppa allt möjligt som den får tag på. Men om hunden råkar få tag på något farligt eller på annat sätt olämpligt innan din släppsignal funkar och du är tvungen att ta ifrån hunden det den har så ska du göra det så lugnt som möjligt. Undvik att pressa hunden mer än nödvändigt och bli inte arg eller upprörd. När du väl plockat ut föremålet ur hundens mun kan de ge superbra belöning även om hunden inte släppte frivilligt. Då ökar sannolikheten att hunden släpper föremålet lättare nästa gång ni hamnar i en liknande situation. Dessutom minskar risken för att hunden utvecklar eller ökar resursförsvar.


Om resursen är en person

Det händer att hundar ser en person som en resurs och vaktar personen mot andra hundar eller människor. Även här är det viktigt att inte bli arg på hunden för då riskerar resursförsvaret att förstärkas. Om du hamnar i en situation där din hund vaktar dig (eller någon annan person) så är det bästa att ”lösa upp” situationen så att spänningen släpper. Res dig upp och gå iväg, be den andra personen eller hunden flytta på sig, eller kasta iväg en godisbit till din hund som den får söka efter på avstånd. Efter ett tag kommer hunden förhoppningsvis inse att den andra personen eller hunden inte utgör något hot. Arrangera gärna liknande situationer där hunden får vänja sig vid att andra hundar eller människor är i närheten, men inte konkurrerar. Det är viktigt att situationerna är tillrättalagda så att din hund känner sig helt lugn i situationen, annars riskerar vi att öka resursförsvaret i stället för att minska det.

 

Om resursen är en plats

Vissa hundar vaktar platser snarare än personer eller föremål. Här gäller samma grundprincip; lär hunden att ingen annan konkurrerar om hundens plats genom att låta den vara ifred där. Om hunden börjar vakta andra platser, som den gemensamma soffan eller husses/mattes säng så kan du lugnt locka ner hunden genom att exempelvis rulla iväg en godisbit som hunden får söka efter. När du själv sedan har satt dig i sängen eller soffan så brukar det gå bra att välkomna hunden dit igen utan att resursförsvaret triggas. Även när resursförsvaret gäller en plats så är det viktigt att inte bli arg eller upprörd för då riskerar vi att förstärka problemet.



Resursförsvar mellan hundar

Om resursförsvar uppstår två hundar emellan så kan följande vara bra att tänka på:

  • Tillrättalägg så att de får ha sina resurser ifred. Ta enbart fram tuggben, leksaker etc när du är säker på att det inte kan uppstå en konkurrenssituation. Dela av vid behov med barngrindar, stängda dörrar eller passa på när bara en hund är hemma.
  • Vänj hundarna i små steg, dvs gå inte vidare förrän båda hundarna är 100% trygga och avslappnade i situationen. Om hundarna är trygga med att tugga ben med ett kompostgaller emellan så kan det vara ett bra träningssteg, men det kan också behövas längre avstånd. Tillvänjningen måste individ- och situationsanpassas.
  • Ett sätt att förebygga resursförsvar hundar emellan är att hålla lite koll på hundarna när de får tuggben och andra resurser. Hjälp dem att hålla tillräckligt avstånd till varandra och se till att de respekterar varandra när de ber om avstånd. Se till att de inte stjäl föremål/tuggben från varandra.
  • Belöna den hund som låter den andra hunden ha sin resurs ifred. Belöna gärna i riktning bort från den andra hunden så hjälper du hundarna att öka avståndet sinsemellan i konkurrenssituationer.
  • Om någon ändå tar ett föremål/tuggben från den andre så kan du belöna den hunden som väljer att inte ta strid. Det är bättre för harmonin i gruppen om det lönar sig att vända andra kinden till, än om det lönar sig att ta till strid.


Kan smärta vara orsak?

Om din hund visar tecken på resursförsvar så rekommenderar jag att låta en veterinär göra en allmän undersökning av hunden för att se om smärta eller annan fysisk ohälsa kan vara orsaken till att hunden utvecklat beteendet. Smärta kan göra hunden mer lättstressad och lättretlig, vilket ofta visar sig i den här typen av situationer.


Jobba förebyggande

Bäst resultat får vi, som alltid, om vi jobbar förebyggande. Om du redan från början låter hunden ha sina saker ifred, tränar in en bra släppsignal baserad på positiv förstärkning/belöning och hanterar eventuella resurssituationer lugnt så ökar sannolikheten för att du slipper problem med resursförsvar. Om du ser tendenser till resursförsvar hos din hund och inte ser resultat av dina åtgärder och träningsförsök så rekommenderar jag att du söker hjälp hos en hundpsykolog (som är medlem i Sveriges Hundföretagare) innan problemen växer sig för stora. Ju förr man tar tag i problemen, desto lättare går det att lösa.

Varmt lycka till!

Kicki Fellstenius, Hundpsykolog, Medlem i Sveriges Hundföretagare.


 

Hundar Utan Hem

Vi blir foderleverantör och samarbetspartner till Hundar Utan Hem!

Vi har sedan i juni 2020 haft ett flertal kampanjer där våra härliga följare på Instagram har hjälpt oss att samla ihop över 22.000 måltider som vi donerat till hundarna utan hem på Irland. Hundar utan hem vill hälsa att detta verkligen gör så stor skillnad, så vi vill rikta ett stort tack till alla er som börjat följa och följer oss på denna resa vi gjort tillsammans med Hundar utan hem!

Vi har under denna period lärt känna teamet och hjältarna bakom denna fantastiska och viktiga organisation och verkligen förstått hur stor skillnad deras arbete gör för så många hundar som hamnat snett. Hundar utan hem hjälper cirka 2000 hundar årligen, detta är hundar som räddas från dog pounds och som annars hade avlivats.

Vi vill fortsätta hjälpa till och därför kan vi stolt meddela att från och med nu så kommer vi gå in som foderleverantör och samarbetspartner till Hundar utan hem. Det här betyder att vi varje månad, genom att leverera foder, kommer säkerställa att alla dessa hundar får mat och att Hundar utan hem aldrig igen ska behöva lägga tid, energi eller pengar på mat utan istället kan fokusera på att hjälpa fler utsatta hundar.

Det känns superhärligt att kunna hjälpa till, vi har även tänkt använda vårt samarbete till att hjälpa till dels genom dessa donationer men också genom att belysa problemet med hemlösa hundar och hjälpa Hundar utan hem att växa så fler hundar får chansen till ett kärleksfullt hem.

Läs mer om vårt arbete med Hundar Utan Hem

7 farliga julväxter för hundar
Under julen har vi inte bara ätbara saker hemma som kan vara farligy för hundarna, utan även växterna vi har i våra fönster och på våra bord kan vara giftiga. Vår veterinär Giulia Li Donni har listat nedan vilka växter som är giftiga för våra fyrbenta vänners hälsa:

1) Mistel

Att kyssas under misteln är en romantisk tradition under jul, men vi ska försöka hålla växten borta från våra husdjur. Bladen och bären är giftiga och orsakar diarré, kräkningar och dregling.

2) Järnek

De läckert röda men illasmakande bären är mycket giftiga! Innehåller koffein och teobromin. Orsakar diarre, kräkningar och salivering.

3) Julstjärna

Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

4) Julros

Julrosen  är också giftig för våra hundar. Denna växt kan orsaka kräkning och diarre.

5) Hyacint

Framförallt är löken giftig och orsakar kräkningar och diarré.

6) Amaryllis

Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré.

7) Tulpan

Framför allt är det löken som är giftig och orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Om din hund har fått i sig någon av dessa växer så bör du kontakta en veterinär direkt. Oftast bör man åka in till djursjukhuset för att få hunden att kräkas inom 2 timmar.

Ta hand om er och våra fyrbenta vovvar nu under julen! 🐾🎄
Så får jag önska er alla en god jul och ett gott nytt år!
/Giulia, leg. veterinär


Sandra Tellström jobbar med hundspann i Åre

Vi har intervjuat Sandra Tellström, som driver verksamhet uppe i Åre där du kan boka hundspann och få åka eller köra med några av hennes 30 st polarhundar. Wow säger vi!
Glöm inte att vi nu också har en tävling med Sandra i vår julkalender där du kan tävla om att vinna en hotellweekend för 2 personer och få chans att besöka Sandra och åka hundspann!

Sandra är också med och driver verksamheten Hundsteg, ett utbildningsföretag med fokus på att skapa en högre kunskapsnivå för både hundägare och branschfolk. Sandra är själv diplomerad hundinstruktör, hundpsykolog och coach. Läs mer om Sandras passion för hundarna här och hur det är att träna och få jobba med dessa urhundar i magiska vinterlandskap
❄️

Berätta lite kort om dig!

Jag är en Kalifornienfödd tjej som hittat till Jämtländska fjällen. Jag bor ”mitt ute i ingenstans” tillsammans med mina två döttrar, man och våra 30 polarhundar. 

 

Hur började du med hundspann? 

Det är över 17 år sedan och jag började egentligen med en hund som var tänkt som en turkompis ”bara”. Det finns något väldigt verkligt som heter ”polarhundssjukan” och jag drabbades som så många andra av. En hund blev på något vis till 30, en lägenhet blev till en gård och så en flytt till fjällen på det – så står jag här 17 år senare! Så den ena ledde till det andra får man väl lov att säga! 

 

Vart kommer din passion ifrån? 

Vilken bra fråga! Jag vet inte, är nog född med den på något vis. Älskar att utmana mig själv och flytta mina egna gränser. Kärleken till fjällen och samarbetet med hundarna på det – hur kan man inte bli passionerad? 😊

  

Vad är det som gör hundarna så speciella? Egenskaper? Vad är speciellt för raserna Alaskan Malamute och Grönandshundar? 

Jag har valt de förmodligen två mest egensinniga raserna inom draghundssport, jag har en förkärlek till hundar med starka viljor, egna åsikter och stor integritet. Med dessa hundar behöver man lyssna, respektera, samarbeta och ofta förhandla. De är inga ”push-overs” och vet sitt eget värde. Jag tycker detta är oerhört spännande och gör arbetet med dem intressant, men jag ska också erkänna, till och från också frustrerande 😉

 

Hur tränar man hundarna för att jobba i just ett hundspann? 

Samarbete är oerhört viktigt tillsammans med en stark teamkänsla som grundar sig i trygghet. Hundarna behöver lita på varandra i vått och torrt för att med självförtroende ta sig an fjällen och de stora prövningar som kan ligga där. Jag lägger mycket tid på att främja relationerna mellan hundarna och etablera tydliga rutiner de tryggt kan vila mot. 




Kan det uppstå konflikter mellan hundarna sinsemellan eller jobbar dom i samma flock? 

Konflikter kan absolut uppstå, speciellt kring unga hundar eller vid löptider. Spannet/flocken är i ständig förändring. Det viktiga är att följa med, vara uppmärksam på skiftningar i dynamiken och skapa förutsättningar för spannet att hantera dem. I mitt spann sammanlagt finns det 15 hundar och de bor fyra olika flockar, sammansatta baserat på familjerelationer och personligheter.

 

Hur långt orkar dom springa? Hur ser deras uthållighet ut? 

Hur långt som helst! Nästan i alla fall! Allt beror på träningen man lägger in i dem. Men med en god träningsgrund kan de springa 12-15 timmar med enbart korta ”snacks” pauser. Sedan behöver de en vila på några timmar och kan sen ta sig an ett nytt lång pass. Hundarna har en annan förbrännings ”system” än oss och deras huvudsakliga energi kommer ifrån fett och proteiner. De har en helt annan uthållighet än oss människor!

 

Vad gör hundarna på sommaren, när det inte finns någon snö? Måste man träna med dom för att bibehålla lust och uthållighet? 

Vi tränar från augusti till maj, så hundarna har semester i cirka tre månader. Jag upplever att det uppskattar att bara ”lata” sig då och få en paus från arbetet i selen. Vi badar och simmar våra hundar mycket och så kör vi styrketräning i våra ”hundgym” i hundgårdarna. När hösten kommer har de kvar en grund styrka och byggt upp ett stort sug på att få springa i spannet igen!

 
 

Hur ser man på hundarna att de tycker om att vara med i hundspann? Finns det hundar som tycker mindre om det? 

De allra flesta tycker om det, men det finns såklart undantag där hundarna trivs bättre i mindre spann eller till och med som ensamhundar. Dock vill jag säga att det är ganska ovanligt. Detta är hundar som är avlade på att leva och jobba tillsammans med andra.

 

Hur motiverar du hundarna? Får de någon speciell belöning? 

Att få springa är belöningen, annars skulle de inte gå att få dem att jobba i så många timmar i taget. De brinner för sitt jobb och är inget annat än arbetsnarkomaner 😊 Sen får de ”snacks” varannan timme när vi är ute och tränar och det gillar dem såklart – men mest handlar det om att fylla på energidepåerna. Vad hundarna ofta uppskattar efter ett träningspass är uppmärksamhet, närhet och mys. De vill gärna vara nära, fysiskt och själsligt ❤️

 

Berätta mer om ditt yrke? Vad gör du utöver hundspann? 

Jag är i grunden Hundpsykolog och arbetar främst med yrkesutbildningar där jag utbildar och fortbildar hundtränare och hundpsykologer. Jag brinner för att dela med mig, jag tycker det är fantastiskt roligt med kunskap och att få vara en del i andras utveckling är verkligen en ära jag står ödmjuk inför.

 

Vill du berätta mer om er verksamhet Hundsteg? 

Det är ett utbildningsföretag med fokus på att skapa en högre kunskapsnivå för både hundägare och branschfolk. Vi gör alltifrån simpla prova på ”100kr kurser” till omfattande yrkesutbildningar. Variationen är rolig och håller oss själva både uppdaterade och på tårna. Nu under 2020 pga Covid19 så har den allra mesta verksamheten varit på distans och det har gett oss en spark i rumpan att utveckla våra utbildningar för fler att kunna ta del av digitalt. Något som tagits mot oerhört positivt och gett många ringar på vattnet! 

Hur går ett hundspann till om man är nyfiken på att boka detta hos er? 

En tur hos oss innefattar ungefär 3–4 timmar på fjället, deltagarna får antingen åka med ett större spann eller köra ett litet spann själva. Vi tar med oss fika och stannar för att dricka varm choklad och äta bullar framför en öppen eld. Har vi tur skiner solen från klarblå himmel eller så bjuds vi kanske på ett riktigt fjälläventyr i kraftigt snöfall! Vi har renrasiga polarhundar, Alaskan alamutes och Grönlandshundar de är inga snabba racerhundar utan riktiga frakthundar som arbetar långsammare men som riktiga slitvargar. De har stora personligheter och många med mycket integritet. Att komma och åka/köra hundspann hos oss handlar om mycket mer än bara vara på en släde, du får också lära känna dessa urhundar med alla deras egenskaper!

Läs mer om Sandras verksamhet här:  www.hundsteg.se samt på Instagram under @hundsteg
Under våren startar de ett gäng distansutbildningar och kurser, så kika in hemsidan för att läsa mer om allting samt få mer info kring kursstarter.
https://www.instagram.com/hundsteg/

Glöm inte heller att följa Sandras hundkonto @ukioq_soul
https://www.instagram.com/ukioq.soul/

 

Aktivera din hund inomhus

Hundar har en fantastisk förmåga att använda sin hjärna, nos och kropp. Och de behöver använda sin förmåga för att må bra. Nu under hösten och vinter är det lätt hänt att hunden får vara ute lite mindre pga mörker och ruskväder. Då är det bra att öka mängden aktivitet inomhus för att kompensera.

 

Olika typer av aktiveringsövningar

Aktiveringsövningar kan delas in i fyra huvudkategorier:

  • Inlärning
  • Balans/kroppskontroll
  • Nosövningar
  • Problemlösning

 

Det är jättebra om din hund regelbundet får göra övningar ur alla fyra kategorierna. I det här inlägget ger jag lite tips på aktiveringsövningar som är lätta att göra inomhus och som ger din hund bra och varierad mental stimulans. Övningarna kräver ingen specialutrustning och är lätta att göra utan allt för mycket förkunskaper.

 

Inlärning

Inom kategorin inlärning kan man både lära hunden sådant den har nytta av i vardagen, men också rena ”nonsensbeteenden” eller partytricks. Exempel på partytricks är att lära hunden att snurra runt ett varv, gå en åtta mellan dina ben, eller gå slalom mellan dina ben. Exempel på nyttobeteenden är att lära hunden att gå fint vid sidan, att få klorna klippta eller att lägga hakan i din hand så att du eller någon annan kan undersöka dess tänder.

 

När du ska lära din hund något så är knepet att börja med att locka fram beteendet och så belöna när hunden utför det. Då kommer hundens vilja att utföra beteendet öka. Upprepa tills det går lätt att få hunden att göra det du vill. Tänk på att börja enkelt och sedan sakta men säkert öka svårighetsgraden.

 

Exempel: Gör så här för att lära hunden att snurra runt:

  1. Led hunden runt i en cirkel med hjälp av en godisbit framför hundens nos. Belöna och upprepa tills det går lätt att leda hunden ett helt varv.
  2. Säg ”snurr” och led hunden runt i en cirkel med hjälp av en godisbit. Belöna och upprepa många gånger.
  3. Säg ”snurr” och led hunden runt i en cirkel med hjälp av en tom hand. Belöna från andra handen. Belöna och upprepa många gånger. Minska gradvis ner på hjälpen från handen.
  4. Säg ”snurr” och se om hunden snurrar runt utan att du visar med handen. Hjälp till vid behov. Belöna varje gång.

Lär gärna hunden att snurra att båda hållen så att hunden inte blir snedbelastad. Använd olika signaler (exvis ”snurr” och ”spinn”) åt de olika hållen.

 

Balans/kroppskontroll

Övningar inom kategorin balans/kroppskontroll ger hunden ökad kroppsmedvetenhet vilket leder till minskad risk för skador och bättre självförtroende. Exempel på övningar är att balansera med alla fyra tassar på en kudde eller pall (ju större hund och ju mindre kudde, desto större utmaning), att hoppa över eller krypa under saker (exvis ett moppskaft mellan två stolar) eller träna på tricks som kräver balans (exvis att balansera på bakbenen eller sitta som en kanin). Var noga med säkerheten så att du inte ber hunden göra något som kan leda till skador. Tänk också på att många av balansövningarna kan ge träningsvärk så börja försiktigt och åka mängden efter hand.

 

Exempel: Gör så här för att lära hunden att balansera på en kudde eller pall:

  1. Välj ut en lagom stor kudde (eller pall).
  2. Locka upp hunden på kudden med hjälp av en godisbit. Belöna så fort hunden sätter en enda tass på kudden.
  3. Upprepa och locka hunden allt längre upp på kudden. Belöna alla tendenser i rätt riktning tills hunden klarar av att få upp alla fyra tassarna på kudden.
  4. Säg ”upp” och locka upp hunden på kudden med hjälp av godisbiten. Upprepa tills det går lätt att få hunden att sätta alla fyra tassarna på kudden.
  5. Säg ”upp” och locka upp hunden på kudden med hjälp av en tom hand. Belöna från andra handen. Upprepa och minska därefter ner med hjälpen från handen.

Prova sedan på andra kuddar, pallar, etc.

 

Nosövningar

Hundar har en fantastisk nos och alla hundar mår bra av att få arbeta med nosövningar. Enklaste nosövningen är godissök, men även den går att variera. Börja enkelt genom att lägga en godisbit fullt synlig på golvet en bit ifrån hunden och säga ”sök”. Upprepa och öka sedan svårighetsgraden genom att lägga godisbiten allt längre bort och allt mer dolt. När hunden börjar bli duktig på att söka efter godis kan du variera genom att söka på olika platser, exvis i ett garage, källare, trappuppgång eller på vinden. Då blir det ny miljö och nya dofter så att hunden får mer mental stimulans.

 

Andra exempel på nosövningar är att söka efter godis i en handduk, att söka efter en leksak, att söka efter ett föremål (hur bra är det inte om hunden kan hitta din mobiltelefon eller dina nycklar?) eller söka efter någon specifik doft som exvis kanel eller eukalyptus.

 

Problemlösning

Den sista kategorin handlar om problemlösning och omfattar alla övningar där hunden får klura lite och lösa ett problem. Här är några exempel:

  • Hitta godis eller leksak i en handduk eller filt
  • Få fram godis ur en petflaska
  • Få fram godis ur kartonger eller toarullar (vik in ändarna på toarullen, eller stoppa papper i dem så att godisbiten inte ramlar ur)

 

Hoppas att du fått lite inspiration till bra inomhusaktivering! Och tänk på att det allra viktigaste är att ni har roligt tillsammans!

 

Lyssna gärna på poddavsnittet om Inomhusaktivering i Hundpodden med Kicki & Tage.

 

Varmt lycka till!

/Kicki


Kennelhosta hos hund

Kylan har nu kommit till Sverige och tillsammans med det också de första förkylningarna, både hos oss människor och våra hundar. När det gäller hundar är kennelhosta den vanligaste formen av förkylning.

Under de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt med inhägnade områden som används för att våra hundar ska umgås och leka med vararandra. Om man går förbi en hundrastgård ser man ofta grupper av glada hundar som springer och leker tillsammans. En vacker bild, eller hur? Men tyvärr har detta dock lett till att spridningen av sjukdomen kennelhosta inte bara finns i just kennlar (som namnet antyder) utan nu även sprids där vi umgås med våra hundar. Låt mig förklara mer om sjukdomen och vad vi kan göra om våra fyrbenta vänner blir smittade!

 

Vad är Kennelhosta?

Kennelhosta (infektiös trakeobronkit) är en mycket smittsam sjukdom mellan hundar och är en så kallad multifaktoriell sjukdom, d.v.s. en sjukdom som orsakas av olika smittämnen i form av virus eller bakterier.

De virus som är mest involverade är Adenovirus, Herpesvirus och Coronavirus, men även bakterier kan orsaka kennelhosta, framförallt Bordetella bronciseptica.

Så det finns många faktorer som kan bidra till infektionen och beroende på förekomsten kan det finnas mer eller mindre allvarliga former av sjukdomen, men alla extremt smittsamma.

Hur överförs kennelhosta?

Kennelhosta överförs ungefär som den mänskliga influensan, alltså genom nysningar, hosta och andningen i allmänhet. Men även i nära kontakt mellan hundar, som då tillåter bakterier och virus att smitta från en sjuk hund till en frisk. 

Smittoämnen kan överleva även en kortare tid i miljön och även hundar som har passerat den symtomatiska fasen kan vara smittsamma under långa perioder. Precis som hundar som har inte visat symptom ännu (inkubationstid) och detta gör det verkligen inte lättare. Inkubationstiden kan variera mellan 4 till 10 dagar och under denna period kan andra hundar smittas. Hundrastgårdar, kennlar och platser med en stor koncentration av djur så som utställningar och hunddagis är de som har högst risk för en epidemi. 

Symtom på kennelhosta

Givetvis är hosta ett symtom. Det kan ofta verka som att hunden kommer att kräkas i samband med hostan. Hostan kan vara torr eller fuktig och brukar bli värre i samband med motion. Det kan ofta bildas slem i samband med hostan. Om hundens hals är väldigt inflammerad, så kan hunden sluta äta eller dricka. Då ska man ska vara lite extra försiktig, speciellt med valpar och äldre hundar.  Kontakta en veterinär som då kan hjälpa dig att skriva ut en antiinflammatorisk behandlning, då slipper hunden tappa för mycket vätska och energi.

Vanligtvis är kennelhosta en sjukdom som endast involverar de övre luftvägarna, och resulterar sällan i lunginflammation (bronkopneumoni). Feber brukar endast komma i samband med en värre sjukdom så som lunginflammation. Men förekommer mest hos hundar som har lågt immunförsvar, har andra andningssjukdomar, är mycket gammal eller mycket ung. De flesta hundar i får inte allvarliga problem, och sjukdomen brukar gå över av sig själv inom max ett par veckor om inga övriga komplikationer uppstår.

Hundarna kan inte smitta människa eller andra djurslag.

Behandling

Oftast så behöver man inte medicinera kennelhosta. Däremot är det viktigt att hunden får vila under hela sjukdomsperioden. Undvik gärna att använda halsband, välj en sele istället. Samt undvik även kontakt med andra hundar i cirka 2 veckor då du minimerar risken att din hund smittar andra. Ta gärna även temperaturen regelbundet för att hålla koll såhunden inte får feber.

Det är bra att ha lite tålamod med kennelhosta, eftersom det kan ta lite tid för hunden att bli helt återställd.

Jag rekommenderar dig att vaccinera din hund, speciellt om du har en hund som ofta träffar andra hundar. Vaccinet finns i två olika former, ett som man ge i form av en injektion och som skyddar mot parainfluensavirus och en variant som man ge i nosen som skyddar både mot parainfluensavirus och Bordetella. Båda vaccinen varar i ett år och ger ett bra skydd, men inte 100%. Läkemedel som antibiotika eller hostdämpande bör endast användas om det föreskrivs av en veterinär.

Med vänlig hälsning, Giulia


Vår veterinär Giulia svarar på era frågor

Förra veckan fick ni möjlighet att fråga mig frågor kring din hunds hälsa och välmående, och nu har jag svarat på en del av alla frågor. Hoppas detta kan hjälpa er så hörs vi snart igen! 

Har du ytterligare en fråga, skriv på Instagram @furryfamilyofficial så försöker jag besvara på nästa frågestund!

Hej,
Jag har en valp på 6 månader som har fått konstaterat panosteit (växtvärk). Han fick medicin i fem dagar. Kan man gå korta promenader eller ska man hålla honom stilla fast han inte har hälta nu? Hur gör man? Jag fick ingen information när jag va hos veterinären mer än att han skulle endast ut och kissa och bajsa när han gick på medicin.

Mvh Angelica

Hej Angelica,
Stora hundar kan få växtvärk när dom växer vilket betyder att dom har som en slags inflammation i benen. Den behandling han har fått hjälper i regel mot smärta men det gäller ändå att han får ta det lugnt samt gå̊ korta promenader. Även efter behandlingen, innan han blivit fullvuxen, rekommenderar jag promenader med koppel. Undvik även trappor samt hopp och lek i allmänhet.

 

Hej,
Min hund har fått mycket snor i nosen och det låter som att han får ner snor i halsen då han får som hostattacker där man hör att han har något i svalget. Snoret är genomskinligt. Ska jag oroa mig? Vad kan jag göra åt det?

Mvh, Maria

Hej Maria,
Oftast är det som för oss människor att det kan vara en förkylning eller en allergi. Men om hunden brukar vara frisk i övrigt och att detta nu har kommit från ingenstans så skulle jag åka in till en djurklinik/djursjukhus för att ta prover och ev. göra en röntgen om det behövs. Det beror även på vilka andra symtom han har. Nyser han? Har han feber eller är han trött? Har han allergi sedan tidigare? Andra sjukdomar? Ålder? Är han vaccinerad?

Detta kan också̊ vara tecken på̊ kennelhosta som är vanligt nu under hösten. Eftersom din hund får hostattacker så kan det vara ett tecken på en inflammation i de övre luftvägarna som t.ex. kennelhosta eller valpsjuka. På djurkliniken kan man då ta prover som visar om det är ett virus eller en bakterie och i detta fall kan man behandla med antibiotika. Det är viktigt att man vaccinerar hundar mot kennelhosta och valpsjuka för att förhindra att dessa sjukdomar sprids.

Ofta går förkylning eller liknande sjukdom över av sig självt men man ska alltid kontrollera eventuella komplikationer så som feber. Därför ska hunden vila mycket med dessa symtom.

Glöm inte att det alltid finns en risk för smitta andra hundar.



Hej.
Jag har en hund som har eksem i öronen och kliar maniskt. Vad ska jag göra?

Allt gott,

Daniel

Hej Daniel,
Jag tycker att du ska åka till en veterinär för en undersökning. Är din hund allergisk sedan tidigare? Är det mycket sekret i örat eller i öronen? Luktar det illa?

När det gäller eksem vid öronen måste man titta på: vart på örat det är eller om eksemet sitter i örat. Är eksemet på öronen kan det bero på allergi (då man diskutera kost med veterinären) eller så har hunden kliat så mycket så att det har blivit en reaktion, fast problemet då egentligen sitter inuti örat.

Är det däremot eksem inuti örat kan det finnas olika orsaker. Här gör veterinären en otoskopi där man kollar in i örat med otoskop och ser hur det ser ut och sen tar man prover för att se om det är en svampinfektion eller en bakteriell infektion. När man vet vad orsaken är sätter man in rätt behandling som oftast ges  i droppform.

 

Jag har en liten valp hemma som till och från blir jättelös i magen, det är så varje natt. Vad kan jag göra?

Mvh, Lottie

Hej Lottie,
Mina första tankar är här; vad äter din valp för mat? Äter han rätt mat dvs ett valpfoder? Äter han regelbundet? Har han blivit avmaskad? Äter han mycket när han är ute?

Jag rekommenderar alltid att göra en avmaskning i samband med 12-veckorsvaccinet och sedan en avmaskning 1 ggr/år.

En valp mår inte bra av att byta foder för ofta, kan det vara så att ni har bytt foder nyligen? Det är också viktigt att en valp äter regelbundet. Jag skulle rekommendera att en valp äter 4 ggr/dag där du ställer ner skålen i 20 minuter och låter hunden äta. Efter 20 minuter tar du upp skålen oavsett hur mycket hunden har ätit. På samma sätt gör du varje gång hunden får mat. På så sätt bygger du upp en utfodring som hjälper hunden äta regelbundet.

Varför din valp blir dålig just under natten är svårt att svara på. En anledning kan vara att den får i sig saker i parken under dagen och att det sedan visar sig under natten, så håll gärna lite extra koll när ni är ute.

Ibland man kan sätta in probiotika i några dagar som hjälper tarmfunktionen. Om det inte  går över rekommenderar jag att ni kollar upp detta hos en veterinär.



Kan hundar äta tillagade kycklingben? 

Nej! Kycklingben kan vara väldigt farligt eftersom hunden lätt kan tugga sönder just kycklingben och det kan då bildas vassa benstumpar som kan få allvarliga konsekvenser för en hund som äter dessa. Hunden kan få sår och skador i munnen, magen och i tarmen. Det finns massor med bra alternativ till kycklingben i din zoohandel, så det finns egentligen ingen anledning att ge just kycklingben.

 

Hej,
Min 6-månadersvalp andas i vila 50 andetag/minut. Är det normalt? Han andas tungt och häftigt även i vila (dock oftast efter lång promenad).

Mvh, Sabina

Hej Sabina,
50 andetag/minut är relativt högt. Man brukar säga att en valp ska ligga på omkring 15–30 andetag/minut. Men blir det så just efter en lång promenad så kan det finnas lite olika anledningar. T.ex. så drömmer valpar ofta och då kan de öka något i andetag. Men skulle valpen andas tungt och häftigt under en längre period, t.ex. under hela natten, då skulle jag vara mer orolig och rekommendera att besöka en veterinär.

Det beror också på vad det är för ras. En Engelsk Bulldogg t.ex. andas ju i allmänhet lite annorlunda och skulle kunna ha en något annorlunda frekvens. Andningen kan också ha att göra med om det är varmt ute, är det sommar kan detta absolut påverka en hunds andning.

Har han även andra symtom? Hosta? Blir han lätt trött? Andas han med öppen mun? Är slemhinnorna i munnen blåa? I värsta fall kan hunden även ha hjärtproblem, så som hjärtsvikt. Därför är det viktigt att hålla koll på valpens andning framöver.


Hej Giulia,

Jag tränar med min hund mycket varje dag. Kan det vara farligt för hunden att få mycket godis varje dag?

Vänligen, Jessica

Hej Jessica,
Det är svårt att säga, det beror helt på hur mycket som är mycket. Men givetvis är det inte bra för hunden att få alldeles för mycket godis, då kan hunden bli dålig i magen eller faktiskt på sikt bli överviktig. Men det beror också på vad det är för kvalitet på godiset. Så se till att belöna en hund med små små bitar av ett bra godis med bra innehåll eller belöna med till exempel hundens foderkulor.

 

Hej,
Varför börjar hon halta helt plötsligt varannan dag på bakbenen? Kan det vara något problem med hennes höfter? (Wheaten Terrier)
Mvh,
Hanna

Hej Hanna,
När en hund haltar så tyder det nästan alltid på smärta. Är det en äldre eller en överviktig hund kan det vara ett tecken på artros. Ta det lite lugnt i 7–10 dagar med korta promenader, låt inte hunden springa eller hoppa. Se också till att hunden sover på någonting mjukt. Blir det inte bättre så vore det nog bra att åka till en veterinär och få en undersökning och ev. röntga hunden.

 

Behöver man ge hundar kosttillskott?

Det beror på vilken mat hunden äter. Äter den ett bra kvalitativt torrfoder så nej, då innehåller det alla vitaminer och mineraler hunden behöver.

Är det däremot en hund som har något problem då kan man titta vidare på kosttillskott.
T.ex. har hunden problem med pälsen, så som mjäll, så skulle jag rekommendera att addera extra Omega 3.



Hej!
Är det vanligt att valpar kräks? Kan det vara farligt?

Ja, det är vanligt. Valpar kan t.ex. kräkas när de äter för snabbt. Om man har en valp som kräks ofta så brukar jag rekommendera att man blandar ut torrfodret med lite vatten till eller att använder en speciell skål där hunden behöver kämpa lite för att få fram foderkulorna, så att hunden inte äter för snabbt helt enkelt.

Valpar har också en tendens att äta konstiga och opassande saker utomhus som kan göra att de kräks.

Nej, det är inte farligt om en valp kräks men om det är något den gör flera dagar i rad bör man kolla upp detta, för så ska det inte vara. De tappar vätska snabbt och kan därför bli dåliga snabbt.

 

Hej Giulia,
Kan en hund växa ifrån allergi eller är det vanligare att de får fler allergier med åren? Vänligen, Astrid

Hej Astrid,

Oftast får hunden allergier när dom är vuxna och då är det också svårt att bli av med allergin. Det man kan göra är ju att ta bort de som hunden är allergisk mot i kosten och på så vis bli av med symptom men dessvärre kvarstår ju allergin.

 

Vad önskar du att hundägare visste mer om?

Jag skulle önska att hundägare vore duktigare med kosten till hunden. Det kommer ofta ägare till mig som har skaffat valp och så kanske inte valpen äter sin mat, då testar man ofta ett nytt foder och byter mat, upprepade gånger. Detta blir väldigt fel för en valp som kan må dåligt av att äta nytt foder hela tiden. Ofta låter också ägarna maten ligga kvar i skålen hela tiden och då äter valpen när den vill, och detta kan skapa olika problem. T.ex. så kan du få en hund som inte äter alls eller att den äter på oregelbundna tider, vilket i sin tur kan ge magproblem. Det är också viktigt att ge hunden en bra kost eftersom det kan förhindra samt förebygga flera olika sjukdomar.

Jag tänker också att valpar är lite som barn, om de lär sig redan från start så blir det lättare senare i livet. Att träna valpen vid att man tittar på tassarna, klipper klorna, borstar tänderna osv. redan tidigt i hundens liv så skulle även mitt arbete bli mycket enklare! 😊

  

Jag har en 4–5 månadersvalp, som har börjat snarka mycket. Behöver jag oroa mig för detta?

Nej, inte alls.
Valpar drömmer mycket, dom rör på sig, dom piper. Om det dyker upp andra symptom så som trötthet eller att valpen har svårt att andas så skulle jag rekommendera ett besök hos veterinär.

 

Vilka veterinärbesök skulle kunna förhindras om vi hundägare gjorde annorlunda?

Igen så spelar en bra kost stor roll på hundens framtida hälsa.
Att borsta tänder kan också förhindra jobbiga veterinärbesök så som tandsten eller andra tandproblem, eller att rengöra öronen regelbundet.

 

Motionering av hund med dåliga höfter, hur ska man tänka med kost och motion för en Shiba Inu som är 10 år?
Mvh, Sara

Hej Sara,
Här kan man rådgöra med sin veterinär om att lägga till glukosamin i sitt foder som kan hjälpa artros eller ledproblem. Vilket Furry Family alltid har i sitt foder.

När det gäller motion skulle jag rekommendera koppelpromenad. Var även försiktig när det regnar eller är fuktigt för när hunden blir blöt och kall så kan det förvärra hundens tillstånd. Kanske använda en varm jacka för att förhindra detta?

 

Om du skulle välja kosttillskott till hund och bara fick välja endast två?

Det beror helt på vilka problem hunden har. Äter en hund en bra kost så ska man inte behöva addera något kosttillskott och jag skulle inte addera något om hunden inte behöver det.

 

Kan man ge prebiotika varje dag till en hund med magproblem?

Ja, det är jättebra om hunden har magproblem. Men om hunden har magproblem varje dag då jag skulle boka en tid hos veterinären.





Tusen tack för alla frågor, jag hoppas ni har fått bra svar från mig! Vi hörs snart igen! 
Har du ytterligare en fråga, skicka Instagram DM på @furryfamilyofficial 

Vänliga hälsningar, Giulia

Ställ dina frågor till vår veterinär Giulia!

Hej alla hundägare! 🐾

Jag heter Giulia Li Donni och är Furry Family's egna veterinär. Jag studerade till veterinär i en stad som heter Perugia i Italien och har jobbat som veterinär i Sverige i över 10 år. Idag driver jag min egen veterinärklinik i Stockholm.

 

Det är så roligt att nu vara en del av Furry Family's expertpanel och här under hösten kommer jag att skriva bra informativa artiklar här på Furry Family's hemsida där ni kommer kunna läsa om olika aktuella ämnen kring hundars hälsa och få svar på frågor om just din hunds välmående.  

 

Vi kommer att prata om allt från hur din hund kan påverkas av vad den äter till svårare sjukdomar och hur man kan få bukt med dom. Jag kommer även att ge er tips på vad ni kan tänka på för att förebygga skador och sjukdomar hos din hund.

 

Nu är jag nyfiken på vilka ämnen ni vill att jag skriver om? Finns det något speciellt ni vill veta mer om eller har du en specifik fråga kring just din hunds hälsa och sjuktillstånd?

Skicka en Instagram DM till mig på @furryfamilyofficial och berätta mer så har du chans att få din fråga besvarad av mig.


Vänliga hälsningar,

Giulia

 

Frågestund om valpars beteende

Hej alla hundälskare! 🐶

Jag heter Kicki Fellstenius och jag är hundpsykolog, hundägarcoach och hundinstruktör. Jag grundade mitt företag Glada Jyckar år 1991 där du kan gå valpkurser, lydnadskurser, kantarellsökskurs och mycket mer. Här kan också få personlig rådgivning av mig eller någon av mina kollegor för din hunds olika beteendeproblem eller utmaningar i vardagen 😊

 

Jag älskar hundar och människor och att se dem utvecklas tillsammans!

Lycka för mig är att följa en hundfamiljs utveckling och se hur relationen mellan människa och hund förbättras i takt med att kommunikationen utvecklas. Att få vara en del av härliga Furry Friends expertpanel är så roligt och det känns verkligen bra att jobba med ett företag som även har ett etiskt tänk med både bra råvaror och klimatkompensation.

 

Jag tänkte att vi ska inleda den här hösten och mitt första blogginlägg här med att vi håller en frågestund bland er där temat blir den här gången blir: VALPAR 🐕

 

Så nu kan ni passa på, har ni några frågor angående valpbeteenden som kan vara svåra att få bukt med, beteendemönster du gärna vill få hjälp med att få bort eller kanske behöver du tips om hur man får en valp rumsren? Ställ era frågor till mig här och kom ihåg att inga frågor är dumma frågor!

Blir din fråga inte besvarad denna gång så håll till godo eftersom att vi kommer hålla fler frågestunder under hösten! 🐶🍂


Ny säsong av Hundpodden med Kicki och Tage by Furry Family!
Nu kan vi stolt presentera en ny säsong av Hundpodden med Kicki och Tage by Furry Family 🔜🐶🎧⁠

Tillsammans med hundpsykologen Kicki Fellstenius släpper vi nu 12 avsnitt under hösten där Kicki kommer att ta upp olika intressanta teman kring din hunds beteenden och inlärning samt bjuda in flera härliga gäster.⁠

Första avsnittet släpptes igår:
Avsnitt 1: Fem nycklar till ett harmoniskt hundliv - med Kicki Fellstenius

I premiäravsnittet får du lära känna hundpsykolog Kicki Fellstenius och beaglen Tage. Kicki delar med sig av sina ”fem nycklar” som ger en bra grund till allt som rör hundar och hundträning. Med nycklarna i bakhuvudet kan du själv avgöra vilka råd som passar just dig och din hund. Vem ska man egentligen lyssna på? Det och en massa annat får du svar på i avsnittet 🐾

Ni kommer väl att lyssna? 🎶⁠
*Finns där poddar finns*

Du kan även lyssna här: https://hundpodden.se/


Så kan du belöna din valp

Visst är det underbart med valptiden? De är som absolut sötast nu och sådär härligt busiga. Ibland kanske alldeles för busiga… För att hjälpa dig på traven har vi samlat några bra tips kring hur du kan belöna din hund som också kan hjälpa er i er relation framåt. Man kan alltid lära en gammal hund att sitta men det går betydligt snabbare när de är små. Så att börja i tid är att föredra!

 

HANTERING AV HUNDEN

För att få en hund som även är harmonisk när du gör de där sakerna som hundar kanske oftast inte tycker är så jätteroligt, klippa klor, borsta, bada, kolla tänderna, så gäller det att öva med dom redan från start när de är valpar.

Det behöver inte vara speciellt svårt att lära hunden detta men det gäller att inte ge upp och ha ett bra tålamod. Se till att belöna hunden när den gjort något bra, t.ex. låtit dig klippa en tass med klor, så att den vet att den blir belönad när du klippt en klo eller en tass.

Stretar hunden emot när du ska t.ex. klippa eller borsta eller känns stressad, så håll lugnt men bestämt i den och släpp den när den lugnat sig. På så sätt lär du hunden att den måste vara lugn för att den ska släppas ned.

 

MÖTE AV ANDRA HUNDAR
Det är bra om du i tidigt stadie kan visa din valp hur hundmöten ska gå till. Vissa hundar kan bli rädda eller osäkra när de träffar andra hundar och då är det viktigt att du går in och hjälper till.

Öva gärna genom att stanna upp några meter innan mötet och prata med ägaren av den andra hunden. När båda hundarna är lugna släpper du fram din valp. Kom ihåg att man kan också öva genom att bara hälsa kort och sedan gå vidare, så att hunden lär sig att även ett kort möte är okej.

Du behöver inte heller låta hunden hälsa på allt och alla. Hundar är flockdjur och blir sällan kompis med andra flockar och på samma sätt är det när du skaffar valp. Det kan också vara bra att öva just hundmöten med hundar som du känner väl sedan innan.

 

LÄR HUNDEN KONSTER

Utöver att det är roligt att träna konster med sin vovve, så är det faktiskt ett jättebra sätt att öva upp din kommunikation med din valp. Desto bättre kommunikation ni har desto mer stabil och trygg blir din hund. Öva lydnad så som ”kom hit” eller ”stanna” och ge alltid belöning så fort hunden har gjort något som går i rätt riktning mot det önskade slutmålet.

Tänk på att hunden ska tycka att det är roligt att öva cirkuskonster! Därför ska du fortsätta med att förstärka det positiva med belöning i form av din röst och gärna med hundgodis.

Har du testat vårt nya hundgodis ännu?

Furry Familys hundgodis är framtaget för att vara ett perfekt belöningsgodis som du lätt kan dela upp i mindre bitar för din valp. Snacksen innehåller svenska ingredienser med bra egenskaper, för att vara ett hälsosamt snack som du kan använda med gott samvete till din hund.

 

 

Så förhindrar du värmeslag hos din hund

Nu är sommaren här och vi njuter av varma soliga dagar, både människor och djur.
Precis som vi informerade om häromdagen så kan bilen bli en farlig plats för din hund under sommaren. En varm sommardag kan en stängd bil uppnå över 80 grader och detta kan givetvis få förödande konsekvenser. Det finns även andra fällor man behöver tänka på, så vi har sammanställt en lista som du alltid bör ha med dig i bakhuvudet under sommarens varma månader!

 
Här är 5 saker du kan gör för att förhindra att din hund drabbas av värmeslag:

  1. Lämna aldrig din hund i bilen. Oavsett om du bara ska göra en snabbt ärende så kan temperaturen stiga fort och det kan bli riktigt farligt för hunden.
  2. Avvakta med långa promenader till kvällen istället och minska på de fysiska aktiviteterna under dagen när det är som varmast.
  3. Se alltid till att hunden har tillgång till friskt vatten. Detta är A och O för att en hund inte ska få värmeslag. Vätska vätska vätska! På djuraffärer och hos veterinärer finns det även vätskeersättning för hundar, vilket kan vara ett tips att ha i sitt hemmaapotek under sommarens månader.
  4. Skugga! Försök se till att hunden ligger i skuggan. Många hundar är soldyrkare och tycker verkligen om att lapa sol, men tyvärr förstår de juj inte konsekvenserna av det och de kan helt enkelt bli för varma utan att själva märka av det. Försök få hunden att uppskatta skuggan istället, så minskar du risken avsevärt.
  5. Bada gärna med din hund, det kyler ned kroppen bra och blir en rolig aktivitet istället för att t.ex. springa efter boll upp på land. Men tänk på att hålla koll på algblomning och att hunden inte ska svälja för mycket vatten då den kan få saltförgiftning.

Vanliga symptom på värmeslag

  • Hunden flämtar mycket
  • Hunden blir varm om hjässan
  • Hunden dreglar
  • Hunden är orolig
  • Hunden söker svalka
  • Kan få kräkningar eller diarré

Om du ser tecken på att din hund kan ha drabbats av värmeslag – kontakta din veterinär snarast!
Hur hundfoder påverkar din hunds hälsa och välmående

Vi har träffat italienska Giulia som studerade veterinärprogrammet i Perugia och har arbetat som veterinär i Stockholm de senaste 10 åren. Hon älskar sitt jobb och att få hjälpa sina fyrbenta patienter. Det var tack vare hennes populära strävhåriga tax som hon både blev veterinär och träffade sin man. Idag driver hon egen veterinärklinik på Östermalm i Stockholm.

 

Vem är Giulia Barontini?

Jag är ursprungligen från Italien och jag kom till Sverige för 14 år sedan och har bott här permanent 10 år. Jag träffade min man här i Stockholm under min veterinärutbildning och efter min examen år 2009 så flyttade jag till Stockholm och startade vårt liv här. Idag är vi en familj med tre barn och tre hundar!

  

Visste du direkt att du ville bli veterinär?

Alltid! Sen jag var barn.

Men det var också tack vare en hund, en strävhårig tax. Otto hette han.

Det var min egen hund och han var min bästa vän. Han var med mig på alla mina tentor på universitetet och alla mina lärare ville ha honom på bordet. Det var också tack vare honom som jag träffade min man. Jag fick honom när jag var 18 år gammal och det var när vi började gå till veterinären med honom som jag började fundera på om jag skulle söka till veterinärprogrammet.

När han dog fick jag så mycket meddelanden från alla, jag kunde skrivit en bok, han var så populär.

 

Hur bestämde du dig för att börja studera till veterinär?

Jag pluggade faktiskt inte direkt till veterinär. Jag är uppväxt i Rom och det närmaste universitetet som hade en veterinärutbildning låg ca 1,5h utanför Rom. Många av mina vänner ville åka till en annan stad för att plugga men jag trivdes så bra i Rom eftersom att jag hade min familj och alla mina vänner där. Därför valde jag att plugga journalistik till en början. Men jag fortsatte drömma om att bli veterinär.


En dag sa min kusin till mig: ”Giulia, varför åker vi inte och gör ett intagningsprov?”

Det finns nämligen ett test i Italien för alla veterinärutbildningar som avgör om man kommer in eller inte. Intagningsprovet är under samma dag överallt i hela landet vilket gör att du inte kan testa i en ort och sedan några dagar senare göra provet i en annan. Mina föräldrar hade ingen aning om att jag sökte och gjorde intagningsprovet. Det är ett väldigt svårt prov och det är bara ca 80 personer som kommer in på utbildningen av ca 500-600 personer som gör provet. Och jag kom in!
Så jag kände att det var meant to be och då tänkte jag: ”Nu måste jag bli veterinär!”

 

Hur lång är utbildningen?

Utbildningen är 5 ½ år.

  

Berätta mer om din karriär?

Jag började arbeta på Bromma Djurklinik. Då var det viktigt för mig att lära mig det svenska språket och sakta men säkert började jag lära mig alla olika termer och veterinärsrelaterade ord.

 

Efter det arbetade jag på Bagarmossens Djursjukhus och sedan även på Evidensia Djursjukhus i Arninge utanför Stockholm.

 

Sedan ville jag öppna mitt eget och då började jag jobba som hemveterinär. Då åkte jag hem till patienter och gjorde olika undersökningar, tog blodprover, utförde avlivningar etc. Nackdelen med det arbetet var att jag spenderade mycket tid i bilen och det tog väldigt mycket av min tid att åka runt till alla olika patienter, vilket ledde till mindre tid att kunna jobba med mitt yrke och att hjälpa djur.

 

Vid den tidpunkten lärde jag känna en god vän som har en hundbutik som ligger på Runebergsgatan. Vi fick en idé om att dela lokaler och där har jag nu kunnat skapa min alldeles egna mottagning!

 

Jag brukar säga att min mottagning är som en vårdcentral för hundar. Jag gör blodprover, läser av blodprover, gör hälsokontroller, eventuellt remitterar vidare för ultraljud och röntgen och sedan kan hundarna komma tillbaka till mig så att jag kan läsa av provresultaten, mm.

 

Jag är också veterinär för hunddagiskedjan Changdobels alla hunddagis och står till alla deras hundars förfogande.

 

Jag försöker ha en väldigt personlig kontakt med alla mina patienter och vara väldigt tillgänglig, många av mina kunder har jag nästan dagligen kontakt med via WhatsApp. Jag gör alltid allt jag kan för att vara tillgänglig och svara på frågor och hjälpa till!

 

 

Har du hund idag?

Ja, vi har tre stycken hundar; Grappa, Menta och Solaia.

En strävhårig tax som är härifrån från en svensk kennel och två adopterade gatuhundar som kommer från rescue centers i Italien.

 

Vad tycker dina hundar om Furry Family?

Dom älskar det! Något jag märkte av direkt vad att de älskade smaken på fodret. Jag märker även att avföringen blivit mycket bättre samt att de inte behöver göra ifrån sig lika ofta. Vilket jag som veterinär tycker är bra eftersom de behåller mer av ämnena och därför måste de inte äta lika mycket för att få i sig allt de behöver.

 

Varför ger du Furry Family till dina hundar?

Så fort jag hörde talas om det så ville jag testa eftersom det finns så många fördelar.

Jag försöker alltid själv tänka efter när jag går och handlar. Jag tittar då på vad som är svenskt, ekologiskt och vilken kvalitet produkterna har. Även hur djuren har haft det under produktion är jätteviktigt för mig.

  

Varför är hundmat viktigt för hundens hälsa (ur ett veterinärperspektiv)?

Rätt mat är jätteviktigt, redan från valpstadiet.

När jag får in valpar på kliniken så är det bland det första vi pratar om. För om man köper dålig mat i början ser man inte konsekvenserna, men i ett längre perspektiv så är det jätteviktigt. För tänder, magen, allergier, hudproblem mm.

 

Ibland kan jag rekommendera veterinärfoder, ifall hunden t.ex. har njursvikt men allmänt så finns det ingenting i de fodren som jag anser är bra mat. Jag rekommenderar alltid ekologisk mat, utan gluten. Vilket Furry Family erbjuder.

 

Det är jätteviktigt att sätta en standard från att det att hunden är en valp.

Man ska inte byta foder ofta på hunden, hundar fungerar lite annorlunda än oss människor Hittar man ett bra foder så tycker jag man ska fortsätta med det!

 

Just nu studerar man mycket mer på foder och det man tydligt kan se är att hunden kan leva längre tack vare ett bra foder.

 

Vad skulle du välja mellan torrfoder eller färskfoder?

Utöver att det är mer praktiskt med torrfoder så är det också bra för tänderna och för muskulaturen i käkar som är jätteviktigt. Jag rekommenderar alltid torrfoder.

  

Finns det några speciella sjukdomar som kan komma från just maten?

Jättemånga. Vanligt är gastrit, magproblem, tarmproblem, allergier.

 

Ett annat problem som är vanligt är att hundar blir överviktiga.

En bra jämförelse är om man skulle ge sitt barn skräpmat varje dag, på samma sätt ska du tänka med hunden, det som är godast är inte alltid det som är rätt!

 

Man vet nu att många hundar kan få problem med kycklingprotein så jag rekommenderar aldrig kyckling, inte ens i godis. Det jag verkligen gillar med Furry Family foder är att det inte innehåller någon kyckling överhuvudtaget, och att ni dessutom har lamm som huvudingrediens tycker jag är jättebra!

 

Att en hund är känslig eller tom allergisk mot ett visst protein t.ex. kyckling, är hunden då allergisk från födsel eller är det något som växer fram?

Oftast är det något som växer fram. Det är det som är problemet med mat för valpar – för du ser inte problemen direkt. Och när problemen väl kommit då har det blivit kroniskt och det är mycket svårare att minska de problemen.

  

Kan hundens livslängd påverkas av vilken mat den äter?
Ja absolut, 100%.

Det är därför det är så viktigt att köpa ett kvalitativt foder. Jag förstår att det kan vara dyrt om man t.ex. har en stor hund men man måste tänka att det kostar att ha hund. Detta måste man tänka på från början innan man ens skaffar hund. Köper man ett väldigt billigt foder så kommer det förmodligen att bli dyrare senare i livet då hunden har större risk att dra på sig sjukdomar och dyra veterinärkostnader.

  

Hur tycker du att man ska servera foder till sin hund?

Två gånger om dagen. Sätt ned skålen i 20 minuter och ta sedan bort den. De tappar disciplin om de får mat när de själva vill. Det är inte så att jag är hård i min uppfostran men med bra och tydliga regler så får de en bättre hälsa och välmående.

  

Hur behandlar man en allergi?

Det beror på vad det är för allergi. Kliar det i öron så kanske man får skriva ut örondroppar så kan det gå över direkt. Men med många sjukdomar kan man som första steg ändra lite i kosten. Då tittar jag på vad de har för foder och se om man kan justera på det.

 

Jag brukar alltid rekommendera lammbaserade produkter eftersom det är ett lättsmält protein, men i vissa fall kan även fisk och kalkon vara bra, men jag föredrar lamm.

 

Vad tycker du om s.k. veterinärfoder?

Ibland kan det såklart vara bra, ifall hunden har njursvikt så kan vi enkelt se med blodprover om det har fungerat. Men det måste vara under en kort period, det ska fungera som en behandling för något. Det är inte ett foder man ska använda sig utav hela livet. Då tycker jag att det är bättre att hitta ett alternativt foder som fungerar för hela livet, och spara veterinärfoder som ett sista alternativ.

 

 

 

Svenska Kennelklubben om det ökade valpintresset

Svenska Kennelklubben gick i förra veckan ut med informationen att de märker av ett större intresse av att köpa valp under våren än föregående år. Förmodligen handlar det om att fler arbetar hemifrån och folk stannar hemma i Sverige i sommar. Vi ringde upp Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben och pratade vidare kring ämnet.

  

Hur ser ni att intresset för att köpa valp ökar?

Vi ser det på antalet nyregistreringar hos oss, som har ökat med 10 % (januari-maj) i jämförelse med samma period 2019. Detsamma gäller för antalet besökare på sajten Köpahund.se som ökat med 90 %. Många uppfödare bekräftar också att födda valpar ofta redan är sålda.

 

Det är både positivt och negativt. Jag tycker det är bra att man skaffar sig hund om man kan ha hund. Dels ska man ju tänka på hur det blir efter, om det är Corona som har gjort så att man är mer hemma, man planerar ingen utlandssemester, utan man ska vara hemma för att ta hand om valpen. Det är många som gör så men nu är det många som har tagit valpen i april-maj istället.

 

Men sen är det ju alltid risk för smuggelhundar och för oseriösa säljare som inte registrerar sina hundar i SKK, där ser man först och främst till pengarna då en valp kostar mellan 15-20 000 kronor och ibland högre än så.

 

Därför är det extra viktigt att köpa en valp registrerad i SKK hos en uppfödare som har både ambitioner och krav att sälja en så frisk och sund valp som möjligt. En registrerad valp i SKK har en dokumenterad bakgrund och med valpen ska alltid följa registreringsbevis, köpeavtal och veterinärbesiktningsintyg. Dessutom ska valpen vara id-märkt. SKK:s uppfödare följer också konsumentköplagen. 

  

Hur ska man tänka nu när efterfrågan kanske blir större än utbudet?

Nu när efterfrågan är så stor rekommenderar vi att man ställer sig på en väntelista, till nästa kull. För det är ju inte så att man som uppfödare skaffar in en tik igen utan det är ju oftast en planering och tikar löper kanske normalt 2 gånger per år så det är inte så mycket du kan påskynda. Så ställa sig på en väntelista eller kanske till och med byta ras. Man kanske har ställt in sig på en labrador retriever, kan det då fungera med en golden retriever? Jo det går säkert bra. Eller att man får resa lite längre, man kanske inte kan hitta en kull på 20-30 mils radie utan man måste åka 60-70 mil för att få tag i en valp.

 

Känner ni en oro att hundar kan behöva omplacering när pandemin lagt sig, som en konsekvens av detta?

Det kan ju få negativa konsekvenser. Jag hoppas, och vi vet att våra uppfödare ställer frågor, då de är måna om att valpen hamnar rätt från början. Helst av allt vill man inte ta tillbaka en valp efter 8-9 månader. Eftersom uppfödarna vill att dt blir rätt från början ställer de ofta många viktiga frågor; Hur har ni tänkt och planerat? Kommer hunden vara mycket ensam? Vem ska ta hand om hunden? Känns det inte rätt för uppfödaren kan de neka att sälja en valp eller rekommendera annan ras.

 

Är det några raser som ni ser är mer populära i år än andra?

Ja fortfarande är det ju 20 i top-listan som presenteras varje år. Det är de Labrador, Golden Retriever, Cocker Spaniel, Tax, Fransk Bulldog, Mops etc.

 

Om man befinner sig i detta läge, att man vill skaffa hund just pga att man kanske har mer tid nu i samband med pandemin, vad ska man ändå tänka på som blivande hundägare?

 
1. Tänk över om du har tid att ta hand om hunden


Har du tid att ge hunden och vad har du för tid efter (om det är Corona som är anledningen att du skaffar valp just nu) Hur planerar du efter?

 2. Att du hittar rätt ras

Varje ras är unik och den är framavlad för ett speciellt ändamål. Om det är en jakthund, draghund, vallhund – så har hunden egenskaper som du måste vara medveten om. Man ska inte köpa med bara hjärta och öga för att den är söt. Det finns ex spetsar som kan skälla hela dagarna för att de inte får komma ut och jaga fåglar i träden. Viktigt att man verkligen vet vad man köper.

3. Kom ihåg att det inte finns några allergifria raser

Det är högst individuellt vad det gäller människa och vad det gäller hund. Men det finns dom som säljer och argumenterar och talar om att den här kostar så här mycket pga att den är allergifri. Det funkar inte på det sättet, så är det inte.

 
4. Köp en registrerad hund i Svenska Kennelklubben

Det är den bästa konsumentköptryggheten och dessutom gäller konsumentköplagen. 

Vill du läsa mer om ämnet eller har du frågor kring valpköp, vänd dig till SKK eller läs mer på köpahund.se
Läs mer på https://www.skk.se/sv/hundagande/kopa-hund/

Healthy dog Food Bundle Active+
Här har du allt du behöver för din valp! Startpaketet innehåller 6 kg av vårt foder Healthy dog Food Active+, två av våra populära godispåsar i smakerna biff och lamm, ett paket bajspåsar med 12 rullar och två hundskålar i rostfritt stål.
1299kr (1730 kr)
Vårt nya hundgodis är äntligen här!
Ett hälsosamt hundgodis – tillverkat i Sverige.
96% kött - utan onödiga tillsatser.
Välj mellan sorterna: Healthy Dog Treats Beef och Healthy Dog Treats Lamb

Våra snacks är tillverkade av frystorkat kött och lämpar sig bra för känsliga hundar. Ett smakligt snacks som har hög proteinhalt, antioxidanter från blåbär och prebiotika från äppelfiber.

Denna kombination är gjord för att stimulera muskulatur, öka immunförsvaret och ge hunden en frisk mage. En god och näringsriktig kost skapar förutsättningar för ett långt och friskt hundliv. 


Snacksen är utvecklade enligt en 360-gradersmodell där hundens hälsa och välmående står i fokus. Den höga proteinhalten skapar förutsättningar för en stabil och balanserad muskeluppbyggnad för såväl små som stora hundar. Antioxidanter från blåbären stärker immunförsvaret samtidigt som prebiotikan från äppelfibrer ger förutsättningar för en gynnsam tarmflora och därmed en välmående mage. De tre absolut viktigaste variablerna - packat i en påse.

Inte nog med det, den frystorkade processen är speciellt skonsam och utvecklad för att skapa den allra högsta smakligheten för hunden. Under frystorkningen bibehålls alla näringsvärden medans vattnet avlägsnas vilket skapar en fantastisk smaklighet för hunden och gör det till det perfekta belöningsgodiset.

Köp Healthy Dog Treats här: https://furryfamily.com/sv/artiklar/hundgodis/ 

 

 

 

 

 

 

 

Har din hund en foderallergi?

Hur vet man om ens hund är allergisk mot någonting i maten? Kan man få bukt på det? Vi reder ut de vanligaste funderingarna kring foderallergi!

 

De allra vanligaste tecknen på att din hund är allergisk mot något i maten är att hunden kliar eller biter sig mer på kroppen än vanligt. Hunden kan också slicka sig mer än vanligt. Den kan också få återkommande hudinfektioner eller eksem och även återkommande öroninflammationer kan tyda på att något är fel. Hundar som har en matallergi kan även ha problem med dålig eller känslig mage.

 

Det som är lite knepigt med just foderallergi är att det inte går att göra hudtester för att utreda orsaken. Detta har att göra med att fodret bryts ned i beståndsdelar i tarmen och integreras med andra ämnen genom tarmslemhinnan. Så, det enda sättet att utreda en eventuell foderallergi är att hunden får genomgå en diet där man sedan inför olika ämnen för att utröna vad som påverkar allergin.

 

Vi har flera kunder som upplever att deras hundar mår bättre efter att ha bytt till Furry Friends foder och vi är stolta över att så många har sett så fina resultat efter så kort tid. Furry Family's hundfoder är helt fritt från spannmål, kyckling och onödiga tillsatser som kan vara orsaker till foderallergi. Skulle hunden vara allergisk mot animaliskt protein så kan det vara värt att prova ett insektsfoder.

Så här säger Furry Family's kunder som har hundar med allergier:


”Har en jätteallergisk hund som har fått äta kortison större delen av livet. Nu när jag har bytt till Furry Family's hundfoder så har vi nu slutat helt med mediciner och han är hur fin som helst! Inga furunkler, inge mer blodöron och all svamp som han har haft i ljumskarna är som bort blåst 🥰 han har blivit sååå fin 😍”
Mathilda


"Vi har nu testat ca 6 kilo av ert foder. Vår hund hade fått någon slags allergi. Han fick knölar, finnar som kliade. Han tappade även pälsen där. Efter att vi bytt foder ser vi plötsligt stor skillnad och är rätt övertygade om att det är fodret som gjort det."
Jeanette


"Tesla är en kräsen boxer men sedan vi började med Furry Friends har hon fått god aptit Och äter bra hennes allergi har försvunnit pälsen är blank och fin och magen mår bra"
E.Persbeg



Är du orolig för att din hund lider av en foderallergi ska du självklart kontakta din veterinär.

Beteendeproblematik - DEL 2

Går alla problem eller beteenden att öva bort?

- Det måste finnas någon slags rimlighet i det. Väldigt mycket går att göra, sen är det klart att vi inte kan få alla hundar att trivas i alla situationer. Det kanske inte är rimligt att alla hundar klarar av att bo i stan till exempel. Skaffar man en hund som har mycket vakt i sig, och så tänker man att den ska bo inne i stan, och det är folk överallt och så tänker man att den aldrig ska skälla, det kan vara en för övermäktig situation. Men de mesta går ju att lösa på ett eller annat sätt men man kanske måste tillrättalägga tillvaron lite.

 

Så även om de allra mesta går att lösa och jobba med så kan det vara en kombination av att också tillrättalägga vardagen lite. Att tänka okej min hund älskar inte alla människor men den ska kunna vara i samma rum som andra människor och då kanske ligga på en filt nära matte så får folk acceptera att inte röra den.

 

Känns det rimligt att alla hundar kan få ha sin personlighet och sina egendomliga egenskaper?

- Ja absolut!

Precis som att vissa människor är extroverta och älskar att mingla och krama folk de inte känner så väl, så är andra inte alls där. Och det är samma med hundar. De kan vilja lära känna folk men det kan ta lite tid och de måste få göra det i sin egen takt, annars trycker man undan dom istället för att få dom till sig.

 

Har du vart med om att en klient kommer till dig med en problemhund där du tänker att nä detta kommer inte gå att lösa?

- I vissa fall kan det vara så att man har skaffatxempelvis en jakthundsras och då tror att man ska kunna ha den som en ren sällskapshund. Då måste man hela tiden stimulera hundens instinkter och det den är avlad på. För har man då t.ex. skaffat en Beagle och tänker att det ska vara lite promenader runt kvarteret och en långpromenad på helgen och sen inte så mycket mer, då kan det skapa problem och då måste jag som hundtränare jobba mer med människan/ägaren och få den att förstå att hunden har helt andra behov än vad du kan ge just nu.

 

Om man ska skaffa en hund, tycker du att man först då ska titta på sitt eget liv och anpassa rasen efter det?

- Ja! Och inte välja hund utifrån livet man har tänkt att skaffa sig. T.ex. NU ska jag börja springa, NU ska jag börja gå långa promenader, NU ska jag börja motionera. Och det vet man ju ofta hur det går... haha. Det är bättre att skaffa en hund som passar den livsstilen man lever just nu och man gör det även enklare för sig om man väljer en ras som passar sitt eget liv.

 

Många vill ofta ha en speciell ras och inte en ”vanlig” ras. Men det många inte tänker på är att de är ju vanliga av en anledning, och då kanske det är det man ska gå på. För din hund kommer ändå alltid att vara speciell för dig.

 

Finns det raser som är lugnare och enklare i sitt beteende?

- Generellt ska man titta på sällskapshundar, och då kan man kolla på svenska kennelklubbens sida. Där kan man kolla på olika rasgrupper och bland annat då på just sällskapshundar, gärna de raser som är lite vanligare.

 

Sen inom just gruppen sällskapshundar så finns det ju lite olika personligheter, så som att vissa är väldigt aktiva, sociala, eller självständiga. Alla egenskaper hos en hund har också ofta både en fram- och en baksida, så har man t.ex. en väldigt självständig hund - ja då går det ofta väldigt lätt med just ensamhetsträning men du får jobba hårdare med inkallning och de bitarna. Men har du en mer samarbetsvillig hund ja då har du kanske lätt att ha den lös under promenaderna men svårare att lämna den ensam. Så man får fundera över vad man tycker är viktigt.

 

Vad är en svår ras?

- En hund som är väldigt specialiserad, så som en jakthund eller en brukshund, dom behöver få jobba och om du inte gör det blir dom svåra då de kommer att dom jobba på andra sätt. Däremot kanske dom inte är svåra för de som håller på med just i det här fallet bruks eller med jakt. Så som till exempel en Beagle som får jaga blir ofta väldigt lätthanterlig för den får ju sitt utlopp under jakten sen är den lugn och harmonisk resten av tiden.

 

Finns det något vi hundägare ofta gör, som vi kanske inte tänker på, men som kan skada vår uppfostran och träning med vår hund?

- Rent generellt stressar vi ofta upp oss när hunden gör fel och oftast gör hundarna fel för att de är stressade av en anledning. Då blir vi stressade eller arga och då gör vi det ännu värre. Det är nog det vanligaste.

 

Exempel: Din valp börjar bita dig i kläderna och vi tycker att det är jobbigt och rycker undan och blir irriterade på valpen. Oftast gör valpar detta när de är övertrötta och stressade, och då blir vi stissiga vilket då gör problemet värre istället för att vara lugna och bara lyfta upp valpen och kela med den eller ge den ett tuggben för att avleda och lösa situationen lugnt.

 

Det är relativt vanligt, att man fokuserar på problemet snarare än det som hunden faktiskt gör bra. Drar t.ex. hunden i kopplet, ja men vad gjorde du nyss då när hunden gick fint, berömde du den då? Belönade du den?

 

En annan sak många gör är att man förväntar sig slutmålet direkt. Att man tror att den ska kunna gå perfekt i kopplet från dag ett eller komma på inkallning eller kunna klippa klorna. Men man måste träna sig till det. Första gången man sätter på kopplet kanske man kan gå tre meter och så berömmer man den och kopplar loss. Och då var det något bra istället för att tänka att det var dåligt att den bara gick tre meter.

 

Vad är de vanligaste vardagsproblemen som folk söker för?

  • Att hunden inte kommer på inkallning eller att den bara kommer ibland
  • Att den drar i kopplet
  • Att den hoppar upp på folk vid hälsning
  • Skäller i olika situationer

 

Vad är de vanligaste större problemen?

  • Ljudrädsla, t.ex. fyrverkerier
  • Rädd för folk
  • Hundmöten

 

 

Varför gör hundar utfall mot andra hundar?

- Det är lite olika. Vissa skäller för att de inte får gå dit och hälsa, och när vi då håller emot så skapas en frustration hos hunden.

Vissa kan vara osäkra och vill inte ha närkontakt, och har kanske de vart med om situationen tidigare att hundar har rusat fram. Då tycker hunden att det är lika bra att säga ifrån direkt.

 

Ofta handlar det om att man kanske bor i ett samhälle där det finns mycket hundar och det blir helt enkelt för trångt. Om man tittar på gatuhundar så är det väldigt sällan man ser att de går rakt mot varandra, de håller ett diplomatiskt trevligt avstånd. Vi däremot går rakt på istället, det ser jag ofta hos andra hundägare. Att två stycken går emot varandra, och den ena hunden börjar streta lite för att det helt enkelt inte är artigt mot den andra hunden, och då börjar den ta ut en båge, men husse/matte blir irriterad och håller mot med kopplet, och tillslut så känner den att den andra hunden är påväg hit, så blir den frustrerad och gör ett utfall eller morrar. Eller så börjar den med att morra och då blir matte/husse irriterad på det och så har man helt plötsligt börjat trappa upp nånting som inte ens hade behövt hända.

 

 

Hur kan ni på Glada Jyckar hjälpa mig som hundägare om jag har en hund med beteendeproblem?

- Idealet är att man bokar en problemutredning där man sätter sig ned i 2h och går igenom allting i detalj och utreder vad orsaken till problemen är och beroende på vad grundorsakerna är så gör vi en åtgärdsplan. Vi jobbar mycket så att när vi har lyssnat och ställt olika frågor så vill vi ge baskunskap nog för att vi tillsammans med hundägaren ska ta fram en lösning. Vi är ju experter på hundar generellt men det är hundägaren som är expert på just sin hund. Då kan vi tillsammans klura ut vad som funkar för er. Mycket handlar om att hitta det som passar just den här hunden och just den här ägaren.

 

Om det är lite större problem så får man ofta börja med en s.k. ”stressdetox”. För har man problem med hunden så blir det ett stresspåslag för hunden varje gång den utsätts för just de här situationerna. Varje gång det sker kan det ta upp till 1-2 dygn innan detta går ur kroppen rent hormonellt och under den perioden så blir de mer mottagliga för stress, därför är det jättelätt att hamna i en negativ stresspiral.


Så det första vi brukar göra är att vi lägger en plan för att stressdetoxa hunden, att den ska gå ned i stressnivå. Parallellt med det så drar man oftast igång lite förebyggande träning som vi kan använda i själva problemsituationerna.

 

Sen tar man fram en gemensam träningsplan och efter det brukar det vara lämpligt att ha några uppföljningsträffar. Då brukar man ha kommit så långt att man känner att man har sett resultat och att ägaren har fått tillräckligt mycket kunskap att man kan träna vidare på egen hand.

 

 

Har din hund problem med något i vardagslydnaden? Kommer den inte på inkallning? Eller kanske är den stressad och gör utfall mot andra hundar i hundmöten?

 

Ta hjälp av Kicki eller någon annan hundtränare eller hundpsykolog hos Glada Jyckar.

Läs mer om hur det går till på deras hemsida www.gladajyckar.se eller kontakta Kicki direkt på kicki@gladajyckar.se eller 070-6824347.

 

Lyssna gärna på Hundpodden med Kicki & Fanny. Där får du massor av tips och inspiration kring hundar och hundträning. Podden finns på Spotify, iTunes, poddappar samt på www.hundpodden.se

 

 

 

Beteendeproblematik - DEL 1
Kicki startade Glada Jyckar 1991 och har sedan dess hjälpt hundratals hundar och ägare att träna och förstå sig på sina hundars olika beteenden. Vilka är de vanligaste problemen vi hundägare stöter på i vår uppfostran? Varför utvecklar vissa hundar olika typer av problematik och finns det vissa raser som är enklare än andra? 

Hur kom det sig att du startade Glada Jyckar? 
- Jag startade Glada Jyckar 1991. På den tiden hade jag en tibetansk spaniel och gick då på brukshundsklubben för att jag ville träna med hunden, men där gick det mest farbröder med schäfrar som tränade med ganska hårda metoder och tittade på mig lite som att ”vad gör du här?”. Jag passade inte in där och jag var för gammal för hundungdomsklubben.

Sen var jag på ett föredrag med Anders Hallgren och tyckte det han pratade om lät så himla bra, så då ville jag gå en utbildning med honom, men han hade inga utbildningar för privatpersoner utan då gick jag en instruktörsutbildning helt enkelt, men för min egen skull.

Jag tyckte det var otroligt roligt så då började jag sedan hålla i egna kurser på fritiden.Sen gjorde jag karriär inom IT- branschen. Sen har hundträningen och kurserna kommit och gått lite. Men jag har alltid tänkt att jag någon gång i livet vill se om jag kan göra något med hundträningen på heltid. 

Så jag gick ned i halvtid på mitt vanliga jobb och hade det här på sidan om, men efter bara ett halvår så sa jag upp mig och började med Glada Jyckar på heltid. Efter det vidareutbildade jag mig även till hundpsykolog och sen utökade Glada Jyckar och idag är vi 8 personer. 

Är det oftast ägaren som är problemet när det uppstår beteendeproblematik hos hundar?
- Nej, men ofta är det ägaren som sitter på lösningen. Hundarna ska leva i en tillvaro som är ganska speciell för dom. Särskilt för de som bor i en storstad där det är människor överallt, hundar överallt, bilar överallt. Det är massa intryck och hundarna går kopplade hela tiden. Så det är väldigt mycket som kan gå fel. 

Jag skulle säga att de allra flesta hundägare gör ett väldigt bra jobb, men sen kan det vara små detaljer som ställer till det. Det kan vara att man själv stressar upp sig och blir orolig som smittar av sig på hundens oro eller att man är lite för dålig i sin tajming. Eller att man fastnar i att bara se problemen och inte ser vad som funkar bra. Så det finns massor med saker som vi kan göra fel, men samtidigt är det inte så konstigt att vi gör dom. 

Vad är en bra miljö för en hund?
- Det varierar mycket från hund till hund beroende på hur den är och även vad den har för rastyp, alltså genetiska egenskaper. Min hund Tage (Beagle) är lyckligast när han får jaga, då han är en jakthund. Medans Hampus (Furry Family's kontorshund) har störst behov av att vara nära sin matte och inte att ha så många andra nära inpå sig utom dom han känner väl. 

Men mat, bra kost, fysisk motion, mental stimulans, social gemenskap, att inte vara ensam för mycket, vila och återhämtning, trygghet. Det är basbehoven. Har man det, då har man skapat sig bra förutsättningar för att få en hund som är harmonisk och funkar bra i vardagen.

Vad beror ett beteende hos en hund på? Kan det vara genetiskt eller har det mycket med uppfostran att göra eller är det miljö?
- Ja, allt det i kombination! Anlagen att utveckla vissa problem kan ärvas t.ex. så kan rädslor vara genetiskt ärftligt så som ljudrädsla. Så säg att min hunds föräldrar har en ljudrädsla, då ökar risken för att min hund också utvecklar ljudrädsla under sitt liv. Men, då kan jag som ägare göra mycket för att förebygga och ljudträna den hunden i ett tidigt stadie och då kanske jag undviker det problemet. Så det är ju inte säkert att den blir rädd bara för att föräldrarna har det problemet. 

Hur ska jag få reda på om min hund har anlag till att utveckla vissa problem? Gäller det närmaste familjen eller även rasgenetik?
- Både och. Dels kan man kolla på olika rasgrupper. T.ex. så har en vallhund större sannolikhet att utveckla en ljudrädsla än t.ex. jakthundar För med jakthundar har man inte avlat vidare på de som är skotträdda för då skulle de inte gå att använda till jakt och vallhundar är framavlade för att vara väldigt observanta för sin omgivning och känsliga för omgivningen, och då kan de bli känsligare för ljud. 

Hur mycket problem kan komma utifrån uppfostran, och vad gör vi ägare rätt och fel?
- Det är så många aspekter i det. Valpar behöver ju så mycket, de behöver ut och träna, på miljöträning, socialiceringsträning etc. Dom behöver lära sig hantera det liv som de ska leva i. 

Sen handlar det ju även om vissa beteenden så som inkallning, koppelträning etc. Sånt som ska fungera i vår gemensamma vardag. Och ofta kanske de här beteendena, t.ex. att de ska komma när man ropar, blir fokuset och att man då inte tänker så mycket på att faktiskt göra en mer metodisk plan för hur man ska vänja hunden vid allt det jag vill att den ska klara av när den är vuxen. Har jag en trimhund som ofta behöver borstas, då måste man faktiskt lära hunden det. Det finns ju massa saker man kan förbereda valpen på innan den väl ska kunna det. 

I grunden är det så enkelt att om man tittar på hundens beteende så är de beteenden som lönar sig i hundens perspektiv - de förstärks och de som inte lönar sig - de växer bort. Tänker man på det här i vardagen då kan man hela tiden se till att utveckla valpen/hundens beteende i rätt riktning. 

Exempel: om en hund står och krafsar på dörren för att den vill gå ut så öppnar man inte dörren just då - för då lär den sig att när den krafsar då kommer den ut. Istället väntar jag till hunden sitter stilla - och då öppnar man dörren, för då förstärker man det beteendet man önskar.
 

En annan viktig del i hundträning är att man måste titta på hundars känslor och inte bara på beteende. Hundar har ett väldigt rikt känsloliv, precis som oss människor. Desto mer känslor, desto mindre hjärna. Så ibland slår detta ut den första regeln lite, för blir de tillräckligt rädda så spelar det ingen roll hur mycket hunden har lärt sig att stå lugnt och vänta på att dörren öppnas. Den kommer att börja krafsa och försöka ta sig ut. Och är han stressad, ja då kommer det inte gå att träna så mycket på detta just där och då, utan då måste jag fokusera på känslorna, och tänka ”hur kan jag som ägare göra min hund mer lugn?” 

Så man behöver hela tiden både tar hänsyn till känslan hos hunden och vilka beteenden som förstärks. Men måste man välja det ena, så skulle jag prioritera känslan. För vi har oftast inga problem med hunden om den är lugn. 

Är det försent att lära en hund nya beteenden?
-  Nej det är det inte. Det kan vara lättare när de är unga att lära in, men det är aldrig försent för en hund att träna in nya beteenden.


Har din hund problem med något i vardagslydnaden? Kommer den inte på inkallning? Eller kanske är den stressad och gör utfall mot andra hundar i hundmöten?

 

Ta hjälp av Kicki eller någon annan hundtränare eller hundpsykolog hos Glada Jyckar.

Läs mer om hur det går till på deras hemsida www.gladajyckar.se eller kontakta Kicki direkt på kicki@gladajyckar.se eller 070-6824347.

 

Lyssna gärna på Hundpodden med Kicki & Fanny. Där får du massor av tips och inspiration kring hundar och hundträning. Podden finns på Spotify, iTunes, poddappar samt på www.hundpodden.se



Kicki Fellstenius med hunden Tage
 
 
 
5 tips som gör hundbadet enklare

Att bada vovven är inte alltid det enklaste eftersom att många hundar inte alls tycker det är härligt, roligt eller nödvändigt att bada. Men vi har lite tips till er som kanske kan förenkla badet litegrann. Testa!

 

  1. Använd en handduk som hunden får stå på

När hunden halkar och inte får fotfäste på det hala golvet så kan hunden bli osäker och rädd. Gör den trygg genom att låta hunden känna att den får stöd och står stabilt genom att lägga en handduk på golvet eller i botten av badkaret/diskhon. 

 

  1. Duscha inte direkt på hunden

Vissa hundar kan tycka att det känns läskigt att få vattenstrålarna direkt på kroppen. Testa att använda din hand emellan duschstrålarna och hundens kropp. Ett alternativ är också att använda en flaska eller ett glas för att få ett jämnare flöde istället för att hunden får strålarna direkt från duschen.

 

  1. Inte för varmt, inte för kallt

Många tror att man ska bada hunden i kallt vatten men faktum är att även hundar kan tycka att vattnet blir för kallt och kan börja frysa. Se till att testa dig fram och se vad just din hund föredrar. Gör hellre badet till en mysig stund med lite varmare vatten än kallt. Men – kolla alltid temperaturen mot din hand eller handled först, så att det inte blir för varmt mot hundens kropp utan att du märker det.

 

  1. Använd rätt schampoo

Då hund och människa har olika pH-värden så är det inte lämpligt att använda ditt eget schampoo för din hund. Köp ett skonsamt schampoo så att hunden inte riskerar att få klåda. Det kan också vara bra att skölja hunden en extra gång efter schamponering så att du verkligen får bort alla tvålrester.

 

  1. Använd balsam

Balsam kan verkligen göra under för hundens päls efter badet, och kommer göra det enklare att borsta ut pälsen efter badet om din hund har längre päls. Hunden blir inte alls lika håröm och blir tryggare om den vet att du kommer kunna bortsa utan att behöva dra i pälsen och i huden.


Lycka till! 

 


 

 

2-åriga schäfern Enzo - en av Sveriges största dogfluencers

Med över 50 000 följare har svenska schäfern Enzo snabbt blivit stor på Instagram. Hans matte Angelica tränar hårt med honom och har i en intervju med oss delat med sig om deras fina relation och ger även tips för hur du ska tänka om du går i tankar att skaffa just en schäfer!

Hur skulle du beskriva Enzo som hund?

- Enzo är som en stor nallebjörn. Han är oroligt vänlig och nyfiken. Han är en väldigt lugn kille. Han älskar äventyr och att jobba med nosen. Han är en stabil trygg kille med bra mentalitet. 

Hur skulle du beskriva Enzo som vän?

 - Den bästa vän man kan tänka sig. Han finns alltid nära, han är bra på att trösta och han får mig alltid att bli på bra humör. Vi kar kul tillsammans och Enzo är min bästis!

Hur ser en vanlig dag ut för er?

- Vi tar ofta en lite längre promenad tillsammans på morgonen, gärna i skogen eller på något fält där vi kan träna lite på t.ex. inkallning eller bara vara och springa runt lite. Under lunchpromenaden blir det mest fokus på att få rasta av lite. Kvällsrundorna är lite mer äventyrliga. Ibland bara träna i hundhagen, ibland miljöträning på stan, ibland bara skogen eller så blir det en runda i närområdet med fokus på ”dra inte i kopplet”. Vi tränar nosen lite nästan varje dag. Ibland bara markeringar men oftast så tränar vi på sök. 

Du tränar ju mycket med Enzo, vad fokuserar du mest på?

 - Det jag fokuserar mest på är specialsöket. Enzo och jag går en utbildning där vi satsar på att Enzo ska få certifiering som vägglus-hund. 

Vad är Enzo som duktigast på?

 - Sök av alla dess slag, han älskar att söka allt från vantar som kommer bort eller en familjemedlem som försvinner på promenaden till de små vägglössen. 

Hur kommer det sig att du valde just schäfer som ras?

 - Alltid gillat schäfer! Vi ville ha en familjemedlem som orkar med ett högt tempo med mycket utflykter och äventyr men även för vår skull att vi skulle bli utmanade och ha lite att jobba med. Vi ville även ha en hund som är en bra familjehund och det är exakt vad Enzo är. 

Om man går i tankar att kanske skaffa just en Schäfer, vad tycker du att man ska man tänka på?

 - Man måste vara beredd på att de kräver både motion och mental träning. Jag lägger ner nästan all min fria tid på Enzo. Är man inställd på just detta så är det en fantastisk ras och en underbar kompis!


Kika gärna in på Angelicas och Enzos fina Instagramkonto:

Instagram: @enzo.swe


 

10 livsmedel som kan vara farliga för din hund

Choklad och lök är allmänt känt för att vara giftigt för hundar men visst finns det ännu fler ämnen som din hund inte bör få i sig. Vi har gjort en lista över olika livsmedel som du troligtvis kan stöta på hemma (eller ute), som kan vara bra att hålla koll på så att din hund inte får i sig dessa. Hunden kan få allvarliga symptom och skulle den få i sig för mycket av fel saker så kan det gå riktigt illa.

1. Russin

Både russin och vindruvor kan orsaka njursvikt hos din hund. Bra att veta är att detta gäller alla typer av druvor oavsett röda eller gröna, med eller utan kärnor. Har din hund fått i sig russin eller vindruvor så kan den få kräkningar eller diarré.

2. Nötter

Det man måste komma ihåg med just nötter är att de ofta är saltade vilket inte är bra för hunden och kan till och med leda till saltförgiftning. Utöver detta finns det en mögelsvamp, Aflatoxin, på vissa nötter som hundar också är känsliga mot. Även Macadamianöten anses vara extra giftig, så se upp med dessa hemma!

3. Xylitol

Xylitol är inte bara ett ämne du hittar i tuggummin utan även i mer lättillgängliga produkter för din hund så som tandkräm, godis eller lättprodukter. Hur mycket en hund klarar av är väldigt beroende på individ så ge därför aldrig din hund något som innehåller xylitol.

4. Salt

Om din hund har fått i sig för mycket salt så kan den drabbas av saltförgiftning. Försök därför undvika livsmedel som är salt. Låt heller inte din hund dricka saltvatten då de snabbt kan få i sig för mycket mängder salt på en gång.

5. Choklad

I choklad är det kakaon som är det giftiga, då kakao bland annat innehåller ämnet teobromin. Dock är det väldigt individuellt för hur känslig din hund kan vara och storleken på hunden spelar en stor roll. Mindre hundar tål betydligt mindre än större hundar.

Bra att ha koll på är att ju mörkare chokladen är desto farligare är det för ditt djur. Det gör att vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.

6. Laktos

Vissa hundar kan vara känsliga för laktos och mjölkprodukter och får ungefär samma symptom som människor. Små mängder så som ost och grädde kan man ge som belöning men var uppmärksam så att din hund inte utvecklar magproblem, då ska du genast sluta ge detta till hunden.

7.Deg

Ojäst deg som ligger framme kan vara en riktig fälla för hunden. Om hunden får i sig degen och den jäser i magen så bildas alkohol och hunden kan bli berusad. Hunden kan bli ostadig vilket kan skapa obehag för hunden och den kan eventuellt bli aggressiv.

8. Majskolvar

Själva majskornen i sig är inte farligt och ingår ofta i hundmat, men kolven som majsen sitter på kan i olycksfall bli riktigt farlig för hunden. Det handlar om hundar som tuggar i sig den sega fibriga kolven där stora och vassa bitar kan hamna i magen och störa hundens tarmsystem. Ge istället bara majskornen till hunden om du vill dela med dig så slipper du oroa dig för detta.

9. Avokado

Det finns lite olika teorier om hur pass giftigt avokado är, vissa påstår att ämnet persin kan vara farligt för hundar medan vissa påstår att själva avokadoköttet inte är farligt. Däremot ska man vara försiktig med skalet samt kärnan som kan sätta sig i halsen på hunden.

10. Kastanjer

Kastanjer innehåller ett ämne som heter glykosid och kan ge symptom som buksmärta, kräkningar eller salivering. Ha även koll på att det kan ta upp till flera dagar innan symptomen märks.


Vårt foder har självklart inga giftiga ämnen i sig, utan precis tvärtom!

När vi utvecklade Furry Family hundfoder så gick vi noga igenom vilka specifika näringsbehov som olika hundtyper har. Genom ett intensivt arbete med några av Sveriges främsta veterinärer och nutritionister har vi tagit fram produkter som passar alla hundar anpassat efter deras energibehov och ålder.

 

Är du orolig för att din hund har fått i sig något av ovanstående ämnen eller något annat som du misstänker kan vara farligt för din hund så ska du alltid ringa din veterinär omgående.

 

Kräsna hundar som matvägrar
Hundar som matvägrar har vi nog alla varit med om. Framför allt om de har blivit matade från matbordet innan! Om din hund matvägrar har vi några råd nedanför innan man gör några drastiska ändringar i hundens kost.

Hund har dålig aptit - äter inte men dricker vatten

Om hunden inte äter men fortarande dricker samtidigt som den ger ett intryck av att må bra och rör på sig som vanligt kan detta bero på att hunden matvägrar för att den försöker få i sig något godare. Detta är framförallt vanligt om man matat hunden med matrester. Vem skulle inte matstrejka för att få i sig en smaskig fläskkarré? Om detta händer behöver du inte vara orolig. Det blir en viljornas kamp! En hund klarar sig utan mat i 2-3 dagar utan att börja må dåligt. Så länge du ser till att hunden dricker vatten kan du hålla ut. När den är tillräckligt hungrig kommer den att äta igen. Förr eller senare inser den att den inte kommer att få smaka på den där fläskkarrén och kommer att gluffsa i sig fodret.

Låt inte fodret stå framme


Många låter matskålen stå framme med mat fylld under dagarna. För många kräsna hundar är det som att ha en buffé som alltid är tillgänglig. När maten alltid är tillgänglig blir hundarna förr eller senare kräsna. Ett tecken på en kräsen hund är att den har full kontroll över om husse eller matte kan erbjuda något som den skulle gilla. Om inte kan den bara testa ett par bitar torrfoder för att snart dra sig tillbaka för att vänta på ett bättre erbjudande.

Utfodra under fasta rutiner

Om du ställer fram skålen och hunden inte äter inom en halvtimme, tag då bort skålen. Invänta till nästa måltid skall serveras. Genom att vara konsekvent med detta lär sig hunden att äta på fasta tider och tar då tillfället i akt att gluffsa i sig all mat. Till en början kan en hund som är van vid fri tillgång till mat bli överrumplad över den nya rutinen, och det kan ta lite tid att ta in förändringen. Men även en mycket kräsen hund blir van vid de fasta tiderna. Det är värt att komma ihåg att hundar under naturliga förhållanden inte har konstant tillgång till mat - deras näring beror helt på deras jaktframgång. Fri tillgång till mat är inte normalt eller ens önskvärt.

Hunden äter inte och dricker inte vatten

Om hunden slutar att både äta och dricka, samt har svårt att utföra sina behov, så kan detta vara ett tecken på förstoppning. Ge aldrig hunden laxermedel vid förstoppning, åk omedelbart till veterinär!

Testa ett foder för kräsna hundar

Furry Family svensktillverkade hundfoder består av 100% naturliga råvaror, inga onödiga tillsatser och hög kötthalt. Så här säger några av våra kunder med kräsna hundar:

5
Vår annars så matkräsna kille har verkligen fått upp aptiten med den här maten. Han kan knappt vänta på sitt ''varsågod'' och äter upp allt direkt! Så roligt och skönt att äntligen hittat ett foder som han äter och visar intresse av.
Welsch Springer Spaniel, 4 år
JULIA, 2021-11-27

5
Min husky kille på snart 11 år har alltid vart extremt kräsen & haft en känslig mage, men med detta foder är han superfin i magen, älskar sin mat & inte så stel länge.
Siberian Husky, 11 år
HELENA, 2021-11-03

5
Vår hund verkligen älskar det här fodret. Han har varit så kräsen från dag ett men allt vände när vi bytte till detta foder. Nu kan jag knappt förstå att vi förut fick truga i honom maten. Bra storlek på fodret också!
Staffordshire bullterrier, 1 år
MATILDA, 2021-11-13

5
Mina hundar äääälskar detta torrfoder! Min väldigt kräsna hund påminner mig så fort maten är slut för han vill ha mer. Och båda hundarna äter maten med lika god lust och aptit.
Blandras, 9 år
NICOLE, 2021-10-26

Hur ska man göra vid foderbyte?

Att byta foder, kan om det det inte görs rätt vara stressande för hunden och besvärdligt för hundägaren. Många hundägare fastnar därför i ett foder som man tycker ”fungerar” och är där med oviliig att genomföra ett byte.

Vid ett byte är det viktigt att det görs helt rätt. Nedan följer några enkla råd för hur man på bästa sätt byter torrfoder.

Låt hunden vänja sig gradvis till den nya maten

Det kan ta några dagar för hundens kropp att vänja sig vid ett nytt foder och ett alltför snabbt foderbyte kan i värsta fall leda till tillfälliga kräkningar, diarré eller förstoppning. Det beror på att bakteriestammen i magen kan förändras vid byte av foder och bakteriekulture måste få tid att anpassa sig till den nya födan.

För att underlätta bytet av foder har vi tagit fram en anvisning på hur man gör ett gradvis byte som gör att bakteriekulturen i hundens mage hinner anpassa sig.

  • Dag 1-3: 25% nytt foder och 75% gammalt foder
  • Dag 4-7: 50% nytt foder och 50% gammalt foder
  • Dag 8-10: 75% nytt foder och 25% gammalt foder
  • Dag 11: 100% nytt foder

Mängden utfodring är individuell till hunden

Anvisningen som står i tabeller på foderpåsen är en riktlinje. Varje hund har likväl som vi människor en individuell förbränning. Använd därför förpackningen som en fingervisning och lär känna hur mycket din hund ska äta. Undvik i allra högsta grad att ge din hund matrester eller dylikt.

Låt bytet ta sin tid

Vissa hundar är kända för att kunna äta vad som helst, utan problem. Medans andra hundar känns ett foderbyte som en evighet. Låt det ta sin tid. Om hunden har långvariga problem som kvarstår, kontakta alltid en veterinär.

Ge hunden mat från bordet?

Bra mat kombinerat med glädje, motion och kärlek ger de bästa förutsättningarna för att din hund ska få ett härligt liv. Men hur ser egentligen hundens kostcirkel ut och vad mår hunden bäst av att få i sig?

Få hundägare kan säga att de aldrig har smugit i en matbit från middagsbordet eller matrester till sin bästa vän. Hunden tycker att vår mat luktar så ljuvligt och vill gärna smaka! Att tänka på vid dessa tillfällen är att hunden är ingen människa och mår heller inte bra av matrester.

Mänsklig kost kan vara obalanserad för hundens mage och den påverkas lätt av kryddor och salter som vi ofta använder i maten. Dessutom blir hunden mer kräsen om den ofta får matrester eftersom den snabbt räknar ut att det är bara att matstrejka sedan får man smaka på den där saftiga smörstekta fläskkotletten.

Hur fungerar det att laga mat till hunden själv då? Det finns en del hundägare liksom vi som vill ge hunden det allra bästa och därmed envisas att göra det! Utmaningen med det är att man riskerar att sätta ihop ett foder som blir obalanserat. Den som gör hundmat på egna råvaror måste vara otroligt påläst på råvarorna och veta att mineraler samt vitaminer tillförs i rätt mängd. Detta är en hel vetenskap.

Ett så kallat helfoder som samtliga foder från Furry Family ingår alla livsnödiga näringsämnen såsom fett, protein, mineraler och vitaminer och behöver därmed inte kompletteras. Köper du tex ett halvfabrikat måste man komplettera med näringsämnen för att hunden skall må bra.

Hur avgör man enklast om hunden är överviktig?

Minst 30% av alla hundar lider av övervikt. En hund som  är överviktig har liksom vi människor som blir överviktiga lätt att få en hel del hälsoproblem, som i sin tur förkortar livslängden. I de allra flesta fall, beror detta på kombinationen av mycket eller oregelbunden mat och för lite motion. De sjukdomar som en överviktig hund ofta drabbas av är

  • Diabetes
  • Ledproblem
  • Hjärtproblem
  • Sämre immunförsvar
  • Leversjukdomar
  • Cirkulationsrubbningar

 

Hur avgör man enklast om hunden är överviktig?

Oftast kommer övervikten smygande och det är viktigt att man håller koll på hundens vikt och ser hur vikten rör sig. Det kan vara svårt att bedöma när hunden passerar gränsen för sin normala vikt. Vi har tagit fram ett par referenser för att lättare hålla reda på vikten.

Underviktig hund

  • Revbenen syns tydligt
  • Uppdragen midja och hunden har nästan inget fett.

Normalviktig hund

  • Hunden en markerad midja och nacke samt lätt kännbara revben.

Överviktig hund

  • Det mest tydliga tecknet på övervikt är när det inte går att känna revbenen på hunden. Upplever du att man måste trycka med handen för att känna revbenen finns det risk för att hunden är överviktig.
  • Buklinjen är rak och det finns tydliga fettdepåer över länd och svansrot.

Det är viktigt att om man är osäker på om hunden är överviktig eller inte, kontakta alltid en veterinär.

 

Varför finns det så många överviktiga hundar?

Ofta handlar det om att man kanske inte är säker på hur mycket mat man ska ge hunden i kombination med att den får för lite motion. Eller att man ger hunden mat som inte är anpassad efter hunden. Det kan vara att man till exempel ofta ger hunden matrester eller att man helt enkelt inte har tagit hänsyn till hundens aktivitetsnivå vid valet av foder. Hundar som lätt går upp i vikt behöver ett foder som innehåller en mindre mängd fett och protein då mindre aktiva hundar ofta har en lägre ämnesomsättning n aktiva hundar och därmed lättare blir överviktiga. Å andra sidan en aktiv hund som springer mycket är mer beroende av ett högre energiintag. Ofta är övervikten ett resultat av välvilja, dvs man vill skämma bort sin hund. Vem vill egentligen inte skämma bort sin fyrbenta vän?

 

Hur ska man undvika att hunden blir överviktig?

Det bästa sättet att skämma bort hunden rätt är att se till att den får i sig rätt kost och och motion.

Om vi börjar med kosten så är det viktigt att 

  • Välj rätt foder som passar din hunds aktivitetsnivå.
  • Dosera lagom mängd med hundfoder och använd förpackningens råd som riktlinje. Att täkna på är att liksom vi människor har varje hund en individuell ämnesomsättning Därför är det viktigt att lära känna sin hunds matintag.
  • Undvik sötsaker och matrester!
  • Om man vill ge hunden en belöning, ge hundgodis som är anpassat till hunden.


När det gäller motionen är det viktigt att hunden rör på sig tillräckligt. Prova dig fram med vad som fungerar! Många väljer att promenera, cykla eller springa. Försök att göra något där du har kul med hunden dagligen. Sedan går det ju även att precis som när man själv tänker på sin energiförbrukning, göra de små förändringarna. Ta trapporna istället för hissen eller gå den extra promenaden som man annars hade skippat.

De 5 vanligaste hundraserna

Om du har en labrador som heter Molly är du förmodligen inte ensam! Labrador är nämligen den vanligaste hundrasen i Sverige och Molly är det vanligaste hundnamnet. Att just labradoren är så vanlig är förmodligen för att den karakteriseras av att vara socia, glad, snäll och vänlig. Den är även väldigt spontan i kontakten med andra hundar och människor. Detta gör den så klart till en perfekt familjehund.

Tätt därefter på nummer två har vi Chihuahuan. Förmodligen har det att göra med smidigheten med en dvärghund. Den kräver inte alls lika mycket motion som en större hund och gillar ofta att kela. Att tänka på med denna hund är att den gärna försvarar sin flock högljutt och försvarar sitt revir mot inkräktare. Den mår, som alla andra hundar bra av en fast uppfostran och regelbunden motion. Den ska varken förmänskligas eller daltas med bara för att den är liten.

Därefter hittar vi Goden Retriever. Denna hunddras är också en populär familjehund då den är följsam, uttåtriktad och intelligent. Den har en medfödd arbetsförmåga och apporteringslust. Det är en social hund som ofta vill leka med familjen och älskar att bada! Apporteringslusten karakteriseras ofta av en älskan att hämta stora pinnar..

Den tyska Schäfer unden hamnar på plats 4. Schäferhunden är en av världens mest populära hudraser och intressant nog är rasen mycket gammal som faktiskt härstammar ändå bakifrån Bronsåldern. Den har under lång tid använts som vakthund och herdehund. Den som har tid att jobba med hunden får en trygg familjehund som fungerar fint tillsammans med barn i alla åldrar. En tillfredsställd schäfer är rena rama kramnallen.

På nummer 5 har vi den fantastiska Jack Russel Terrier. Det är en energisk hund med en stark vilja att ha sällskap och uppgifter att utöra. Den har en stor jaktinstinkt och i kombination med en hög energinivå gör lydnadsträningen till ett måste om man har en Jack Russel. De gillar att utforska och gå på långturer och för den som har tålamodet med att träna ordentligt är det en perfekt hund. Däremot är det inte en hund för den som ofta ligger på soffan och vill mysa med hunden.

De 5 vanligaste hundraserna

  1. Labrador Retriever
  2. Chihuahua
  3. Golden Retriewer
  4. Tysk Schäfer
  5. Jack Russel Terrier
ARTIKEL 73-126 126. «Föregående 1 2  | Visa alla